Fie că ai o pasiune pentru desen, muzică sau scris, am 6 recomandări de site-uri care să-ți amintească câtă bucurie și energie îți dă să creezi ceva.

***

Cu câteva săptămâni în urmă am postat o ilustrație digitală pe Instagram și o cititoare mi-a scris să mă întrebe de când am preocupări în zona artelor. I-am spus că de mică mi-a plăcut să desenez și să pictez. Adevărul e că, deși mi-a plăcut să desenez de mică, abia acum 4 ani am reluat pasiunea pentru artele plastice.

Ce s-a întâmplat acum 4 ani? Am avut un episod depresiv și am descoperit că dacă fac colaje sau desenez, reușesc să-mi îmblânzesc insomniile. A fost o descoperire accidentală, ca majoritatea lucrurilor bune din viața mea, dar pe care am păstrat-o ca hobby de atunci.

Iar zilele trecute am dat peste un citat al unei scriitoare africane (Iya Ehime Ora), cu care am rezonat profund:

”Trebuie să dezgropi durerea profundă din tine și să-i dai un loc unde să trăiască care să nu fie în corpul tău.

Las-o să trăiască în artă. Las-o să trăiască în scris. Las-o să trăiască în muzică. Las-o să fie devorată de construcția de legături mai luminoase.

Corpul tău nu e un sicriu în care să îngropi durerea. Depoziteaz-o altundeva.”

Chiar dacă nu folosești arta pentru igiena mintală și emoțională și o faci doar de plăcere sau pentru a te relaxa, cred că actul creativ are niște beneficii extraordinare asupra psihicului și stării de bine, în general.

Dacă poți, îți recomand să-ți experimentezi pasiunea în viața reală. Dar dacă n-ai la îndemână instrumente muzicale sau de pictat, am câteva recomandări de site-uri foarte simpatice care pot fi the next best thing.

Pentru pasionații de scris

Sunt extrem de multe site-uri faine pentru pasionații de scris, dar recomandarea de azi este Language Is A Virus.

De la writing prompts care să vă inspire când nu știți despre ce să scrieți, la jocuri, exerciții și tehnici de scris inspirate de scriitori și artiști celebri, site-ul asta are de toate.

Mai jos este o strofă dintr-o poezie pe care am scris-o, transformată în desen prin jocul Visual Poetry.

Pentru pasionații de pictură

Jackson Pollock

Dacă ai visat vreodată să faci o capodoperă à la maestrul Pollock fără să-ți transformi camera într-o sală de paintball, poți încerca acest site.

E amuzant și relaxant să arunci cu pete mari de culoare în toate direcțiile și îți poți salva varianta preferată ca desktop. PS: Ca să schimbi culoarea, dai click. 🙂

Rebelle Experimental

Versiunea experimentală și gratuită a software-ului de pictură Rebelle, site-ul ăsta mi se pare cea mai apropiată variantă a unei pânze sau o foi de hârtie reale pe care am încercat-o.

Poți alege cantitatea de apă și presiunea pe care o aplici asupra ”pensulei”, iar dacă folosești multă apă, culorile vor ”curge” exact ca pe o pânză reală.

Pentru pasionații de muzică

Ocean Waves

Vrei să faci muzică electronică fără nicio experiență, doar cu câteva click-uri? Încearcă Ocean Waves. În plus, o chestie foarte simpatică la acest site e că poți invita un prieten să ”compună” alături de tine chiar dacă nu are cont, trimițându-i doar link-ul de invite.

Scribble

Scribble e un sintetizator online care transformă desenele pe care le faci în sunete muzicale.

Cu alte cuvinte, cu zero experiență muzicală poți obține niște sunete melodioase sau chiar o melodie simpatică.

Type Drummer

Probabil preferatul meu dintre cele 3 site-uri, Type Drummer îmbină scrisul cu muzica. 😀

Scrii un text, iar pentru fiecare tastă pe care o bați, site-ul creează un beat. La final, ai o melodie și, partea și mai faină, poți s-o trimiți cuiva.

Orice variantă ați alege, vă garantez că după 10-15 minute de scris, amestecat sunete sau culori o să vă simțiți mai relaxați, mai binedispuși și mai plini de energie.

Also, dacă creați ceva de care sunteți încântați, do share. 😀