Mai mult timp liber pentru pasiunile tale, mese mai diversificate, o porție zilnică (oricât de mică) de sport și un inbox curat lună sunt doar la câteva click-uri distanță.

***

Paisprezece oameni mi-au scris după articolul de ieri despre Morning Pages să-mi spună că și ei și-au început dimineața de azi ca mine, scriind 3 pagini de mână, într-o agendă (evident, mi-a crescut inima de bucurie). Ații mi-au scris să-mi spună că le surâde foarte mult ideea, dar că nu au, efectiv, timp.

Pentru ei, dar și pentru voi, indiferent că vreți să vă treziți mai devreme să scrieți în jurnal, să faceți 10 minute de sport sau să începeți un nou hobby, vă recomand 4 site-uri care m-au ajutat, de-a lungul anilor, să mă organizez mai bine și să economisesc timp prețios.

Dacă vrei să fii mai productiv/ă

Prin mai 2014 aveam impresia că orele mele libere intrau în aceeași gaură neagră în care dispăreau șosetele puse în mașina de spălat. Seara mă uitam 10 minute pe Facebook, mai scriam puțin pe blog (puțin fiind un eufemism, publicam 2 articole pe lună), mă mai uitam 2-3 minute pe Youtube la vreun Ted Talk sau la vreun interviu și trebuia să mă culc, pentru că era deja 12 noaptea.

Înainte să apelez la Vrăjitoarea Cireșica să aflu cine mi-a descântat productivitatea și unde îmi dispăreau orele, am decis să încerc o aplicație de time management numită Rescue Time.

Ce face Rescue Time? Ți-l instalezi pe laptop/tabletă/mobil și îți contabilizează, pe ore minute și secunde toată activitatea online. Poți să te uiți oricând pe site să vezi cum ți-ai ocupat timpul online din ziua respectivă și, la finalul săptămânii, primești un raport pe e-mail cu ce site-uri ai accesat în ultimele 7 zile și cât timp ți-ai petrecut pe fiecare.

Aplicația e gratuită, dar, dacă vrei anumite funcții suplimentare (cum ar fi să te alerteze dacă ți-ai petrecut mai mult timp pe un anumit site decât ai vrea sau chiar să blocheze site-urile pe care obișnuiești să procrastinezi după un timp pre-stabilit) există și varianta premium.

Revenind la mai 2014. Mi-am instalat aplicația mulțumită (în primă fază doar pe laptop), mi-am setat ca target zilnic să petrec mai puțin de o oră pe social media și mai mult de 2 ore scriind și am așteptat curioasă finalul săptămânii.

Duminică, șoc și groază (ca o notă, rapoartele săptămânale de la Rescue Time au reprezentat, timp de un an, principala mea sursă de vinovăție și de spaimă; le așteptam cu mai multă teroare decât îl așteptatm în copilărie pe Moș Crăciun în anii când știam că nu fusesem cuminte).

Petrecusem online 29 de ore și 36 de minute, dar aveam un scor de productivitate de 44%. Cu alte cuvinte mai bine de jumătate din timpul petrecut online îl pierdeam aiurea.

N-am mai avut nevoie de vrăjitoarea Cireșica să-mi explice motivele oculte din spatele acestui lucru când am văzut restul raportului. Îmi petrecusem 32% din timp (adică 9 ore!) pe Facebook. Scrisul venea pe un timid loc 2, cu 22% din timp, adică nici 4 ore. Depășisem cu 20 de minute ora zilnică pe care voiam să o petrec pe rețelele de socializare și scrisesem abia 34 de minute din cele 2 ore plănuite.

A fost un șoc să văd, negru pe alb, că îmi băteam, efectiv, joc de timpul meu. Și, ca orice șoc, m-a făcut să-mi schimb comportamentul.

Două săptămâni mai târziu, îmi crescuse scorul de productivitate cu 4%. Mai mult, îmi mărisem timpul de scris de la 4 la 11 ore (deși, spre nefericirea mea, timpul pe Facebook crescuse și el cu o oră).

Și, deși îmi depășisem din nou targetul de social media, triplasem timpul acordat scrisului, de la 30 de minute, la 1 oră și 30 de minute! Totul pentru că înțelesesem unde greșesc și de ce pierd timpul.

Sigur, după câteva luni am ajuns să bifez ambele target-uri, dar voiam doar să vă arăt că aplicația m-a ajutat și pe termen scurt.

Dacă vrei mese mai diversificate

Până să găsesc SuperCook, dacă aveam în frigider ouă, parmezan, roșii, ardei și măsline sfârșeam întotdeauna prin a face omletă. Apoi am descoperit că parmezanul poate fi prăjit și pus lângă ouă poșate și o salată de legume și viața a avut un gust mai bun.

Site-ul ăsta te ajută, practic, să găsești o rețetă care să folosească exact ingredientele pe care le ai în frigider, fără să mai pierzi timpul căutând online pe site-uri de gătit sau fără să mănânci zilnic același lucru (cum făceam eu).

Tot ce trebuie să faci e să bifezi pe site ce alimente ai în cămară/frigider și îți apar zeci/sute de rețete pe care le poți încerca.

Dacă vrei să faci sport acasă, dar nu știi cum și cât

E seară/dimineață și vrei să faci puțin sport acasă, pentru că n-ai timp de sală. Te îmbraci în echipament, îți întinzi salteluța și începi să cauți antrenamente pe YouTube. Găsești antrenamentul perfect pentru picioare, dar durează prea mult, după care găsești un antrenament mai scurt, dar la care ai nevoie de greutăți pe care nu le ai. După 20 de minute de căutat antrenamentul perfect, plictisită și deja în pană de timp, renunți. Been there, done that.

De-asta Fitness Blender mi se pare cea mai utilă invenție după pâinea feliată. Intri pe site, bifezi exact cât minute ai la dispoziție (pot fi și 5 sau 90), ce mușchi/zone ale corpului vrei să lucrezi, la ce intensitate și dacă vrei să folosești echipament sau nu și în 2 minute ai trecut la treabă.

Site-ul e creat de soții Daniel și Kelli Segars, și un alt motiv pentru care sunt fana lor e că tipa nu e genul ăla de model de fitness perfect, care nu pare că transpiră sau respiră în timpul exercițiilor. De multe ori Kelli gâfâie sau tremură și spune că abia a reușit să termine un exercițiu, ceea ce mă face și pe mine (care sunt, probabil, lac de sudoare și moartă de durere) să mă simt mai bine.

Dacă vrei un inbox mai curat

Nu știu dacă numai mie mi se întâmplă, dar mă trezesc uneori cu un newsletter la care, aparent, m-am abonat (deși nu țin minte să fi făcut asta) și, în zilele proaste, chiar cu 2 sau 3.

Ca să nu cauți prin puzderia de e-mailuri și să verifici exact la ce te-ai abonat și la ce nu ca să te dezabonezi, există Unroll.me. Tot ce trebuie să faci e să te loghezi pe site cu adresa ta de e-mail și vei vedea, în câteva secunde, toate newsletter-ele la care ești abonat/ă. Și apoi, bineînțeles, poți decide ce newslettere te interesează și care nu.

Cam atât despre site-urile și aplicațiile pe care le folosesc eu când vreau să economisesc timp sau să mă organizez mai bine. Aștept să-mi scrieți ce trucuri/aplicații/site-uri folosiți și voi. Sharing is caring! 🙂