La 61 de ani, Ofelia Cozma este un adevărat reper de stil și de bun-gust. Are la activ cinci cariere în tot atâtea domenii (inginerie, asigurări, beauty, educație, mentorat), dar probabil cel mai fascinant job al său a fost acela de esteticiană personală a Familiei Regale din Kuweit. În articolul de azi, am rugat-o pe Ofelia să ne împărtășească câteva dintre recomandările ei de frumusețe și de stil personal.

***

Am scris despre povestea extraordinară de viață a Ofeliei în articolul Ofelia merge mai departe.

Încă dinainte să stăm de vorbă, însă, am remarcat-o în online pentru ținutele eclectice și foarte chic. Stilul ei vestimentar este, cel mai probabil, înnăscut, dar cei aproape 20 de ani petrecuți în Kuweit (una dintre cele mai bogate țări din lume), mulți dintre ei în proximitatea familiei regale, și-au pus cu siguranță amprenta asupra gusturilor ei.

Mai jos, ne-a împărtășit ritualul ei de frumusețe, dar și câteva recomandări de stil personal și piese vestimentare must-have.

Ai fost esteticiana personală a familiei regale din Kuweit. Care e rutina ta de frumusețe?

Am o rutină destul de simplă, dar constantă. Dimineața mă spăl cu un gel spumant de la Cerave și obligatoriu mă dau cu cremă și cu SPF. Am un SPF 50, de la Frezyderm și unul de la Botanical Sunscreen, un brand australian.

Ziua nu fac mare lucru – mă dau cu moisturiser, apoi aplic crema de la Frezyderm. Dar noaptea aplic produsele de îngrijire, pentru că atunci acționează cremele. Uneori folosesc capsule cu ulei, concentrate, de la Elizabeth Arden. Există apoi un serum de la Khiel’s, Midnight Recovery Concentrate, care e foarte bun.

Nu sunt obsedată să folosesc zeci de produse. Important e să ai o rutină simplă și constantă. Când zic simplă, mă refer să nu aibă mai mult de 4 produse; ce e peste 4, deja te obosește mental și nu mai faci nimic.

Apoi, nu mă culc niciodată nedemachiată, chiar dacă nu m-am machiat în ziua respectivă. Periodic, fac câte o cură de fiole cu vitamine. Acum am unele de la Babor, pentru că am 30% reducere la magazinul lor, ca specialist în skincare. În general, orice fac are și o legătură cu zona financiară. Normal că mi-ar plăcea toate nebuniile, dar încerc să găsesc soluții decente, smart.

Ce sfaturi de skincare ai pentru femeile mai tinere?

Să aibă grijă de ele încă de pe-acum! Ce faci sau nu faci la 30 de ani o să se vadă la 40 și la 50 de ani. Eu nu am avut suficientă grijă de tenul meu la 30 de ani – deseori mă dădeam cu o cremă de 2 lei, că atât aveam. Și bineînțeles că nu mă dădeam și pe gât, pentru că voiam să fac economie, s-o ”întind” cât mai mult. Iar acum constat că gâtul mi-a rămas ”în urma” feței.

Apoi să se hidrateze, să folosească creme încă de tinere, chiar dacă acum nu se cunoaște nici dacă nu te-ai demachiat, nici dacă nu ai dormit suficient. Se cunoaște mai încolo. Exact cum se cunoaște și dacă ai făcut mișcare și dacă ai făcut masaj – vine ”nota de plată”. Eu o plătesc acum.

Am noroc și salvez printr-o seninătate care îmi dă farmec și o anumită lumină. Dar dacă aș merge acum în Kuweit și cineva n-ar ști câți ani am, mi-ar da mai mult decât vârsta mea. Arăt bine pentru România, dar nu pentru lumea de acolo. Când aveam 40 de ani, clientele din Kuweit îmi dădeau 45 de ani. Dar ele își făceau Botox încă de când se inventase; mergeau în altă țară și își făceau în secret.

Ai un stil vestimentar foarte apreciat. Ce recomandări de stil ai, pentru cineva care nu și-a găsit unul?

Să evite piesele mass market recognoscibile. Eu, personal, prefer negrul. E ușor de purtat și nu se văd atât de bine detaliile. Texturile sunt mai ușor de combinat când porți ton pe ton, decât atunci când porți culori care ”sparg”.

La ce te referi când spui ca hainele să nu fie recognoscibile?

Să nu fie, de pildă, o rochie de la Zara cu un anumit print, pe care ulterior o vezi peste tot. De aceea eu port destul de puțin print. Am foarte multe haine uni, care sunt mult mai ușor de combinat între ele și punctez cu un accesoriu.

Când ies la o ocazie, mai degrabă pun pe mine ceva spectaculos, decât ceva foarte scump. Am învățat niște tips-uri participând la recepții de înalt protocol, în Kuweit, când de multe ori trebuia să arăt bine cu foarte puțini bani.

Cum putem arăta foarte bine cu puțini bani?

Cu piese de îmbrăcăminte simple, dar din materiale bune, în culori care merg la orice oră din zi.

Țin foarte mult la încălțăminte bună, mi se pare că este de bază într-o ținută; la încălțăminte nu ai cum să trișezi. Dacă pot lua o haină simplă, care nu e foarte scumpă sau de brand, pantofii trebuie să fie buni, să aibă tușă și noblețe. La fel, ramele de la ochelari au un rol foarte important. Mama îmi spunea mereu când eram copil: ”Capul și picioarele!” Și, într-adevăr, acolo se duce ochiul.

În continuare mă surprinde faptul că, atunci când vine vorba de un eveniment, femeile se întreabă: ”Cu ce mă îmbrac?”. Eu mă întreb întotdeauna: ”Cu ce mă încalț?”. În jurul încălțămintei îmi construiesc o ținută, de acolo pleacă totul: în ce pot sta, câte ore, ce am de făcut.

Uite, de exemplu, în vară eram la București și am primit o invitație la o emisiune TV, pentru care nu eram pregătită vestimentar. Așa că m-am uitat la emisiune, să văd cum arată studioul. Se stătea în picioare, deci obligatoriu trebuiau pantofi cu toc.

Nu aveam la mine, așa că mi-am cumpărat niște pantofi de la Max Mara; mi-am zis că dacă tot îi cumpăr, să-i am după aia, nu-i cumpăr pentru un sfert de oră de televizor! Apoi m-am gândit: studioul e alb, trebuie să punctez cu ceva.

Dar totul a pornit de la încălțăminte. Culmea e că aveam pe mine două articole luate tot atunci, de la Cos, cu reducere de 70%. Nu le-am cumpărat pentru acea ocazie, dar numai bine le-am asortat cu pantofii. Lucrurile mele se potrivesc între ele, au un fir roșu care le leagă.

Dacă ar fi să faci un top 5 piese vestimentare must-have, ce ai include?

Aș include un sacou bun – la care nu aș face rabat la preț, care să fie clasic, să nu se demodeze și să-și păstreze aspectul în timp.

Cămașa albă – de asta știe deja toată lumea. De cămăși albe pot să vorbesc oricât, pentru că am foarte multe. Mi se pare că te scot din orice: pui o cămașă și un sacou bun și mai departe dai ținutei o notă mai veselă sau mai sobră din accesorii.

Aș pune și o pereche de pantaloni negri, buni. Un pantalon bun te rezolvă în foarte multe situații.

Și la final, o fustă creion. Intenționat nu am zis rochie – dacă ar fi să aleg dintre fustă și rochie, mai degrabă aș alege fusta, pentru că cu ea poți construi mai multe ținute.

Când eram studentă a trebuit să mă chivernisesc și atunci când cumpăram o fustă, ea trebuia să se potrivească cu toate bluzele din dulap. Nu aveam nicio rochie; abia târziu mi-am cumpărat una. Gândesc la fel și acum – pot construi mai multe combinații din două piese.

La topuri sunt destul de reținută la preț, dar la un pantalon bun, nu. Pentru că pantalonul ăla îl pot purta cu un T-shirt simplu și să arăt smart.

Dar dacă îmi cumpăr o bluză scumpă și o port cu ceva ce nu e de același calibru, nu fac mare lucru. Am un sistem prin care decid cât cheltuiesc pe o piesă vestimentară.

În ce constă sistemul?

Mă gândesc în câte combinații pot integra o piesă și trebuie să fie măcar 20. În afară de asta, țin cont și de impactul pe care îl are.

Recent am cumpărat un pardesiu Max Mara dintr-un outlet, cu 30% reducere, dar aș fi dat pe el și prețul întreg. N-o să-l îmbrac de sute de ori, dar e un material care arată foarte bine. Știu că e o piesă statement.

Pot să dau pe o curea, de exemplu, mai mult decât am dat pe toată ținuta. Dar lucrurile astea le fac și pentru mine.

Îmi place, de exemplu, să am un portofel frumos, chiar dacă stă în poșetă și nu-l vede nimeni. Exact cum dau foarte mulți bani pe săpunul din baie. E o plăcere a mea, care-mi dă o stare de bine și mi se pare că merită toți banii.

Ce alte plăceri care îți dau o stare de bine ai?

Deși trăiesc singură de aproape opt ani și nici nu mai merg la un serviciu, mă parfumez în fiecare zi. O fac pentru mine. Când mă întâlnesc cu mine prin casă, să îmi placă.

***

Acest articol este susținut de Answear.ro și face parte din campania ”Lifespiration Starts Here”, prin care brandul vrea să scoată în față femeile puternice și inspiraționale din jurul nostru.

Dacă ați ajuns până aici cu lectura, am o surpriză pentru voi. 👇👇👇

Codul OFELIA25 vă oferă o reducere de 25% pentru toate produsele cu preț întreg de pe Answear.ro. Codul se poate aplica o singură dată/utilizator până la 31.12.2021, cu excepția brandurilor de pe www.voucher.answear.ro.

Cumpărături plăcute, indiferent dacă vă alegeți o ținută de Revelion sau cumpărați câteva dintre piesele must-have recomandate de Ofelia. 🙂