Fie că ai un blog și îți dorești un conținut original și atrăgător pentru cititorii tăi, fie că ești student/ă la o facultate de comunicare sau, pur și simplu, un scriitor amator, am adunat în acest articol recomandări de activități, cursuri (live și online), cărți, site-uri, aplicații, și alte resurse care mie mi-au folosit și care sper să te ajute să scrii mai bine.

Înainte să intru în subiectul de azi, o să fac un mic disclaimer. N-am scris acest articol pentru că mă consider depozitara galactică a cunoștințelor despre scris. L-am scris pentru că am primit mai multe mesaje în ultima vreme în care, după ce sunt felicitată pentru blog/scriitură, sunt rugată să împărtășesc resurse/materiale care i-ar putea ajuta și pe alții să scrie ca mine. N-am învățat să scriu la școală, la vreun curs sau din vreo carte. Modul în care scriu e rezultatul miilor de cărți pe care le-am citit și a unui dram de talent nativ, pe care n-aș ști cum să-l transmit mai departe nici să vreau.

Cu toate astea, există câteva resurse pe care le-am folosit de-a lungul timpului pentru a depăși momente de blocaj sau pentru a-mi ușura și îmbunătăți procesul de scris. Cu speranța că vă vor ajuta și pe voi, le-am împărtășit mai jos. M-ar bucura să-mi spuneți dacă v-au fost de folos. 🙂

Citește cât mai mult

Poate părea un sfat redundant, dar în mod ironic, mulți sunt atât de preocupați să scrie, încât nu mai au timp să citească. Și asta se vede. În general, orice carte citită cu un pix și cu o agendă în mână este un mini-curs despre scris, chiar și cele proaste (analizându-le, îți dai seama ce nu funcționează și unde a ”greșit” autorul).

Cât despre cărți dedicate scrisului, prima pe care am citit-o, acum mulți ani, a fost ”On Writing” a lui Stephen King. Deși nu mă număr printre fanii lui King, amestecul de anecdote personale (despre cum a ajuns scriitor) și sfaturi practice legate de scris mi-a plăcut și mi s-a părut foarte util. Și, dincolo de comercialismul scriiturii lui, milioanele de cărți vândute arată că omul se pricepe la povești (nu neaparat la proză). Dacă n-ai citit-o încă, îți recomand ”On Writing” ca un curs-fulger despre scris dar și despre culisele vieții de scriitor.

O altă carte pe care am citit-o acum câțiva ani, pe vremea când lucram ca scenaristă la un serial, a fost ”Story” a lui Robert McKee. Omul ăsta ține același curs de scenaristică cu durată de 3 zile de peste 20 de ani. Și faptul că, printre miile de cursanți pe care i-a avut, s-au numărat David Bowie, Eddie Izzard, Kirk Douglas, Diane Keaton, Julia Roberts sau Gloria Steinem (ca să nu mai zic nimic despre faptul că Pixar trimite câte 10 angajați la fiecare seminar al său) m-a convins să-i dau cărții o șansă.

Surpriza a fost că, în pofida preconcepției mele, ”Story” nu este o carte despre cum să scrii un scenariu bun, ci o carte care explică fundamentele unei povești bune (de ce și cum funcționează ea). Principiile enumerate de McKee se aplică de la filme, la romane, la proză scurtă și chiar la non-ficțiune. Iar la finalul lecturii rămâi cu o listă impresionantă de filme pe care vrei să le vezi, dar și cu un mod nou, mai conștient, de a urmări filme, de a citi cărți și de a scrie, în general.

A treia și ultima recomandare ar fi ”Monkeys With Typewriters”, a lui Scarlett Thomas. Cu cele două părți ale sale, Teorie (în care autoarea analizează intriga mai multor cărți celebre, de la clasici, la autori moderni) și Practică (în care abordează aspectele mai practice ale scrisului), cartea este o lectură interesantă și pentru cititorii pasionați, nu doar pentru cei care-și doresc să scrie.

Scrie într-un jurnal

Dacă anul trecut n-aș fi început să scriu 3 pagini de mână, în fiecare zi, n-ai citi acum acest text pentru că blogul în forma lui actuală n-ar exista (și eu aș fi, probabil, încă speriată de moarte în fața unui document Word gol, în care cursorul clipocește amenințător). Morning Pages au fost și sunt, în continuare, pentru mine, o formă de terapie și o modalitate de a da naștere unor idei creative. Dacă n-ai timp să scrii dimineața, poți ține un jurnal clasic, seara. Câțiva dintre cei mai cunoscuți scriitori ai tuturor timpurilor au scris ani de zile în jurnale și au lăudat efectele lor benefice asupra creativității.

Încearcă free writing

Free writing este o tehnică ce presupune să scrii, fără oprire, un anumit interval de timp, fără să ții cont de subiect, topică, nici chiar de gramatică sau de ortografie. Rezultatul nu va fi o mostră de literatură mirobolantă, dar nu ăsta e scopul acestui exercițiu. Free writing te ajută să-ți depășești teama de a scrie și perfecționismul care te ține paralizat/ă în fața colii albe. Îți recomand, pentru început, să faci free writing timp de 5 minute, apoi 10 și chiar 30.

Dacă ți se pare că nu poți scrie 5 sau 10 minute fără să te blochezi, poți încerca The Most Dangerous Writing App. Îți fixezi intervalul de timp în care trebuie să scrii fără oprire și, dacă faci o pauză mai mare de câteva secunde, aplicația șterge tot ce ai scris. 🙂

Dacă vrei să încerci o sesiune de free writing mai relaxată, fără să stai cu ochii pe ceas, folosește unul dintre numeroasele site-uri care aplică tehnica Pomodoro. Pomodoro (al cărei nume vine de la ceasul de bucătărie în formă de roșie folosit de inventatorul ei) este o metodă de time management care constă în intervale de lucru de 25 de minute, succedate de pauze de 3-5 minute; după 4 astfel de sesiuni, se recomandă o pauză mai lungă, de 15-30 de minute. Eu folosesc Tomato Timer, dar sunt sute de astfel de aplicații/site-uri online din care îți poți alege.

Fă brainstorming sub formă de diagrame

Dacă ai nevoie de o idee creativă, dar te simți blocat/ă, un brainstorming sub formă de diagramă poate face minuni. Eu am creat tagline-ul acestui blog (”The Storytainer”) în urma unui astfel de proces. Sună complicat, dar e super simplu, îți garantez. 🙂 Pe scurt, mi-am făcut un cont pe site-ul coggle.it (care e foarte fun și ușor de folosit) și am trecut acolo toate adjectivele și epitetele pe care cititoarele mele le-au folosit pentru a descrie blogul meu sau noțiunea de ”Inoza”. Apoi am făcut un brainstorming și fiecărui cuvânt notat i-am atribuit alte câteva noțiuni conexe.

A rezultat o adevărată încrengătură, cu sute de astfel de cuvinte notate. Într-un final, am ajuns la un termen care nu există, dar care simt că mă descrie perfect (stoyteller + entertainer = storytainer). Site-ul te lasă să faci oricâte diagrame vrei, dar în varianta lui gratuită numai 3 dintre ele sunt private, restul fiind publice. Poți downloada însă diagramele private sub formă de PDF/PNG și poți crea apoi altele noi. 😉

Notează-ți ideile

Azi-noapte, în drum spre baie, mi-a venit o idee genială pentru un articol pe blog. M-am gândit câteva secunde să o notez, dar apoi mi-am zis că e atât de genială, încât cu siguranță o să mi-o aduc aminte mâine dimineață. Și în dimineața asta – ghici ce? Am uitat-o complet. Ca să nu pățești același lucru, îți recomand să ai o agendă tot timpul la tine (în mod ironic, eu aveam una chiar pe noptieră). Sau, și mai bine, pentru a salva pădurile de la tăiere, poți folosi o aplicație ca Evernote, care îți strânge în același loc notițele făcute pe telefon, tabletă, laptop etc.

Folosește un program de organizare a ideilor

Dacă trebuie să scrii un text mai complex (o prezentare pentru job, o serie de articole pe blog, o lucrare academică sau, de ce nu, primul tău roman), vei avea nevoie să-ți organizezi ideile înainte să treci la scris. Ca să nu-ți umpli casa de sute de post-it-uri sau să nu sari din folder în folder și din document în document, îți recomand să-ți grupezi toate ideile cu ajutorul unui tool/software de organizare.

Cel mai cunoscut astfel de program este Scrievner, dar dacă nu vrei să plătești 20 de dolari pentru el, poți încerca unul dintre zecile de alte variante absolut gratuite, cum ar fi: bibisco, yWriter, UlyssesGingko, Manuskript, Bear, Organon, Plume Creator, UV Outliner, Quoll Writer etc. Unele dintre ele (bibisco, yWriter, Manuskript) sunt speciale pentru organizarea capitolelor unei cărți, crearea fișelor de personaje etc., în timp ce altele (Gingko, Organon) sunt utile pentru organizarea oricărui tip de text.

Urmează un curs

Dacă ești din București, există mai multe cursuri de scriere creativă care te pot ajuta să îți găsești ”vocea” sau să-ți perfecționezi scrisul. Unul dintre ele este atelierul de dramaturgie și dezvoltare personală Scrie despre Tine, susținut de regizoarea Vera Ion și de actorul Sorin Poamă (am scris despre cum a fost la unul dintre atelierele lor aici). Cunosc pe cineva care a urmat cursurile acestui atelier și care, la finalul lor, a divorțat și și-a schimbat cariera. Atenție, deci, scrisul schimbă vieți. 🙂

Dacă nu ești interesat/ă de scrierea dramaturgică, am auzit numai lucruri bune despre cursurile de scris organizate de Fundația Calea Victoriei. Am văzut că în viitorul apropiat au un Atelier de Scriere Creativă și unul de Blogging și Scriere pentru online.

Poți încerca și cursuri online, fie gratuite, cum ar fi cele de pe Coursera (găsești aici mai multe idei de cursuri gratuite), fie contra-cost, cum sunt cursurile de pe platforma Masterclass. În cazul Masterclass, fiecare curs costă 100 de dolari, dar ”profesorii” sunt somități în domeniile lor (Kevin Spacey, Christina Aguilera, Dustin Hoffman, Serena Williams, Werner Herzog și mulți alții).

Heads up: cursul lui James Patterson despre scris (singurul pe care l-am finalizat deocamdată) este pierdere de timp totală. Spre diferență de colegul lui de breaslă la fel de prolific, Stephen King, Patterson e lipsit de charismă și oferă niște sfaturi pe care le găsești în cele mai basic cărți despre scris. În plus, o întreagă lecție încearcă să exonereze (ba chiar să facă să pară o artă) ghost writing-ul, adică faptul că zeci dintre romanele lui sunt scrise de alți scriitori, sub semnătura lui. Sper din tot sufletul ca lecțiile susținute de scenariștii Aaron Sorkin și Shonda Rhimes să fie utile și interesante. Pe cel al Shondei l-am început deja și urmează cel al lui Sorkin, așa că revin cu articole separate la finalul lor.

Dezvoltă-ți creativitatea cu writing prompts

Dacă ideea de free writing de mai sus te sperie (pe mine ca perfecționistă și om care nu suportă presiunea timpului, recunosc, nu prea m-a ajutat), poți apela la writing prompts. Acestea sunt mici ”teme” (pot fi texte scurte sau chiar imagini), menite să te inspire să scrii un text pe baza lor și să îți dezvolte imaginația și creativitatea. Găsești sute de astfel de teme simpatice pe site-uri ca Writing Prompts și Writing Prompts that Don’t Suck.

Dacă preferi să faci acest exercițiu pe hârtie, poți folosi un caiet special de writing prompts. Eu am folosit ”642 Big Things to Write About”, pe care l-am primit cadou de la o prietenă. Writing prompt-urile din el sunt destinate, clar, unor scriitori care încă sunt pe băncile școlii, dar m-am distrat super mult scriindu-le. Exemple care îmi vin acum în minte sunt ”Scrie o poveste despre două trenuri care se îndrăgostesc”, ”Explică modul de funcționare a unei mașini care prinde vise” sau ”Scrie povestea unui urs polar care vrea să danseze tap”.

Încearcă Hemingway app

Dacă ai un blog în engleză sau folosești engleza pentru a scrie mailuri sau proiecte la birou, Hemingway App e genial! E suficient să pui cu copy & paste un text și nu doar că îți indică dacă ai exagerat cu adverbele (în buna tradiție a lui Hemingway), dar îți arată și dacă ai cuvinte în plus (recomandându-ți alternative mai scurte) sau dacă există fraze greu de înțeles. Unde ai fost tu, oh, Hemingway App, în timpul anilor mei de liceu bilingv?!

Folosește Pinterest

Majoritatea dintre noi am folosit la un moment dat Pinterest pentru a ne găsi inspirație pentru garderobă, decorațiuni interioare sau pentru un proiect de DIY abandonat odată ce entuziasmul inițial s-a stins. Ceea ce nu mulți știu e că pe Pinterest găsești mii de pin-uri către articole cu sfaturi despre scris, despre blogging, idei de articole etc. E suficient să cauți ”writing tips”, ”writing inspiration” sau ”blogging ideas” că nu mai ieși de acolo vreo 2-3 ore.

Dacă nimic nu funcționează, apelează la Written Kitten

Dacă niciuna dintre ideile de mai sus nu te-a ajutat, e timpul pentru artileria grea, aka Written Kitten. La fiecare 100/200/500/1000 de cuvinte scrise pe acest site (tu îți alegi limita), vezi o poză cu o pisicuță (poți alege și cățeluș sau iepuraș). Hei, poate n-o să scrii mai bine, dar cu siguranță o să scrii mai mult! 😀