Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un marketing specialist din Timișoara, ale cărei trucuri de economisire sunt și eco-friendly. 🙂

***

Job: Marketing Specialist
Domeniu: automotive
Vârsta: 25 de ani
Locație: Timisoara
Venit lunar: 4.150 lei (3.800 lei salariul, 150 lei beneficii flexibile, 200 lei bonuri de masa)

Cheltuieli lunare:

Chirie: 800 lei
Întreținere: 60 lei
Electricitate: 33 lei
Gaz: 25 lei
Internet: 35 lei (dar în mai vom putea scăpa de cablu, pe care nu îl folosim)
Netflix: 48 lei (bineînțeles, sunt încă 2 paraziți foarte simpatici pe contul meu)
Transport: 0 (decontez totul la firmă)

M-am mutat din București în Timișoara de ziua mea, pe 1 august anul trecut. Pe prietenul meu (M.) l-am cunoscut în team building, în septembrie 2017. Acum locuim împreună, iar de câteva luni mi-am schimbat locul de muncă. Chiria și utilitățile le plătim jumate-jumate, iar la cumpărături și la distracții plătești când unul, când celălalt.

LUNI

Sună ceasul la 6:27, mă trezesc repede și îmi iau geanta de sala. Prima zi după o lungă pauză vine mereu la pachet cu frica febrei musculare, dar aleg să îmi fac abonament cu 10 intrări (70 lei). Sub îndrumarea lui M. îmi fac rutina și ultimele 20 de minute trag tare pe stepper. După sală merg la Profi pentru roșii și lămâi, plătesc cu cardul de bonuri de masă (13 lei).

La 7:10 revin acasă și nu mă stresez pentru că azi lucrez de acasă. Îmi iau timp să prepar guacamole pe pâine prăjită și sirop cu apă. Mă relaxez activ cu câteva mailuri, apoi mă pregătesc să plec la întâlnire. Uber-ul costă prea mult, așa că mă schimb în balerini și plec cu trotineta electrică.

După ce îmi adun informațiile de care am nevoie, mă urc pe Neta-trotineta și mă opresc la Prospero pentru pâine și încă ceva bun (14,70 lei). Îmi continui acasă task-urile pentru astăzi și la 5 merg la manichiură (90 lei).

Îmi aduc aminte că firma la care lucrează M. a organizat un grătar, așa că mă întâlnesc direct acolo cu el. La întoarcere, am rămas fără baterie la trotinetă așa că luăm un Uber până acasă și plătesc eu (11,66 lei).

Total: 199,36 lei

MARȚI

Din nou, 6:27, sală. Astăzi mă axez pe grupele musculare ale picioarelor și 20 de minute de bicicletă. Revin acasă, pregătesc tot guacamole fresh și decidem să plecăm cu mașina pentru că este destul de frig pentru trotinetă. Am mers cu mașina lui M. pentru că eu vreau să renunț la a mea și trebuie să ma obișnuiesc. Ajung la birou la 8:57 și pare să fie o zi creativă, fără ședințe.

La prânz mănânc salată (15,30 lei) și stau cu colegii în bucătărie, la povești. Pe la 5:30 îl sun pe M. și îmi propune să mergem să ne plimbăm. Se lasă frigul și trebuie să mâncăm ceva, numai bine că ni se face poftă de papanași. 2 porții de papanași și o apă costă 35 de lei și plătește M.

La întoarcere, dăm o fugă la Lidl pentru lapte, ouă, banane și ajungem să cumpărăm de 150 de lei. Plătesc eu cu cardul de bonuri de masă prima parte de 37,61 lei și el restul cu cardul lui de bonuri de masă.

Ajungem acasă și M. pregătește la grill puiul pentru salata de mâine. Ne relaxăm cu un pahar de vin și 2 episoade din White Collar înainte să adormim.

Total: 52,91 lei

MIERCURI

Ne răsfățăm în pat până la 6:58, după care pregătim micul dejun și salata pentru prânz din cumpărăturile făcute aseară.

La 7:48 ajung la birou și mă pregătesc pentru meeting-urile de astăzi. A., colega mea din administrativ îmi cere ajutorul la întocmirea unui comunicat oficial, iar în schimb mă surprinde cu o cutie de trufe. Decid să mănânc prânzul cu colegii din echipă și desertul îl împart cu A. la o cafea.

La 5:45 închid laptop-ul și merg pe jos până la atelierul de dezvoltare personală, unde am de plătit pentru luna asta 350 lei. Astăzi lucrăm cu convingerile negative și încerc să îmi potolesc mintea cu tapping și exerciții de respirație, sub îndrumarea coach-ului, R. Terminăm atelierul cu niște cartonașe cu mesaje motivaționale.

Ajung acasă la 22:35 și, după duș, mă bag direct în pat.

Total: 350 lei

JOI

M. se trezește la 6:27 și merge la sală, iar eu lenevesc pe ritmurile lui Arctic Monkey până la 7. Ne întindem la vorbă la micul dejun.

Ajung la 9:10 la birou și deja mi-e foame, dar am ședința după ședința până la 1, așa că beau apă și colegă mea, C. îmi donează un măr. Pentru prânz, fug la Prospero pentru un sendviș la reducere și un fresh cu sfeclă și măr (22,75 lei).

În pauza de masă, R. îmi trimite mesaj că organizează diseară un workshop de eliberare emoțională, așa că plătesc înscrierea (95 lei) și dau mail team leader-ului că trebuie să plec la 5 în loc de 6.

Workshop-ul se ține într-o atmosfera relaxată și intimă, pe salteluțe cu alte 4 domnișoare curioase. Rămân cu R. să o întreb cum aș putea adapta acest workshop acasă, iar la 22:35 mă întâlnesc cu M. și plecăm acasă.

Total: 117,75 lei

VINERI

Ar fi trebuit să mergem la sală, dar ne trezim cam greu și reprogramăm pentru după muncă. Povestim la micul dejun ce s-a întâmplat ieri la muncă și plecăm cu mașina din cauza vremii. Ajung la birou la 9:10 și beau un ceai cu biscuiți de la Profi (4 lei).

La prânz se organizează Brunch-ul lunar la muncă, așa că ne înfruptăm fiecare cu un burger. Merg cu colegă mea C. la Prospero pentru ceva dulce și revin la birou cu o cafea, face ea cinste.

Astăzi am plecat toți mai devreme acasă. Mergem să ne plimbă prin centru. Comandăm sushi la pachet, plătesc eu (116 lei) și ne întâlnim cu A. și S. in Piața Unirii. Noi cu sushi, ei cu bere. Ne întoarcem acasă zgribuliți de frig și ne uităm la o jumătate de episod din White Collar din pricina somnului.

Total: 120 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim în ritmul nostru, cu radio și aer curat. M. are poftă de omletă, așa că începem operațiunea. Pe seară suntem invitați la ziua lui L., așa că vorbim cu prietenii să vedem cum ne organizăm, iar M. plătește pentru amândoi contravaloarea cadoului.

Mergem să ne tundem împreună la un salon din cartier, iar eu las 80 lei. Ne ia foamea după ce ne plimbam prin Parcul Copiilor. La restaurant eu comand ficăței cu mămăligă, iar M. are poftă de pizza. Ne terminăm limonadă și plătește el de dată asta cu cardul, iar eu las bacșișul (5 lei).

Ne pregătim să plecăm la petrecere, unde discutăm despre nunta prietenilor și planuri de vacanță.

Total: 85 lei

DUMINICĂ

Ne trezim târziu cu poftă de pizza, căutăm rapid o rețetă pe Youtube și constatăm că nu avem drojdie. M. coboară la Careffour pentru drojdie, își ia și banane pentru shake și niște lapte pentru micul dejun. Eu încep să tai și să cântăresc ingredientele.

Bem între timp un ayran și pe la 12:30 ne bucurăm de ceea ce am gătit împreună, alături de un pahar de vin demi-sec.

Ne cufundăm pe canapea pentru un somn de după-amiază, în timp ce ne uităm pe Netflix la “Isn’t It Romantic?”.

Spre seară, băieții se întâlnesc la ping-pong, iar eu pictez 2 tablouri. Seara mâncăm lapte cu cereale, ne uităm ce oferte apar la Lidl de luni și facem un plan pentru ce vrem să mâncăm săptămâna viitoare.

Total: 0 lei

***

Ce fac pentru a reduce cheltuielile:

♻️ Brita în loc de apă la sticlă: pe lângă faptul că făceam extrem de mult deșeu, am făcut un calcul și ieșim mai ieftin cu filtrele pentru Brita decât cu cele normale

♻️ One in, one out: atunci când cumpărăm haine sau electrocasnice, aruncăm ceva vechi. Media lucrurilor deținute trebuie să rămână aceeași, nu transformăm apartamentul în depozit.

♻️ Trotinetă electrică în loc de mașină: același timp ca și cu mașina, dar fără problema statului în trafic sau a găsirii locului de parcare. Le încărcăm la muncă, deci 0 costuri cu electricitatea. Am renunțat de curând la una dintre mașini, urmând să regândim utilitatea celei de-a doua.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.