Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o bonă part-time care locuiește la Londra, e pasionată de alergat, de mâncarea japoneză și de vinul spaniol Rioja. 🙂

***

Job: Bonă part-time + freelancing marketing
Domeniu: educație/ cultură
Vârstă: 33 ani
Locație: Londra
Venit lunar: aproximativ £2200 (11.600 lei)

Cheltuieli lunare

Locuiesc cu partenerul meu într-un apartament central. Nu plătesc chirie sau facturi legate de întreținere și internet pentru că sunt incluse în contractul de bonă și, deci, sunt acoperite de familie. Valoarea cheltuielilor legate de locuință ar ajunge în jur de £1800 (9.508 lei) pe lună.

Telefon: £22 (116 lei)
Website hosting + admin: £40 (211 lei)
Suport părinți: £250 – £400 (1320 – 2113 lei) În fiecare lună le trimit părinților mei, ambii pensionari, un boost financiar, care variază în funcție de cheltuieli.

Observație: Deși îmi intră mai mulți bani în ultimele luni, la sfârșitul fiecărei luni mă trezesc tot aproape de 0. Nu am un cont de economii, nu investesc într-o pensie privată. Mi-am dat seama că nu mai pot trăi ca și cum viitorul e o resursă inepuizabilă. Trebuie să încep să pun bani deoparte într-un cont pe termen lung, plus să investesc în ISA (individual savings accounts – investiții în acțiuni, neimpozabili dacă sunt până în £20.000 anual).

ZIUA 1 (SÂMBĂTĂ)

M-am trezit la 7 și, după ce mi-am băut cafeaua, am ieșit la o tură de alergat cu o prietenă.

La 11.30 trebuia să mă întâlnesc cu o altă prietenă să mergem în Liberty, să ne uităm la tapițerie pentru scaune, pentru că s-a mutat recent și redecorează. Și pentru că am văzut cei mai frumoși ochelari de soare acolo (Krewe, brand american), trebuia să îi revizitez să aflu dacă încă nutresc aceleași senimente pentru ei (da, chimia este încă acolo).

Ne-am oprit în cafenea și mi-am luat un flat white cu lapte de migdale și un suc de verzituri. £11 (58 lei)

Mi-am luat și un strugurel de buze de la Aesop. £11 (58 lei)

Ne-am dus și ne-am întors cu metroul, alti £4.80 (25 lei). La întoarcere m-am oprit în Waitrose (supermarket britanic, n.red.) și am luat paste, ciuperci, o sticlă de bere pentru partener și niște înghețată. £15 (79 lei)

Am gătit și prânzit acasă.

Seara aveam programată o ieșire cu două prietene, la un restaurant japonez, Roka (îl recomand din inimă). Am consumat 2 cocktailuri fabuloase și am comandat de mâncare pentru toată masa, ca să putem gusta din toate. Partea mea de consumație a fost £51 (269 lei). Ne-am dus și ne-am întors cu Uber, dar nu am contribuit.

Total: £92.80 (490 lei)

ZIUA 2 (DUMINICĂ)

M-am trezit la 6.30 am, pentru că săptămânal avem profesoară de yoga care vine acasă pentru noi și încă o prietenă, pentru o oră și jumătate. Am plătit £30 (158 lei) pentru mine și partener.

După yoga am mâncat acasă (am simțit financiar ziua anterioară) și am ieșit la o plimbare lungă în parc.

La 7 seara trebuia să fiu înapoi acasă, pentru că aveam cosmeticiana programată să vină pentru epilat inghinal. £30 (158 lei)

O prietenă bună a trecut să îmi lase două sticle de vin care știa că îmi place (Rioja) și pe care le cumpărase pentru mine la ofertă – £24 (126 lei). Din fericire, avusese invitați la masa de prânz și multă mâncare rămasă, așa că ne-a adus și nouă și nu ne-am mai agitat și cu cina.

Total: £84 (443 lei)

ZIUA 3 (LUNI)

M-am trezit la 6.30 am și am băut cafeaua acasă. Am ieșit cu partenerul meu la o tură de alergat, și la întoarcere ne-am făcut de cap și ne-am oprit la o gelaterie care s-a deschis recent aproape de noi. Am luat un croissant cu fistic și o inghețată de cafea și unt de arahide. £6.50 (34 lei)

Prânzul l-am mâncat împreună, acasă, din rămășite de prin frigider – o salată cu mozzarella și ouă fierte.

După-amiaza mi-am cules copilul de la școală și ne-am oprit în cafeneaua unei librării. Am băut un ceai de mentă eu, o ciocolată caldă el – £5 (26 lei), bani care nu vor fi rambursați de familie. Uneori îl iau eu în oraș, și atunci îi face eu cinste.

E ziua unui prieten care a studiat în New York, așa că am decis să îi iau o carte cu fotografii din New York (£18). Aveam însă un voucher cadou primit anterior, așa că nu am plătit nimic.

Am luat cina acasă – salată de năut cu chimen, tahini, iaurt și ardei grași.

Total: £11.50 (60 lei)

ZIUA 4 (MARȚI)

Trezit la 7 am. Băut cafeaua. Dus copilul la școală. Micul dejun acasă – iaurt cu ananas, banana și chia.

Până la 3 am avut de lucru la un proiect pentru un client din State.

Cules copilul de la școală și plecat hai hui prin parc, pe motiv de vreme splendidă. Încercăm să fim responsabili și să nu cumpărăm apă îmbuteliată, așa că am rezistat cu stoicism până am ajuns acasă, la 6.

Am decis ad-hoc, cu mama lui, să luăm o pătura de picnic și să ieșim în alt parc, unde am comandat pizza și am desfăcut o sticlă cu vin. Când am terminat ne-am întors la gelateria de luni și am luat 3 inghețate pe care le-am plătit eu. £13 (68 lei)

Total: £13 (68 lei)

ZIUA 5 (MIERCURI)

M-am trezit la 6.45 și am băut cafeaua. Am băut și un smoothie cu lapte de migdale, căpșune și banană.

Am lucrat la proiectul meu până spre 2.

M-am dus în Waitrose unde am luat linte, ierburi aromatice, afine, mere, morcovi, lămâi, ciocolată și caju. £20.50 (108 lei)

Am mâncat prânzul acasă, iaurt grecesc cu 2 mâini de stafide, 2 banane, chia și câțiva pumni de migdale afumate. Totul încoronat cu niște bucăți de ciocolată neagră cu chili.

M-am dus la școală să-mi culeg banditul și ne-am întors direct acasă.

Pentru cină am gătit o salată de orez negru și linte, cu morcov, caju și semințe de floarea soarelui, pe un pat de salată verde.

Total: £20.50 (108 lei)

ZIUA 6 (JOI)

M-am trezit la 5.30 dimineața – am avut de scris la un proiect. Am băut cafea și mi-am făcut porridge cu nucă de cocos, chia, ciocolată neagră, curmale și banane.

La prânz m-am dus în vizită la o prietenă, să bem cafeaua în curte, la soare. Am cumpărat doua prajituri de la Lola’s. £5.50 (29 lei)

Am cules copilul de la școală mai târziu decât de obicei – oboseală cruntă. Seara am mâncat acasă tot ce a fost mai dulce: rahat turcesc, ciocolată, napolitană. M-am culcat după miezul nopții. Nu prea mai pot să rezist la ore din astea.

Total: £5.50 (29 lei)

ZIUA 7 (VINERI)

Trezit la 8 dimineața, băut cafeaua acasă.

Mi-am făcut o manichiură simpla. £12 (63 lei)

Am prânzit acasă și am umblat peste tot prin soare restul zilei – parcuri, grădini de tot felul.

La sfârșitul zilei, epuizată din nou: am comandat câte o pizza cu partenerul meu – £16 (84 lei) + 1 pahar mare din vinul cumpărat în weekendul anterior.

Total: £28 (148 lei)

ZIUA 8 (SÂMBĂTĂ)

M-am trezit la 6 jumate dimineața pentru că aveam o cursa de alergare la 10.30, în Regent’s Park. Am băut cafeaua acasă.

M-am trezit cu senzația de nisip în ochi și o oboseală existențială. Dar cursa a fost excelentă și am reusit și un PB (”personal best” – record personal, n.red.).

Partenerul meu și sora lui au venit să mă susțină și, după ce am trecut pe acasă să fac un duș și să ne uităm la nunta regală la TV, am ieșit la un brunch. Le-am făcut eu cinste. £51 (269 lei)

După, ne-am oprit și pe la gelateria care e periculos de aproape de noi, dar au achitat ei.

Seara eram invitați la o cină, așa că ne-am oprit la o florărie să luam flori, pe care le-a achitat partenerul meu. Dar, pentru că am avut ceva de rezolvat înainte de a ne duce la cină, am uitat florile acasă, așa că am cumpărat eu un alt buchet. £20 (105 lei)

Total £71 (375 lei)

N.red: Am trecut, mai jos, sumele totale în lei, nu în lire sterline, ca să vă faceți o idee mai bună despre costul vieții în Londra.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.