Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un manager de farmacie, de 30 de ani, care locuiește la Piatra Neamț împreună cu soțul și băiețelul ei. 🙂

***

Job: Farmacist manager
Domeniu: Pharma
Vârsta: 30 de ani
Oraș: Piatra Neamț
Salariu lunar: 3500 lei

Cheltuieli lunare

Avem apartamentul și mașina pentru care nu plătim nimic. Am fost suficient de norocoși să nu avem parte de credite mari până acum.
TV/ Netflix/HBO Go/ Internet: 150 de lei
Telefoane prepay: 60 de lei pentru amândoi
Întreținere/ apă/ gaz/ electricitate: 600 de lei (în lunile de iarnă gazul de ajunge cam 300-350 de lei lunar, apa e invariabil 100 de lei, suntem separați de restul vecinilor) Asigurare de viață cu componentă și acumulare (pensie privată mai flexibilă, gen pilonul 4 – asigurarea de viață este 50 de lei și restul se strâng ca pensie private) pentru amândoi: 600 de lei
Fond de studii copil: 200 de lei
Benzină: 300 de lei
Donații: depinde de lună, de obicei donez atunci când cumpăr online și apare și această posibilitate la check out.

Cheltuieli anuale

RCA/rovignetă/Casco/revizie mașină: 3000 de lei
Parcare de reședință: 100 de lei
Impozite locuință + mașină: 250 de lei
Asigurare apartament: 400 de lei
Taxă Colegiul Farmaciștilor + malpraxis: 320 de lei
Taxă semnătură electronică: 150 de lei
Filtre apă: 250 de lei (avem filtru la chiuveta, nu mai cărăm apa de la market și nu mai poluăm cu sticlele de plastic, am o problema de moarte cu plasticul, îl detest)

Despre mine

Locuiesc în Piatra Neamț împreună cu soțul meu și băiețelul nostru. Am 30 de ani, sunt farmacist manager și lucrez pentru aceeași firmă de 7 ani.

Sperăm să ne lărgim familia în viitorul apropiat și de asemenea sper să-mi schimb și jobul sau chiar domeniul de activitate, deoarece mă simt cam împotmolită din punct de vedere profesional.

Venitul meu lunar este variabil, însă partea fixă este în jur de 3500 de lei. Partea mobilă este alcătuită din diverse bonusuri dacă sunt îndeplinite target-urile lunii respective. Este puțin frustrant că nu poți să ai o idee certă de valoarea salariului de la o lună la alta, însă așa este în departamentul de vânzări. De asemenea am 300 de lei în bonuri de masă și asigurare medicală cu câteva pachete de analize anuale decontate de firmă.

LUNI

Lucrez în ture, într-o zi pot fi dimineața, iar în alta în tura de după-amiază, însă încerc să lucrez mai mult dimineața pentru a petrece timp cu familia seara. Lucrez două weekenduri pe lună, astfel că timpul liber chiar devine prețios, iar noțiunea de “Thank God it’s Friday!” devine variabilă pentru mine, mai ales dacă după ziua de vineri urmează un weekend de lucru.

Săptămâna aceasta băiețelul este la bunici, iar noi profităm de timpul extra pentru a merge la diverse activități în oraș.

Așadar mă trezesc la 6:40 și mă pregătesc pentru serviciu. Nu prea îmi place să mă trezesc dimineața, dar nu am de ales. Nu am timp să iau micul dejun, beau doar un pahar cu apă, urmăresc jurnalul matinal la TV și plec cu mașina la serviciu. Nu este distanță mare, însă dimineață nu reușesc să mă mobilizez să plec pe jos și să ajung la timp.

La serviciu citesc email-urile, scriu la câteva departamente pentru a rezolva lucruri administrative și îmi iau locul la counter pentru a consilia pacienții. Iau un mic dejun rapid ce constă într-o brânză cottage pe care am adus-o de acasă.

Tot dimineața vine și curierul cu o comandă de pe site-ul About You (am prins reduceri foarte bune la ceea ce mă interesa: o geacă Killtec la doar 135 de lei și adidași albi, din piele, la doar 167 de lei). În total afacerea m-a costat 310 lei cu tot cu bacșiș.

Beau un 3 în 1, vorbesc la telefon cu mama să văd ce face micuțul și pe la ora 13 iau prânzul. Mi-am adus la pachet mușchi de vită, un avocado și o roșie. Când se apropie ora de plecare am parte și de un pacient recalcitrant și în stare de ebrietate de care nu putem scăpa cu vorba bună. Este chemată paza care nu face față și la recomandarea lor chemăm și poliția. În final se liniștesc apele, adică omul e dus la dubă. Astfel de incidente nu sunt frecvente, însă pot degenera în situații periculoase pentru noi, mă bucur că azi nu a fost cazul.

După serviciu merg la Shopping City să ridic două bilete pe care le-am rezervat la Teatrul Tineretului pentru o piesă a lui Radu Afrim. Le-am rezervat pe Bilete.ro și le voi ridică de la Innmedio. Simplu și comod. Biletele m-au costat 57 de lei pentru două persoane. Mi-am luat și revista OK, costă 5,5 lei și îmi place foarte mult să o citesc (atât pe această cât și Forbes Life).

Dacă tot am ajuns prin magazine, trec și pe la DM și îmi aleg o vopsea de păr, o mască de față și alte produse pentru igienă. Plătesc 55 de lei. Din C&A fac o cumpărătură mică și achit 15 lei. Din Deichmann îmi iau șireturi și o perie de papuci pentru care dau 16 lei. În final ajung și la magazinul alimentar unde mai cheltui 39 de lei.

Ajung acasă pe la 17:30 și îi prezint soțului noile achiziții. Mă învârt prin casă, vorbesc iar cu mama să văd cum a fost ziua de buniceală și între timp ne vin niște prieteni împreună cu copii lor la mici discuții. Nu reușesc să pun la timp cina la cuptor așa că improvizez niște aperitive.

Pentru cină fac o ruladă din carne tocată de pui umplută cu spanac și brânză cheddar. Rețeta am salvat-o de pe Skinny Taste, un site foarte fain cu rețete gustoase și puțin calorice, iar noi chiar avem nevoie de puțină cumpătare când vine vorba de mâncat.

Seara aștept să se facă cina la cuptor și mă uit pe Discovery la emisiunea lui Drew Pritchard. Îmi plac la nebunie antichitățile și emisiunile în care acestea sunt descoperite, restaurate și puse în valoare.

După cină ne uităm la stand up la televizor, iar în final citesc puțin (Anonima de miercuri – Rodica Ojog-Brașoveanu) și adorm imediat. Cărți îmi cumpăr permanent și permanent citesc ceva. Bookster aș avea de la serviciu, dar în Moldovistan nu avem filială. Am și Kindle, dar eu merg pe formatul clasic de a deține cartea mea, sunt foarte posesivă în acest department.

Total zi: 497.5 lei

MARȚI

Mă trezesc tot în jur de 6:30. Nu iau micul dejun, mă pregătesc pentru serviciu și beau un pahar cu apă. Fug pe ușă, iau mașina și aleg o altă rută, deoarece trebuie să ajung la un laborator de analize.

Gravă eroare, prind un mic ambuteiaj, desigur nu se compară cu ceea ce aud de la prietenii care locuiesc în orașele mari că se întâmplă atunci când stau blocați în trafic foarte mult timp. Ajung la laborator și analiza de rutină costă 47 de lei.

La serviciu îmi reiau rolul, citesc email-uri, consult agenda zilnică, rezolv mici probleme administrative și îmi iau locul la counter. Mic dejunul este un iaurt pe care îl adusesem ieri și nu am apucat să îl consum. Beau apoi și un 3 în 1 găsit în dulap.

La prânz mănânc puțină ruladă rămasă de la cina din ziua precedentă cu o roșie. Ajunge și colega din tura de după amiază și bem împreună o cafea pe care dau 4 lei. Pe final de program îmi termin restul treburilor administrative, ajunge și un colet de la Libris.ro cu o carte de activități pentru băiețel – 35 de lei, cu tot cu bacșiș.

Vine soțul să mă ia și mergem împreună la un restaurant nou deschis în centrul orașului – Atlas. Îmi place foarte mult atmosfera, este decorat în stil scandinav, minimalist, cu adevărat Oau! pentru Piatra. Mâncarea este și ea bună, eu mi-am ales o salată cu piep de pui și soțul o supă cremă de ciuperci. Total afacere 60 de lei, cu tot cu bacșiș.

După cină mergem la film. Deoarece ajungem rar la film, pentru că nu avem cu cine lasă băiețelul, în astfel de momente nu suntem pretențioși și digerăm orice ni se oferă în program. Suntem norocoși că rulează momentan Bad Boys For Life. Ne-a plăcut mult de tot, băieții au rămas fresh și sunt haioși, ne urmărește nostalgia și cu twistul de telenovelă care apare în intrigă. Vi-l recomand.

Mergem la film de obicei la cinematograful de stat, din principiu, ca să susținem lucrurile bune și să le ajutăm să supraviețuiască. Cinema mon amour, după cum a fost redenumit și după care s-a făcut și un documentar premiat, este un simbol al orașului nostru, un exemplu de management bun care a reușit să redea viața unui cinematograf comunist, totul cu implicarea directorului și al voluntarilor. Biletele și ronțăielile au fost 45 de lei.

După film ajungem la mici cumpărături unde mai plătim 29 de lei. Seara îmi vopsesc părul și ne uităm pe HBO Go la Alladin – varianta nouă cu Will Smith.

Ne culcăm fericiți că suntem rupți de oboseală, filmul îl lăsăm pe altă dată.

Total zi: 220 lei

MIERCURI

Mă trezesc devreme, mă machiez, mă pregătesc pentru serviciu și ies pe ușa. Iau tot mașina, e cod galben de vânt, deci e exclus să merg pe jos.

Iau masa pe la 11, ultima bucată de ruladă de carne pe care am adus-o de acasă și un avocado. Mai beau o cafea de 4 lei și suc de fructe de pădure adus de acasă.

La serviciu atmosfera e enervantă, colegele veșnic nemulțumite, am o mică dispută care îmi strică ziua de muncă. Este foarte greu să lucrezi și cu pacienții, dar și cu colegii, iar fiind un colectiv exclusiv de femei poate fi copleșitor uneori. Depășesc momentul gândindu-mă că nu merită să mă supăr pentru problemele interioare ale altora. Am program scurt azi, deci plec pe la 2 (Slavă cerului!).

Ajung acasă, scot din mașina de spălat rufele gata uscate și mai pun alte șarje cu haine.

Pe urmă merg cu soțul să punem benzină (100 de lei) și să facem cumpărături la Lidl până în ora 16, când se aglomerează teribil. Iau somon, sushi, mini-castraveți, roșii, brânză de vaci, ciuperci și o pungă mică de chips-uri. Total expediție 60 de lei.

După cumpărături mergem la două reprezentanțe auto, ne interesează ce oferte mai au deoarece luăm în calcul schimbarea mașinii anul acesta. Mai facem o oprire la Dedeman, pentru 2 becuri în baie și un filtru de apă care ne costă 40 de lei.

Seara ajungem acasă flămânzi și obosiți, cu capul făcut puțin calendar. Mănânc niște chișcă decongelată, păstrată de la sărbătorile de iarnă, probabil ultima porție pe anul acesta și niște sushi (mișto combinație, nu? 🙂 ). Urmărim emisiunea cu antichități de pe Discovery de la ora 20 și mai petrecem timp pe laptop în sufragerie, până când ne ducem la culcare.

Total zi: 204 lei

JOI

M-am trezit la fix pentru a mă pregăti să merg la serviciu, am uitat să îmi setez alarma în seara precedentă, dar ceasul biologic și-a făcut datoria. La farmacie beau o cafea pe care dau 4 lei.

La prânz îmi comand o budincă de creier cu cartofi la tavă și salată de varză murată. Minunată alegere care m-a costat 13 lei. Timpul trece repede, dar mă dor picioarele de mor de la statul în picioare. Vorbesc cu mama, băiețelul e bine mersi.

La 16 am plecat spre casă, cu mașina desigur. Am fost tare leneșă săptămâna aceasta, nu prea am făcut mișcare. Decid împreună cu soțul să dăm o raită pe la Jysk. Visez să mai iau o mini bibliotecă în dormitor, nu mai am loc de cărți în sufragerie. Costă doar 150 de lei. Mai luăm o mușama pentru masa din bucătărie (dar e din aia modernă, să știți), o pernă decorativă pentru canapea (20 de lei), o rolă de scame, 4 suporturi de farfurii și două rame foto. În total las în jur de 230 de lei la magazin.

De la Pepco iau un umeraș pentru eșarfe și un set de cutii de carton mari pentru depozitare (20 de lei). În final intrăm în Penny, nu sunt mare fan al magazinului, dar mai prindem mega oferte, spre exemplu azi am găsit macarons congelate marca proprie la reducere, doar 5 lei cutia. În total cumpărăturile însumează 35 de lei.

Acasă soțul montează fericit (hahaha!) nouă bibliotecă. Eu potrivesc mușamaua în bucătărie, pun un somon la cuptor, așez în rame foto două vederi din călătorii.

La cină mai prepar niște legume cu unt și fierb pentru a două zi pentru soț niște virșli (nu va spun ce sunt, o să dați search pe Google, sunt sigură!) pe care i-am luat din Cora Militari când am fost ultima dată în București și i-am păstrat congelați, în pungi cu fermoar.

Seara mai cedez la o tentație și îmi cumpăr un portofel Ted Baker negru de pe About You. În apărarea mea vă expun cazul: îl urmăream de multă vreme, era în wishlist. De asemenea ultimul portofel îl am de 5 ani, e prea micuț pentru ce îmi trebuie și va dați seama că s-a uzat cam mult. Vă mai zic că era redus de la 500 de lei la 290, daaaaaar am primit cu cod de extra reducere cu 25% din prețul deja redus, astfel că l-am luat cu doar 220 de lei. E din piele, iar reducerea e pe bune, pentru că am consultat 5 site-uri înainte să îl comand definitiv. Soțul nu știe încă, însă livrarea e preconizată peste 2 săptămâni și îl voi plăti cash la livrare. Așa că nu se pune la cheltuielile de săptămâna asta. Hehehe, ce mă mai pricep!

Mie îmi place super mult About You: când au reducere, păi chiar au, nu mă deranjează că primesc produsele după 100 de ani. E chiar mai bine, mai echilibrez veniturile de la o comandă la alta.

Seara, care seară că deja e 10. Cum naiba zboară timpul? Bring it back că îmi propun de o săptămâna să beau niște vin cu soțul și să jucăm un board game. Poate mâine.

Total zi: 282 lei

VINERI

Azi în mod normal este zi liberă națională, dar eu merg la serviciu, e program mai scurt și se plătește dublu.

Înainte de a ajunge la muncă trec pe la Carrefour și fac niște cumpărături rapide, deoarece nu vreau să merg după serviciu când sigur va fi îmbulzeală. Total cumpărături 45 de lei.

La farmacie beau o cafea luată de la magazin mai devreme, dar și 2 sticluțe mici de Cola pe tot parcursul zilei. Prânzul constă din o conservă cu ton, o roșie și un avocado.

După program merg cu soțul la un nou restaurant din oraș, unde savurăm niște frigărui și o supă nordică de mazăre. Lăsăm aproape 70 de lei cu tot cu bacșiș.

Facem o plimbare prin oraș, povestim, facem planuri.

Acasă după ce pun la spălat o mașină de haine fac o supă cremă de ciuperci, începută de soț dimineața, dar lăsată de izbeliște. E cu ghebe și hribi pe care i-am cules în toamnă și i-am congelat. Iese minunată și sunt lăudată de degustătorul șef.

Îmi închei seara cu o baie fierbinte și sunt mulțumită și ușurată că s-a dus o săptămâna solicitantă.

Total zi: 115 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc la 11 în sunete de aspirator, dar e ok, știu că am dormit suficient și soțul dă cu aspiratorul pentru că se grăbește să plece la plimbare prin pădure.

Îmi fac un brunch constând dintr-un ou fiert moale, ardei gras, avocado, brânză. Pun la spălat o mașină de haine, calc o parte din hainele adunate, fac o lasagna și mă uit la două filme: Friends with kids și The girl on the train. Ultimul mi-a plăcut mai mult, am citit și cartea înainte. Îmi petrec apoi timpul aranjând prin casă și făcându-mi manichiura.

Cad pradă ispitei și îmi comand de pe About You o pereche de saboți albaștri din piele întoarsă la 65 de lei, cu plata la livrare – reduși de la 250, au avut un extra cod de 25% la produsele deja reduse. Nu îmi pare rău, aveam nevoie de ele, deoarece nu am încălțări de vară, cred că o singură pereche de sandale după ultima sortare, deci trebuie clar să îmi mai refac stocul.

Seara mergem la teatru, cu biletele cumpărate din timpul săptămânii. Piesă nu este grozavă, mă așteptam la mai mult.

După teatru mergem la mici cumpărături la Carrefour, e mult mai liber și evităm înghesuiala de duminică. Lăsăm 65 de lei.

Total zi: 65 de lei

DUMINICĂ

Mă trezesc tot la 11, mai lenevesc în pat și pe Insta văd reduceri la niște cursuri de ceramic de la Domestika.org. Îmi cumpăr cusurile cu doar 45 de lei.

Îmi doresc de mult să mai fac ceva ceramic – am mai făcut în facultate mici bijuterii, mărțișoare, ornamente de brad, dar de când a venit micuțul nu prea am mai avut când. Oricum aici în zona e imposibil să găsesc cursuri live de acest gen. Este unul dintre dezavantajele traiului în orașele mici, dar noroc cu tehnologia. Dacă trebuie ars ceva din ceramică voi trimite la București produsele prin prieteni și contra cost sunt ateliere care se ocupă de acest lucru.

Îmi fac un brunch gen tapas: jambon, ardei umpluți cu brânză, avocado, pâine cu secară. Fac rapid și un cuscus cu leurdă. Pe urmă mergem după băiețel să îl luăm de la bunici. Drept mulțumire cumpărăm mai multe sortimente de prăjituri pe care dăm 35 de lei.

Seara se încheie cu niște prieteni care trec în vizită. Îi facem pe urmă baie băiețelului, pun o mașină la spălat și mergem la culcare.

Total zi: 80 de lei

***

***

Economii

În fiecare lună încercăm să punem deoparte o parte destul de importantă din venituri, cam 30-40%. Banii sunt la comun și după ce efectuăm plățile urgente și aproximăm o suma în care să ne încadrăm până la finalul lunii, restul banilor sunt trecuți în contul de economii. De obicei economisim în valută. De asemenea încercăm să punem o sumă lunar deoparte pentru o excursie destul de costisitoare la care visăm și pe care sperăm să o facem în viitor. Între timp mergem în city break-uri când avem concedii.

Haine nu cumpărăm decât la reducere în principiu. Urmăresc foarte des promoțiile și pot spune că fac alegeri inspirate, dar găsesc lucruri frumoase și în SH. În general îmi las un buget în jur de 300 de lei pe lună pentru astfel de cheltuieli.

De îngrijirea personală mă ocup singură după ce am constatat pe propria piele și buget că raportul calitate-preț la astfel de servicii nu e rentabil pentru mine.

Sunt luni în care cheltuielile cu băiețelul ne scot din ritm: vaccinuri, îmbolnăviri, vizite la medic. Din fericire astfel de momente apar doar de câteva ori pe an, dar sunt costisitoare. Hăinuțe am din partea unei prietene, deci nu investesc aprope nimic în acestea, iar pantofi i-am luat din timp la megareduceri.

De asemenea facem economii din timp pentru nunți sau alte evenimente la care știm că vom participa în viitor, așa nu ne aglomerăm în perioada respectivă și nu mai privim darul ca un efort financiar.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.