Îmi scrie Florentina. Nu mă cunoaște încă, așa că scrisoarea ei are un aer respectuos, dar formal.

Sunt mentorul ei, cuvânt care mă face să mă gândesc la Haymitch, bețivul sarcastic și autodistructiv (dar cu inimă de aur) din The Hunger Games. De altfel, Katniss, personajul principal din Jocurile Foamei, și Florentina au multe în comun – au aceeași vârstă, sunt inteligente, își doresc lucruri care depășesc egocentrismul specific adolescenților (Katniss vrea să își salveze sora, Florentina vrea să ajungă doctor „să pot ajuta oameni”) și vin din lumi în care trebuie să fii o luptătoare ca să supraviețuiești.

Ultimul lucru pentru care a luptat Florentina a fost să ajungă la liceu. Mi-a scris despre „visul” de a ajunge „la un liceu bun” cu entuziasmul pe care copiii de vârsta ei îl rezervă, de obicei, întâlnirii idolului lor pop sau obținerii ultimului model de iPhone. Ea vine însă dintr-o familie pe care o descrie cu eufemisticul „mai puțin înstărită”, care, oricât ar iubi-o, nu și-a permis să îi plătească rechizitele, cărțile sau transportul la liceu.

Șansa ei a fost programul „Vreau în clasa a noua” al organizației World Vision. Datorită lui, fata primește 250 de lei pe lună, dar și sprijin moral din partea asistenților World Vision, care o ajută să depășească problemele de integrare și diferitele situații cu care se confruntă la liceu (aici cred că mă înscriu și eu, ca mentor).

Acum că e la liceu, Florentina visează și mai îndrăzneț – să devină medic. Și, deși spune că „nimeni nu îmi dă șanse să intru la medicină în afară de familie și de mătușa mea”, fără să o cunosc, am toată încrederea în ea atunci când spune „sunt conștientă că este o o meserie foarte grea, dar o să încerc din răsputeri să îi fac față”.

I-am scris și eu și i-am povestit despre Ben Carson și despre cum, dintr-un băiețel afro-american sărac, crescut într-un apartament plini de gândaci, de o mamă singură, a devenit cel mai faimos neurochirurg contemporan. I-am promis să-i trimit și autobiografia lui – nu știu exact care e fișa postului de mentor, dar până una-alta, o să mă asigur că fata asta are toată motivația din lume să continue pe drumul pe care și l-a ales. Am în plan și un PPT inspirațional, dar aștept să mă cunoască mai bine înainte să i-l trimit, ca să n-o sperii. :))

În situația Florentinei sunt mii de alți copii din România, copii cărora le puteți schimba soarta donând 1 leu până joi (30 octombrie) în orice restaurant KFC sau Pizza Hut. Cu banii strânși, Organizația World Vision va susține 70 de copii din mediul rural să-și continue studiile la liceu.

Dacă vreți să vă implicați și mai mult, intrați pe site-ul World Vision, alegeți un copil căruia vreți să-i schimbați viitorul și deveniți sponsorul lui direct. Donați 250 de lei pe lună pentru a-l susține la școală, iar el/ea vă va scrie să vă mulțumească. Puteți coresponda, îl puteți vizita și, la finalul anului școlar, ca orice zână bună, veți primi un raport cu mediile lui/ei. 🙂

Că tot vine Crăciunul, dacă încă nu v-ați ales cadoul perfect, vă recomand satisfacția de a schimba viața unui omuleț. 🙂