Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o quality engineer vegană, care încearcă să mănânce sănătos și își face cumpărăturile după metoda lui Marie Kondo.

***

Job: Quality Engineer
Domeniu: Automotive
Vârstă: 32 de ani
Locație: Lugoj
Salariu lunar: 4200 lei + tichete de masa in jur de 200 lei

Cheltuieli lunare

Gaz: 150 lei
Curent: 70 de lei
Abonamente Digi (Internet, TV&HBO GO, telefon): 111 lei
Abonament Vodafone: 70 lei
Gunoi: 20 lei
Apă: 50 lei
Benzină: 350 lei
Abonament sală (al lui): 90 lei
Mâncare + nisip animale: 100 lei

Cheltuieli anuale:

Asigurare CASCO: 2100 le pe an
Asigurare RCA: 400 lei pe an
ROvigneta: 120 lei pe an
Revizie mașină: 1000 lei pe an
Vaccinuri, deparazitări animale: 400 lei

Înainte să încep, țin să menționez că locuiesc cu iubitul meu, Denis și avem toți banii la comun. În acest jurnal am încercat să notez doar cheltuielile mele timp de o săptămână, făcând abstracție de contul din care s-au cheltuit banii respectivi.

LUNI

Mă trezesc la 7, lenevesc câteva minute în pat, apoi ma pregătesc să îmi încep ziua de lucru.

Ajung la 8 fără un sfert la serviciu, obosită și fără chef de muncă, încă păstrând în minte amintirea weekendului care tocmai a trecut. Afară e destul de cald și simt cum încep să transpir pentru că m-am îmbrăcat prea gros. Intenția mea era să țin post intermitent toată săptămâna (să las 16 ore între ultima masă din ziua anterioară și prima din ziua curentă), dar nu mă pot abține și pe la ora 9 ronțăi niște covrigei pe care îi găsesc în birou.

Mai târziu mi se face foame și mănânc două iaurturi de soia aduse de acasă cu fulgi de ovăz găsiți prin dulap, apoi îmi comand o salată cu cartofi prăjiți (15 lei).

Ajung acasă pe la 5. Mă schimb și ies la alergat 5 km împreună cu Denis.

Mi se face din nou foame și îmi fac un fel de salată cu ce găsesc prin casă: avocado, roșii cherry, mazăre si fasole roșie.

Denis merge până la Kaufland și îl rog să îmi cumpere și mie niște fructe (20 lei). Printre ele, îmi aduce și 2 tamarillo (erau probabil la reducere). Mănânc unul de poftă și beau niște suc de cocos cu ananas la cutie.

Total zi: 35 lei

MARȚI

Mă trezesc la 7, ajung la serviciu înainte de 8. Mă simt la fel de aiurea, cred că astenia de primăvară e de vină. Devorez niște biscuiți găsiți prin sertar (s-a dus postul meu intermitent!). Mai târziu mănânc fructele cumpărate ieri de către iubitul meu: două banane, o rodie, un tamarillo și un carambola, pe care nu știu cum să-l mănânc și încerc să îl decojesc, aruncând o mare parte din el. Aflu apoi de pe Google că se mănâncă cu tot cu coajă.

După serviciu, chem un taxi (13 lei) și mă duc la dentist (120 lei).

La cină, îmi fac un bol mare de paste, pe care le împart în două. O porție o mănânc cu fasole, porumb, roșii cherry, tulpini de țelină și castraveți murați, iar porția cealaltă o mănânc ca desert, cu sirop de agave. Afară e urât și am o stare de ușoară anxietate, așa că simt nevoia să mai ronțăi ceva. Găsesc în frigider o pungă cu lipii mici cumpărate de iubitul meu. Mănânc două bucăți goale, apoi beau niște suc de soc cu lămâie la doză care nu e prea bun.

Fac 30 de minute de HIIT combinat cu greutăți, apoi mă spăl și mă culc.

Total zi: 133 lei

MIERCURI

Mă trezesc ca de obicei la 7, lenevesc puțin în pat, apoi mă pregătesc de serviciu.

La birou, primul lucru pe care îl fac este să beau apă cu lămâie pe stomacul gol. Mai târziu mănânc o banană, un măr și două lipii goale aduse de acasă (altceva nu am găsit). Evident că nu mă satur și mai apoi ronțăi o porție sănătoasă de biscuiți și covrigei găsiți prin sertar.

Ajunsă acasă, îmi fac cartofi noi la cuptor, pe care îl servesc cu pastă de avocado și o salată de rucola cu porumb, fasole, castraveți, tulpini de țelină și măsline.

E zi fără sport, așa că profit de timpul liber să scot vasele curate din mașina de spălat și să le înlocuiesc cu cele murdare clădite turnuleț în chiuvetă. Mai apoi mă apuc să împăturesc un teanc imens de rufe, în timp ce Denis e în oraș cu niște colegi.

După întâlnire, Denis merge la Carrefour și îl rog să îmi cumpere iaurt de soia de la Alpro, banane, kiwi și eugenii (24 lei).

Total zi: 24 lei

JOI

Ca de obicei, ajung la serviciu înainte de 8. Beau din nou apă cu lămâie și câteva ceaiuri, iar pe la 11 mănânc două iaurturi de soia cu fulgi de ovăz, două banane, trei kiwi, toate aduse de acasă și un covrig (1 leu). Stau peste program la serviciu.

Nu prea am chef, dar după serviciu merg direct la alergat cu Denis.

Acasă mănânc resturile de cartofi la cuptor din ziua precedentă cu salată de castraveți, tulpini de țelină, ridichi, măsline, porumb, fasole roșie și castraveți murați. Mi se face poftă de ceva dulce și dau gata trei eugenii și ca să știu de-o treabă, mănânc și două lipii mici goale, apoi mă delectez cu niște suc de ananas cu cocos.

Total zi: 1 leu

VINERI

Îmi încep ziua la serviciu cu apă și lămâie pe stomacul gol. Câteva ore mai târziu mănânc două kiwi rămase de ieri, o banană și un măr.

După serviciu, merg direct la DM să cumpăr câteva produse de îngrijire care mi s-au terminat (cremă de față de zi și de noapte, cremă de ochi, pastă de dinți, lame de ras, dischete demachiante, plus pastă de arahide). Totul costă 130 de lei. Trec și pe la Carrefour să iau ceva de mâncare: conserve de mazăre și fasole, iaurt Alpro, tofu, cireșe, cartofi noi, eugenii, ciocolată neagră și două foietaje cu ciuperci că nu mă pot abține când le văd (total 50 lei).

Acasă devorez cele două foietaje, apoi fără să îmi dau seama, mănânc și două iaurturi și două eugenii. Mă simt vinovată.

Curăț cartofii (deși sunt noi, au coaja cam tare) și îi pun la cuptor. Când sunt gata, mănânc o porție de cartofi cu fasole roșie, castraveți murați și măsline.

Mă simt aiurea, cam obosită, anxioasă, mă doare capul, așa că mă bag în pat și dorm tot restul zilei.

Total zi: 180 lei

SÂMBĂTĂ

Lenevesc în pat cu iubitul meu până la 11. Afară e urât, plouă, parcă e toamnă. Mă simt tristă, fără poftă de viață. Nu putem pleca nicăieri pe vremea asta.

Mănânc iaurt Alpro cu fulgi de ovăz și o linguriță de unt de arahide, o banană și cireșe. Mi-aș fi făcut un brunch mai sofisticat, așa cum încerc să fac când am timp liber, dar nu găsesc altceva prin casă.

Simt că toată tristețea lumii stă pe umerii mei. Nu vreau să fac nimic. Denis mă lasă în pace și pleacă la sală. Încerc să îmi eliberez emoțiile negative cu tehnica Letting go a lui David Hawkins (am citit cartea), dar sunt atât de puternice încât sunt nevoită să scot artileria grea. Mă hotărăsc să fac Cântecul inimii, un fel de meditație pentru eliberarea emoțiilor negative stocate pe diferite organe prin sunet, învățată la un curs de Theta Healing. Fac asta mai bine de o oră, până mă întrerupe Denis, venit de la sală. Am ochii roșii de la plâns, sunt răvășită, epuizată, dar mă simt mai bine.

Ne hotărâm să ieșim din casă, așa că ne uităm pe net să vedem ce filme sunt la Cinemacity în Timișoara. Aleg eu o comedie ușoară (Ticăloasele), numai bună ca să mă înveselească. Găsim bilete numai de la 8.

Ajungem mai devreme în mall. Denis pleacă rapid până în Dedeman, iar pe mine mă lasă în H&M (știe că tot acolo mă găsește când se întoarce). Mă uit la haine, găsesc câteva drăguțe, dar nu încerc nimic pentru că nu sunt în apele mele. Prefer să stau jos, așa că urc la etaj să mănânc ceva. Îmi iau un Nutrimix de la Salad Box (19 lei) cu quinoa, orez, sos de soia, cartofi dulci, avocado și ardei copt. Mă bucur că văd că și băiatul din fața mea își comandă tot un Nutrimix fără carne.

Biletul la film costa 23 de lei. De ronțăit îmi iau un amestec de ananas, migdale și merișoare trase în ciocolată (22 lei), dar fur și niște popcorn și suc de la Denis. Filmul e distractiv, deși de la jumătate încolo devine cam tras de păr. Mă relaxez totuși.

Ajungem acasă pe la 11.

Total zi: 64 lei

DUMINICĂ

E frumos afară, așa că e timpul pentru o excursie. Ne hotărâm să mergem cu mașina la Deva și la Hunedoara. Trecem mai întâi pe la Kaufland, de unde îmi cumpăr un covrig, două plăcinte cu dovleac și o apă pentru drum. Le devorez imediat în mașină.

Ajungem la Deva, unde urcam cu funicularul la cetate (20 lei dus-întors), fară să știm că există un drum pietruit foarte bun până la sus. Ne plimbăm puțin, facem poze, e fain. Hotărâm să coborâm pe jos. Prindem în desfășurare un concurs de alergat de 28 de km (History Run), așa că tot drumul ne întâlnim cu concurenți obosiți, nevoiți să parcurgă ultima parte a traseului în pantă ca să ajungă la linia de finish. Încercăm să îi încurajăm.

Ne plimbăm prin centru. E foarte cald, noi suntem cam gros îmbrăcați așa să ne oprim la o terasă să bem ceva răcoritor. Eu îmi iau o limonadă (9 lei).

Ne îndreptăm spre Hunedoara. Cumpărăm bilete la Castelul Huniazilor (30 de lei de persoană). E plin de lume. Vizităm castelul și ne bucurăm să constatăm că s-au deschis porțiuni noi spre vizitare.

Epuizați, căutăm un restaurant să mâncăm ceva (La Cramă). Mă bucur să văd că au multe opțiuni vegetariene (de post). Comand tocăniță de soia cu mămăliguță (9 lei), o salată asortată (5 lei) și o limonadă (8 lei). Denis comandă pizza. Porțiile sunt mari, mâncarea e delicioasă, nici nu pot termina tot.

Ne îndreptăm spre casă. Pe drum beau câteva guri din băutura energizantă a lui Denis. Ajungem pe la 7 și ceva acasă, mulțumiți și satisfăcuți.

Total zi: 61 lei

***

Cum economisim bani:

💰 Ne fixăm un obiectiv mare pe care vrem să îl îndeplinim (ex: cumpărarea unei mașini, o excursie, un apartament etc.), apoi calculăm suma maximă pe care o putem pune deoparte pe lună pentru atingerea acelui obiectiv în cel mai scurt timp. Transferăm suma respectivă în fiecare lună într-un cont de economii și facem tot posibilul să ne încadrăm în suma rămasă

💰 Nu cumpăr mai multe produse de același fel (dubluri). Nu am mai multe fonduri de ten, creme de față, etc. Înlocuiesc un produs numai după ce s-a terminat. Nu am o trusă de machiaj imensă și nu las produsele să expire ca apoi să le arunc

💰 Încerc să cumpăr numai lucruri care îmi plac cu adevărat (după metoda KonMari). Mă straduiesc să nu cumpăr de la reduceri decât dacă am nevoie cu adevărat de obiectul respectiv sau dacă mi-l doresc foarte tare (nu îmi reușește întotdeauna).

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.