Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o programatoare din Iași, care locuiește împreună cu viitorul ei soț. 🙂

***

Job: Programator
Domeniu: IT
Vârsta: 30 ani
Locație: Iași,
Salariu lunar: 6500 lei + 300 lei bonuri de masă

Cheltuieli lunare

Rata apartament: 1250 lei
Întreținere: 150 lei
Telefon: 30 lei
Economii: 2000 lei

Despre mine

Locuiesc împreună cu viitorul meu soț într-un apartament pentru care am făcut un împrumut.

Pentru ca la început ne-am ocupat și de renovarea lui, am făcut si un credit de nevoi personale, însă eu mă ocup de plata ratei, iar el de plata creditului.

Toate cheltuielile noastre se împart în mod egal la doi, dar dacă este vorba despre o achiziție importantă, o discutam amănunțit înainte.

La prânz mâncăm de obicei în oraș cu colegii, iar seara și în weekend gătim împreună. Duminica ne gândim ce vrem să mâncăm în timpul săptămânii următoare, iar sâmbătă ce gătim in weekend.

Nu dețin o mașină, însă merg mai tot timpul cu taxiul sau un uber, și uneori cu un mijloc de transport în comun. Știu că e un moft, dar sunt confortabilă în felul acesta.

LUNI

Mă trezesc la 10.

Sunt acasă la părinții mei, în alt oraș. Încerc o dată pe lună să-i vizitez și, cum astăzi am avut liber, am ales să petrec câteva zile pe la ei. Lenevesc în pat cu televizorul deschis și mă uit pe Facebook (ce viață! 🙂 ).

Așa văd articolul de Money Diaries și mă hotărăsc să țin și eu unul. Mereu am gândit asta, dar nu am pus în practică.

Mă ridic la 10.30 și mănânc un mic dejun târziu: niște rondele de orez și zacuscă. Încerc să mănânc mai sănătos și anul acesta i-am sugerat mamei să folosească ulei de cocos în loc de ulei de floarea soarelui. A ieșit senzațională. 😁

Până la 13, când mănânc prânzul (o omletă cu ardei gras, morcov și mărar, făcută cu ce am găsit în frigiderul alor mei) mai lenevesc puțin și apoi îmi fac bagajul pentru a mă întoarce la Iași. La 14.50 iau un maxi-taxi (20 lei), apoi un taxi (8 lei) și ajung acasă la 16.00.

Pe la 17.30 ies la niște cumpărături la marketul de la colțul blocului pentru cină (12 lei – partea mea). Vine și F. al meu de la serviciu și gătim împreună mei cu legume și portocală.

După cină el pictează cam o oră iar eu mai butonez televizorul și mai citesc din “La țigănci” de M. Eliade.

Total zi: 40 lei

MARȚI

Ceasul sună la 7, dar îi dau snooze de 2 ori, și așa mă ridic din pat la 7.30. Mă pregătesc de munca cu greu și iau un Uber până la serviciu (9 lei) unde ajung la 9.30.

De obicei în timpul săptămânii la micul dejun mănânc niște fructe pe care le primesc de la firmă, așa că iau repede de la bucătărie niște mandarine și o banană și intru în ședințe, iar pe la 11 iau o gustare, un baton proteic pe care îl mai aveam prin sertar.

La 12 iau pizza și suc pentru colegi (a fost ziua mea – 150 lei) și din nou intru în ședințe. Nu-mi place când stau peste program, țin la timpul meu personal și prefer să fac ceva pentru mine mai bine.

E o zi lungă de muncă, ies de la serviciu pe la 19:00 și merg la cumpăraturi în supermarket (păstrăv, brânză de capră, lapte de migdale și niște becuri – 60 lei – partea mea).

Iau un taxi până acasă (10 lei) și în seara asta nu avem pofta de cină nici eu, nici prietenul meu. Eu am mai tot mâncat printre ședințe câte o felie de pizza, iar el a luat un prânz târziu.

Ne punem la somn pe la 12, după câteva discuții despre ce s-a mai întâmplat la muncă sau printre cunoscuți.

Total zi: 229 lei

MIERCURI

Mă trezesc cu greu la 7.45 după vreo 3 snooze-uri. Nu am dormit prea bine și pare că va fi iar o zi lungă. Doamna care ne face curățenie ajunge la 8.30 (60 lei – partea mea) iar la 9.15 iau un taxi să ajung la serviciu (10 lei).

Îmi iau porția de fructe de dimineață și încep munca. La 12 merg cu colegii să iau prânzul: o porție de fasole cu mămăligă și murături (10 lei).

La birou este ziua unui coleg și nu mă pot abține, așa că iau câteva bomboane de ciocolată. Greu cu mâncatul sănătos când sunt atâția sărbătoriți. Pe la ora 16 iar mi se face foame și deschid sertarul cu bunătăți. Iau o punga de biscuiți fără zahăr și mănânc jumătate.

După serviciu mă plimb puțin prin mall în speranța că îmi găsesc o pereche de ghete, dar nu am noroc.

Ajung acasă cu un taxi (12 lei) pe la ora 19.30 și iau cina cu F. din ce am gătit și a rămas luni seara.

În rest ne ocupăm seara cu ceva treburi prin casa (strâns lucruri, pus haine la spălat)

Total zi: 92 lei

JOI

Iar mă trezesc târziu, după nu știu câte snooze-uri. Scriind acum, îmi dau seama că fac asta mai des decât credeam.

La 9.15 ies din casă și iau un taxi spre serviciu (10 lei).

La prânz merg cu colegii și îmi iau o chiflă de legume cu baby carrots și brocolli (11 lei), după care merg cu ei în market la cumpărături de Sf Nicolae. Anul acesta am vorbit cu F. și am stabilit să nu cumpărăm dulciuri, pentru a nu mai mânca atât de mult zahăr.

Mă abțin de la cumpărături, în schimb știu că i-ar prinde bine o ședință de masaj terapeutic, așa că fac o programare și îi voi pune voucherul în ghete (85 lei). 🙂

Ajung acasă pe la ora 18.30 cu un taxi (10 lei) și mă apuc de pregătit peștele și cartofii cumpărați zilele trecute pentru cină. Când vine și F. de la serviciu, pun totul la cuptor.

Descopăr că ghetele mele sunt deja pline, dar Moșul a fost atent la ce mi-a lăsat. Găsesc punguțe cu fructe, migdale, fistic, merișoare, chipsuri din orez și o sticla de vin.

Moșul ăsta, dragul de el. 😃

Total zi: 116 lei

VINERI

În sfârșit se întrevede weekend-ul. Abia aștept, deși ziua asta va fi cea mai grea din întreaga săptămână la serviciu. După noua mea obișnuiniță, mă trezesc târziu la 7.50 și ajung la serviciu abia la ora 09.50 (Uber – 9 lei). Iau repede de la bucătărie câteva fructe și intru în ședințe.

La prânz merg rapid cu colegii mei la masă, unde mănânc o porție de păstăi cu cartofi la cuptor cu rozmarin (15 lei).

Mă întorc la birou unde e o forfotă continuă (mai sunt câteva ore din program.. rezistă…). A fost ziua de naștere a doi colegi și cotizez și eu pentru cadouri (30 lei).

Pe la ora 17.00 termin treaba. În sfârșit!!! A fost o săptămână lungă, așa că ies la un vin fiert cu câțiva colegi de la serviciu, să ne relaxăm puțin (17 lei).

La ora 19.00 merg la teatru cu o prietenă (30 lei). Mi-a plăcut piesa, a fost ceva diferit.

După teatru, nu avem chef să mergem acasă așa că ne oprim la un pahar de vin și la o vorbă (20 lei). Stăm până la ora 00.30, apoi începe să se aglomereze în local așa că mergem acasă.

Eu iau un taxi (14 lei) și adorm instant după o așa o zi.

Total zi: 135 lei

SÂMBĂTĂ

Credeam că dacă e weekend dorm până mai târziu, dar nu e așa. Mă trezesc la 8.30 pentru că la 10 mă întâlnesc cu câteva prietene la micul dejun. Iau un Uber (8.5 lei) și comand un ceai și o omleta – 30 lei).

La 12.30 mă întorc cu un taxi (10 lei) și pentru că e urât afara și vom avea câțiva prieteni în vizită, facem câteva cumpărături online de ingrediente pentru niște prăjituri.

Pachetul vine peste o oră jumătate (70 lei – partea mea), timp în care facem puțină curățenie. Apoi ne apucăm să facem împreună plăcintă și brioșe iar când vin prietenii noștri, fierbem vin și facem bradul.

Ne punem la somn pe la ora 00.30, după ce pleacă toată lumea.

Total zi: 118.5 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc la 9.30, în sfârșit dorm puțin mai mult. Luăm micul dejun, niște plăcintă din ce a mai rămas, eu cu ceai, el cu cafea, și mai strângem din lucrurile de ieri. E greu să fii gazdă.

La 12 particip la o prezentare despre alimentație sănătoasă (Uber – 9 lei, biletul de intrare l-am luat cu o luna înainte), iar la final găsesc și cumpăr un borcan de dulceață de ardei iute pentru el (13 lei). Cred că va merge bine pe niște copănele la cuptor.

Mă întorc acasă pe la 14.30 (taxi – 10 lei) și mâncăm la prânz ce mai găsim prin frigider.

Lenevim câteva ore în fața televizorului, iar la 18.30 plec la teatru cu câțiva prieteni (taxi – 13 lei, biletul a fost luat săptămânile trecute).

La 21.00 se termină și rămân la o limonadă caldă cu o parte din prietenii mei (13 lei), apoi la 22.30 iau un uber până acasă (12 lei).

A fost o saptamana plina, așa că mă pun în pat la 23.00.

Total zi: 70 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***