Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Autoarea de săptămâna aceasta are 39 de ani și locuiește de mai bine de 7 ani în Malta, unde lucrează ca customer support în iGaming.

***

Job: Customer Support
Domeniu: iGaming
Vârstă: 39 de ani
Locație: Malta
Salariu lunar: 1500 de euro (7387 lei)

Cheltuieli lunare

Chirie + întreținere + Netflix: 300 de euro (1477 lei)
Telefon: 10 euro (49 lei)
Transport: 15 euro (74 lei)
Abonament la Gym și Sweat App: 30 de euro/145 lei (plătesc la fiecare 6 luni pentru că altfel lunar ar veni dublu)
Vitamine etc: 60 de euro/295 lei (numai Protein Powder costa 30 de euro/145 lei pe lună, la care adaug creatină, magneziu, vitamina D și vitamina B6. Aș avea în plan și niște BCCA, dar sunt încă în stadiu de documentare)
Mâncare: 300 de euro (1477 lei)
Ieșit în oraș/take away: 100 de euro (490 lei)
Donații: 30 de euro/145 lei (împreună cu altă persoană hrănesc 12 pisici din cartier)

Despre mine

Sunt o blondă care acum mai bine de șapte ani a venit în vacanță în Malta și nu s-a mai întors acasă decât în vacanțe. Multă lume mă întreabă cum mă descurc într-o țară atât de mică, însă mie mi-e bine. E fix ce am visat. Am marea aproape, vară cel puțin 8 luni pe an, oamenii sunt super calmi, e o țară safe și mie toate astea mi-au adus liniștea de care aveam nevoie. Iar plimbările seara pe malul marii sunt de vis.

Locuiesc în aceeași casă de când am venit aici, iubesc cartierul și vecinii. Împart casa cu încă 2 persoane, dar fiind suficient de mare (avem 2 terase plus un balcon), avem toți spațiul necesar, mai ales acum când stăm acasă majoritatea timpului. Aș vrea să mă mut singură, dar pur și simplu nu-mi vine să plec de aici.

Acum lucrez pe partea de customer support și nu e fix job-ul vieții mele, însă îmi place că lucrez de acasă. Scutesc timp în trafic, discuții inutile cu colegii, iar pentru perioada asta când totul este blocat cred că a fost o alegere înțeleaptă să accept poziția.

Trăiesc minimalist, am puține haine și pantofi și încerc să cumpăr ceva nou doar când un obiect s-a uzat. La cumpărături profit de reduceri și iubesc tot ce e comod. Hainele din bumbac organic și încălțările de la Clarks sau Skechers sunt în topul preferințelor mele.

În fiecare luna fac ceva pentru sufletul meu, iar luna asta am decis că vreau un șezlong confortabil pentru terasă. Momentan, aici poți să te duci la mare și să stai la plajă, doar că..trebuie să ai mască. Așa că am decis să zic pas, și îmi iau frumos un șezlong pentru terasă și pace. Pentru luna viitoare știu deja, o să fie un telefon nou. 🙂 Nimic costisitor, un Samsung pe la 250 de euro.

Încerc să mănânc sănătos, și acolo se duc o bună parte din banii mei, și să merg la sală. Ok, acum sălile sunt închise, dar mă antrenez în mansardă, am greutăți, benzi, stepper. Iar timpul liber mi-l petrec pe terasă la soare.

La capitolul educație financiară stau cam prost. Dar încerc să corectez, iar țelul meu pentru 2021 este să pun bani de-o parte. Am început cu un jurnal al cheltuielilor și va urmă deschiderea unui nou cont de economii.

LUNI

Mă trezesc la 9 și ceva, pun repede de-o cafea și încălzesc la microunde cele două felii de cozonac primite de la prietena mea, Rita.

La 10 încep lucrul și văd că ziua pare să fie chiar ok. Nu aveam multe emailuri și nu sunt singura care se ocupă de chat. Buuun. Pe la prânz simt cum mă apucă ușurel foamea, așa că jumate de sticlă de kefir ajută. Da, n-am mâncat proteine azi, era cazul. Munca merge lejer, ba chiar apuc să mă uit și de un șezlong.

La 2 îmi iau pauză de prânz, am niște supă de legume – și asta primită tot de la o prietenă – adaug o omletă cu brânză lăsată de colega de apartament și niște cartofi la cuptor rămași de duminică. Veggies, proteins și carb, perfect.

Pe la 5 mai bag o portocală imensă. Și-mi aduc aminte că ieri am comandat sushi și trebuie să îi trimit colegei de apartament 20 de euro (98 lei).

Termin lucrul la 6 jumate și mă duc în mansardă. Colega face yoga în living, așa că încep și eu să fac sport. 15 minute de Walk at Home cu Leslie Sansone în loc de încălzire și o sesiune de exerciții pentru brațe și spate.

La cină merg rapid cu niște șnițele congelate și niște sfeclă roșie. Ta dăm! Vorbesc cu mama aproape o ora și după duș mai am chef doar de Netflix.

Se încheie o altă zi în care n-am ieșit din casă. Cu toate astea am făcut 6 mii de pași.

Total zi: 20 de euro (98 lei)

MARȚI

Sunt liberă, așa că iau micul dejun cu pisica pe terasă, la soare. Pun rapid două ouă în tigaie, 2 felii de pâine în toaster și arunc niște salată verde dintr-o pungă în farfurie și gata micul dejun. Proteins, carbs și veggies, cool.

Ăsta e punctul în care încerc să mă corectez, ani de-a rândul nu m-am atins de proteine decât ocazional, și cam la fel cu chestiile verzi. Iar mesele mele au fost, cam prea mulți ani, formate doar din carbohidrați. După niște kilograme în plus și niște sesiuni la nutriționist, încerc să mănânc echilibrat. Nu, nu se pune problema de dietă, la mine nu merge.

Am lecția de condus la 1 și înainte decid să ies un pic la magazinul de lângă casă. Mă opresc și iau conserve la pisici (5 euro/24 lei). Și mă duc la fermă după niște mandarine și roșii (7 euro/35 lei).

Lecția de condus mă costă 17 euro (84 lei). E soare afară și decid că merit o plimbare. Mă opresc la un restaurant japonez și vreau să încerc un bao burger de pui (8.5 euro/42 lei).

Mănânc la soare pe faleză, și o iau încetișor spre casă. Mă opresc și iau și un cheesecake, tot japonez, pe care o să-l împart cu colegii de apartament și un desert mic pentru mine (12 euro/59 lei). Dar merg pe jos înapoi acasă, să fie 4 km.

Acasă o găsesc pe colega de apartament făcând yoga, așa că mă duc și eu în mansardă și fac altă sesiune de exerciții, de data asta picioare. Presimt, mâine o să merg în mâini. La final ne răsplătim cu o felie din cheesecake și vorbim un pic.

Nu mă bag încă la somn, Rita a promis că trece să mă vadă. Aflu despre cum e viața cu un adolescent, îi dau și ei cheesecake japonez apoi mă bag la The Bold Type și somn. Mâine lucrez de la 7.

Total zi: 49.5 euro (244 lei)

Poză de la autoare, însoțită de textul: ”Am atasat si poza mea preferata din ultima vreme. Cu ajutorul luminilor de la camerele unui hotel, au reusit sa scrie mare HOPE …iar mesajul se putea vedea de la cativa km.”

MIERCURI

Mă trezesc la 7 și îmi dau seama că mi-e încă somn. Încep lucrul deja cu câteva greșeli, nimic complicat, de fapt nici măcar nu era greșeala mea, ci a celor din tura de noapte iar eu nu m-am gândit să trebuie să-i verific să văd dacă și-au terminat taskurile. Repar buba, și back to work.

La micul dejun am de aseară overnight oats, cu ovăz, chia, lapte de cocos, 10 caju și câteva prune uscate, plus afine. De la nesomn și lipsa proteinelor, la 10 deja mi-e foame. Bag o ciocolată caldă și restul de cheesecake.

La prânz fac rapid niște paste cu roșiile cherry pe care le-am luat ieri și gătesc 2 porții, să am și mâine. Pun și niște creveți congelați, să fie și ceva proteine. Mănânc rapid la soare și back to work.

Termin la 3 jumate și ies la soare, pe terasă. Nu apuc să stau mult, îmi scrie o prietenă că vrea să ne vedem. Oricum aveam de gând să merg să iau ceva de mâncare pentru că frigiderul refuză să se ducă singur la cumpărături, așa că mă bucur să o văd și pe ea înainte. Mergem în parc și bem o cafea.

Apoi plec spre magazin, unde las 33 de euro (162 lei). Iau cam de toate: prosciutto și Philadelphia pentru mic dejun, niște șnițele congelate că alea sunt masa mea de urgență, spanac, vinete și lămâie pentru că am găsit o rețeta de baba ganoush și sunt tentată să o încerc, iaurt, mâncare uscată pentru pisici, ceapă și mărar pentru că am în plan niște mazăre grecească, lapte de cocos pentru când o să fac supă tom yum, plus alte câteva minuni. Prefer să fac cumpărături de peste 30 de euro, pentru că primesc un bon pentru un bax de apă. 🙂

Vin acasă și fac iar exerciții. Nu prea am energie dar o ora tot ajung să fac.

La cină văd că mai am încă din supă de legume, încălzesc ce a rămas și aia e. Și un ou fiert cu brânză. Fac duș, vorbesc cu ai mei acasă și Netflix.

Total zi: 33 euro (162 lei)

JOI

Iar trezirea la 7, dar măcar azi pare mai ok ziua. La mic dejun am pâine cu Philadelphia și prosciutto.

Și mă enervez teribil când mă anunță că, vreau nu vreau, trebuie să-mi iau aproape 2 săptămâni de concediu imediat. De vis. Mă uit la zboruri pentru acasă, nu aveam directe, și oricum aș vrea să mă duc acasă când e și mama. Iar mama luna asta e plecată.

Pe la 12 mă sună Tina să ies până afară. Draga de ea a făcut fasole cu costițe și mi-a adus și mie. Da, eu îs aia pe care o dai gata cu o farfurie de mâncare gătită. Nu-mi trebuie flori sau diamante. Nope. Mâncare să fie. Gătită în casă.

La prânz încălzesc pastele de ieri și ies la soare. Și lângă pun o porție din fasolea primită.

Termin lucrul la 3 jumate și ies să mă văd cu o prietenă, mergem să mâncăm niște Gyros de la un mic restaurant grecesc. Mergem pe jos la dus, cam 4 km. Plătesc eu 10 euro (49 lei) pentru amandoua și stăm la soare pe banca, iar eu decid să vin și înapoi acasă tot pe jos. Alți 4 km.

Cred că-s obosită, ajunge doar cardio pe ziua de azi. Precis am făcut peste 10 mii de pași.
Dau mâncare la pisicile de afară, duș și Netflix.

Total zi: 10 euro (49 lei)

VINERI

Mă trezesc pe la 8 și jumătate și lenevesc în pat. Pe la 9 mă duc să-mi fac rapid micul depun – iar pâine cu prosciutto – și înapoi în pat.

Încep lucrul la 2, așa că ies să iau rapid niște mandarine de la fermă (6 euro/29 lei). Mai am destul timp, așa că ascult un podcast al unei psihoterapeute care a început un program gratuit despre vindecarea traumelor. Pun crema solară, ochelarii și pălăria și stau la soare. Durează cam o oră, e prima sesiune și chiar îmi place.

După ce termin de ascultat sesiunea găsesc energia să fac și exerciții. Abdominali azi, plus 2 mile de walk at home. Sar în duș și direct la lucru. N-am apucat să iau prânzul, așa că-l iau în față calculatorului. Nu faceți ca mine!! Da? Mai am fasole de ieri la care adaug niște sfeclă roșie cu ulei și oțet. Bun bun.

Lucrez din camera mea, care n-are pic de soare, așa că la 5 îmi iau pauză și petrec 30 de minute la soare. Revin la muncă, fac o ciocolată caldă, ba chiar și niște ciocolată normală și ajung la concluzia că poate mi-e foame.

Cina de urgență constă în șnițele cu multă salată verde și ceva brânză feta. Tot în fața calculatorului, că doar termin tura la 22.30.

Vorbesc un pic cu un coleg și Netflix. Done for today.

Total zi: 6 euro (29 lei)

SÂMBĂTĂ

Tot de la 2 lucrez și azi, așa că pot lenevi nițel. Iau micul dejun în pat și spre prânz decid să fac niște exerciții. Înainte, însă, realizez că n-am nimic de mâncare pentru prânz, așa că e rost de o mazăre grecească. Pun la călit o ceapă cu mărar, arunc mazărea și sosul de roșii, pun capacul și aia e. Se face singură iar eu urc în mansardă la exerciții.

Apuc să fac doar câteva minute și-mi aduc aminte că șezlongul fain e la oferta la Lidl săptămâna asta și dacă îl vreau, ar fi bine să mă duc azi. Acum adică, pentru că în mai puțin de 2 ore încep lucrul. Rezerv microbuz direct – aici pentru zonele centrale ne putem rezervă microbuz pentru numai 2 euro (10 lei).

Ajung la Lidl, iau șezlongul – printre ultimele rămase – mai pun și niște orez cu pere, mazăre congelată, paste umplute – să le am pentru săptămâna viitoare când am ture de noapte, un cottage cheese, salată verde, cârnați nemțești, sos de roșii. Las la casă 66 de euro/325 lei – 50 de euro (246 lei) a fost doar șezlongul. La întoarcere iau un taxi (5 euro/24 lei).

Nu ajung bine acasă că-mi scrie un coleg care-mi amintește că s-a schimbat programul și că azi, de fapt, încep la 1. Era deja 1:15. Am reușit să întârzii la lucru, lucrând de acasă. De vis! Măcar sunt pe tură cu o prietenă bună, așa că orele trec ușor. N-am apucat să iau prânzul, așa că iar mănânc în față calculatorului, 2 porții de mazăre. Chiar a ieșit bună.

Lucrul merge destul de lejer, îmi iau pauză pe la 6 și pregătesc cina, adică fierb două ouă pe care le arunc peste o salată verde cu multă ceapă și niște feta. Și problem solved again.

Muncesc 15 minute în plus, să compensez cât am întârziat, și ies să dau mâncare la pisicuțe, apoi Netflix și pe la 2 mă bag la somn. Încerc să adorm târziu, pentru că de săptămâna viitoare încep turele de noapte.

Total zi: 73 euro (359 de lei)

DUMINICĂ

Trezit pe la 9, lenevit, mic dejun în pat : pâine cu brânză și prosciutto.

Colega de apartament a adus un puzzle cu 1000 de piese și ne apucăm de treabă. Noi două și pisica care ne supraveghează.

Pe la 1 mi-e foame. Mănânc din mazărea de ieri și fierb un cârnat nemțesc. Iar la 2 plecăm spre plajă. Vremea e cam ciudată, bate un vânt teribil, însă măcar am ieșit din casă. Ne întoarcem pe la 6, și ne apucăm iar de puzzle.

La cină fac orezul cu pere de la Lidl și-l împart cu colega. Iar n-am proteine. Niște kefir ajută, așa că pun jumate de sticlă. Pun și salată lângă. Orez cu pere, salată de valeriană și kefir. Numai eu puteam să le combin așa cool. Țelul meu e să am veggies și proteine la fiecare masă, așa că…improvizez. Mult.

Găsesc energia să mă urc în mansardă și să fac 2 mile de Walk at Home și alte 15 minute de exerciții. Bun.

Duș, ascult a două sesiune a psihoterapeutei pe care o urmăream. De data asta vorbește despre familie, și mai ales rude îndepărtate. Și în mod ciudat îmi revin niște amintiri cu străbunicile mele. Când o să mă duc acasă, o să o rog pe bunica să-mi spună mai multe despre ele.

Vorbesc cu mama și al meu frate, scriu jurnalul și Netflix again. Plănuiesc să dorm cât mai târziu, că mâine e zi lungă. Încep turele de noapte.

Total zi: 0 euro/lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.