Acest articol este susținut de SUN Plaza și este dedicat pasionaților de fotografie și design interior. 🙂
***
Știu că, teoretic, primăvara e anotimpul renașterii, dar eu, una, toamna mă simt energizată, gata să încep lucruri noi, gata să învăț și să creez. Și se pare că cei de la SUN Plaza sunt în asentimentul meu, pentru că luna aceasta organizează o nouă ediție a seminariilor gratuite SUN Talks.
Dacă sunteți pasionați de design interior aveți ocazia să învățați câteva tips & tricks de la designerul Ana Stear. Ea vă așteaptă la SUN Plaza la seminarul gratuit ”Înfrumusețează-ți casa”, pe 19 octombrie, de la ora 11:00.
Pasionații de fotografie au șansa de a se întâlni luna aceasta cu ”fotograful satului românesc”, Sorin Onișor. Tot ce trebuie să faceți este să vă înscrieți la seminarul gratuit ”Fotografiază povești”, care va avea loc la SUN Plaza, pe 26 octombrie, de la ora 11:00.
I-am rugat pe Ana și pe Sorin să-mi răspundă la câte 5 întrebări fiecare, pentru a vă deschide apetitul pentru seminariile lor. 🙂
Cinci întrebări despre design interior cu Ana Stear, consultant design
Ce trend de design interior îți place cel mai mult în acest moment?
Minimalismul chic este recomandarea actuală către clienți din cauza restricțiilor de spațiu și obiceiurilor de locuire diferite ale românilor. Spații epurate de lucruri în exces și o eleganță a simplității pe care ar trebui să o apreciem cu toții.
Care e cea mai mare greșeală pe care crezi că o fac românii, apropo de designul de interior?
Suntem destul de rigizi și serioși în abordarea vieții, iar asta fie că vrem sau nu se reflectă și în interioarele caselor noastre. Nu ne dăm frâu adevăratelor dorințe și evităm în a le exprima, încercând cumva să rămânem în ceea ce considerăm a fi normă.
Ce ți-ar plăcea să vezi mai mult în apartamentele și casele din România?
Cred că cel mai mare inconvenient în casele românilor este utilizarea ineficientă a surselor de lumină naturală și artificială. Nu există lumini ambientale suficiente, nu sunt lumini de accent acolo unde este nevoie de ele, iluminatul general nu este personalizat. Rezultatul este faptul că nu se creează o anumită atmosferă în casă și lipsesc diferitele stări de care avem nevoie pentru a ne simți bine.
În al doilea rând, cred că nu folosim la justa valoare cromatica în amenajări, și nu mă refer la culorile tari și saturate, ci la faptul că ne e frică să aducem culoare și texturi în casele noastre. Suntem puțin deschiși chiar în a experimenta cu pastelurile. Nu apelăm la puterea culorilor de a ne schimbă stări. Iar cum viață nu este în alb și negru, consider că pierdem foarte mult dintr-o experiență de locuire armonioasă, care poate să ne stimuleze pe termen lung, să ne ajute din punct de vedere mental și emoțional.
Recomandări de design de la Ana Stear
Ce element crezi că schimbă cel mai mult, în bine, designul unei încăperi?
Lumina este esențială și recomand investiția în cât mai multe lămpi de diverse mărimi și dimensiuni pentru un design senzorial, menit să creeze stări propice petrecerii a cât mai mult timp în spațiu.
Apoi aș recomanda introducerea suprafețelor tactile și texturate, a finisajelor speciale și a plantelor. Nu în ultimul rând, reamintesc de acest exercițiu util de declutter, constând în o triere și eliminare a lucrurilor inutile din case pentru a putea crea un flux de circulație facil, atât energetic cât și ca parcurgere fizică a spațiilor.
Ce sfătuiești pe cineva care vrea să facă schimbări în designul casei, dar are un buget limitat?
Dacă nu există bugete de reamenajari, mi-aș propune în primul rând să aduc bucurie în acea casă. Cum? Creând o frumoasă zonă de accent menită să atragă, binedispună și să valorizeze o încăpere aleasă.
La nivelul întregii case aș elimina mai apoi excesul de lucruri și aș introduce cât mai multe elemente menite să ofere confort fizic și psihic ocupantului casei. Apoi aș rearanja mobilierul folosind neurogeometria® pentru a da un plus de funcționalitate. Iar dacă mai găsim totuși ceva bugete, evident că aș mai adaugă câteva surse de lumină.
Cinci întrebări despre fotografie cu Sorin Onișor, fotograf
Ce preferi: fotografia etnografică sau fotojurnalismul? De ce?
Eu îi spun fotografie etnografică sau fotojurnalism rural! Adică scotocesc satele românești în căutare de povești, fie că în cadre apar oameni la muncă, oameni în interioare, oameni simpli, meșteri de toate felurile, copii la joacă, case pitorești, copaci expresivi, biserici, animale, căruțe, praf, fum….sau peisaje mai largi cu întregul sat, mai ales la răsărit.
Maramureșul văzut de Sorin Onișor
Indiferent că fotografiezi portrete sau peisaje, imaginile tale au toate un stil unitar. Cum obții această coerență, ca fotograf?
Coerența și, implicit, stilul Onișor s-a format de-a lungul timpului datorită felului în care caut subiectele, aleg compozițiile, dar mai ales datorită folosirii speciale a luminii.
Ce echipament foto folosești?
Folosesc Canon, momentan un 5D Mark III și un 6D Mark II și vreo 5-6 obiective: Canon 8-15mm, Sigma 20mm, Canon 50mm, Canon 70-200mm, Canon 10-400mm.
Cât de importantă e postprocesarea pentru tine și ce programe utilizezi?
Postprocesarea este destul de importantă, fișierele brute (raw) trebuiesc finisate și optimizate în programele special concepute în acest scop. Eu folosesc doar Photoshop.
Ce sfat ai da unui fotograf la început de drum?
La început de drum: să fie serios, muncitor, consecvent și pasionat. Nu va fi ușor, dar acum sunt atâtea instrumente la îndemână, de la tutoriale sau cursuri pe internet, până la cursuri speciale sau workshopuri de fotografie.
***
Ambele seminarii au loc de la ora 11.00 la 13.00, în Sun Plaza, la etajul 1, în fața restaurantului Marty. Intrarea este gratuita, dar trebuie sa vă înscrieți completând formularul de aici, pentru fiecare seminar în parte.
0 Comentarii