Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o mamă de 2 fetițe, de 34 de ani, care locuiește împreună cu soțul și cu copiii într-un sătuc din Alpi și care are 2 job-uri part-time.

***

Job: Ajutor în bucătărie
Domeniu: Producție alimentară
Vârstă: 34 de ani
Locație: Salzburg Land, Austria
Salariu: 1.100 euro/5360 lei (din 2 job-uri part time, în total aproximativ 25 de ore pe săptămână). Venitul familiei este în jur de 3.000 de euro

Cheltuieli lunare

Chirie apartament: 870 euro/4240 lei
Curent, internet, cablu TV: 120 euro/585 lei
Diesel mașină: 60 euro/292 lei
Abonamente Netflix: 8 euro/39 lei
Abonament Disney +: 30 de euro/146 lei pe an (îl împărțim cu cineva)
Abonament Amazon Prime: 70 de euro/341 lei pe an
Grădiniță: 50 de euro/244 lei pe lună

Alte cheltuieli

Asigurări (Casco la mașină, 2 asigurări de viață, asigurare de locuință, asigurări facultative de sănătate pentru copii, asigurare de accident a soțului) – 250 euro/1218 lei
Taxă de gunoi: 45 euro/219 lei la 3 luni
Taxă radio-TV: 120 de euro/585 lei la 4 luni

În iarna asta am plătit:
Abonament la schi: 80 de euro/390 lei
Taxă închiriere echipament de schi pentru fete: 200 de euro/975 lei pe sezon.

Despre noi

Eu și A. locuim în Austria de puțin peste 9 ani. Aici ne-am simțit acasă mai mult decât în România, așa că aici ne-am construit o familie. Aici ni s-au născut fetele – E., acum în vârstă de 5 ani și M., care are 6 ani și jumătate. Avem și un câine, pe Mr. Câine.

Locuim cu chirie într-un apartament foarte mare, într-un sătuc dintr-o zonă turistică de munte. Ne place să spunem că trăim acolo unde alți oameni își fac vacanța. Avem norocul să stăm într-un loc liniștit, verde, cu pădure, munte și cascadă la doi pași în spatele casei – perfect pentru copii. Unul dintre dezavantaje e nivelul foarte ridicat al chiriilor, dar am învățat să trăim cu asta.

Haine cumpărăm destul de rar, o dată la câteva luni. Fetelor le cumpărăm cel mai des încălțăminte. Avem o rezerva de haine de mărimi mai mari, primite în dar de la alte mame, așa că nu trebuie să le cumpărăm decât chestii de bază și consumabile (șosete, lenjerie). În iarna asta de exemplu le-am cumpărat doar încălțăminte și un costum de schi.

Jucării cumpărăm mai rar în ultima perioadă. Magazinele au fost închise din cauza pandemiei și, în plus, avem deja o colecție impresionantă de jucării pe care nu prea le bagă în seamă. Jucării mai scumpe sau mari primesc la zilele de naștere sau de Crăciun.

Și saloanele de înfrumusețare au fost închise în ultimele luni, iar după deschidere accesul se face doar pe baza unui test Corona negativ. Așa că din luna Noiembrie nu am mai ajuns la tuns. Săptămâna trecută m-am vopsit și tuns singură.

În mod normal am fi avut un program mai diversificat, dar de cand cu pandemia opțiunile noastre s-au restrâns. Ne plăcea sa mergem des să înotăm, dar din noiembrie sunt închise bazinele de înot.

LUNI

Azi m-am trezit la 5, mult prea devreme, probabil din cauza emoțiilor legate de redeschiderea școlii după lockdown.

Îmi fac în primul rând o cafea, apoi mă pregătesc. După ce trezesc fetele scot câinele afară. Profit că sunt afară și pornesc mașina să o dezgheț pentru mai târziu. Sunt – 15 grade și durează ceva până se dezgheață parbrizul.

Pregătesc apoi copilele de plecare și mâncăm cereale cu lapte. La 7 și jumătate plecăm, duc fetele la grădi și școală.

Eu merg la munca de la 8 la 12.

Ajung înapoi acasă și mă bucur de un sfert de oră în grădină, la soare, alături de câine. Aproape de ora 13 merg să iau fetele acasă.

Povestesc cu M. despre cum a fost ziua ei la școală și despre testul rapid Corona pe care trebuie să îl facă de 2 ori pe săptămână. Azi a primit și certificatul cu notele pentru primul semestru – o felicit și ne bucuram impreuna de reușita ei. Cea mică e fericită și ea ca are voie din nou la grădi.

Mâncăm ceva ce am adus de la muncă (avantaj eu, nu trebuie să gătesc la prânz), teme, apoi program de voie. Eu trebăluiesc prin casă și pun la punct ultimele detalii pentru cadoul unui prieten bun care azi are zi de naștere. Fetele se joacă și se uită la serialele lor preferate – unul despre dinozauri și unul cu sirene.

Fac câteva exerciții pentru umeri învățate de la fizioterapeut (am făcut câteva ședințe lunile trecute, costa 60 de euro ședința; jumătate din bani i-am primit înapoi de la casa de asigurări de sănătate).

După ce ajunge soțul acasă de la muncă, povestim cum i-a fost ziua, apoi ne pregătim să mergem la ziua de naștere a prietenului nostru. Din nou avantaj eu – nu trebuie să gătesc nici pentru cină.

Ne bucurăm de câteva ore în compania plăcută a prietenilor, cu mâncare bună, apoi ne îndreptăm spre casă – de la ora 20.00 nu mai avem voie să fim în afara casei, încă avem lockdown între orele 20.00 și 6.00.

Total zi: 0 euro/lei

MARȚI

Dimineață fac câteva exerciții pentru relaxarea mușchilor gâtului și umerilor și Gua sha pentru față.

Deși mă trezesc pregătită să fac pachetele cu gustarea fetelor pentru astăzi, observ cu bucurie că A. a făcut deja asta înainte să plece. Îi mulțumesc în gând și ies să plimb câinele.

Pregătesc fetele și la 7.30 ieșim pe ușă. Azi am de curățat zăpada de pe mașină ca să putem pleca – una dintre plăcerile vieții în Alpi. 😁

În 10 minute las fetele la grădiniță, respectiv școală și plec spre muncă. La 8 fără 10 trebuie sa intru pe ușa firmei.

După muncă, cumparaturi rapide de 20 de euro/97.5 lei.

După ce mâncăm de prânz și M. își termină temele, avem petrecere de Fasching (Carnaval) acasă, pentru că anul ăsta nu se organizează nimic din cauza Corona. Fetele se costumează în Elsa, respectiv Cleopatra, dansăm și mâncăm gogoși umplute cu gem de caise – tradiționale pentru Fasching, sărbătoare care se ține anual în ziua dinaintea începerii postului Paștelui catolic.

La 16 mergem să îl luăm pe soț din orașul vecin. O să tot facem asta până reușim să ne cumpărăm o a doua mașină.

Apoi gătesc cina – șnițele din piept de curcan, dovlecei pane și cartofi prăjiți (soul food de data asta). Pe la 17.30 mancam, la 18.00 urmează sa plec spre al doilea job. Fetelor nu le place niciodată că trebuie să plec seara, dar se conformează. Ele rămân cu tati acasă, la 19.00 le bagă la culcare.

Eu mă întorc puțin după ora 20. Restul serii o petrecem la televizor.

Total zi: 20 de euro/97.5 lei

MIERCURI

Mă trezesc puțin după ora 6, am de făcut pachetele pentru fete. Îmi fac o cafea, mă pregătesc și între timp se trezesc și ele. Le dau să mănânce pâine cu unt și eu ies afară cu Mr. Câine.

Urmează aceeași poveste cu pregătirea fetelor – pieptănat, împletit codițe, schimbat, spălat. La 7.30 ieșim pe ușă, la 7.40 plec spre munca (conduc vreo 7 minute până acolo).

Mă întâlnesc cu o colegă în parcare și ne începem ziua ca de obicei – “lăudând” temperaturile montane.

De la 8 la 12 îmi fac treaba (lucrez în domeniul producției alimentare și sunt responsabilă de împachetarea produselor).

La 12 fără 10 îmi verific telefonul ca să văd dacă a ajuns M. acasă de la școala. De 3 ori pe săptămână termină școala la 12 fără un sfert și trebuie să meargă acasă să mă aștepte.

La 12 mă schimb și plec spre casă. Scriu repede mesaj unei prietene cu care trebuia să mă văd astăzi ca să anulez (trebuie să rămân acasă, să aștept instalatorul).

Ajung acasă după ce ridic copilul mic de la grădiniță. Încălzim mâncarea rămasă de aseară, mâncăm, ne povestim una alteia cum ne-a fost ziua. Apoi M. trece la teme – astăzi are ceva mai mult, durează aproape 45 de minute.

Între timp vine și instalatorul și ne schimbă repede boilerul din bucătărie. Intervenția e plătită de firma care deține imobilul unde locuim (tot ce ține de reparații plătesc de regulă ei sau asigurarea de locuință, în funcție de caz).

Azi, deși e mai cald afara, nu avem mare lucru de făcut, așa că ieșim la o plimbare scurtă.

Iarna asta a fost mai mult lockdown în Austria, singurele deschise au fost pârtiile de schi și patinoarele. Fetele au mers la schi și de 5 ori pe săptămână în ultimele 2 luni (avem o pârtie mică în localitate, abonamentul a costat 80 de euro).

Spre seară scot iarăși câinele afară iar soțul face focul (deși locuim într-un apartament, anul ăsta ne-am pus o sobă în sufragerie pentru a încerca să reducem cheltuielile cu încălzirea).

Pentru cină pregătim o One Pot Pasta, cu foarte multe legume și năut. La 19.00 mergem cu fetele la culcare. Astăzi eu merg cu E., îi citesc 10-15 minute din cartea cu pisici “vrăjite” pe care și-a ales-o.

În seara asta mai am în plan sa pregatesc pachetele fetelor pentru mâine și să mă tolănesc lângă sobă cu un pahar de vin alb.

Ascult live-ul Prințesei Urbane cu Petronela Rotar și Sandra O’Connor despre imaginea de sine și adorm pe canapea.

Total zi: 0 euro/lei

JOI

Aceeași rutină de dimineață și muncă până la prânz.

Azi am timp după serviciu să dau o fugă la cumpărături (trebuie sa cumpăr neapărat legume, fructe, pâine). And don’t forget to grab some wine. 🤪 Am plătit 62 de euro/302.23 lei.

La 13.00 fără un pic ajung să iau fetele. Mergem acasă și servim o gustare la prânz cu omletă, legume, avocado, brânză.

După prânz mergem pentru o oră pe pârtia de schi (fetele schiază, eu stau pe margine și mă încarc cu vitamina D). Apoi mergem acasă pentru teme & stuff.

Cât timp M. își face temele, eu dau repede cu aspiratorul, șterg pe jos, scot hainele de la spălat și le bag la uscător (cea mai mișto invenție ever e uscătorul ăsta de rufe, după mașina de spălat vase, bineînțeles).

După ce vine acasă, A. se hotărăște că merit un răsfăț, așa că pleacă împreuna cu copila mare să cumpere baclava proaspătă de la un magazin grecesc din orașul vecin. Se întoarce cu baclavaua, dar și cu două sandvișuri cu roast beef, care ne asigură cina în seara asta. A plătit 25 de euro/121,87 lei. Iar fetele au primit cadou de la patronul magazinului grecesc doi cocoșei de zahăr ars, care mi-au amintit de copilărie.

Puțin după ora 19.00 băgăm copilele la culcare. La 20.00 ne întoarcem în sufragerie victorioși și ne bucură de încă o seară lenevită pe canapea.

Total zi: 87 euro/424.10 lei

VINERI

Obișnuita rutină de dimineață. După muncă o iau pe E. de la grădiniță. Acasă ne așteaptă soțul (vinerea e liber) și fii-mea mare, care a ajuns deja de la școală. Mâncăm cartofi copți cu pulpe de pui (gătit de soț).

După ce își termină scolărița temele și noi bem o cafea, decidem că trebuie să mergem să cumpărăm câteva caiete pentru M. Distracția de la librărie ne costă aproximativ 10 euro/48.75 lei. Apoi intrăm și la supermarket, unde deși nu aveam nevoie de nimic, lăsăm 40 de euro/195 lei.

Ajunși înapoi acasă, avem parte de o oră de jocuri (Nu te supăra, frate! și Twister) cu fetele. Apoi fetele au voie la TV (le-am limitat accesul la desene, încercăm să reducem timpul). În timpul ăsta cina se gătește în cuptor – conopidă coaptă.

Seara lăsăm fetele sa stea treze mai mult timp, e vineri și își doresc să se uite la “talent show”. Nu rezistă mai mult de o oră – adorm lângă noi pe canapea.

Eu închei ziua cu o baie relaxantă și mă bag la culcare.

Total zi: 50 euro/243,75 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim puțin mai târziu azi – eu la 8, soțul la 9. Fetele sunt deja treze de ceva timp, își fac de lucru în sufragerie.

După ce îmi beau prima cană de cafea sunt pregătită să ies la o plimbare cu câinele – azi mergem o bucată de drum prin pădure. E o zi frumoasă, e soare, se simte cumva că vine primăvara (deși locuind de atâția ani la munte, știu că ăsta e doar un vis 😂).

După ce ajungem acasă luăm micul dejun în familie – mereu în weekend facem asta. Apoi A. dă repede cu aspiratorul până când eu strâng masa și bag vasele la mașina de spălat.

Ne pregătim apoi de ieșit. Avem în plan să mergem la un patinoar, însă ajunși acolo constatăm că e deja închis din cauza temperaturilor prea ridicate din ultimele zile.

Profităm totuși că e o zi atât de frumoasă și rămânem aproape 2 ore în parcul de lângă. Fetele își încearcă talentele pe un perete de cățărare și se joacă în nisip iar noi stăm tolăniți la soare pe un ponton de pe malul lacului.

După ora 12 decidem să plecăm din cauză că ni s-a făcut tuturor foame. Trecem pe la un supermarket și ne cumpărăm Leberkas proaspăt (produs din carne tradițional austriac) și hotărâm să mergem acasă să facem un picnic în grădină. Plătim aproximativ 10 euro/48.75 lei.

Acasă luăm și câinele și mai profităm de o oră de soare în grădină (locuim într-o vale, între munți, iar soarele ne părăsește în jur de ora 14).

Fetele vor să meargă cu bicicleta, așa că soțul le aduce bicicletele din pivniță. E. reușește pentru prima dată să meargă pe bicicletă fără ajutor și e tare mândră de ea.

După masă ne petrecem timpul în casa, fetele se joacă, eu bag haine la spălat/uscat și încep pregătirile pentru cină – astăzi încercăm pentru prima oară să facem sushi. Am cumpărat deja de ceva timp ceea ce aveam nevoie, astăzi pregătesc orezul, legumele și somonul pentru umplutură. Sushi ne iese destul de mult și destul de bun pentru prima încercare.

După cină strângem masa, fetele își strâng jucăriile și mergem cu ele la culcare.

Seara mi-o petrec punând diacritice la textul ăsta 🤷‍♀️😂.

Total zi: 10 euro/48.75 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc la 6 și plec spre cel de-al doilea job. Deși aș putea merge oricând în timpul zilei, nu vreau să le iau fetelor din timpul cu mine în weekend, așa că mai mereu plec așa devreme.

În jur de ora 9 mă întorc acasă. Luăm micul dejun cu toții, apoi A. scoate fetelea o tură cu bicicletele. Eu dau cu aspiratorul, șterg pe jos cu mopul cu aburi și schimb așternuturile.

Deși aveam în plan să mergem azi la Zoo ori la expoziția Body Worlds, alegem să nu mai plecăm și să lăsăm pe săptămână viitoare (aveam de condus 100 de km până acolo). Mergem în schimb la o plimbare în jurul unui lac, petrecem mult timp la soare și în aer liber. În loc de prânz mâncăm fructe, alune și grisine.

Astăzi nu avem unde să cheltuim niciun ban – magazinele sunt închise duminica iar restaurantele sunt încă închise (din noiembrie) ca parte a măsurilor anti-Corona.

Când ajungem acasă ne delectăm cu un film de familie pe Disney +, apoi ne pregătim pentru începutul unei noi săptămâni – pregătim hainele și pachetele cu mâncare. M. își repetă poezia pe care o are de învățat pentru mâine.

La cină mâncăm friptură de porc la cuptor, cu broccoli tras la tigaie cu unt.

Seara se încheie ca de obicei, cu fetele la ora 19.00 la culcare.

Eu și A. ne uităm la o emisiune de divertisment nemțească. Pe la 22.00 mergem și noi la culcare.

Total zi: 0 euro/lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.