Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o profesoară de 27 de ani care locuiește cu prietenul ei în Vietnam. 😀

***

Job: Profesor
Domeniu: Învățământ și Antreprenoriat
Vârstă: 27 de ani
Locație: Vietnam
Salariu lunar: 1600 dolari din învățământ + 200$ antreprenoriat (7800 lei)

Cheltuieli lunare (partea mea)

Chirie: 130 dolari (565 lei)
Întreținere: apă, curent și internet: 15 dolari (65 lei)
Telefon: 5 dolari (22 lei)
Benzină motocicletă: aprox. 15 dolari (65 lei)
Netflix: 5 dolari (22 lei)
Hostingul blogului: 4 dolari (17 lei)
Alte cheltuieli lunare: aproximativ 10 dolari (43 lei) pentru manichiură, coafor

Despre mine

Din anul 2017 locuiesc și muncesc în Vietnam împreună cu prietenul meu, P. Lucrăm amândoi în învățământ, așa că avem venituri similare. Din ianuarie 2019 am deschis și o cafenea, împreună cu un localnic.

Din păcate, sau din fericire, nici nu știu cum să o numesc, experiența noastră din Vietnam este pe terminate, vrem să ne întoarcem în România în ianuarie. Până atunci, în luna decembrie și vreo două săptămâni din ianuarie vom călători în Taiwan și Filipine.

Viața pe aici este simplă, fără prea multe gânduri. Iar noi, retrași fiind din zona turistică, beneficiem de prețuri pentru localnici.

De mâncat nu avem foarte multe opțiuni pentru că suntem vegetarieni (dar mâncăm pește), așa că încercăm să gătim cât de des putem. Ce-i drept, cu ingredientele stăm mai prost, dar încercăm să ne adaptăm rețetele cu ceea ce găsim aici pe piață.

Am destul de mult timp liber în care îmi place să citesc, să scriu și să fotografiez.

DUMINICĂ

Nu apuc să aud ceasul azi, mă trezesc înainte de 6:30. Mă mut în living și dau drumul la muzică în timp ce mă mai întind un pic pe canapea. Mă gândesc că în curând plecăm de aici și parcă, parcă încep să mă simt agitată. Între timp se trezește și P și pregătim micul dejun: avocado cu ouă poșate și pâine prăjită. Toate ingredientele ne așteptau deja în frigider, erau cumpărate de câteva zile.

La 10:30 ne urcăm pe motocicletă și plecăm spre Hanoi, capitala țării. Hanoi e locul în care fugim o dată pe lună să ne răsfățăm și să mâncăm tot ceea ce nu găsim în orășelul nostru. Mergem în special pentru ciocolateria de acolo, un fel de playground pentru mine, din care nu mai vreau să ies. Parcă sună ceva la motocicletă, așa că trece pe la mecanic unde plătim 0.50$ (2 lei) să ne fixeze cauciucul.

La 12 și ceva ajungem deja la cafenea, unde îmi comand 2 prăjiturele: una cu lămâie și un brownie plus un espresso tonic. Am plătit 3.5$ (15 lei) pentru partea mea. Între timp, primesc un mesaj de la niște prieteni care ne așteptau la o pizzerie, să luăm prânzul împreună. Îmi și dau seama că dacă mergem să ne vedem cu ei nu mai ajungem la ciocolaterie. Dar clar, îmi aleg prietenii.

La 13:30 ajungem la pizzerie și îmi comand o Quattro Formaggi și un fresh de lămâie. Da, iubesc brânzeturile, iar în orășelul nostru nu găsim brânză. Pentru astea am plătit 11$ (48 lei).

Îmi dau seama că totuși am exagerat cu mâncarea. Așa că ne-am decis să facem o plimbare pe jos, înainte să ne întoarcem spre casă. Pe la ora 19 am ajuns înapoi acasă.

Benzina a fost 2$ (9 lei) partea mea.

Total zi: 17 $ (74 lei)

LUNI

Ziua începe la 6:45 când sună alarma de la telefon. Pregătesc terciul cu mango și fructul pasiunii, așa că pun ovăzul și laptele pe foc. Între timp, P. macină și pregătește cafeaua.

Pe la 8:30 plec spre școală pentru două ore. După clase, am plecat spre cafenea unde mă aștepta P și niște prieteni. Am băut o cafea și apoi ne-am întors acasă.

La gustare mănânc o banană (avem un ciorchine de banane de câteva zile) și P. pregătește pastă de linte cu ouă, pt prânz.

La ora 15 plec din nou spre școală și ajung acasă la 19:40, fără să-mi dau seama că am uitat de întâlnirea pe care am programat-o cu niște designeri pt ora 20 (pregătesc un proiect pentru care am nevoie de puțin ajutor). Așa că am lăsat cina pt mai târziu, chiar dacă eram lihnită de foame, și am pornit spre o cafenea.

Am băut o nucă de cocos (1.5 $ – 6,5 lei), am făcut modificările necesare designului și pe 21:40 am ajuns acasă unde P. mă aștepta cu mazărea și tonul pregătit. (cina asta și micul dejul e cumva laitmotivul șederii mele în Vietnam).

Tot el a făcut și niște cumpărături pentru ziua următoare: ciuperci, conserve de ton, conserve de mazăre, banane. (6$ – 26 lei, partea mea).

Total zi: 7,5$ (32,5 lei)

MARȚI

Nu știu cum se face că reușesc aproape mereu să mă trezesc înaintea ceasului, așa că azi m-am trezit la 6. Am sărit peste P, m-am dat jos din pat și am mai aruncat un ochi peste cartea pe care tocmai o citesc (“Povestea mea” de Michelle Obama).

Pentru micul dejun am pregătit, bineînțeles, terci.

La școală am ajuns pe la 8:40, pentru o oră. Apoi am oprit să-mi fac plinul la motocicletă (3$ – 13 lei), care ar trebui să îmi ajungă vreo 3-4 zile.

În drum spre casă am trecut pe la piață să cumpăr legume și fructe proaspete: 4 bucăți de porumb, 2 vinete, un pepene mare verde, 1 kg de fructul pasiunii, 6 roșii, 10 ouă, 3 lime, o legătură de ceapă verde, 2 bucăți de tofu proaspăt, un usturoi, 1 kg de cartofi au fost (7$, deci 3.5$ – 15 lei partea mea).

La prânz am gătit paste cu tofu și sos de roșii cu ceapă verde.

Azi a fost ziua biletelor de avion, ne-am luat biletul din Vietnam spre Taiwan și apoi Filipine. Au costat 150$ – 652 lei partea mea.

La 15:30 am plecat la școală și am ajuns acasă destul de târziu. P a pregătit cina, salată de ouă cu mazăre.

Total zi: 156,5$ (680 lei)

MIERCURI

La fel ca în majoritatea zilelor, ceasul deșteptător nu mă prinde în pat. Mi-am dat seama că am de rezolvat mici chichițe la proiect, așa că am stat vreo 30 de minute cu ochii în laptop scriind email-uri. Apoi am pregătit micul dejun, terci cu fructe și am băut o cafea.

La 8:30 mi-am început clasele și am primit energie de la copii pentru toată săptămâna. La 11 am ajuns la cafenea, unde m-am întâlnit cu P. și cu încă 2 prieteni. Am băut fiecare câte o cafea și ne-am cumpărat câte un banh mi (sandvișul lor sub formă de baghetă) dar varianta vegetariană. Cafelele prietenilor le-am plătit noi (1.5$ – 6,5 lei partea mea) iar sandvișul a fost 0.90$ (4 lei).

P. a aprovizionat frigiderul cu legume și fructe din piață: pepene verde, fructul dragonului, 5 mango, un broccoli, 3 ardei grași și 1 kg de alune. (5$ – 22 lei partea mea). Eu m-am întors la școală pentru încă o oră jumate.

La 16:30 am ajuns acasă, și P a gătit paste carbonara (varianta noastră cu ciuperci). Super delicios, mai rar așa ceva în Vietnam. În urmă cu o lună, când ne-am întors în Vietnam din Italia, am fost suficient de inspirați să cumpărăm niște grana padano.

Am avut 40 de minute pauză să mănânc și să mă uit peste lecția următoare pentru că de la 17:30 îmi începea altă clasă.

La 19:30 am ajuns acasă mi-am tăiat o felie rece de pepene. Pentru că am mâncat de cu zor la prânz nu mai voiam să aud de mâncare la cină. M-am pus în schimb la un episod din “Love and sex around the world” iar apoi am citit câteva pagini înainte să adorm.

Total zi: 7,4 $ (32,5 lei)

JOI

Dimineața asta începe cu clătite din banane super coapte, 3 ouă și fulgi de ovăz. Peste ele am întins unt de arahide și câteva bucățele de mango. Mâncăm cu super poftă, timp în care ascultăm muzică pe fundal. Și tocmai ne dăm seama că zilele aici trec repede iar noi vom pleca în curând. Încă ne întrebăm dacă ne va fi dor de Vietnam sau nu.

La 9 fără 10 plec spre școală, am o oră de muncă de dimineață. Ajung acasă la 10:15 cu foarte multă energie de la copii, așa că mă pun să scriu un articol pentru blogul meu, în timp ce mănânc o felie rece de pepene.

La prânz am gătit și mâncat o supă cremă de broccoli și am prăjit niște pâine ca înlocuitor de crutoane iar apoi, de la 17 am plecat la școală până la 20.

Pe drum spre casă îmi dau seama că aș bea mâine o cafea tonică, așa că intru în supermarket să iau tonic, și mi se mai lipesc de coș și câteva sticle de cidru, o pastă de dinți și o pâine mică. (8$, deci 4$ – 17 lei partea mea)

La cină am mâncat o conservă de mazăre cu ton și lime și ne-am pus împreună cu P la un episod din “Love and Sex around the World”.

Total zi: 4$ (17 lei)

VINERI

Dimineață mă trezesc prima, nimic nou, și dau drumul la muzică, așa că se trezește și P înaintea ceasului. Azi pregătește el micul dejun – ouă cu salată de ardei și roșii.

La 8 plec spre școală și bineînțeles mă întorc super energică de acolo. Mă opresc la o cafenea unde mă aștepta P și un amic și beau un bac xiu (o cafea vietnameză cu lapte, lapte condensat și gheață).

Și pe când mă bucuram că mai am o oră și jumătate de lucru și începe weekend-ul, primesc un mesaj în care sunt întrebată dacă nu cumva pot să mai iau o clasă de la 14:30 la 16:00. Mda, am acceptat. Însă asta înseamna că nu mai am timp să gătesc, așa că am mâncat un burger vegetarian. (1.1 $ – 5 lei cafeaua și 2$ – 9 lei burgerul)

Am terminat cu munca la 19 și am venit acasă. La cină am mâncat cremă de linte cu ouă și castraveți murați.

Înainte de somn ne-am pus să vedem filmul Parfum de Femeie.

Total zi: 3,1 $ (14 lei)

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc iar pe la 6, deschid balconul și geamurile larg și mă pun la scris, nu știu de unde am primit inspirația asta, dar nu vreau s-o las să plece. Între timp văd că am un mesaj de la o altă școală care vor să lucrez pentru ei.

Pentru micul dejun pregătesc terci cu mango, fructul pasiunii și fructul dragonului. Azi am dimineața liberă, doar pentru relaxare, așa că am timp de citit și de scris la blog.

Pentru prânz P a cumpărat cartofi, morcovi, ceapă (0,5 $ – 2 lei partea mea) și am gătit piure de cartofi cu chiftele de legume.

La 15:30 am plecat la școală pentru 2 ore. Am ajuns acasă pe la 18 și am avut seara doar pentru mine, pentru că P a ieșit cu studenții lui. Așa ca mi-am pregătit niște broccoli cu ton, pe care le aveam în frigider și am băut un pahar de cidru. Am pornit muzica și am început să mă pregătesc pentru clasele de dimineață.

La ora 21:30 m-am pus în pat, mâine am o zi grea.

Total zi: 0,50 $ (2 lei)

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***