Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o coordonatoare din domeniul bancar, de 36 de ani, care, împreună cu soțul ei, își împarte timpul între București și un sat din Prahova.

***

Job: Coordonator
Domeniu: Bancar
Vârstă: 36 de ani
Locație: sat lângă Ploiești
Venit lunar: 5500 lei

Cheltuieli lunare

Rate bancare: 1300 lei
Întreținere: 100 lei
Curent: 30 lei
Cablu + internet: 35 lei
Telefon: 100 lei
Smart wifi: 29 lei
HBO Go: 10 lei
Spotify: 13 lei
Cosmetică: 60 lei

Despre mine:

Sunt V., am 36 de ani și sunt căsătorită cu M. de 4 ani. Împart toate cheltuielile cu soțul meu, cele de sus fiind partea mea. Avem împreună un apartament cu 3 camere în București, luat cu credit în 2016.

Bunica lui M. ne-a lăsat moștenire casa ei bătrânească, dintr-un sat aflat la 48 de kilometri de Ploiești. Anul trecut am zugrăvit-o, mobilat-o și recondiționat-o, cu gândul s-o facem casă de weekend. Anul ăsta, căsuța noastră de weekend a devenit casă de pandemie. Ne-am felicitat amândoi că ne-am ocupat anul trecut s-o echipăm și s-o facem primitoare (chiar dacă asta a însemnat să sacrificăm un concediu că deh, cheltuieli mari). Ne-am petrecut toată vara în ea și din toamnă stăm 1-2 săptămâni pe lună aici și restul, în București. Amândoi lucrăm de acasă, așa că preferăm să lăsăm Bucureștiul și să venim aici la aer curat și la liniște.

Am vrut să țin inițial un Money Diary din București, că m-am gândit că ar fi mai relevant, apropo de cheltuieli zilnice/săptămânale, dar apoi mi-am zis că poate inspirăm pe cineva să adopte un stil de viață mai tihnit cu povestea noastră.

LUNI

Am ajuns aseară la căsuța noastră, după o după-amiază la părinții lui M., la Ploiești, și o oprire la Kaufland după provizii pentru săptămâna asta.

Azi ne-am trezit la 7, eu mi-am făcut cafeaua la espressor (îl iau cu mine de câte ori venim aici, are vreo 2 kilograme și e ușor de adus), M. la ibric și am ieșit în cerdac să o bem. S-au înființat imediat Linda și Stelică, o cățelușă și un motan din vecini, pe care i-am adoptat fără să vrem. Le aduc la fiecare bunătățile cumpărate de la pet shop. M. a fost sâmbătă și a luat doi saci de bobițe pentru amândoi.

La 9 începem munca. Vara am lucrat cu drag și spor din cerdac, dar acum că e friguț, ne-am mutat cartierul general în camera de curat (cum îi spunem în glumă sufrageriei).

Facem o pauză de masă în jur de 13, apoi continuăm până la 19 și un pic. Seara fac o oală de supă cu găluște și o mâncărică cu cartofi și bacon, lângă care pun niște murături primite luna trecută, de la vecini. Mâncăm cu poftă fiecare câte o farfurie. O să ne țină cel puțin 2 zile, nu suntem mofturoși.

Cât eu am făcut mâncare, M. a făcut focul în sobe. Vara ne-am răsfățat cu șemineul electric, dar de-acum se îngroașă gluma și nu mai face față la frig.

Ne încheiem seara tot în cerdac, uitându-ne la stele și povestind. Linda și Stelică sunt nelipsiți și pleacă la casele lor cu burțile pline. 🙂

Total zi: 0 lei

MARȚI

Am dormit prost azi noapte, m-am trezit pe la 3 și n-am mai adormit decât la 6, așa că mă trezesc cu greu la 8.

M. mă așteaptă cu cafea și cu două surprize în bucătărie: o pâine dolofană de la brutăria din sat (la care am poftit în ultimele 2 săptămâni la București) și un buchet mare de crizanteme. L-a văzut vecina noastră, tanti Ana, când s-a dus să cumpere pâinea și a insistat să i le dea. Cumpărăm lapte de la ea de fiecare dată când venim și îi mai aducem cafea și dulciuri, așa că ne are dragi.

Lucrez cam greu și e nevoie de vreo 3 cafele ca să nu adorm cu laptopul în față. Supa de pui de la prânz mă unge pe suflet și mă pune pe picioare cât de cât.

Seara mâncăm câte o porție de mâncărică, iar eu mă bag în pat pe la 21, pentru că nu mai pot să-mi țin ochii deschiși. M. rămâne să se uite la televizor în sufragerie. L-am rugat înainte să mă culc să iasă la Linda și Stelică, că cel mai probabil atârnă amândoi plini de speranță prin curte. :))

Total zi: 0 lei

MIERCURI

N-ai idee ce mult contează o noapte de somn până n-ai una de insomnie. Mă trezesc alt om azi, după 10 ore de somn neîntrerupt. Beau cafeaua cu M. și cu nelipsiții Linda și Stelică pe cerdac, apoi îmi încep munca.

Azi terminăm supa de pui și mâncărica de cartofi, așa că diseară am în plan să fac o tură nouă. O sun pe tanti Ana s-o rog să-mi pregătească 2 litri de lapte și 10 ouă, că trec pe la ea când termin treaba.

Mă întind cu munca până pe la 20. Mănânc repede, de foame, un colț de pâine cu brânză și șuncă. N-apuc să pregătesc cina, că mă sună tanti Ana să vin la gard. Îmi dă laptele și ouăle și o plăcintă cu brânză și mărar proaspăt scoasă din cuptor. Îi dau 30 de lei pe ouă și pe lapte (insistă că e prea mult, dar insist și eu) și un pachet de cafea Lavazza, preferata ei. Mai stăm puțin la povești, apoi mă întorc acasă.

M. s-a apucat să facă pulpe de pui cu cartofi la cuptor. Eu pregătesc între timp o oală de ciorbă de legume care să ne țină 2 zile.

Mâncăm pulpele și plăcinta de la tanti Ana și ieșim apoi la un pahar de vin pe cerdac. E așa liniște că se aude pârâul care curge peste drum. Nu știu dacă veșnicia s-a născut la sat, dar cu siguranță la pensie s-a retras aici.

Total zi: 30 lei

JOI

Ieșim înfofoliți în cerdac, la cafeaua de dimineață, și suntem întâmpinați de Linda, Stelică și un prieten al lor, o pisică nouă. Se pare că avem o reputație în sat deja. :)) O hrănim și pe ea, ce să facem.

Muncim cu drag și spor până la prânz, când facem o pauză să mâncăm din ciorbiță și din pulpele cu pui rămase de aseară. Intru să verific ceva pe online banking și observ că mi s-a retras suma lunară pentru HBO (19,57 lei).

Seara eu mă răsfăț cu o baie fierbinte (culmea, am ajuns să am apă fierbinte la sat, grație boilerului de la baie, dar nu am în București, capitala țării…), iar M. face niște spaghete carbonara.

Ne uităm la un film și adormim pe la 23.

Total zi: 19,57 lei

VINERI

Linda lipsește de la meeting-ul de dimineață din cerdac, dar duo-ul Stelică și Steluța (cum a botezat-o M. pe noua noastră prietenă) sunt prezenți la datorie. :))

E final de lună, așa că azi nu îmi prea permit să-mi iau pauză de prânz de jumătate de oră. Îmi aduce M. o porție de ciorbă la biroul improvizat. Până o mănânc, se răcește.

Închei munca pe la 21. Nu știu cum se face, dar nu sunt deloc obosită și am o poftă de pizza de numa-numa, așa că mă pun pe făcut aluat. La primele pizza de casă îmi ieșea aluatul ca un carton și M. le mânca doar pentru că mă iubește, dar în ultima vreme îmi iese la fel de bună ca la pizzerie.

Improvizez un mic ristorante pe cerdac, cu lumânări, vin și pizza. Ar fi o seară perfectă dacă n-ar lipsi iar Linda. Îi spun lui M. că mi-e frică să nu fi pățit ceva și îmi promite că mâine dimineață pleacă s-o caute.

Total zi: 0 lei

SÂMBĂTĂ

M. a plecat de dimineață să vadă ce e cu Linda. Cât îmi beau cafeaua (cu Stelică și Steluța), mă sună tanti Ana, să vin la gard. Îmi aduce sarmale și un colac de pomană și mă anunță că azi e Sâmbăta Morților.

Între timp se întoarce M. A găsit-o pe Linda, se pare că are diaree și vomită de ieri. A întrebat omul în curtea căruia e dacă a dus-o la veterinar, dar i-a râs în nas. Nu există veterinar în sat oricum, doar într-o comună din apropiere. M. a întrebat dacă poate s-o ducă pe Linda la veterinar în Ploiești și omul a fost de acord, după ce și-a făcut cruce. Așa că acum a venit acasă să ia mașina. A găsit online un veterinar deschis și se grăbește să ajungă.

Mănânc din pizza rămasă de aseară, dar nu prea am poftă de mâncare. Noroc că mă sună M. să-mi spună că veterinarul i-a făcut niște injecții Lindei și i-a dat tratament. O suspectează de paraziți intestinali. M. i-a cumpărat pe lângă tratament și deparazitant intern și extern (250 lei). O să ne ocupăm noi de acum de partea asta.

M. se întoarce cu Linda, căreia i-am făcut un culcuș cald în cerdac. A plouat azi și nu vreau să stea în frig. În plus, vrem s-o ținem sub supraveghere zilele astea. M. îl sună pe stăpânul ei, să știe dacă e ok pentru el. Cred că omul râde și acum. Nu cred că e rău intenționat, dar pur și simplu animalele care nu oferă carne, ouă sau lapte nu sunt considerate la fel de importante aici.

Seara mâncăm sarmale de la tanti Ana și apoi ieșim pe cerdac. Linda e tot aici și pare puțin mai bine, ba chiar mănâncă puțin. Ne culcăm împăcați.

Total zi: 250 lei

DUMINICĂ

Ne bem cafeaua în formulă completă, doi bipezi și trei patrupezi. E o dimineață însorită și amândoi suntem recunoscători că suntem sănătoși și avem acest refugiu departe de lume.

Pregătesc un fel de brunch la masa din curte (ouă fierte, șuncă, măsline, roșii, telemea, emmentaler, pâine), apoi plecăm până la Ploiești, să facem cumpărăturile pentru săptămâna viitoare (378,65 lei).

După-amiaza dormim puțin. Când ne trezim, M. îmi spune că are poftă de clătite, așa că mă execut. :)) Le mâncăm cu dulceață, pe cerdac, înfofoliți. E frig, dar e prea frumos să stăm în casă. Linda e mult mai bine, dă din coadă și se tot învârte pe lângă noi. A fost o săptămână bună. 🙂

Total zi: 378,65 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.