Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un consultant IT care locuiește la Viena și care, ca s-o citez, încearcă să se bucure cât mai mult de viață. 🙂

***

Job: Consultant IT senior
Domeniu: IT
Vârstă: 31 de ani
Locație: Viena
Salariu lunar: 3500 euro/16.650 lei

Despre mine

This dorky blonde, inginer software & consultant în Viena, are 31 ani și locuiește împreună cu prietenul, cu care are o relație frumoasă și peaceful de vreo 10 ani.

În afara jobului ultra-serios (dar și in timpul ☺) încerc să mă bucur cât mai mult de viață, de punctul vieții unde sunt și să petrec cât mai mult timp în locuri și cu oameni de la care am de învățat. În ce privește banii, sunt destul de împrăștiată dar încerc să pun și bănuți deoparte, mai ales că ne gândim să ne cumpărăm cândva, în curând, un loc al nostru.

Ca obiceiuri generale, când cumpăr ceva încerc să o fac ori când sunt reduceri majore (în Austria sunt aprox în iunie și în ianuarie), ori, doar pentru online, caut “<magazin> voucher codes” pe google, sunt o mulțime de site-uri care le centralizează. În plus, am carduri de fidelitate la toate magazinele preferate și primesc periodic reduceri.

Ceva ce am descoperit relativ de curând și cred că mă ajută: m-am obișnuit deja să plătesc peste tot (mai ales în România) cu Apple Pay legat la cardul Revolut, e conversia foarte bună euro-leu și, în plus, mi-am setat opțiunea de economisire prin “rotunjire” a fiecărei plăți: de exemplu când plătesc 1,50€, restul până la 2€ (0,50€) se duc în “Vault”, adică în seif. Varianta digitală a introdusului de mărunțis în porcușorul-pușculiță. ☺

Cheltuieli lunare…

…comune:
850€/4043 lei chiria
123,50€/587 lei utilități (27,50€ apa, 28€ gazul, 28€ electricitate, 40€ internetul)
600-700€/2854-3329 lei pentru cumpărături, ieșiri în oraș împreună
– Netflix-ul îl împărțim cu mama, îl plătește ea
– nu avem mașină, folosim transportul în comun (e excelent, și mai facem și un favor mediului înconjurător); pentru călătorii folosim tren, bus sau avion când e mai departe, rar închiriem mașină în concediu

…personale:
– abonament telefon plătit de firmă; telefonul îl folosesc și în scop personal (economie 66€/luna ☺)
– abonamentul pentru transport în comun plătit de firmă (economie 365€/an)
– abonamentul myclubs pentru sport, cont comun pe firmă (economie 70€/luna)
– abonamente apps: Spotify (10€/47,6 lei pe lună), Deliciously Ella (1€/4,76 lei pe lună)
– donații pentru diverse asociații, variabil (WWF, Samariterbund, Rainforest Action Network): 153€/727 lei anul ăsta
– variabil, ajutor părinți

DUMINICĂ

O să încep jurnalul mai diferit, cu ziua de relaxare întâi. ☺

Am lucrat un timp din România (din motiv de mamă accidentată), așa că dorul de Viena m-a motivat să mă trezesc de dimineață să merg la un hike cu niște amice (grup de expats) prin dealurile și pădurile Vienei, chiar și într-o zi încețoșată cum a fost asta. E parte din șarmul toamnei. ☺

Am făcut o oprire la o căbănuță, unde am mâncat o supă cremă de dovleac, băut un must alb (e sezonul) și am împărțit o porție de cartofi prăjiți cu ketchup (ca să mai echilibrăm situația), am plătit 13€/62 lei cu tot cu tips. De regulă las ~1€ bacșis în Viena, deși sunt mulți care lasă doar câțiva cenți, austriecii nu vor să încurajeze bacșișurile.

După hike m-am întâlnit cu o prietenă într-o cafenea de bibliofili (Café Phil), la cafea, prăjitură și povești. Am stat în final vreo 5 ore acolo pentru atmosfera perfectă. Am plătit 11,50€/54,5 lei.

Am mers acasă, am încălzit ciorba făcută de prietenul meu și am mâncat împreună când a venit și el de la sală. Ne-am uitat la El Camino (continuarea Breaking Bad), a fost OK dar cum zice o prietenă, mi-a răspuns la toate întrebările pe care nu le aveam.

Total: 24,5€/116,5 lei

LUNI

Am decis ca astăzi să lucrez de acasă, am fost tot plecată în ultima vreme și mi-era dor de cuibușorul meu.

Am meditat 10 minute cu aplicația Headspace (varianta free), e un mod frumos de a-ți începe ziua (îmi iese doar din când în când, don’t get me wrong).

Mi-am făcut un bol de lapte cu ovăz, miere și granola, am făcut câte un ceai verde pentru fiecare, mi-am aprins lumânarea cu miros de miere și tobacco (handmade, din ceară de soia, primită cadou de la cea care le face, e atât de faină ❤️) și am început ziua de lucru. Mai spre după-masă a gătit colegul de apartament un orez cu ciuperci foarte bun.

Am plătit factura de 140€/666 lei pentru consultația în privat la o doamnă doctor neurolog, expertă în migrene. Sunt foarte încântată de consultul detaliat, de sfaturile foarte bune primite, de trimiterea pentru CT (gratuit), și de profesionalismul general. Voi recupera o parte din bani de la casa de sănătate, mă duc săptămâna viitoare să discut acolo.

Am anulat 2 abonamente la aplicații pentru telefon: Sleep Cycle (pentru monitorizat somnul și trezit în ciclul de somn cel mai favorabil, a fost interesant de testat) și Lifesum (pentru slăbit, lifestyle tracking, nu mă pot ține de ea).

Am comandat online (Asos) un palton (108€/513,5 lei), am nevoie urgent pentru lucru (cel vechi de câțiva ani l-am donat de curând), am căutat coduri de discount dar nu e nimic în perioada asta. Măcar am plătit jumătate cu niște bani primiți înapoi pe PayPal, să mă simt oarecum mai ok.  ☺

Seara am mers la un workout (HIIT & Tone), și în drum spre casă am făcut niște cumpărături (mandarinele sunt iar în sezon ❤️, zmeură, cartofi dulci, făină integrală, linte roșie, 11,50€/54,5 lei).

Acasă am gătit o tocăniță puțin spicy de cartofi dulci cu fasole și linte pentru a doua zi, a ieșit tare bună. Ne-am uitat apoi la un episod din Brainchild, despre vise, simpatic.

Înainte să mă culc am ascultat un nou episod din Ologies (podcast pe care îl respir în ultima vreme), despre cosmos, foarte informativ. ☺ M-am pus la somn ca de obicei, foarte târziu (am menționat că sunt haotică?).

Total: 259,5€/1234 lei (ugh, nu e fain să vezi totalul)

MARȚI

M-am trezit cu o durere cruntă în gât (trag o răceală după mine din România), mi-a făcut jumătatea ceva licoare din polen, lămâie, miere și alte minuni ca să pot să vorbesc măcar, m-am îndopat cu pastile de gât și am dat skip micului dejun pentru că m-am pus direct pe lucru.

La prânz am mâncat tocănița făcută aseară, după care am mers la poștă să ridic plicul pentru votul prin corespondență (pentru alegerile prezidențiale).

Am mers apoi la birou pentru niște treburi administrative. Pe drum am ascultat un nou episod din podcastul Deliciously Ella, despre digital detox. E înspăimântător să auzi (și să vezi în metrou în fiecare zi) câte ore din viață ne petrecem în fața ecranelor. Încerc și eu să mai reduc din screen-time după lucru, un prim pas sunt podcast-urile (pun mereu doar o cască în urechi să fiu totuși atentă în jur când sunt pe drum).

Doftoreala continuă la birou cu ceaiuri, spray cu propolis, Theraflu și pastile de gât.

După lucru m-am îndreptat spre yoga (e un club de “mindful yoga” cu muzică pe sufletul meu). Am ajuns totuși prea repede așa că m-am oprit la Café Jelinek, o cafenea cozy și boemă, pentru un ceai de mentă să mai potolesc gâtul (4,10€/19,5 lei și câțiva cenți tips, m-am scuzat că nu mai aveam deloc cash, card nu acceptă; a fost super simpatic chelnerul). Lângă mine, două doamne puneau la cale o piesă de teatru. It doesn’t get more Viennese than this. ☺

La yoga am țopăit și ne-am întins ca mâțele pe Florence ❤️.

Seara treburi prin casă, niște fructe, semințe de dovleac și sofa & Netflix time în 2, pentru a N-a oară am râs la Crazy Stupid Love.

Total: 4,10€ /19,5 lei (am recuperat și pentru ieri)

MIERCURI

Gâtul e ceva mai bine, dar răceala e here to stay, așa că voi lua o pauză de la activități sportive.

Am pornit ziua cu Guerrila de Dimineață (mă super binedispun oamenii ăștia), am făcut un mic-dejun rapid (ou fiert, roșii, ardei, brânză afumată, avocado și pâine cu pateu 😀), și am pornit spre client unde voi fi în următoarele 3+ zile de foc (avem un mare milestone planificat, pentru care ne pregătim de un an).

La birou m-am întâlnit cu șefa mea de proiect, cu care am mers scurt la o cafea, prăjitură și discuții, a plătit ea. Am vorbit apoi cu noul meu șef despre traseele mele pentru certificările Oracle Professional în Java și SQL + alte seminarii propuse de mine, mă bucur că mă sprijină. Bine, e și în interesul firmei. ☺

Pentru prânz (mai târziu) m-am întâlnit cu o prietenă care pleacă în curând acasă în Argentina o vreme, așa că ne-am văzut pentru un catch-up. Am mâncat la unul din locurile mele preferate pentru prânz (Café Ansari), felul principal + ceai de mentă marocan au fost 15€/71 lei.

Ne-am luat azi bilete pentru Roma unde ne vom întâlni peste o lună cu prieteni (de votat, votăm prin corespondență înainte 😀). Wizz Air, biletul meu 79€/376 lei dus-întors cu Wizz Discount Club. Am ales și Wizz Priority ca să am bagaj de mână; nu am ales locuri, le voi primi la check-in oricum automat.

“Pro” tip: pentru că locurile în avion pot fi destul de scumpe față de prețul biletului (15€ sau chiar mai mult), nu alegeți locurile nici la check-in când călătoriți împreună, de regulă dacă faceți din vreme check-in sistemul vă pune automat unul lângă altul, sau măcar aproape. Dacă asta nu se întâmplă, puteți schimba locul pentru unul din pasageri să fiți mai aproape după ce e încheiat check-in-ul, dar măcar nu plătiți locul pentru amândoi. 😉

Seara am ieșit cu colegii să mâncăm și povestim, am plătit 24€/114 lei pentru o supă consistentă de linte, ciocolată caldă + i-am facut cinste și șefei mele.

Total: 118€/ 561 lei

JOI

Pentru că am stat târziu aseară, nu am apucat să mănânc nimic de dimineață, abia am aruncat ceva pe mine, m-am făcut semi-decentă și am plecat la client pentru un workshop ce va dura toată ziua.

La prânz am mâncat cu toții câte un buddha bowl de la localul unei românce în apropiere de noi (foarte bun), 9,90€/47 lei și un mochi (un fel de prăjitură japoneză) 2,60€/12 lei.

Spre seară m-a chemat jumătatea la un ciugulit împreună când ies de la lucru. Am mers la localul thailandez pentru pad thai. Am plătit din contul nostru comun, 11€/52 lei a fost porția mea.

Acasă am mai mâncat niște fructe și ne-am uitat la un episod din Explained, apoi am reușit în sfârșit să mă pun la somn înainte de 12, se întâmplă rar că prea vreau să le fac pe toate.

Total: 23,5€/111 lei

VINERI

Azi a fost zi mare pentru proiect, toți ochii sunt pe noi până luni când va fi gata livrarea (lucrez și în weekend, dar asta chiar e excepție). Până acum a funcționat bine totul, am avut mici hopuri dar am calmat rapid apele.

La prânz mi-a făcut un coleg cinste (pentru că eu am muncit cel mai mult la proiectul ăsta ☺) și am luat un bol de la localul japonez. Scriind jurnalul ăsta mi-am dat seama câte opțiuni diverse avem pe aici în jur și mi-e teamă să nu sune a snobism, dar asta e ce avem în jurul biroului (and I love it!). Și, în general, prefer mâncarea cu cât mai multe legume. Mâncarea austriacă nu îmi prea place… doar Tafelspitz (vită fiartă cu legume și cartofi țărănești + sos de hrean cu mere) și Kaiserschmarrn (ca un fel de clătite pufoase tăiate mici, cu compot de prune).

Am stabilit cu o prietenă să mergem la teatru săptămâna viitoare, la o piesă nouă, dark british humour. ☺

I-am comandat mamei (acasă în România) tarta ei preferată si o pâine de casă (70 lei), de la o brutărie mică din oraș, e delicios tot ce face fata de acolo, cu mama ei.

Trebuia să ajung la pilates cu o amică dar am terminat prea târziu cu lucrul… M-am dus la o mică plimbare prin centru, am făcut niște cumpărături (mandarine, ceai, ghimbir, pâine, brânză Cantal, turtă dulce :D), 19,6€/93 lei și spre casă am mai ascultat un episod fain din Ologies, despre somn și importanța lui.

Acasă am tăiat mărunt o bucată zdravănă de ghimbir și am făcut o oală mare de ceai din el + mentă. Apoi propolis, pastile de usturoi, tot tacâmul. Acesta nu s-a vrut un jurnal de doftoreală în răceală but here we are ☺)

Ne-am uitat la două episoade din Brooklyn Nine-Nine și apoi nani.

Total: 34€/163 lei

SÂMBĂTĂ

La 7AM a sunat poștașul să îmi aducă paltonul comandat luni dar e crappy, o să îl returnez. Arăt ca un pimp cu covorul pe umeri. 😕

Mi-a făcut jumătatea mai necheltuitoare o omletă cu ardei si puțin cașcaval și am mai băut niște ceai de ghimbir, îmi mai potolește gâtul.

Am fost on-call astăzi și planul e să fiu și mâine (inclusiv noaptea 🤓), dar sper să nu fie foarte multe probleme. Voi primi bani suplimentari pentru zilele astea, dar nici nu am avut de ales. În orice caz a trebuit să iau cu mine laptopul peste tot prin oraș.

De la 11 am mers la coafor să mă vopsesc, arătam deja într-un mare fel. Am plătit 70€/333 lei ca de obicei. Coafeza-șefă e româncă și foarte apreciată în oraș.

Când am terminat am luat-o la plimbare prin oraș, mi-am luat un ștrudel cu mere de la Demel (cred că e cel mai bun din oraș) și apoi am dat o vizită la Albertina pentru o expoziție mult-așteptată, picturile lui Albrecht Dürer. A fost 21,90€/104 lei biletul + audio guide. Nu m-a dat pe spate, dar am făcut poze ca un amator la aripile lui celebre. 😀

Am încercat să mă uit prin magazine după paltoane, dar m-am plictisit și obosit rapid (urăsc shoppingul).

Am primit mesaj că livrarea a mers excelent și că nu va fi nevoie să intervenim, ce bine! Partea bună e ca banii primiți pentru orele suplimentare îmi acoperă vizita la coafor de azi. 😀

Mi-am dat întâlnire cu prietenul meu în oraș să mâncăm, eu am luat un pho cu vită (supă vietnameză cu ierburi) și un ceai de ghimbir, el a mâncat summer rolls și rață cu orez. Am plătit din contul comun, partea mea a fost vreo 13€/62 lei.

Ne-am dat întâlnire cu o prietenă care e în vizită prin Viena și am mers eu cu ea într-o crâșmă cu muzică live și am mai stat de povești. Ghiciți ce ceai am băut. 😛

Acasă am mai făcut o oală de ceai de …ghimbir (‘cause this is my life now), am mâncat niște fructe și semințe de floarea-soarelui (obsesia mea) și ne-am uitat la un episod cu John Oliver și mai niște Brooklyn Nine-Nine, apoi somn.

Mâine va fi leneveală, o să fac clătite și ordine prin casă. Poate ieșim spre seară la plimbare.

Gâtul e ceva mai OK, țineți-mi pumnii să scap fără antibiotice. 😀

Total: 104,9€/499 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***