Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o directoare de vânzări care locuiește la Zürich împreună cu soțul și cu fiica lor. 🙂

***

Job: Director de Vânzări
Domeniu: Marketing
Vârstă: 36 de ani
Locație: Zürich
Salariu lunar: 5,500 CHF/ 23.759 lei + 8,000 CHF/ 34.573 lei (S)

Despre mine

Locuiesc în Zürich de 6 ani, împreună cu soțul meu (S), și cu fiica mea (O), care s-a născut aici.

Lucrez de acasă și job-ul meu presupune deplasări destul de frecvente în Europa, pe care mă străduiesc să le limitez la 1-2 zile pe săptămână și încerc să evit săptămânile de călătorie back to back (nu îmi iese întotdeauna). Cum nu avem pe nimeni să ne ajute aici, le aducem pe bunici să ne dea o mâna de ajutor, când e cazul.

Împreună cu S, avem un cont comun din care facem plățile și la care avem atașate cardurile de debit/credit. Separat, avem un cont de economii. Încercăm să economisim lunar 2,000 chf: 1,000 chf pentru taxele suplimentare pe care o să trebuiască să le plătim la sfârșitul anului și 1,000 chf pt vacanțe și alte extravaganțe. În contul de economii mai virăm și bonusurile noastre (un bonus anual în cazul lui S și unul trimestrial în cazul meu).

Cheltuieli lunare

Chirie și întreținere: 2,350 CHF/ 10.156 lei
Afterschool: ~1600 CHF/ 6914 lei
Asigurare sănătate (pentru toți 3): 990 CHF/ 4278 lei
Asigurare viață: 100 CHF/ 432 lei (o asigurare pe care am făcut-o pe vremea când locuiam în Ro și nu are rost s-o anulez până nu ajunge la termen)
Pensie privată: 350 CHF/ 1512 lei
Leasing mașină: 810 CHF/ 3500 lei
Abonamente telefoane + internet: 90 CHF/ 389 lei
Netflix, Google Play: 38 CHF/ 164 lei

Alte cheltuieli lunare:

Cursuri de yoga (30 chf/ 129 lei pe curs – depinde la câte ajung să particip): 60 – 120 CHF/ 259-518 lei
Abonament sport S.: 105 CHF/ 454 lei
Cărți (kindle): 20-40 chf/ 86-173 lei
Terapie (fac terapie săptămânal, pe skype, cu o terapeută din Ro): 100 – 150 chf/ 432-648 lei
Donații: ~100 CHF/ 432 lei (facem câte o donație lunară ori unor organizații din RO: magichome, recorder, ori unora internaționale: greenpeace, wwf, etc.

Alte cheltuieli anuale:

Asigurare locuință și protecție legală: 900 CHF/ 3889 lei
Parcare: 400 CHF/ 1728 lei
Extra cheltuieli întreținere (plătim o sumă fixă lunară și la sfârșitul anului se recalculează în funcție de consum): 800 – 1,000 CHF/ 3457 – 4321 lei
Taxă radio și tv: 200 CHF / 864 lei

Orarul de dimineață e întotdeauna același :

Trezirea la 7.42, iau micul dejun împreună cu O (S. pleacă la birou în jur de ora 7h30). Încă de când a început să meargă O. la creșă (10 luni) am obișnuit-o să mâncăm același lucru dimineață : muesli cu iaurt. Am observat că așa suntem mai eficiente dimineața și evităm dramele cu ”Eu nu vreau să mănânc X, prefer Y”.

LUNI

O. a plecat ca de obicei la grădiniță, la ora 8.15 (aici copii merg la grădiniță neînsoțiți de părinți, e considerat ca un milestone important în dezvoltarea lor).

După ce a plecat, eu mai strâng prin casă, îmi fac un ceai și mă apuc de lucru. Astăzi am o zi plină, așa că nu apuc să-mi pregătesc prânzul, îmi comand o pizza (33 CHF + 2 CHF bacșișul/ 151 lei) între 2 meetinguri și o mănânc în timp ce răspund la mailuri.

Într-o “pauză de cafea” caut pe net un cadou pentru nepoțica mea – în curând face 4 ani și m-am gândit să îi comand un troler-trotinetă, sigur o să-i placă. Fac comanda (100 CHF/432 lei) și apoi plonjez din nou în meetinguri și exceluri.

O. termină after school-ul în jur de ora 18 și cum eu sunt încă prinsă cu lucrul îl rog pe S să se ducă să o ia, dacă tot a plecat mai devreme de la lucru.

Azi vreau să încerc un nou studio de yoga care s-a deschis în cartier și care are cursuri în engleză. La 18h30 mă duc la cursul de yoga și îmi place – suntem doar 3 participante, studioul e mic și cochet, practice-ul nu e foarte solicitant (e yin & yang yoga ) cred că o să mai revin și joi să încerc cursul de vinyasa flow. Cum a fost o lecție de probă, plătesc doar 25 CHF/108 lei ( prețul unui curs e de 30 CHF/129 lei).

Pe drumul de întoarcere îl sun pe S să-l întreb dacă trebuie să iau ceva de la supermarket, dar a fost el deja, așa că mă grăbesc acasă, unde O și S mă așteaptă cu cina: restul de pizza de la prânz și paste cu sos de roșii homemade. S este ”bucătarul” desemnat de la noi în familie și în ultimii ani a devenit din ce în ce mai priceput.

Înainte de culcare O. îl ajută pe S să facă un cheesecake pentru mâine. După ce termină facem ritualul de seară – spălat pe dinți, pijama, dar sărim peste poveste, pt că e deja târziu.

După ce adoarme O., îmi pregătesc un gin tonic, mai stau puțin la povești cu S, care pregătește un risotto cu ciuperci pentru prânzul meu de mâine, și apoi ascult un podcast.

Total zi: 160 CHF/ 691 lei

MARȚI

După ritualul de dimineață, O. pleacă la grădiniță la 8.20. Cursurile încep la 8.35 și copiii trebuie să ajungă între 8.15 și 8.35, flexibilitatea asta e binevenită. Totuși, usually insist să iasă pe ușă nu mai târziu de 8.20 pentru că știu că o să lălăiasca pe drum, o să admire frunzele și melcii (the magic of being a child).

După plecarea ei fac un duș rapid și apoi mă mobilizez să fac puțină curățenie înainte să încep lucrul. Muncesc cu drag și spor până la ora prânzului, când mănânc rapid risotto-ul făcut de S și apoi continui curățenia (aspirat, spălat pe jos etc)

Astăzi O. are curs de dans după grădiniță și vine acasă la 16:20. Când sosește, mănânc cu ea gustarea de după-amiază (o mini pavlova improvizată pe care o asamblez rapid cu niște leftovers de bezea pe care le-am cumpărat de la supermarket și O. nu le-a mai vrut, un mix de mascarpone și frișcă și niște zmeură pe care am lăsat-o la decongelat de dimineață – o aveam deja în congelator).

O. iese apoi la joacă cu prietenele ei și eu îmi continui lucrul până la ora 18h, când se întoarce și S de la birou.

Într-o mini pauză de work îmi comand pe Amazon o carte de social selling, pe care o downloadez direct pe kindle, pentru că vreau să învăț mai multe pe subiectul ăsta (8 CHF/34 lei).

Pregătesc împreună cu S cină – clătite bretone pentru noi (cu ingrediente pe care le aveam deja) și comandăm o pizza de la pizzeria de la colț pentru O. (18 CHF/78 lei).

Apoi S pleacă la sport și eu petrec puțin timp cu O. – facem exercițiile pe care ni le-a recomandat logopeda, pentru că O. nu reușește să pronunțe R – nici cel românesc, nici cel elvețian, așa că în fiecare săptămână merge la o sesiune de logopedie (din timpul de grădiniță, oferită gratuit de școală, cu o doamnă foarte simpatică, care se joacă cu ea în timp ce exersează pronunția), jucăm cărți, facem un scurt chat video cu părinții mei și apoi urmează ritualul de seară.

În seara asta înainte de culcare citim o carte pe care O. a ales-o de la bibliotecă. Apoi, după ce O. adoarme, eu mai citesc puțin o carte despre stil – încerc să-mi remodelez stilul personal, pentru că mi-am dat seama că nu port 80% din hainele pe care le am.

De când lucrez de acasă, nu mai am ocazia să port așa de des hainele office și mi-am dat seama că pentru ieșirile cu O. în parc sau în weekend mă rezum la același outfit : jeans, sweatshirt și teniși (categorie în care sunt o novice, căci stilul sport nu a făcut parte din garderobă până acum câțiva ani și multă vreme I fought against it 😊 in the end, comfort won).

Înainte să adorm, mă uit la un episod dintr-un nou serial pe Netflix – The Politician (e drăguț, dar not to die for, m-a atras distribuția din care fac parte Gwyneth Paltrow și Jessica Lange).

Total zi: 26 CHF/ 112 lei

MIERCURI

În dimineața asta ne trezim înainte să sune ceasul, O. e cea care dă deșteptarea la 7.20, dar mai lenevim puțin în pat înainte să ne începem ritualul de dimineață.

Miercurea de obicei am ședința de terapie, dar săptămâna asta e o excepție, terapeuta mea e în concediu – așa că înlocuiesc ședința cu niște mindless scrolling pe social media (not ideal, I know dar we all have our guilty pleasures) și apoi încep lucrul.

Am remarcat că a trecut dimineața când mi s-a făcut foame de prânz, așa că mi-am încălzit repede resturile de la pizza lui O. de cu o seară înainte și am profitat de pauza de prânz ca să fac câteva module din cursul de Women’s Leadership Programme de la Oxford – e un curs online de 6 săptămâni la care m-am înscris pentru că vreau să avansez și simțeam că am nevoie de ceva extra. Se pare că am subestimat puțin timpul pe care o să trebuiască să-l dedic cursului, dar o să o scot eu la capăt. 😊

S. a venit mai devreme de la birou pentru că îl durea spatele, așa că după ce a luat un calmant și s-a odihnit puțin a plecat el să o recupereze pe O de la afterschool și apoi să facă ceva cumpărături. Eu profit de timpul ăsta că să mai studiez puțin pentru cursul online.

O. și S. s-au întors de la supermarket cu niște feta, roșii și ceva fructe pentru gustarea lui O. de mâine (23 CHF/99 lei). Cât ei se joacă și fac un video chat cu mama lui S. eu pregătesc o salată grecească pentru noi adulții și încălzesc niște risotto pt O.

După cină O. se uită la desene cât eu fac o baie și apoi facem ritualul de seară. În seară asta citim o nouă carte de la bibliotecă.

După ce O. adoarme eu mai citesc pe Blinkist un rezumat de carte – am varianta free și aștept cu nerăbdare în fiecare zi să descoper ce carte e disponibilă. E o modalitate faină de a descoperi lucruri noi despre subiecte pe care altfel nu cred că le-aș alege neapărat.

Azi în schimb e o carte pe un subiect despre care am citit destul de mult lately: fericirea. Ideea principala a cărții : the happiest among us are those who have learned to stop worrying about the things they can’t control – un bun reminder, mai ales în perioada asta destul de plină. 😊

Total zi: 23 CHF/99 lei

JOI

În dimineața asta O. se trezește mult mai devreme decât de obicei, la 7.15. Cum S. e încă acasă, îi pune un episod de desene cât eu mai lenevesc în pat. Apoi ne facem ritualul de dimineață.

După ce O pleacă la grădi, eu pun 2 ture la spălat – 4.8 CHF/21 lei (avem o spălătorie comună la subsolul blocului și un calendar unde ne programăm când vrem să spălăm, joia este our washing day. Avem o cartelă pe care încărcăm bani, deoarece trebuie să scanăm cartela pentru a porni mașinile de spălat ).

După ce termin îmi fac un ceai și încep ziua de lucru (între meetinguri și exceluri mai întind și turele de rufe – eficiență maximă 😀 ).

La prânz decid să ies puțin să profit de soare, așa că îmi iau un bilet de tramvai (8.8 CHF/38 lei) și mă duc în centru să mă plimb puțin. Mini–excursia mea se soldează cu 21.80 CHF/94 lei cheltuiți la Sephora pe un șampon și un deo și 8.60 CHF/37 lei pentru un bretzel (notă Inoza: cred că e vorba despre un covrig 😀 ).

O dată întoarsă la (home) office după-amiaza zboară între diferitele meetinguri și articolele pe care le am de citit pentru cursul de Leadership. Într-una dintre activități trebuia să cer feedbackul unor colegi și în urmă mailurilor trimise au început să sosească răspunsurile. 😊

Azi O. termină grădinița la ora 15:20 și apoi vine singură acasă. Cât ea își mănâncă gustarea de după-amiază (o înghețată și niște mango) și se uită la desene, eu termin ce mai am de lucru, apoi ne jucăm puțin împreună.

S. ajunge de la birou la 17h30, la fix ca eu să pot să mă conectez pentru un call – recent în compania pt care lucrez s-a format un task force Diversity & Inclusion și cum este un subiect care mă pasionează m-am oferit voluntar. Particip la call în drum spre ședința de yoga și când ajung la studio am surpriza să constat că o să am o ședința privată. 😊 Sesiunea e foarte faină și slow, recomand vinyasa flow, 30 CHF/ 129 lei cheltuiți cu drag.

Când ajung acasă mai învăț puțin pentru cursul de Leadership – S. și O. au plecat în vizită la niște prieteni, așa că e liniște în casă și pot să mă concentrez. Iau cina singură (un pahar de vin și niște brânzeturi), căci S. și O. au rămas să mănânce cu prietenii noștri, iar când se întorc facem repede ritualul de seară.

După ce O adoarme mai citesc puțin și apoi I call it a day.

Total zi: 74 CHF/ 319 lei

VINERI

Cum aseară s-a culcat mai târziu decât ora obișnuită, O. e somnoroasă și îmi ia câteva minute să o conving să se trezească.

După ce pleacă la grădi eu mă apuc de lucru și nu simt cum trece dimineața. La prânz mănânc repede resturile de salată grecească de zilele trecute și mă ocup de plăți: 550 CHF/ 2377 lei pentru tabăra de călărie a lui O. de săptămâna viitoare (prima săptămâna de vacanță) și 1533 CHF/ 6625 lei factura de luna asta pentru afterschool.

Azi e family sport day la birou la S., așa că la 12h30 se duce el să o recupereze pe O. de la afterschool și merg împreună să facă sport și să se distreze.

La întoarcere trec pe la supermarket și fac niște cumpărături (steak-uri, vin și legume – 210 CHF/907 lei), căci în seara asta am invitat niște prieteni la cină. Între timp eu lucrez și apoi mai învăț pt cursul de leadership.

Când O. și S. se întorc de la cumpărături, S. se apucă să gătească și eu mă joc puțin cu O. La 19h30 sosesc prietenii noștri și ne așezăm la masă.

Noi adulții ne întindem la povești până spre miezul nopții, în timp ce O. cade răpusă pe canapea la 21.

Total zi: 2,293 CHF/ 9909 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc cu o epifanie: I’m too old to drink and stay late, I can only do the one or the other 😀
O. este cea care îmi dă trezirea la 8h30, așa că dăm drumul la TV și în timp ce ea se uită la desene, eu dorm cu ochii deschiși în timp ce beau un cappuccino home made. #perfectmom

Pe la 10h30 se trezește și S, pregătim micul dejun (pâine cu unt și dulceață) și apoi mai lenevim prin casă, fiecare cu treaba lui.

La 12h30 ieșim în oraș să luăm prânzul cu niște prieteni – mergem la un restaurant vegetarian în centrul orașului – 60 CHF/259 lei well spent.

În drum spre casă ne oprim la una dintre tonetele care au invadat Zurichul și vând castane coapte – semn că a venit toamna. O. e înnebunită după castane, așa că îi luăm 100 gr (4 CHF/ 17 lei) și apoi luăm tramvaiul spre casă (8.80 CHF/38 lei biletul).

Cât S. merge la supermarket să mai facă ceva cumpărături (86 CHF/ 372 lei) eu ațipesc pe canapea în timp ce O. se joacă.

La întoarcerea lui S mergem în vizită la niște prieteni care au un băiețel de 3 ani, înnebunit după O. Ne petrecem după-amiază împreună și apoi cinăm la ei. La plecare plătim parcarea (8 CHF/ 34 lei) și spre ora 21h ne întoarcem acasă. Nu știm cum să adormim mai repede.

Total zi: 166,8 CHF/ 720 lei

DUMINICĂ

O. e din nou cea care ne dă trezirea la 8h30, e mega entuziasmată că azi o să vină Oma (mama mea). Cum săptămâna viitoare eu trebuie să plec în delegație de marți până sâmbătă, am rugat-o pe mama să vină să-l ajute pe S., căci O. va merge în tabăra de călărie în fiecare zi de la 9 la 17 și S. nu are cum să o ducă și să o aducă la timp fără să întârzie la birou.

Cât S. gătește o supă de roșii și O. se joacă, eu lucrez puțin apoi încerc să învăț pentru cursul de leadership, dar e prea multă gălăgie în casă și nu reușesc să mă concentrez. Așa că încep să fac bagajele – trebuie să-mi pregătesc valiza pentru deplasarea de săptămâna viitoare, dar și valiza pentru concediu – căci sâmbătă ne-am dat întâlnire la Bergamo, în Italia, ca să plecăm în concediu în Puglia. E prima oară când mergem în regiunea aia, abia aștept.

Cum supa nu e gata la timp pentru prânz, comandăm 2 pizza (50 CHF + 2 CHF/ 225 lei bacșișul curierului). După prânz, afară plouă și e urat, S. și O. mă conduc cu mașina până la un cabinet cosmetic – m-am programat la epilare cu laser și azi merg să fac o probă.

O prietenă și-a făcut deja și e mega încântată de rezultate, plus că m-a atras că e printre singurele cabinete deschise în weekend. Ședințele costă 110 CHF, dar azi cum e de probă e gratis. M-am convins că nu doare, așa că peste 2 săptămâni o să încep tratamentul.

Cât O. și S. merg să o recupereze pe mama de la aeroport, eu profit de liniștea din casă ca să mai învăț pentru cursul de leadership.

Mama a venit cu valiza plină de bunătăți, îmi pare rău că nu o să profit de toate săptămâna viitoare. 😊 Cât S. merge la sport, eu cu mama și cu O. ne jucăm, stăm la povești, facem un videochat cu sora și nepoata mea, apoi o las pe mama să se joace cu O. în timp ce eu pregătesc cină (dorada la cuptor cu fenicul și piure).

Când S. se întoarce de la sport, ne așezăm cu toții la masă și mai povestim puțin după. După baia lui O facem ritualul de seară și apoi o las pe mama să o adoarmă, în timp ce eu mai citesc puțin – rezumatul de pe blinkist la o carte despre sistemul nostru imunitar, super interesant și apoi continui o carte pe care am început-o de ceva vreme: Blindspot (despre biasurile ascunse pe care le avem, inoculate de societatea și cultură în care am fost crescuți).

Cu ocazia asta am fac și un Implicit Association Test – căci e menționat în carte și spre surprinderea mea, de feministă convinsă, reiese că la un nivel subconștient, asociez bărbații cu cariera și femeile cu homecare – aaargh, sper ca măcar fiica mea, care-l vede mai des pe tata la cratiță și pe mama la lucru să crească fără acest bias! 😀

Total zi: 52 CHF/ 225 lei

***

Alte modalități de a economisi:

💰 Nu ne place să irosim mâncarea, așa că încercăm să ne facem un plan săptămânal și în funcție de asta facem cumpărăturile. Preferăm să mergem la supermarket de mai multe ori în timpul săptămânii și să cumpărăm ce ne trebuie, decât să facem cumpărături pentru toată săptămâna (așa am observat că se stricau o grămadă de legume).
💰 I-am făcut lui O. abonament la bibliotecă și de acolo împrumutăm cărți în franceză și germană în mod constant (economisim și bani, dar și evităm să ne umplem casa, în plus copiii au access gratuit la biblioteca aici, putem să împrumutăm până la 20 cărți și să le ținem 4 săptămâni!)
💰 Minimalismul: S. e un minimalist convins din natură, eu lucrez la asta de 2 ani; mi-am redus considerabil achizițiile fashion, am ajuns la concluzia că mai bine cumpăr puțin și bun
💰 Personal care: Raportul calitate–preț al serviciilor de aici lasă de dorit, așa că mi-am creat propriul ritual cosmetic (un mix de cosmetice de la Gerovital, Kiehls și The Ordinary) și profit de vizitele din România sau Franța pentru a merge la tuns și mani/pedi.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.