Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o programatoare de 33 de ani, care locuiește la Iași cu soțul și cu cei doi copii.

***

Job: Programator
Domeniu: IT
Vârstă: 33 de ani
Locație: Iași
Venit lunar: 6500 lei (5500 lei salariu, 650 lei stimulent creștere copil, cca 150 lei pentru 2 alocații copii, 200 lei bonuri de masă)

Cheltuieli lunare:

Transport: 300 lei (benzină)
Internet: 67 lei (avem și cablu în banii aceștia, însă nu prea folosim televizorul)
Telefon: 26 lei lei (13 lei de persoană)
Electricitate: 50 lei
Întreținere: 270 lei (vara e mult mai ieftin)
Grădiniță: 3400 lei (privată, pentru 2 copii). Știu, e mult, însă pentru noi educația e o valoare importantă și am ales de comun acord să investim în asta.
Cărți copii: cca 150 lei pe lună (pe lângă cele gratis, de la bibliotecă)
Economii personale: cca 1500 lei pe luna

Sunt căsătorită și avem 2 copii (2 și 4 ani). Toate cheltuielile noastre sunt la comun, plătim ba de pe un card, ba de pe altul, nu ținem evidența concretă a cine ce a plătit. Soțul meu lucrează tot în IT, cu un salariu mai mare decât al meu, deci considerăm că toate cheltuielile comune se împart la 2.

LUNI

M-am trezit la 06.30. Cred că am un început de răceală. Am coborât la bucătărie să îmi fac un ceai cald. Fac exercițiile de dimineață (cca 20 minute, învățate când am făcut niște kinetoterapie pentru spate).

Fac ghiozdanele copiilor și pun pachet pentru serviciu pentru mine și soț. Sunt rare cazurile când ne comandăm mâncare la serviciu.

La 7 am trezit copiii. La 07.50 am ieșit cu toții pe ușă (în timpul acesta mănâncă și se mai joacă un pic).

La 09.00 am programare la alergolog (cel mic are o dermatită atopică de peste un an). Îmi recomandă să cumpăr o cremă de corp și un gel de duș de la A-Derma (152 lei).

La serviciu mănânc mazăre cu carne de porc (cumpărăturile mari au fost făcute sâmbătă). Dimineață pusesem pe Facebook scaunul de masă al copilului mic la vânzare și cineva deja a spus ca îl dorește. Încerc să vând unele lucruri care au resale value, pe altele le donez.

La 6 ajungem de obicei acasă după ce luăm copiii de la grădi. Mâncăm niște lipii (din cumpărăturile de weekend) cu zacuscă. Soțul mi-a cumpărat o zambilă în ghiveci (a uitat de Dragobete și voia să se revanșeze).

Seara e, de obicei, timp petrecut în familie. Azi copiii sunt mai liniștiți, așa că mă apuc de cartea “Descoperă-te” de Andreea Raicu, pe care mi-a împrumutat-o o colegă. Cum sunt de ceva vreme interesată de a trăi mai sănătos, nu mi se pare nimic neașteptat din ce spune în carte (e bine oricum să ne mai reamintim lucrurile astea din când în când).

Restul serii e petrecut cu joaca în familie, alergătura de dinainte de somn, poveștile de seară și băgat la culcare.

Total zi: 152 lei

MARȚI

Azi m-am trezit la 06.10. Am citit un pic din cartea ”Deep Work” de Cal Newport (o am în engleză pe kindle, pe care mi l-am făcut cadou de Crăciun).

Am coborât la bucătărie să beau un ceai cald. Am făcut și o salată mică să iau cu mine la serviciu. Azi sar peste exerciții pentru că nu mă simt prea bine.

Pentru mine și copii am făcut câte un ochi. Soțul nu mănâncă dimineața în timpul săptămânii.

La 7 am trezit copiii. La 07.50 am ieșit cu toții pe ușă.

La prânz am mâncat brânză de vaci cu smântână (luate din piață în weekend) și salată făcută dimineața.

Seara soțul face niște paste cu pesto, cât eu despachetez ghiozdanele copiilor și arunc în mașină hainele murdare. Între pauzele de joacă cu copiii (sunt foarte pasionați de puzzle-uri de ceva vreme) termin cartea de Andreea Raicu.

După ce culc copilul, la 10 mă bag și eu la somn (copiii dorm deocamdată în camere separate. Fiecare ia în primire unul și îl culcă. Procesul durează circa o oră. Următoarea seară facem switch).

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Azi m-am trezit la 05.40, nu mai aveam somn. Am stat un pic pe telefon, am coborât la bucătărie să beau un ceai cald și am făcut niște dovlecei în tigaie (o parte am mâncat eu cu copiii, o parte am luat la serviciu). Apoi am făcut exercițiile.

La 7 am trezit copiii. La 07.45 am ieșit cu toții pe ușă.

La prânz am mâncat brânză de vaci cu smântână rămasă de ieri și niște dovlecei luați de acasă.

Soțul a trecut prin Auchan și a făcut cumpărături în valoare de 57 lei (pâine, mărțișoare, rechizite). Facem niște pachete pentru copilași cu dizabilități printr-un proiect al grădiniței și vom pregăti 2 pachete. În el am mai pus cărți de acasă (am un stash întreg de cărți cumpărate pentru a fi date cadou) și jucării. Soțul a cumpărat și o cutie de Strepsils pentru mine (20 lei).

După serviciu am mers cu echipa în oraș și am mâncat paella cu fructe de mare. A plătit firma. Spre casă am împărțit un taxi cu niște colegi. Partea mea a fost 10 lei.

Total zi: 87 lei

JOI

M-am trezit la 06.15. Am stat pe telefon până a sunat alarma. În dimineața asta nu am mai apucat să mănânc.

La serviciu găsesc niște gustări pe masă (o colegă ne aduce mereu și le lasă acolo).

La prânz mănânc mazăre cu carne de porc făcută duminică (e încă bună). Azi ajunge comanda de scutece pentru cel mic de la emag (287 lei).

Seara e, ca de obicei, timp petrecut împreună. Când copiii sunt ocupați cu joaca mai stau de vorbă cu soțul. Încercăm să nu stăm prea mult pe telefon ca să nu dăm un exemplu prost.

Total zi: 287 lei

VINERI

M-am trezit pe la 6. Am citit din ”Deep Work” până a sunat alarma, la 06.30. Am făcut exercițiile și am mâncat un ochi.

Azi a fost un eveniment la serviciu și la prânz au cumpărat pizza pentru toți. Free lunch.

Seara am făcut omletă pentru copii deoarece mai aveam niște ouă de la piață.

Total zi: 0 lei

SÂMBĂTĂ

Sâmbătă e răsfăț la noi (trezim copiii la 08.00), așa că până atunci petrec un pic de timp în liniște.

Sâmbăta aceasta a fost zi de bibliotecă (o dată la 2 săptămâni). Am stat circa o oră și jumătate cu ei și am ales cărți și ne-am jucat în camera specială dedicată copiilor.

Cum în fiecare sâmbătă mergem la piață, astăzi soțul a trebuit să meargă singur; a cumpărat smântână, brânză de vaci, cașcaval, ouă, verdețuri (72 lei). Apoi a mers în Kaufland și a luat fructe, carne, legume și mazăre la borcan (154 lei).
Restul zilei l-am petrecut prin curte sau odihnindu-ne cât au dormit copiii.

Total zi: 226 lei

DUMINICĂ

Dimineața am făcut ceai cu biscuiți pentru copii și noi am mâncat niște pâine cu pateu.

Tatăl meu are niște probleme de sănătate, așa că las copiii cu soțul și plec să îl vizitez pe tata la spital, în alt oraș (maxi-taxi și o sticlă cu apă – 50 lei).

Mă întorc la 17.00 acasă (pe lângă somn, soțul mi-a spus că au stat în casă și s-au jucat împreună). Copiii abia ce mâncaseră paste și mi-a rămas și mie o porție. Le-am adus și eu o felie de cozonac de la o rudă.

Se joacă în curte până pe la 19, apoi intră cu toții în casă. Țipete, alergătură, mai citim din cărțile de la bibliotecă, baie la toată lumea și apoi somn (la care mai citim alte cărți).
La 10, când termin cu totul, sunt obosită și mă bag și eu în pat.

Total zi: 50 lei

***

Ce facem noi, ca familie, pentru a reduce cheltuielile lunare:

💰 gătim acasă mâncarea pe care o mâncăm la prânz la serviciu, ca să nu cheltuim bani pe comenzi
💰  pentru copii avem multe haine donate de la rude (ei nu sunt pretențioși deocamdată, așa că mai profităm cât putem)
💰 pentru că obișnuiam să facem multe comenzi de cărți la elefant, am introdus de circa jumătate de an mersul la bibliotecă. Încă mai cumpărăm cărți, însă mai puține. Plus că ambii copii sunt foarte încântați de mersul la bibliotecă
💰 nu am obișnuit copiii cu multe jucării – le luăm mai mult jucării educative (puzzle, lego). De ziua lor cer de la rude ce doresc.
💰 activitățile de weekend sunt joaca în casă, timp petrecut în natură sau vizite la unchi și mătuși. Ei nu cunosc cum arată interiorul la mall.
💰 pentru că nu se uită deloc la televizor (și nu văd reclame), nu avem discuții de genul “Vreau x, pentru că am văzut reclama la televizor”
💰 folosim lunar o aplicație pentru buget, ca să ne dăm seama exact pe ce zone se duc banii. În funcție de asta mai ajustăm (de exemplu așa am început să mergem la bibliotecă după ce am observat că se cheltuiau mulți bani pe cărți pentru copii

***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.