Later Edit: Va multumesc, in numele parintilor lui Rares si al meu, tuturor celor care v-ati implicat sau ati dus vorba mai departe despre acest caz. Ieri s-a strans toata suma de bani necesara operatiei. Sunteti minunati!

In ciuda aparentelor, acesta nu este un text despre farduri.

*
Ca orice fata, am gama mea larga si variata de dorinte superficiale. Printre ele se numara, de ceva vreme deja, o trusa de make-up gigantica, all inclusive. Cu farduri de pleoape si gloss-uri de buze in nuantele celor mai apetisante specialitati de gelato, cu eyelinere, blush-uri, mascara, aplicatoare pufoase, oglinda si picioruse, daca se poate.
De Craciun am descoperit minunea intr-o revista glossy – se numeste Sephora Palette Make-up Studio. Am oftat mangaind imaginea de pe pagina lucioasa. Aveam suma respectiva, dar mi se parea culmea frivolitatii s-o dau pe o cutiuta colorata cu dioxid de titaniu si miristat de magneziu (si orice altceva or mai contine fardurile astea).
Pentru ca sunt o fata norocoasa, insa, luna trecuta, doi dintre prietenii care-mi stiau oful mi-au facut cadou un plic pe care scria “voucher Sephora”. In interior, am descoperit razand, era suma de bani pentru cumpararea trusei. Pentru ca divinitatea lucreaza uneori pe cai nebanuite, desi a trecut o luna de atunci, n-am apucat sa-mi cumpar pretioasa cutie nici pana in ziua de azi.
Apoi aseara am primit un mesaj pe Facebook si am stiut ca cea mai frumoasa trusa de make-up din lume n-o sa mai fie niciodata a mea.
*
Rares Danila are 1 ani si 8 luni, iar acum 9 zile a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrala (“chist arahnoidian gigant”). Va dati seama ca in cazurile astea operatia trebuie facuta de urgenta si ca fiecare zi conteaza.
Rares a fost programat deja, pentru miercurea viitoare, pe 28 martie, la un spital din Germania (International Neuroscience Institute din Hanovra). Pentru a-l putea opera, insa, parintii au nevoie de 50.000 de euro, din care au strans abia jumatate.
Am aflat toate astea de la o prietena din Suceava, care cunoaste familia respectiva si trimite mesaje tuturor prietenilor ei, din dorinta de a-i ajuta. Stiu ca sunt multi bani si stiu ca e putin timp, dar mai stiu ca anul trecut, am reusit sa salvam viata unui om intr-un interval de timp si mai scurt.
Inainte sa va ganditi daca va permiteti sau nu sa-l ajutati pe copil, cititi, va rog, fragmentul de mai jos, a carui lectura m-a bulversat azi dimineata.
*
“Adeseori sa-ti pierzi un parinte sau un prieten de-o viata inseamna sa-ti pierzi trecutul – persoana care a murit s-ar putea sa fie singurul martor in viata al unor vremuri ce-au apus de mult. Dar sa pierzi un copil inseamna sa pierzi viitorul: ceea ce s-a pierdut este nimic mai putin decat proiectul tau de viata – lucrul pentru care traiesti, felul in care te vezi pe tine in viitor, felul in care speri poate sa invingi moartea (intr-adevar, copilul devine proiectul tau de imortalitate). Prin urmare, in limbajul nostru profesional, pierderea unui parinte este “pierderea unui obiect” (“obiectul” fiind o persoana care a jucat un rol crucial in constituirea lumii interioare a cuiva), pe cand pierderea unui copil este “pierderea proiectului” (pierderea principiului central de organizare a vietii cuiva, gratie caruia individul in cauza stie nu doar de ce traieste, ci si cum sa traiasca). Deloc de mirare, asadar, ca pierderea copilului este cel mai greu de suportat, ca multi parinti continua sa-i jeleasca disparitia si cinci ani mai tarziu, ca unii nu-si mai revin niciodata.”
(Irvin D. Yalom, “Calaul dragostei si alte povesti de psihoterapie”, povestea “A murit cine nu trebuia”, pe care, culmea coincidentelor, am citit-o tocmai azi la metrou).
*
Nu pot sa-mi imaginez prin ce trec sotii Danila in aceste momente. Dar stiu ca daca nu as face ceva sa-i ajut, orice, acum ca am aflat de Rares, nu m-as mai putea privi in oglinda niciunei truse de farduri.
*
Daca aveti copii sau va pregatiti sa-i aduceti pe lume, poate puteti intelege spaima mamei si tatalui lui Rares, si gasiti echivalentul vostru pentru trusa mea de machiaj.
Donatiile pot fi depuse in urmatoarele conturi deschise pe numele DANILA VALENTIN la RAIFFEISEN BANK, Agenția Bucovina Suceava:
– RO33 RZBR0000060014437570 cont in LEI,
– RO38 RZBR0000060014437577 cont in EURO, cod SWIFT RZRROBU
Va multumesc, ca de obicei, pentru ca sunteti minunati.