Poate un exercițiu de 15-20 de minute pe zi să te transforme într-o ”mașină de idei” și să-ți ofere oportunități la care nici n-ai visat? Un antreprenor care a creat o afacere de 10 milioane de dolari pornind de la acest ritual spune că da.

***

Zilele trecute am primit un mesaj în care cineva mă întreba, admirativ, de unde îmi vine inspirația pentru articolele pe care le scriu pe blog. Am încercat să-i spun că inspirația nu-mi ”vine” aproape niciodată. Ca în celebrul citat al lui Jack London (”Nu poți aștepta inspirația. Trebuie să mergi după ea cu o bâtă”), de cele mai multe ori îmi ”iau” singură inspirația după ce citesc o carte, văd un film, observ oamenii cu care interacționez, trec prin diverse experiențe etc.

V-am mai povestit în trecut că atunci când m-am simțit blocată în materie de scris am apelat la writing prompts, dar recent am descoperit un exercițiu și mai simplu, care lucrează ”mușchiul” creativ și te ajută să fii inspirat/ă tot timpul.

Despre ce este vorba?

În 2000, antreprenorul James Altucher era în cel mai jos punct al vieții lui: pierduse 15 milioane de dolari în ultimii 2 ani, divorțase și era pe punct să-și piardă și casa. Ajunsese atât de disperat încât căutase pe Google idei despre cum să se sinucidă astfel încât să pară un accident (pentru ca copiii lui să poată moșteni banii din asigurarea de viață).

Într-un ultim efort disperat a decis să încerce să-și schimbe modul de gândire, pornind de la credința că ”ideile sunt adevărata monedă de schimb a vieții”. Și că, dacă banii îi poți pierde, dacă ai idei bune, îi poți câștiga la loc. Așa că Altucher a început să scrie 10 idei pe zi într-o agendă, dorindu-și să devină ”o mașină de idei”.

De ce 10 idei?

”E ca ridicarea de greutăți”, explică antreprenorul pe blogul lui. ”Atunci când ridici puțin mai mult decât faci față, devii mai puternic”. Altucher spune că primele 3 idei sunt mereu ușoare, următoarele 2 puțin mai grele, dar că ideile de la 5 la 10 sunt cele mai grele și îți fac creierul să ”transpire”. Așa se dezvoltă mușchiul creativ, forțându-l. E important însă să știi că nu toate ideile trebuie să fie geniale sau măcar bune – e imposibil să ai 3650 de idei geniale pe an. Dacă una din 9 e bună, e suficient.

Ce fel de idei trebuie să fie?

Altucher a început de la 10 idei de business pe care le poate dezvolta, dar a scris despre tot ce-i trece prin cap/îl interesează, de la 10 idei de cărți pe care să le scrie (a devenit scriitor și una dintre cărțile lui a pornit de la o listă de idei pe care a scris-o), la 10 idei de invenții stupide, 10 modalități prin care poate economisi timp, 10 idei de articole pe blog, 10 lucruri pe care le-a învățat de la X, 10 surprize pe care i le poate face soției, 10 lucruri la care vrea să devină mai bun (și 10 modalități de îmbunătățire la fiecare). Găsiți mai multe liste de idei pe blogul lui sau în cartea scrisă de soția lui (care conține 180 de liste de idei).

Cât durează exercițiul?

Pe blogul lui Altucher nu există un interval de timp recomandat, deci bănuiesc că depinde de programul fiecăruia. Am observat în comentarii că unii oameni vorbeau despre 15-20 de minute, alții despre 30-40 de minute. Dacă vă gândiți la 10 idei de business, cu siguranță trebuie să le alocați mai mult timp decât ați aloca pentru 10 idei de relaxare rapidă sau 10 lucruri pe care să le gătiți la cină.

În cât timp se văd rezultatele?

Antreprenorul spune că, la fel ca orice alt mușchi al corpului, mușchiul creativității se atrofiază dacă nu e folosit. ”Dacă zaci în pat 2 săptămâni și nu-ți miști deloc picioarele, ai nevoie de terapie să mergi din nou”, explică el. ”Două săptămâni fără să ai idei creative și mușchiul ți s-a atrofiat”.

De la acest punct de atrofiere și până la a fi ”o mașină de idei”, Altucher spune că trec, de regulă, 6 luni. ”Dacă vii cu 10 idei pe zi timp de 180 de zile sunt convins, bazat pe ce am văzut de la sute și mii de alți oameni, că o să fii o mașină de idei”.

Cum te ajută acest exercițiu?

La un moment dat în 2006, Altucher a venit cu 10 idei de website-uri pe care voia să le creeze (nouă dintre ele erau idei proaste, a spus el). A plătit un programator cu 2.000 de dolarisă-i facă unul dintre aceste site-uri. 9 luni mai târziu, l-a vândut cu 10 milioane de dolari (e vorba despre StockPickr, un site de tranzacții financiare bazat pe o comunitate de utilizatori).

Un alt antreprenor, care a făcut exercițiul timp de doar 30 de zile, a povestit că a venit cu ideea unui proiect de succes și a primit o ofertă de job.

Să spunem că n-o să câștigați 10 milioane de dolari în 9 luni dacă faceți acest exercițiu (deși eu sper s-o faceți și să nu uitați unde ați citit despre el 😉 ), în cel mai rău caz o să începeți să găsiți soluții creative la probleme, o să veniți cu răspunsuri out of the box la întrebări și o să aveți mult mai multe idei creative decât de obicei. Ar fi atât de rău? 🙂

Cum treci de la teorie la practică?

În cazul listelor pe care vrei să le pui în practică, autorul recomandă o foaie împărțită în 2 coloane: pe una dintre ele îți poți nota ideile și pe cealaltă primul pas pe care ar trebui să-l faci s-o pui în aplicare (doar primul pas, vei vedea apoi unde ajungi).

***

În următoarele 7 zile o să scriu zilnic o listă cu 10 idei. Probabil în momentul în care citiți acest rânduri am făcut-o deja pe cea de luni. Dacă și vouă vă surâde ideea, vă invit să vă alăturați provocării.

Aici puteți citi prima provocare din această serie, despre ale cărei rezultate o să povestim săptămâna asta.

Spor la generat idei! 😀