Dacă, la fel ca mine, vrei să ai mai puține bătăi de cap, să descoperi lucruri noi și să fii mai productiv/ă în 2018, îți recomand câteva site-uri care m-au ajutat mult anul trecut și pe care intenționez să le folosesc și anul acesta.

Site-uri de securitate și organizare

🔓Have I Been Pwned?

Have I Been Pwned îți permite să-ți verifici adresa de email pentru a descoperi dacă a fost compromisă de hackeri (după ce o introduci în câmpul de pe site, dai scroll în jos și descoperi cum a fost compromisă și ce date ți-au fost afectate – adresa, parola, cardul de credit etc).

Așa am descoperit că, în 2013, tumblr a suferit o scurgere de date și una dintre adresele mele de email și parola aferentă contului de tumblr au fost puse la vânzare pe un site ilegal de pe dark web, împreună cu alte 65 de milioane de adrese. Nici cealaltă adresă de mail n-a avut mai mult noroc. În 2012 hackerii au atacat LinkedIn și printre cele 164 milioane de adrese de email și parole afectate au fost și ale mele (s-a aflat abia în mai 2016, însă, când au fost scoase la vânzare pe un site ilegal).

Ce poți să faci? Dacă ai descoperit, ca mine, că una sau mai multe dintre adresele tale de email au fost compromise, schimbă imediat parolele (atât cele de email, cât și cele de pe site-urile pe care te-ai logat cu adresele respective).

Poți, de asemenea, să te abonezi la Have I Been Pwned ca să afli imediat ce datele tale sunt afectate de scurgeri de date (potrivit Wikipedia 1,7 milioane de oameni au făcut deja asta). Ai și opțiunea să verifici și dacă una dintre parolele tale a fost spartă – ATENȚIE însă: nu testa nicio parolă pe care o folosești încă, așa cum te sfătuiesc și creatorii site-ului.

📧 Mailinator

Atunci când vreau să downloadez o resursă de pe un site (un ebook gratuit, un calendar, un PDF etc) și trebuie să-mi dau adresa de email, deși nu sunt interesată de site-ul respectiv, nu-mi folosesc adresa reală (pentru că urăsc spam-ul), ci apelez la Mailinator. 😀

Ce este Mailinator? Un serviciu care îți permite să-ți creezi o adresă de email cu orice nume @ mailinator.com (poți folosi și MamaDragonilor@mailinator.com, dar și ceva serios, gen Ioana.Popescu@mailinator.com). Mailurile se șterg automat după câteva ore (deci e indicat să downloadezi imediat orice atașament ai avea).

Atenție, însă: toate căsuțele de mail sunt publice. Ceea ce înseamnă că absolut oricine se gândește la același nume de email ca și tine are acces la orice ai avea pe mailul respectiv (mai ales dacă te-ai gândit la un nume super comun, gen Maria@mailinator.com). Sigur, poți veni cu un nume super complicat, dar cel mai bine e să nu folosești această căsuță pentru informații private.

Am descoperit însă că există site-uri care s-au prins ce fel de serviciu e Mailinator (God damn!), așa că l-au trecut pe lista neagră. 🙂 Dacă vi se întâmplă asta, puteți folosi multe alte servicii, cum ar fi 10 Minute Mail, care, așa cum îi spune numele, vă oferă o căsuță de email timp de 10 minute (și care își schimbă periodic numele domeniului, astfel încât să nu intre pe listele negre). Dacă și 10 Minute Mail e banned de pe site-ul unde vreți să-l folosiți, aveți zeci de alte opțiuni. Căutați doar ”temporary email address” pe Google. 😉

📩 Inbox Pause

Cel mai bun lucru inventat de la pâinea feliată încoace, Inbox Pause te ajută să fii mai puțin stresat și mai eficient decât te-ar ajuta toți life & business coach-ii laolaltă. Cum? Simplu: îl instalezi și îți pune pe pauză toate mailurile pe care le primești (până la ora/orele în care ai stabilit că vrei să le primești).

Partea bună e că ai acces la mailurile vechi în continuare și poți face excepții pentru anumiți expeditori, anumite adrese (gen @prgirls.ro) sau anumite cuvinte cheie (gen ”urgent”, ”problemă” etc). De asemenea, poți opta pentru un auto-response, care anunță oamenii că ai mailul pe pauză (pun pariu că e un concept extraterestru, mai ales pentru workaholici).

Dacă ești ca mine și nu te poți abține să citești și să răspuzi la un email abia primit (ceea ce-mi fragmentează foarte tare munca și îmi distrage atenția), Inbox Pause o să fie ca o gură de aer curat. O să fii mult mai productiv și mai concentrat, deși la început o să-ți fie greu să nu-ți verifici mailul, ca oricărui dependent care încearcă să se lase de o adicție. 🙂

Site-uri cu alternative

🔑 Alternative To

Dacă vrei să folosești o aplicație sau un program, dar nu vrei să-l cumperi (și nici să-l piratezi), așa cum îi spune și numele, Alternative To îți oferă zeci sau sute de alternative la fel de bune, majoritatea gratuite.

În articolul ”Cum să scrii mai bine”, vă spuneam despre Scrievner, poate cel mai cunoscut program de organizare a ideilor pentru scriitori. Pentru că nu știam dacă m-ar ajuta și nu voiam să dau 20 de dolari degeaba, am căutat pe Alternative To și am găsit multe alte programe similare, dar gratuite. Despre Bibisco.com, de exemplu, userii au spus că e mai ușor de folosit decât Scrivener și mai bun.

🎨 Pixlr Editor

Folosesc de mulți ani Pixlr.com pentru a edita imaginile, dar am descoperit abia recent că are un tool care ține, cu succes, locul Photoshop-ului. Pentru că am nevoie foarte rar să editez o imagine dincolo de a-i pune un filtru sau un text, n-aș cumpăra o licență de Photoshop, dar o să folosesc, cu siguranță, Pixlr Editor pe viitor.

📀 Online Video Converter

Ce poți să faci când vrei să asculți melodii/discursuri TED de pe YouTube, dar știi că mergi într-un loc în care semnalul e prost sau nu mai ai suficient net? Le dowloadezi ca mp3 sau mp4 grație site-ului Online Video Converter și le asculți chiar și în avion sau pe vârf de munte. 😉

Site-uri practice

📅 Doodle

Vrei să organizezi o întâlnire cu prietenii/ o petrecere a burlăcițelor/ un weekend la munte/ un team building etc? Știi ce urmează, din păcate: un șir nesfârșit de emailuri în care, pe rând, 10, 15 sau 45 de oameni îți spun fiecare când pot/nu pot, unde vor/nu vor să meargă, ce vor/ nu vor să mănânce etc.

Așa era viața înainte de Doodle. Tot ce trebuie să faci acum este să creezi un sondaj pe site-ul Doodle (sau pe aplicația gratuită cu același nume), în care să le oferi participanților opțiuni (de timp/ loc/ activități/ mâncare etc), să-i rogi să voteze (nici măcar n-au nevoie de cont pentru asta), iar apoi alegi cea mai votată opțiune. Și te bucuri că toți neuronii care ți-ar fi murit în urma schimbului nesfârșit de emailuri apucă pensia. 😀

✈ Wireless Passwords from Airports

Dacă te-ai trezit vreodată într-un aeroport fără acces la Internet (sau de mai multe ori, ca mine), salvează Google Map-ul ăsta, care conține user name-ul și parolele pentru majoritatea aeroporturilor și lounge-urilor mari din lume. Cu plăcere! 😉

Sleepyti.me

Cu toate că ne-am obișnuit cu asta și o considerăm un lucru absolut normal, faptul că ne trezim dimineața din somn brusc, cu o alarmă urlătoare, nu este cu siguranță sănătos pentru organismul nostru. În plus, uneori ne simțim obosiți, chiar dacă am dormit 9 ore (pentru că alarma ne-a trezit în mijlocul unui ciclu de somn, care nu s-a încheiat).

O soluție ar putea fi folosirea site-ului Sleepyti.me, care ține cont de ciclurile de somn și îți recomandă la ce ore ar trebui să adormi, în funcție de ora la care vrei să te trezești. E important de reținut că îți ia, în medie, 14 minute să adormi, așa că ideal este ca la ora recomandată de ei să dormi deja. Eu l-am testat de câteva ori cu rezultate mulțumitoare (sau efect Placebo, n-o să aflu niciodată).

💻 Down for Everyone?

Ți s-a întâmplat vreodată să accesezi un site și să observi că nu merge? Sau să-ți pice brusc Facebook-ul/ Twitter-ul? Și să te întrebi dacă problema e la tine (adică la net-ul tău) sau la toată lumea? Ca să nu mai întrebi pe Facebook sau colegii de birou, intri direct pe Down For Everyone Or Just Me (în varianta scurtă http://isup.me) și verifici. 😉

***

Sper că vă sunt de folos recomandările de azi și dacă aveți și voi site-uri care vă fac viața mai ușoară sau mai bună, vă aștept cu sugestii în comentarii. 🙂