Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un manager din domeniul IT & C, care s-a mutat împreună cu soțul și cu fiul ei în Praga. 🙂
***
Job: Manager
Domeniu: IT & Digital
Vârstă: 35 de ani
Locație: Praga, Republica Cehă
Salariu: 11600 lei
Cheltuieli lunare
Chirie apartament (utilităţi şi internet incluse): 2000 lei (4000 lei în total, împărţită cu soţul meu)
British School: 2400 lei (4800 lei în total, împărţită cu soţul meu)
Little Gym: 170 lei (340 lei în total, sumă împărţită cu soţul meu)
Telefon mobil: 100 lei
Abonament transport public: 54 lei (cumpăr un abonament anual – 648 lei, care este mai convenabil decât plata lunară)
Benzină mașină: 290 lei (580 lei în total, împărţită cu soţul meu)
Spotify: 30 lei
Cursuri de limba cehă: 450 lei
Produse alimentare şi de întreţinere a casei: 1100 lei (2200 lei în total, împărţite cu soţul meu)
Abonament bibliotecă: 0,8 lei (10 lei pentru tot anul!) – vezi ziua de joi
Despre mine
Mă numesc Alexandra şi locuiesc în Praga. Am petrecut mulţi ani frumoşi în Bucureşti, de care m-am îndrăgostit în timpul studenţiei. Însă după naşterea copilului meu, Bucureştiul a devenit sufocant şi gri, un loc deloc child-friendly în care nu m-am mai regăsit. Alături de soţul meu, am decis să plecăm în Praga, pe care am considerat-o întotdeauna una dintre cele mai frumoase capitale europene.
În Praga, am găsit un mediu prietenos şi propice pentru a-mi creşte copilul, plin de spaţii verzi, locuri de joacă, muzee şi spectacole pentru copii, nenumărate restaurante cu mâncare organică sau vegană, cofetării fără zahăr şi pieţe de legume răspândite în tot oraşul, în care fermierii cehi îşi vând produsele.
Desigur, şi Cehia este o fostă ţară comunistă şi încă mai poartă povara acelor ani. Vezi, ca şi la noi, bătrâni neprietenoşi prin tramvaie care parcă nu-şi găsesc locul, oameni care încă îşi păzesc spatele, clădiri sovietice rigide sau, pe la periferie, coloane de blocuri trase la indigo. Instituţiile publice şi spitalele sunt, la fel, găzduite în clădiri comuniste.
Însă, din fericire, sistemul sanitar este mult mai bun, iar spitalele, chiar dacă sunt vechi, sunt curate şi bine echipate. Desigur, ca şi-n România, nu întotdeauna intri la fix la programări şi nu toate asistentele sunt prietenoase, mai ales dacă nu vorbeşti limba cehă, însă toate specializările şi serviciile de bază sunt gratuite.
În momentul angajării, un expat primeşte de la angajator carduri de sănătate pentru întreaga familie, asigurându-i acces gratuit la sistemul sanitar. Am fost plăcut surprinsă să descopăr că în Praga există puţine reţele private de sănătate, cehii şi expaţii alegând cu încredere sistemul de stat.
Deşi ieşiţi, ca şi noi, din comunist, cehii au excelat prin faptul că au ştiut să-şi conserve minunat arhitectura, castele, pieţele, podurile – o moştenire culturală pe care au apărat-o secole de rând. Şi nu mă refer doar la Praga, ci la întreaga Cehie, unde găseşti şi în cele mai mici sate o biserică de sute de ani, un castel, un conac de vânătoare sau un palat de vară al nobililor din capitală. Statisticile arată că Cehia are peste 200 de castele şi palate ce pot fi vizitate, având – atenţie – o suprafaţă de trei ori mai mică decât România.
De ce îmi place viaţa în Praga? Mai jos sunt 7 motive pentru care nu m-aş muta în altă capitală europeană:
1️⃣ Este un oraş sigur. În Global Peace Index (2018), Cehia s-a situat pe locul 7 în lume din punctul de vedere al siguranţei. Viaţa este simplă, fără extravaganţe şi snobism, şi poţi fi în largul tău, indiferent de vârstă, cetăţenie sau orientare sexuală.
2️⃣ Preţurile produselor din magazine sunt asemănătoare celor din România. Cehia are monedă proprie (coroana) şi nu Euro, asemeni ţărilor din jur. Astfel, te poţi bucura de o îngheţată, la una dintre gelateriile artizanale din oraş, la preţul de 1,5 Euro. Dacă ai fi în Viena, spre exemplu, aceeaşi îngheţată ar fi minimum 5 Euro. Să nu mai vorbim de bere, care, în berării şi restaurante, este mai ieftină decât o sticlă de apă plată.
3️⃣ Rata de şomaj în 2019 a fost de 1.9%! Datorită costurilor reduse de închiriere a spaţiilor, multe multinaţionale au aici mari sedii. Chiar dacă vorbeşti doar engleză, există o mulţime de oportunităţi pentru tine. Sau, de ce nu, poate că vrei un job în care să vorbeşti doar limba română? Există centre de customer service care au mereu poziţii disponibile.
4️⃣ Transportul public este ireproşabil. Există o bună infrastructură şi orare fixe ale tramvaielor şi autobuzelor, cu care ajungi cu uşurinţă oriunde. Localnicii preferă transportului public, astfel că traficul este redus considerabil şi nu există, nici pe departe, celebrele blocaje din Bucureşti.
5️⃣ Motivul meu preferat: eşti într-o continuă vacanţă! În fiecare weekend, iei tramvaiul oriunde şi te simţi într-un city break, descoperind tot ce Praga are mai frumos de oferit: cel mai faimos ceas astronomic din Europa, castele, grădini baroce, muzee, operă şi teatre, plimbări cu barca pe Vâltava, parcuri nesfârşite, a doua grădină zoologică ca popularitate din Europa (a patra din lume) şi chiar şi propriul turn Eiffel – o copie a celebrului turn parizian, construit în 1891 pe un deal împădurit din centrul oraşului. Da, chiar în centrul oraşului este un deal împădurit (Petřín)! Cu alei de promenadă fermecătoare care conduc spre celebrul castel, cu locuri de joacă pentru copii şi cu o livadă deschisă tuturor, din care poţi culege toamna mere, pere, prune şi nuci. Aşa… ajung la motivul #6.
6️⃣ Pădurile reprezintă 10% din suprafaţa Pragăi. Chiar şi eu locuiesc într-o casă lângă pădure. Cehii iubesc pădurile şi “sportul” lor naţional e culesul de ciuperci.
7️⃣ Eşti în centrul Europei! Poţi pleca oriunde într-o excursie rapidă de weekend: în 2 ore eşti în Dresda, în 4 ore poţi fi în Viena, Munchen sau Salzburg şi în 6 ore sus, în Alpi!
Pentru mai multe informaţii inedite despre viaţa în Praga şi atracţiile turistice, vă recomand acest vlogger local. Se pare că, în mod ironic, el este îndrăgostit de România, pe care o vizitează an de an mergând în Banat, unde există o comunitate de cehi. În secolul al XIX-lea, aceşti cehi au fost colonizaţi în Banat de către Imperiul Habsburgic. Din cele nouă aşezări compacte cehe, astăzi au rămas doar şase sate în zona Clisurii Dunării (unde încă se vorbeşte limba cehă). Iată episodul făcut de el despre Banat.
LUNI
De dimineaţă l-am dus pe cel mic la şcoala britanică unde învaţă (doar 12 minute cu maşina – încă o dată vreau să laud transportul rapid din Praga). El este încântat de această şcoală, lecţiile se fac în joacă, iar profesorii sunt empatici şi prietenoşi. Cursurile se ţin în limba engleză, cu două ore de limba cehă pe săptămână.
După aceea, m-am oprit pentru cumpărături la un mall din apropiere. Am luat haine pentru cel mic (150 lei), am făcut cumpărături la farmacie (100 de lei) și am luat un mic dejun și un smoothie (27 lei).
Am ajuns acasă şi am făcut online o lecţie de cehă. Apelez la serviciile unei profesoare de două ori pe săptămâni, timp de o oră. Fac aceste lecţii de cehă pentru că îmi doresc să învăţ limba, deşi mă pot descurca foarte uşor în magazine, pe stradă şi la job doar cu limba engleză.
Apoi încep lucrul de acasă (compania a decis să lucrăm de acasă până la finalul anului).
La 17:00 îl iau pe cel mic de la şcoală, îi pregătesc cina şi apoi ne jucăm împreună. Uneori ieşim şi la locul de joacă de lângă casă. Din păcate nu are prieteni cehi în preajma casei, îi este greu să lege prietenii din cauza barierei lingvistice. Însă are mai mulţi prieteni la şcoală sau în comunităţile de expaţi sau de români, cu care ne întâlnim în weekenduri.
Seara, citim împreună înainte de culcare. După ce adoarme, fie fac nişte exerciţii de limba cehă pe Duolingo, fie citesc sau văd un serial.
Total zi: 277 lei
MARȚI
Ziua începe la fel, cu mersul la şcoală, un smoothie pe drum (18 lei) şi apoi lucrul de acasă.
Merg la o benzinărie OMV să fac plinul cu benzină premium (300 lei), iar apoi iau copilul de la şcoală.
Seara o petrec alături de cel mic, jucând un board game şi citind dintr-un roman cu dragoni.
Total zi: 318 lei
MIERCURI
De dimineaţă mă întâlnesc cu o prietenă româncă în cartier și bem o limonadă (10 lei).
În Praga este o comunitate frumoasă de români din România şi Republica Moldova. Există o biserică de lemn a românilor cu slujbe în fiecare duminică, aşezată pe acelaşi deal Petřín, de care vorbeam anterior.
Avem un club de limba şi cultura română pentru copii, care se ţine săptămânal cu ajutorul Ioanei, o profesoară tânără şi plină de entuziasm care îşi doreşte să aducă cât mai aproape copiii de tot ceea ce înseamnă România (limbă, istorie, geografie, poveşti, dans etc.).
Ajunsă din nou acasă, am o nouă lecţie de cehă şi apoi lucrez. Alături de soţul meu, care lucrează şi el de acasă, comandăm prânzul de la un restaurant tradiţional cehesc (borş rusesc, ciorbă de vită, gulaş cu dumplings şi tocăniţă de ciuperci cu dumplings – 80 lei).
Seara decurge la fel, alături de familie, în living sau în mica noastră grădină, cu plante aromatice şi flori. Ne bucurăm de soare cât se poate, pentru că în curând va veni vremea rece. În Praga, după părerea mea, din octombrie până în martie este o iarnă continuă: temperaturi scăzute, ploi reci şi vânt puternic.
Total zi: 90 lei
JOI
Dimineaţa începe la fel, însă aştept cu nerăbdare pauza de prânz, când mă duc la bibliotecă. Pentru mine, vizita la bibliotecă e o adevărată plăcere!
Biblioteca municipală din Praga (MLP) are 43 de filiale în toate cartierele din oraş. Plătesc anual doar 10 lei (60 coroane) pentru abonament.
Sediul central este situat într-o clădire istorică din centrul vechi, o încântare pentru mine de fiecare data când merg acolo. MLP are un catalog online, bine pus la punct, cu toate cărţile care pot fi împrumutate.
Eu citesc doar în limba engleză şi mă bucur să găsesc de fiecare dată cele mai recente apariţii editoriale (fiction şi non-fiction). Aşa că, atunci când îmi doresc o carte, caut numele în sistem şi îi verific disponibilitatea. Dacă volumul nu e disponibil, mă pot înscrie pe un waiting list, indicându-mi în timp real a câta persoană sunt la rând pentru a o citi. Dacă această carte e disponibilă, îmi arată la ce filială e în acest moment (de unde o pot ridica chiar azi) sau mi-o poate trimite în câteva zile la cea mai apropiată filială (plătesc 1,5 lei pentru acest serviciu).
De fiecare dată, aleg să-mi trimită cărţile la filiala noastră din cartier, la parterul unei case interbelice de pe o străduţă umbroasă, pavată cu piatră cubică, parcă desprinsă şi ea dintr-o poveste. Mica noastră bibliotecă din cartier este deschisă doar o zi pe săptămână (orar limitat de Covid), când descopăr cu bucurie că este plină de copii curioşi, părinţi interesaţi de noutăţi şi bătrâni cu sacoşele pline de thrillere şi alte romane de aventuri.
Merg pe jos 10 minute până la bibliotecă, iau cărţile rezervate, iar apoi mă opresc la cofetăria de lângă, ca să iau prăjituri pentru întreaga familie (36 lei). Seara decurge cu aceeaşi rutină.
Total zi: 36 lei
VINERI
Azi mi-am invitat o colegă de serviciu la o plimbare prin pădure, de dimineaţă, înainte de a începe programul. Cazurile de Covid au crescut şi în Praga, acum, în septembrie, când localnicii au venit din vacanţă şi şcolile s-au deschis. Aşa ca i-am propus să renunţăm la cafenea şi să ne vedem la o plimbare, pentru o doză de aer proaspăt.
Pădurea de lângă noi a fost, acum 200 şi ceva de ani, domeniul de vânătoare al unui nobil din Praga. El dezvoltase o reţea de alei pentru promenadă şi, dacă mergi şi astăzi la pas prin pădure, poţi găsi statuete, foişoare de piatră sau mici capele de rugăciune, amintiri ale unor vremuri demult apuse.
La 10:00 încep lucrul, iar ziua continuă în acelaşi ritm.
Total zi: 0 lei
SÂMBĂTĂ
Plecăm cu toţii la Lidl pentru a cumpăra fructe, legume, alimente şi alte produse pentru casă. Preţurile şi produsele sunt identice celor din România, cu excepţia unor produse alimentare ceheşti, de la fermele din zona rurală. Total shopping: 650 lei.
La 13:00, îl duc pe cel mic la Little Gym, unde, timp de o oră, face tot felul de exerciţii de gimnastică pe muzică. Îi place acolo, iar profesorii sunt tineri atleţi care lucrează cu bucurie cu copiii. Lecţiile de gimnastică sunt bilingve, în engleză şi cehă.
Petrecem o seară relaxantă acasă, cu popcorn şi un film de desene animate pentru întreaga familie.
Total zi: 650 lei
DUMINICĂ
Ne trezim mai târziu şi plecăm la 11:00 în afară Pragăi, la un parc de distracţii din mijlocul naturii. Intrare parc de distracţii: 100 lei (2 adulţi şi un copil).
Aici găsim pereţi de escaladă, tobogane, leagăne, tiroliană, un lac cu un traseu de piraţi şi multe alte atracţii pentru copii de toate vârstele. Luăm prânzul tot în parc (65 lei).
După o zi întreagă petrecută aici, ne întoarcem acasă şi petrecem o seară liniştită, cu cină şi joacă.
Total zi: 165 lei
***
Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
***
4 Comentarii
Corina
Felicitari Alexandra! Este asa de frumos scris, pentru cateva minute cat am citit, m-am simtit ca si cum ma plimbam si eu prin Praga cu tine. Am avut sansa sa vizitez Praga acum cativa ani de zile si sunt de acord cu tine, este un oras minunat, de poveste!
Tatiana
Foarte frumos! Felicitari si multumiri pentru informatii si pentru energia transmisa!
Mihaela
Ce frumos ai povestit Alexandra! Felicitări pt alegerile făcute si felul armonios in care trăiești!
Madalina
Foarte placuta lectura acestui jurnal de viata, ma bucur mult ca ai gasit un loc care sa va multumeasca si ca ne dai si noua idei 🙂