Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu farmacistă, de 35 de ani, care locuiește în Nürnberg, Germania, împreună cu partenerul ei și cei doi copii ai lor.

***

Job: Farmacistă
Domeniu: Medical
Vârsta: 35 de ani
Locație: Nürnberg, Germania
Salariu lunar: 1430€/6920 lei (+ 200€/970 lei, bonus Corona aprilie)

Despre mine

Sunt farmacistă, am 35 de ani și trăiesc de 8 ani în Germania cu partenerul meu, C., care este medic și cu cei 2 copii ai noștri (o fetiță de 4 ani și jumătate și un băiețel de 1 an și jumătate). Locuim într-un apartament cu 4 camere, cu chirie, în Nürnberg.

Pentru noi nu s-au schimbat prea multe în ultima perioadă, pentru că trebuie să mergem în continuare la job, nu putem lucra de acasă. Copiii merg la grădiniță la o grupă special creată pentru copiii celor care nu pot lucra de acasă în perioada aceasta.

Eu m-am întors la serviciu de 3 luni, după 4 ani de pauză cu copiii. Lucrez doar cu jumătate de normă pentru că trebuie să iau copiii de la grădiniță până la ora 16 și nu avem pe nimeni să ne ajute.

Venituri

Salariu C.: 3500-4200€ (16.900-20.300 lei), în funcție de câte nopți și cât liber are într-o lună
Gărzi ambulanță: 0-1000€ (4800 lei) – face maximum 4 gărzi pe lună, în funcție de cât liber are de la serviciu. Aceștia sunt bani neimpozitați. Anul viitor trebuie să facă o declarație fiscală și plătește înapoi statului 35-40% din ei.
Salariul meu: 1430€/6920 (+200€/970 lei, Corona bonus în aprilie)
Chirie apartament Bucureşti: 300€/1450 lei
Alocațiile copiilor: 204€ X 2 (1975 lei)
Bani pentru familie: 250€/1210 lei, până împlinește băiețelul 3 ani (se oferă doar în statul Bavaria)

Cheltuieli

Chirie: 1435€/6950 lei – include cablu, internet și loc de parcare în parcarea subterană a blocului
Curent: 65€/315 lei
Vodafone: 140€/678 lei
Abonament metrou: 61,60€/298 lei pentru mine + 42€/203 lei pentru C. (are o reducere de la serviciu)
Abonament sală: 25€ X 2 (242 lei)
Grădiniță: 108€/523 lei + 56,60€/274 lei mâncarea
Creșă: 355€/1719 lei + 56,60€/274 lei mâncarea
Asigurare apartament: 100€/484 lei pe an
Asigurare mașină: 200€/968 lei pe 3 luni
Asigurare malpraxis: 200€/968 lei pe an
Abonamente reviste și site-uri medicale: 100€/484 lei pe an
Taxe colegiul medicilor și farmaciștilor: aprox 300€/1452 lei pe an
Taxă radio: 17,5€/85 lei pe lună
Benzină: 100€/484 lei pe lună
Netflix: 12€/58 lei pe lună
Amazon prime: 8€/38 lei pe lună

SÂMBĂTĂ (25.04)

Copiii ne trezesc, ca de obicei, pe la 6.30.

La ora 8.30 sună telefonul lui C. cu vestea pe care speram să nu o primim. Testul pe care C. l-a făcut ieri pentru Covid-19 a ieșit pozitiv. Lucrează de câteva săptămâni cu pacienți infectați cu acest virus, iar de joi a început și el să facă febră. A făcut febră doar 2 zile.
Încercăm să pregătim micul dejun deși nu prea mai avem chef de nimic. Nu prea știm cum să reacționăm. Mâncăm terci de ovăz. Încercăm să ne organizăm, sunăm la serviciu, etc. Ne sună și de la Direcția de Sănătate Publică să ne explice exact ce avem de făcut.

La prânz mâncăm paste, pentru că așa își dorește fetița noastră. După-amiază fac o brownie cu gem de prune trimis de părinții mei. De frustrare și teamă de necunoscut mă apuc și spăl toate geamurile (avem multe, din cele mari, cât tot peretele).

Ne este teamă că vor lua și copiii boală. Băiețelul nostru e foarte sensibil, a fost mai toată iarnă răcit. Ne mai și certăm pe câteva nimicuri, fără motiv.

Total zi: 0€/ lei

DUMINICĂ (26.04)

Ne trezim tot pe la 6.30.

Cât copiii beau laptele, noi ne bem cafeaua. Luăm micul dejun (omletă cu legume și cașcaval). Mai strâng prin casă, șterg praful, schimb lenjerii.

La prânz mâncăm halloumi cu salată. Încă avem frigiderul plin.

După amiază vorbim și cu bunicii pe Skype. Toți își fac griji pentru noi. Încerc să găsesc un supermarket care să livreze acasă, dar din păcate cererea e prea mare și nu găsesc nimic.

Vorbim cu niște prieteni să ne cumpere ei câte ceva săptămâna viitoare. Ne-am mutat aici de un an și nu avem multe cunoștințe.

Total zi: 0€/ lei

LUNI (27.04)

Ne trezim tot înainte de 7.

Încerc să dau o comandă online la real și reușesc. Termenul de livrare e de 8 zile, dar tot e mai bine decât nimic. Costă 86,42€ (418 lei).

Pregătim micul dejun: eu și băiețelul mâncăm terci de ovăz, C. și fetița mănâncă pâine cu cașcaval și legume. Mai sunt doar câteva felii de pâine.

Pentru prânz facem risotto cu ciuperci. Salată nu mai avem. După-amiaza le fac copiilor popcorn.

Ajunge și o comandă cu măști, pe care am făcut-o la mine la farmacie, pentru că nu mai aveam suficiente. C. poartă măști prin casă ca să ne protejeze pe noi. Port și eu, ca să protejez copiii în caz că eu am virusul fără simptome. Nu plătesc nimic, o să plătesc când mă întorc la serviciu.

După ce culcăm copiii, mai comandăm câteva alimente neperisabile de pe Amazon Pantry (ovăz, paste, lipii, lapte, porumb în conserve etc). Aproximativ 35€ (169 lei). Mai comandăm de pe Amazon 2 puzzle-uri pentru fetița noastră și o mașinuță pentru băiețel (45€/218 lei).

Total 166,42€/806 lei

MARȚI (28.04)

Mă trezesc la 6.45, înaintea copiilor.

Pregătim micul dejun, se termină pâinea.

C. nu prea mai are simptome, doar că se simte foarte obosit, deși doarme mult ziua. Facem curat în baie. Eu în baia mare și C. în grupul sanitar pe care îl folosește doar el de când cu izolarea.

C. face o comandă de băuturi (apă minerală, apă plată, sucuri). Plătește 94€/455 lei. Mie mi se pare mult, dar o aduc în 2 zile acasă.

Ajunge o comandă făcută acum 2 săptămâni cu lentile de contact și soluție pentru curățat lentilele pentru mine. Copiii sunt dezamăgiți pentru că nu au primit nimic.

Mâncăm ce a mai rămas din orezul de ieri. C. se tot gândește la colegii lui și speră că nu i-a infectat. A făcut o gardă pe ambulanță cu 2 zile înainte să-i apară simptomele și își face griji pentru șoferul ambulanței cu care a petrecut mult timp.

După ce culcăm copiii, ne uităm la 2 episoade din You, pe Netflix. Găsim foarte greu seriale care să ne placă amândurora.

Total zi 94€/455 lei

MIERCURI (29.04)

Mă trezesc copiii la 7 fix. Ne bem cafeaua și luăm micul dejun (iaurt cu granola și ceva fructe). Facem o prăjitură cu brânză dulce și griș.

Pentru prânz, facem cartofi la cuptor cu tzatziki.

Fac o comandă la dm cu pampers, hârtie igienică, role de hârtie pentru bucătărie, balsam de păr, șervețele umede, apă de gură etc: 61,60€ (298 lei).

Trimitem o lista prietenilor noștri cu ce avem nevoie de la supermarket. Vin jocurile pentru copii comandate pe Amazon și comandă de pe Amazon Pantry.

Seara ne uităm la 2 episoade din You, fiecare pe colțul lui de canapea, cu masca pe față. Cei de la Direcția de Sănătate Publică ne-au recomandat să stăm cât se poate de separați. C. încearcă să stea ziua într-o altă cameră, nu mănâncă cu noi, doarme în altă cameră etc, dar e destul de greu cu copiii care nu înțeleg.

Total 61,60€/298 lei

JOI (30.04)

Mă trezesc la 7:15. Copiii se aleargă deja prin casă. Luăm micul dejun: waffe pregătite de noi cu ultimul lapte. Frigiderul e cam gol.

Vine comanda cu apă. C. și-a comandat și un bax de bere Corona Extra, probabil ca să facă haz de necaz.

Cât doarme băiețelul, fac cu fetița un puzzle, decupăm și lipim ceva.

Mă doare capul, sper să nu fie un semn că am luat și eu virusul. Mai beau o cafea și sper să îmi treacă. De când stăm acasă bem mai multă cafea.

La prânz mâncăm niște legume cu mozzarella sticks pe care le aveam în congelator. Pentru copii am făcut fish fingers. Noi nu mâncăm carne.

Copii sunt foarte obosiți, s-au certat mult azi. Se culcă, ca de obicei, la ora 19.00.

Ne dă mesaj prietenul nostru să ne spună că ne-a lăsat cumpărăturile în fața ușii. Suntem foarte încântați că avem din nou banane, mere, afine, iaurturi, legume proaspete, pâine. Vrem să îi facem transfer de bani, dar nu vrea să ne spună cât a costat.

Ne uităm la două episoade din You, fiecare pe colțul lui de canapea.

Total zi: 0€/ lei

VINERI (01.05)

Ne trezesc copiii la 7.15. Fetița vrea neapărat să meargă la grădiniță. Încă mă doare capul. La micul dejun mâncăm chiflele lăsate cu o seară înainte de prietenul nostru. Băiețelul scoate toate CDurile și DVDurile din rafturi.

La prânz mâncăm supă cremă de linte și salată cu brânză feta.

Copiii se ceartă azi de un miliard de ori. Este vreme urâtă afară și nu ne putem bucura de balconul mare pe care îl avem.

După amiaza facem orez cu lapte și vorbim pe Skype cu niște prieteni care locuiesc la 500 de km depărtare și pe care nu i-am mai văzut din ianuarie.

După ce se culcă copiii, mă echipez cu mască și mănuși și ies să duc gunoiul. Găsesc la cutia poștală un pachet de la colegii lui C. cu un get well soon card și ciocolată. Se bucură că s-au gândit la el.

Ne uităm la două episoade din You.

Total zi: 0€/ lei

***

Despre venituri și economii

💶 Nu avem un sistem bine pus la punct de a economisi, nu avem o sumă lunară pe care să o transferăm în alt cont. Ce rămâne de la o luna la alta se adună în conturi. Cu banii adunați în ultimii ani am reușit anul trecut să ne achităm apartamentul din Bucureşti.

💶 Avem banii la comun, dar conturi separate. Majoritatea cheltuielilor se plătesc din contul lui C., pentru că eu în ultimii ani eu nu am câștigat mai nimic.

💶 În afară de cheltuielile evidente, banii noștri se duc pe mâncare, bilete de avion (când se putea), iar C. face des cursuri de specializare care sunt destul de scumpe. În ultimii ani ne am mutat de câteva ori și asta a lăsat o gaură destul de mare în bugetul nostru.

💶 La restaurant nu mergem prea des, pentru că au fost copiii mici și ne era destul de greu. Mergeam des în oraș la cafenea, dar acum nu mai e permis. Mâncare comandăm cam o dată pe săptămână.

💶 Haine nu cumpărăm foarte multe. Pentru copii primim multe hăinuțe de la bunici.

💶 Merg la coafor și pensat o dată la 2 luni. La cosmetică, epilat, manichiură nu merg pentru că sunt scumpe și nu am fost mulțumită. Îmi ies și mie acasă aproape la fel de bine.

Săptămâna aceasta a fost foarte grea pentru toți 4, dar am trecut cu bine peste ea. Sper să trecem și peste următoarea cu bine.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.