Nu sunt un guru al ecologiei (al economiei nici atât!), dar am descoperit vara asta o soluție simplă de a consuma mai puțin plastic (și de a economisi, în același timp, bani) și vreau să o împărtășesc cu voi. Cine știe, poate inspiră pe cineva. 🙂

***

Fără să fiu vreo prințesă care nu poate să bea decât apă Svalbardi, cred că aș muri de sete înainte să beau apă de la robinet. Apropo de Svalbardi (care costă 203 lei litrul, în caz că vă întrebați), dacă vă plictisiți vreodată, există un site numit ApeDeLux.ro unde puteți vedea ce beau cei mai bogați 1% din țara noastră și da – există o apă plată care costă 903 lei la 0,75 L.

Revenind la apele noastre. Acasă la ai mei beau liniștită apă de la robinet, pentru că știu că vine de la izvor și nu are gust de clor. În București, însă? Prefer deshidratarea. Ceea ce înseamnă că am tot cumpărat sticle și bidoane de apă la 5 L. Și, dincolo de efortul de a le transporta până acasă, cel mai tare mă deranja să văd bidoanele de plastic, goale, la sfârșit de săptămână. Mi se părea o risipă enormă de plastic.

Așa că de câteva luni mă tot gândesc să cumpăr o cană filtrantă. O cunoștință care a încercat mai multe variante (Brita, Aquaphor, Laica) mi-a recomandat o cană filtrantă Aquaphor.

Am ales una de pe eMAG (modelul Onyx), care era la o promoție în momentul respectiv și a costat 99 de lei cu tot cu 3 filtre cadou (un fitru e 23 de lei). Nu spun că e cel mai bun brand sau model, pentru că nu le-am încercat pe celelalte, e doar ceea ce am cumpărat.

Cum funcționează?

O cană filtrantă e, practic, o carafă din plastic în care introduci un cartuș filtrant. Iar acel filtru e toată șmecheria. Respectivul cartuș conține granule de cărbune activ de nucă de cocos, argint și nu știu ce fibre speciale și patentate care elimină din apă clorul, rugina, produsele petroliere, pesticidele, metalele grele (și alte câteva substanțe care nu știu ce înseamnă, dar sună rău).

Procesul prin care filtrezi apa e foarte simplu: ridici capacul cănii și torni apă de la robinet peste filtru. Apa respectivă e filtrată prin cartușul filtrant și devine inodoră și bună de băut. Un cartuș poate filtra 200 de litri de apă.

Ceea ce îmi place la cana pe care o am e că are un contor care îți arată câtă apă ai filtrat și când trebuie să înlocuiești filtrul (e mecanic și e activat de ridicarea capacului).

Testul gustului

Prima dată când am băut un pahar de apă filtrată mi se părea că are un gust diferit* față de apa plată îmbuteliată (dar în nici un caz asemănător cu cel al apei de la robinet). Acum, după mai bine de o lună de consum zilnic, m-am obișnuit și mi se pare foarte bună.

Am testat apa și pe sora mea, Lia. I-am dat un pahar de apă filtrată cu Aquaphor și unul de apă plată iar rezultatul a fost hilar. A spus că apa filtrată (dar de la robinet, să ne înțelegem) are gust mai bun și ”miroase mai curat” decât cea îmbuteliată.

* o cititoare mi-a spus pe Facebook că primii litri de apă filtrată trebuie aruncați, ceea ce eu nu știam și n-am făcut, de unde, probabil, și acel gust. 🤦‍♀️

Cât am economisit

Am făcut un calcul rapid și, până acum, un litru de apă mă costa 1,436 lei (cumpăram o apă care costă 7,18 lei la bidonul de 5 L). Un cartuș filtrant costă 23 de lei și filtrează 200 de litri, deci un litru de apă mă costă…0,115 lei. Adică de 12 ori mai puțin. Da, știu, ar trebui să adaug la asta și costul apei propriu-zise, dar având în vedere că un metru cub de apă rece e vreo 6 lei, cred că suma respectivă per litru ar fi neglijabilă.

Contorul cănii îmi arată că am băut 100 de litri de apă filtrată până acum. Dacă aș fi cumpărat aceeași cantitate în bidoane de 5 L aș fi plătit 143,6 lei. Așa, m-a costat 11,5 lei. Am făcut, așadar, o economie de 132 de lei într-o singură lună.

Bine, dar vitaminele și mineralele?

…veți întreba voi. Evident, apa de izvor îmbuteliată are vitamine și minerale pe care apa filtrată nu le are. Doar că eu niciodată nu m-am bazat pe apă să-mi iau necesarul de vitamine și minerale. 🙂

Există însă vești bune și la capitolul ăsta. Cartușele filtrante pe care le am eu (B25 MG+) se pare că ”îmbogățesc apa în mod natural cu până la 30% din valoarea de magneziu recomandată zilnic”. Eu nici pe asta nu mă bazez, însă, și-mi iau liniștită magneziul din alte surse.

În loc de concluzii

Pentru mine, cana filtrantă a fost revelația sustenabilă a acestei veri. Nu doar că m-a salvat de la chinul căratului bidoanelor de 5 litri, dar m-a ajutat să scap de vina poluării planetei cu plastic inutil și să economisesc bani.

Probabil o cană filtrantă nu e varianta ideală pentru toată lumea. Pentru o familie numeroasă, de exemplu, cred că un filtru cu montare la robinet e o investiție mai bună. Și, bineînțeles, mai sunt cei care preferă watercooler-ele sau să cumpere în continuare apă plată la bax. Și, nu în ultimul rând, mai sunt și clienții ApedeLux.ro, care probabil ar prefera să moară de sete decât să fie văzuți bând o apă care nu costă nici măcar 100 de lei litrul.

***

Sunt curioasă: aveți căni filtrante sau filtre montate la robinet? Dacă da, sunteți mulțumiți de ele? Eventual, ați făcut vreun test de puritate a apei?