‘Lifespiration’ este o serie de trei articole despre femei pe care le admir și care mă motivează să fac și să fiu mai mult.

La invitația Answear.ro, vreau să vă fac cunoștință cu trei femei obișnuite, care realizează însă lucruri extraordinare. Protagonistele acestei serii nu sunt vedete și nu au milioane de fani, dar fiecare luptă, în felul ei, pentru o lume mai bună, mai empatică, mai tolerantă.

***

Când ți-ai pus ultima dată cârpe uzate pe chilot, în loc de absorbant? Probabil niciodată. În 2021 mai există însă femei pentru care un pachet de absorbante e un lux pe care nu și-l permit. Și asta nu în țări foarte sărace și îndepărtate, precum Burundi sau Somalia, ci probabil chiar în orașul tău. Irina Vasilescu nu doar că s-a gândit la aceste femei, ci le ajută să ducă vieți mai ușoare și mai demne.

În ianuarie 2018, Irina Vasilescu și-a umplut rucsacul cu pachete de absorbante și a plecat spre zona Gării de Nord din București.

Cu câteva zile în urmă văzuse un filmuleț pe YouTube, în care o americancă făcea pachete cu absorbante pentru femeile fără adăpost din orașul ei. A realizat atunci două lucruri: că nu se gândise niciodată la această nevoie de bază a femeilor străzii și că în România nu exista o astfel de inițiativă. Așa că și-a suflecat mânecile și a trecut la treabă.

A făcut un mic research printre prietene pentru a afla câte absorbante folosește o femeie, în medie, pe lună (”Eu nu mă aveam ca reper decât pe mine”, explică ea), apoi a cumpărat necesarul lunar pentru 10 femei, din proprii bani.

S-a plimbat în acea zi 3-4 ore pe străduțele din jurul Gării de Nord și a întâlnit abia câteva suflete, din cauză că era un ger cumplit. Își amintește prima femeie fără adăpost pe care a abordat-o, pentru că păstrează legătura cu ea și astăzi.

Foto: Maria Cîrstea

”Are trei copii foarte drăguți. I-a ținut mereu la școală, deși erau homeless în perioada respectivă; acum nu mai sunt, locuiesc în chirie. Dar atunci locuiau pe străzi și n-ai fi zis că sunt copiii fără adăpost, atât de curați erau”, povestește Irina.

Femeia a primit pachetul de absorbante cu bucurie, iar Irina a prins curaj s-o întrebe cum se descurcă la capitolul igienei intime: ”Mi-a zis că îi convenea când erau mai mici copiii, pentru că creșteau repede și atunci din hăinuțele rămase mici ea putea să-și facă cârpe, pe care să le folosească drept absorbante”.

Tot ea a venit cu o idee care s-a dovedit foarte utilă: să-i dea Irinei numărul ei de telefon, să știe din timp când urma să mai vină, ca să strângă și alte femei care aveau nevoie de produse de igienă intimă.

Motivate de atitudinea deschisă și recunoscătoare a femeilor întâlnite, Irina și prietena ei, Alexandra Tănase, au decis să organizeze o strângere de fonduri. Scopul lor a fost să strângă 1000 de lei, astfel încât să poată ajuta cu pachete de absorbante femeile vulnerabile din mai multe zone ale capitalei.

Foto: Cristina Ion

Irina își amintește și acum cât de șocată a fost de ce a urmat: ”Noi am vrut să strângem 1000 de lei și în prima zi a campaniei s-au strâns 3000 de lei. În a doua zi s-au strâns încă 4000 de lei. Și în a treia zi s-au strâns alți 3000 de lei. Era o campanie pe o platformă de crowdfunding foarte permisivă și toți banii intrau în contul meu personal.

M-am speriat când mi-am dat seama că o să fie foarte greu să-i gestionez corect; nu-mi imaginam că o să fie sume din astea. Așa că mi-am făcut un cont separat la bancă și am pus banii acolo, să văd exact ce a intrat, ce a ieșit”.

Succesul neașteptat al acestei acțiuni le-a făcut pe Irina și pe Alexandra să ia în considerare o formă de susținere pe termen mai lung pentru femeile nevoiașe din București: ”Când am văzut că sprijinul oamenilor e atât de solid ne-am dat seama că ne putem baza pe ei și că pe noi, la rândul nostru, s-ar putea baza mai multe persoane, mai multă vreme”.

Două luni mai târziu se năștea Asociația Pe Stop, cu Irina ca președintă și Alexandra ca vicepreședintă. Timp de un an, Irina și-a împărțit timpul între job-ul ei, în cadrul unui ONG, și strângerea de fonduri și acțiunile pe teren ale asociației.

Dacă la început a împărțit absorbante alături de Alexandra, în timp li s-au alăturat tot mai multe voluntare. Astfel, de la Gara de Nord au ajuns să acopere tot mai multe zone ale capitalei: Matache, Cișmigiu, Unirii, Ferentari, Giulești-Sârbi, Pieptănari etc.

”Unul din lucrurile mele preferate care se întâmplau pe teren era că femeile cu care ne întâlneam ne duceau la alte femei. Adică ne spuneau: «Știți, e bine că dați pe aici, dar unde locuiesc eu sunt o grămadă de oameni amărâți. Nu vreți să vă duc și acolo?». Și ajungeam în locuri și la persoane la care n-am fi ajuns niciodată dacă nu ne-ar fi dus persoane din interior”, povestește Irina.

Foto: Maria Cîrstea

Una dintre beneficiare a impresionat-o în mod deosebit. ”Era o tipă fără adăpost, pe la Gară, unde noi veneam sâmbăta sau duminica. Când veneam duminica, ne nimeream în același timp cu niște oameni de la o biserică, care veneau să le dea o masă caldă. Era singura mâncare primită care le plăcea; mai veneau și alții, dar ne-au spus că le dădeau tot felul de resturi. Așa că asta era singura masă caldă decentă.

Și dacă veneam duminica, tipa asta pleca și nu-și mai lua masa caldă, singura bună din săptămână, ca să ne ducă prin alte locuri, să ne arate alte persoane care aveau nevoie de ajutor. Îi mai luam noi o shaorma pe drum, dar ea nu cerea niciodată nimic și tot timpul ne-a ajutat, pur și simplu”, își amintește Irina.

Credit foto: Maria Cîrstea

După un an de la înființarea Pe Stop, în 2019, Irina a decis să facă ”saltul în gol”: să renunțe la job și să dedice 100% asociației.

”Mi-era teamă să nu am salariu și a fost un pas destul de riscant, dar mi s-a părut că a meritat”, spune ea, apoi continuă: ”Am aplicat la o bursă în State și am lucrat acolo vreo 2 luni ca să învăț mai bine cum e treaba asta cu ONG-urile. Și asta mi-a dat încredere: că am fost primită la bursa aia. Și am zis: «Băi, dacă Departamentul de Stat din America are încredere în mine, poate e ceva acolo».”

O perioadă, lucrurile au mers bine pentru asociație: donatorii au susținut constant acțiunile lunare, iar accesarea unui grant le-a permis fetelor să cumpere o mașină. ”Asta a schimbat totul”, își amintește Irina cu entuziasm, ”n-a mai trebuit să împrumut mașina mamei sau să ne bazăm pe mașinile voluntarelor”.

Apoi a venit pandemia și Pe Stop a dus-o tot mai greu, până când, toamna trecută, asociația a trecut prin cea mai dificilă perioadă din istoria ei.

”Prin septembrie-octombrie 2020, multe dintre finanțările noastre au luat altă formă sau au dispărut complet. N-aveam un sistem de donații recurente care să ne susțină de la o lună la alta. Mai prindeam câte un grant pe ici, pe colo, dar a fost o perioadă când nu știam dacă o să mai am bani de-acum pe următoarele 3 săptămâni”, își amintește Irina.

Stresată de perspectivele financiare sumbre, fondatoarea Pe Stop a apelat la colegii din ONG-urile mai vechi pentru sfaturi și recomandări. ”M-au ajutat mulți oameni. Ne-a ajutat un prieten care ne-a spus că trebuie să schimbăm site-ul, ne-au ajutat oamenii care ne-au implementat pro bono sistemul ăsta de donații recurente și ne-au ajutat foarte mult oamenii de la alte ONG-uri care ne-au dat sfaturi.

Foto: Maria Cîrstea

Am tot încercat din septembrie 2019 să implementăm un sistem de donații recurent și am reușit să-l facem în ianuarie sau februarie 2021. A durat enorm până să găsim «rețeta». Adică implementarea a durat o săptămână sau două și a fost foarte simplă, dar până să găsim oamenii care au timp, sistemul potrivit, celelalte lucruri care ne trebuie, a durat o grămadă. Dar a meritat”, povestește ea.

În 2021, Pe Stop are în jur de 370 de beneficiare în București – femei fără adăpost, femei care locuiesc clandestin în clădiri abandonate sau femei la limita sărăciei. Mai mult decât atât, de anul acesta asociația și-a extins activitatea și în două localități extrem de sărace din țară – Castelu, în județul Constanța și Coroieni, în județul Maramureș.

Acolo, datorită unui parteneriat cu cei de la Asociația Reality Check, Irina și colegele ei țin cursuri de igienă intimă și de educație pentru sănătate: ”Le ducem și produse de igienă, ca un fel de premiu pentru participarea la curs. Dar foarte important acolo e cursul”.

Într-un cadru cât mai informal, voluntarele Pe Stop învață femeile din aceste două comune ce se întâmplă în corpul lor în timpul menstruației, cum se pot îngriji și care sunt produsele de igienă existente.

Foto: Maria Cîrstea

Unele dintre femeile respective au probleme ginecologice, așa că Irina și colegele ei încearcă să creeze un climat cât mai confidențial și sigur pentru ele. ”Vin pentru că știu că le oferim ceva la final, dar pe măsură ce participă devin interesate și entuziasmate de lucrurile care se discută”, explică ea.

Pe lângă acțiunile din teren, asociația Pe Stop a propus o lege prin care femeile în situații vulnerabile, în special minore, să aibă acces gratuit la produse de igienă intimă.

Când o întreb pe Irina cum merg lucrurile la acest capitol, oftează adânc: ”Am ajuns undeva înspre Camere, ca să zic așa. Unele comisii dau aviz negativ, altele dau aviz pozitiv. Momentan nu am niște știri concrete, decât că pare să fie mai degrabă bine decât rău”.

Ce planuri de viitor are pentru Pe Stop? ”Unu: tot încerc să organizăm niște cursuri de educație sexuală, ar fi o chestie. Și doi: aș vrea să extindem Pe Stop în unul sau două orașe mari din țară, unde să funcționeze autonom. Ca să fie ceva cu adevărat de impact și sustenabil, pe termen lung.”

La final, îi pun o întrebare relativ standard pentru un interviu: care e realizarea de care e cel mai mândră.

De obicei, intervievații vorbesc despre realizări din sfera personală sau profesională. Nu și Irina. Ezită puțin, apoi îmi explică, politicos: ”Mă irită un pic iluzia că sunt această persoană care cară în spate totul. Tot ce am făcut, am făcut cu ajutorul a zeci de oameni. Nu mai zic de sutele sau miii de donatori. Mă bucur foarte tare că oamenii ăștia au gravitat spre noi – s-a strâns o comunitate de oameni foarte faini”.

Dacă vreți să susțineți eforturile Pe Stop de a combate sărăcia menstruală, puteți dona bani, puteți redirecționa o parte din impozitul pe venit sau pe profit, puteți deveni voluntare sau puteți dona produse de igienă intimă.

***

Acest articol este susținut de Answear.ro și face parte din campania ”Lifespiration Starts Here”, prin care brandul vrea să scoată în față femeile puternice și inspiraționale din jurul nostru.

Femei care poate nu apar în presă și nu sunt mediatizate, dar care demonstrează în fiecare zi, oricâte dificultăți ar avea, că pot duce vieți frumoase și împlinite. Femei conștiente de propria valoare, femei pasionate, femei care pun lumea în mișcare.

M-aș bucura să împărtășiți și voi în comentarii eroinele voastre personale (femeile din viața voastră, fie că sunt mama, bunica, sora, colega, prietena cea mai bună sau o persoană pe care o urmăriți online) și să-mi spuneți de ce le admirați.

CONCURS

Cei de la Answear organizează și un simpatic concurs de creație vizuală.

Fotografiați sau filmați sursa voastră de inspirație, postați-o pe instagram (nu uitați să adăugați #lifespirationstartshere și să dați tag @answear_ro) până pe 30 noiembrie și puteți câștiga unul dintre cele 3 premii.

Succes! 🙂

Credit foto main: Bogdan Dincă