Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un manager în vârstă de 35 de ani, din Cluj-Napoca, aflată momentan în concediul de creștere a copilului. 🙂

***

Job: Manager/momentan în concediu de creștere a copilului
Domeniu: Consultanță
Vârstă: 35 de ani
Locație: Cluj-Napoca
Venit lunar: 5000 de lei (reprezentând 85% din vechiul salariu + alocația copilului)

Cheltuieli lunare/recurente

Întreținere: aproximativ 200 de lei
Curent & gaz: 150 lei
Abonament cablu (inclusiv HBO GO) & internet: 74 lei
Abonament telefon: aproximativ 120 lei (abonament 67 lei + alte donații pe care le susțin prin SMS)
Abonament Netflix: 10 euro (50 lei)
Abonament iCloud: 5 lei
Cosmetică: 150 lei
Servicii de curățenie: aproximativ 80 lei/săptămână
Abonament servicii de sănătate (copil): 381 lei/trimestru
Cont de economii (copil): 200 lei/lună

Despre mine

Momentan sunt în concediu de creștere a copilului. Soțul meu/tatăl copilului se deplasează destul de mult pentru serviciu (de regulă, e plecat din oraș în primele zile din săptămână). Așa că în cea mai mare parte a timpului suntem doar noi două. Mai avem un “înger” care vine o dată pe săptămână să ne ajute cu curățenia și mai stă cu A. când am eu programări la diverse servicii.

Din punct de vedere financiar, eu plătesc cheltuielile lunare și mâncarea. Soțul se ocupă de cheltuieli majore (ex. revizia la mașină, asigurare), inclusiv amenajarea unui apartament pe care l-am achiziționat în alt oraș, precum și rata la bancă pentru acesta (1300 lei/ lună).

Luni, 7 decembrie

Toată dimineața mi-am petrecut-o făcând liste mentale cu ultimele cadouri de Crăciun pe care le mai am de cumpărat/ comandat, completând din mers lista de cumpărături pentru Bringo și gândindu-mă cum naiba să fac să nu ajung în sapă de lemn și luna asta. Azi e zi de salariu.

După o dimineață molcomă, petrecută în casă, după-amiaza ieșim la o gură de aer. Ne oprim la magazinul de panificație din colț unde A. este întâmpinată cu zâmbete de doamnele care ne cunosc deja și de unde cumpărăm obișnuitul croissant cu unt (2 lei). Apoi mergem peste drum și la magazinul unui producător local de lactate, de unde îmi amintesc că trebuie să iau lapte și unt (13,5 lei).

Vine seara și încă sunt încordată din cauza faptului că încă nu mi-au intrat banii, dar măcar e o zi în minus de cheltuieli.

Spre deosebire de dimineață, când copilul nu a binevoit să mănânce mai nimic din ce i-am oferit (lapte bătut, banana bread), seara am noroc și mănâncă mâncarea de mazăre cu cartofi pe care am pregătit-o.

După ce o adorm pe A., vine momentul meu preferat al zilei – cele câteva ore în care aleg să fac chestii doar pentru mine. Știu că pentru alte mame ăsta e momentul în care se apucă să facă de mâncare pentru a doua zi sau alte treburi gospodărești, dar eu prefer să petrec orele astea nefăcând nimic productiv, ci doar relaxant. La urma urmei, de făcut mâncare și băgat la spălat pot să fac și cu ea printre picioarele mele, ziua, dar să mă destind complet și să-mi aud gândurile – asta nu prea pot.

În seara asta, avansez încă vreo câteva pagini dintr-o carte ce mi-am făcut-o cadou săptămâna trecută (să zicem de Moș Nicolae 🙊) și mă bucur de un pahar de vin. Din când în când, îmi mai fac drum prin bucătărie ca să admir luminile bradului.

Total zi: 15,5 lei

Marți, 8 decembrie

Începem ziua binedispuse – ne-am trezit “târziu” (aproape la 8) și am dormit aproape legat (până la 6 dimineața). Singurul lucru care mă indispune e mesajul de bounce-back pentru plata automată a abonamentului de la Netflix pentru “fonduri insuficiente”. Încă nu au intrat banii de indemnizație – cum îmi reamintesc și notificările mesajelor de pe un grup de mame de pe Facebook.

Chiar și așa, azi nu am idei/ chef să gătesc la prânz, așa că o să comand meniul zilei de la un restaurant de unde știu sigur că îi place mâncarea lui A. Meniul e 30 de lei, ceea ce în sine ar fi ok, dacă nu ar fi și taxa de transport 6 lei și evident că mi-e jenă să cer rest 4 lei, așa că în definitiv ajung să plătesc 40 de lei pentru masa de prânz.

Dar a meritat – într-adevăr, papricașul lor de pui cu mămăliguță a fost atât de bun încât A. l-a mâncat aproape pe tot (ceea ce nu se întâmplă niciodată cu nimic din ce gătesc eu, 😁 dar încerc să nu o iau personal). Mai avem supă de legume pentru mâine la prânz.

Cât doarme A. somnul de prânz, mă uit peste pozele de la sesiunea de Crăciun de săptămâna trecută și încerc să selectez câteva cadre pe care să le includem într-un album foto.

În continuare, editez lista de cumpărături – sper să reușesc azi să fac comanda Bringo, mai ales că este livrare gratuită pentru comenzile peste 199 de lei (un prag foarte ușor de depășit când faci cumpărăturile săptămânale).

După ora 2 intră în sfârșit banii – yay! Deși știu că e o lună grea din punct de vedere financiar, simt deja un val de dopamină care mă inundă și nevoia de a cumpăra ceva devine mai puternică decât planul de a pune ceva bani deoparte luna asta.

Ieșim la o plimbare scurtă, doar cât să luăm o gură de aer proaspăt. Pe drum, intrăm din nou la magazinul de panificație din colț – ne trebuie pâine și câteva produse locale (27 de lei).

La întoarcere, mi se face poftă de turtă dulce (din aia adevărată, nu baby-friendly/fără gust, de care am făcut acum câteva zile și nu a vrut să mănânce nici măcar copila) și din vinovăție, îi cumpăr și ei un Kinder (16 lei). 🙈

Numai bine că pe când ajungem acasă vine și Bringo. Am făcut cumpărături în principal alimentare + vreo două chestii de curățenie. Total 347 lei + 10 lei bacșis livratorului.

Admir foarte mult femeile super organizate care își fac un meniu săptămânal (și se țin de el) și atunci fac și cumpărăturile necesare, evitând risipa alimentară. De regulă și eu am câteva preparate în minte când fac lista de cumpărături, dar nu foarte precis – de cele mai mult ori hotărăsc ce fac de mâncare cu o zi înainte, în funcție de ce îmi este poftă, încercând să fac o oarecare rotație a alimentelor.

În seara asta – paste. Apoi baie, cărți și somn. După ce adoarme A., reușesc să plătesc o parte din facturi (Netflix, abonament internet + TV, gaz, curent – în total 278 lei) și să fac o comandă pentru produse de la carmangeria locală, pe care sper să mi le livreze mâine direct acasă (urmează să le plătesc la livrare).

Total zi: 718 lei

Miercuri, 9 decembrie

După o noapte destul de liniștită, ne trezim pe la 8. Mâncăm cozonac cu lapte/cafea și ne jucăm un pic până vine o prietenă care ne ajută cu curățenia o dată pe săptămână.

Știu, știu – dacă tot stau acasă ar trebui să pot face eu și asta. Doar că A. e atât de participativă, încât stă tot timpul în picioarele mele când încerc să fac curat și ajungem să ne certăm ba pe mătură, ba pe mop. În plus, sarcinile cu privire la curățenie erau subiect de discuție și înainte să se nască A., așa că prefer să vină altcineva care transformă haosul în ordine, în timp ce noi ne plimbăm sau facem câteva cumpărături. Liniștea asta mă costă 75 de lei.

Între timp, ieșim la plimbare în părculețul de lângă casă. Pe drum ne oprim să luăm obișnuitul croissant cu unt (2 lei), periuță și pastă de dinți pentru bebeluși de la farmacie (32 de lei) și două fire de ilex de la florărie (20 lei). Christmas decorations are now complete. 😊

Cât doarme A., plătesc factura trimestrială pentru abonamentul ei de servicii de sănătate la Regina Maria (381 lei) și comand de pe eMAG cadouri pentru doi copii cu care sigur o să ne întâlnim în preajma Crăciunului (2 x 86 lei). Oricât de mult mi-aș dori să cumpăr lucruri de la firme mici, faptul că am eMAG Genius și un easybox lângă casă ajută mult (nu mai plătesc taxe de transport și prefer să le ridic eu decât să îmi sincronizez programul cu livratorii care deseori se întâmplă să sune în timpul somnului de amiază al lui A.).

Cândva după-amiaza ajunge și comanda de produse de la carmangerie (rață pentru Crăciun, cârnați, pate de casă, mezeluri). Produsele sunt 76 de lei, iar livratorului îi las bacșiș 5 lei.

Spre seară ajunge un alt livrator – de data asta nu am nimic de plată, așa că îi las doar tradiționalul bacșis (5 lei). Sunt câteva produse de la o prietenă care are magazin de ciocolată artizanală și împreună cu care ne organizăm să-i trimitem un “pachet de acasă” unei alte prietene care locuiește în afară.

Seara mâncăm broccoli gratinat la cuptor și ciocolată bună de la prietena de mai devreme. Treizeci de minute mai târziu copilul o ia razna, eu la fel (sugar high 😝). După ce adoarme într-un final, decid să îmi spăl vinovăția de a fi urlat la ea cu încă un pahar de vin și o bucată din ciocolată.

Până adorm, caut informații despre firme de curierat cu care aș putea expedia coletul. Poate că o să fac o excursie și până la poștă mâine să văd ce tarife/ condiții au și să expediez două felicitări de Crăciun către alte două prietene care locuiesc în afară. Gând care îmi reamintește de dezamăgirea personală de a nu fi reușit să mă mut și eu din țară, ceea ce mă face să îmi doresc să-mi mai pun încă un pahar de vin (dar din fericire, rezist).

Partea bună pe ziua de azi e că am reușit să “evit” cadoul pentru soț delegând părinților mei cadoul pe care aș fi vrut să i-l cumpăr (fular și căciulă de lână merinos). Eu sunt la buget, ei nu știau ce să îi cumpere – problem solved. 😁

Total zi: 768 lei

Joi, 10 decembrie

Astăzi A. a fost foarte matinală – la 6:45 deja îmi șoptea în ureche.

Vestea bună e că azi-noapte a ajuns tatăl ei acasă, așa că, după ce îi spun asta, se duce direct la el, în camera unde a dormit. După 2 cafele/ o cană cu lapte, ne începem ziua cu niște clătite cu gem de gutui.

Primul lucru pe lista mea de azi e să definitivez livrarea pachetului către prietena mea. Din fericire am găsit un site mișto (un fel de comparator de prețuri pentru servicii de expedieri internaționale) care îmi oferă prețurile pentru mai multe firme. Deși sunt mai scumpi (185 de lei), aleg până la urmă GLS deoarece am încredere că lucrurile vor ajunge mai ok și mai repede decât cu Poșta Română. Plus că prietena de aseară, care a contribuit la pachet, a spus că e dispusă să împărțim costul transportului pe din două. Așa că termin de împachetat ultimele chestii, sigilez cutia și o las pregătită (probabil mâine vor veni să o ridice).

Mă aștept ca A. să adoarmă mai devreme azi, așa că stăm în casă în prima parte a zilei ocupându-ne cu jocuri mai low-energy (pictură cu apă, magneți, cărți). Între timp, fac un pic de ordine prin albumele ei de poze și amintiri din primul an de viață.

Numai bine că până la somnul de prânz a venit și doamna de la călcătorie să ridice cămășile soțului (10 x 6 lei/buc=60 lei). Încă o cheltuială discreționară, dar utilă pentru că e o treabă migăloasă, consumatoare de timp și oricât m-aș chinui (cu tot cu stația de călcat) tot nu îmi ies așa la dungă ca la doamnele de la călcătorie.

Ăsta e unul din serviciile pentru care sunt dispusă să plătesc (ca și cosmetică, vopsit), după principiul “de ce să mă chinui eu când există cineva care o face mai bine și mai repede decât mine?”. 🤷🏻‍♀️ Ceea ce-mi amintește că trebuie să sun să îmi fac programare săptămâna viitoare la epilat și pedichiură.

Fără prea mare agitație, A. a adormit repede. Mă pun și eu lângă ea – citesc câteva pagini și sper să ațipesc un pic, să mai recuperez din somnul întrerupt azi dimineață.

Din păcate, n-am apucat să adorm, dar sunt mulțumită că am selectat în sfârșit pozele pe care vreau să le includem în albumele care vor fi cadouri de Crăciun pentru bunici și alte câteva printuri pe care le vom înrăma în sfârșit în casă. E un pachet mult mai avantajos decât cel de anul trecut – vor ieși toate undeva la 230 de lei. Încă nu trebuie să le plătesc, dar trebuie să le iau în calcul, să pun bani deoparte spre finalul lunii.

După ce înfulecăm ceva rapid (sandvișuri calde și omletă), ieșim la o plimbare. Avem mai multe de rezolvat și din fericire e soare și vreme bună. Mergem la poștă să trimitem două felicitări de Crăciun (17 lei), ne oprim la easybox să ridicăm cadourile pe care le-am comandat ieri și intrăm la Mega după un vin și conserve de fasole pentru cina din seara asta (53 de lei).

Total zi: 315 lei

Vineri, 11 decembrie

Ziua a început cu vestea că revizia la mașină a costat 1600 lei. 😳😳 A plătit-o soțul, dar tot e mult.

Azi e vreme urâtă – nu cred că ieșim nici măcar până la colț, așa că o să răscolim toate jucăriile din casă. La prânz comandăm din nou meniul zilei (35 lei).

Cât doarme A., pregătesc o postare pentru blogul meu, comand un stoc nou de scutece și șervețele umede (azi au extra 20% reducere așa că ies la un preț super bun – 150 de lei), niște lumânări parfumate artizanale pentru două prietene (50 de lei – păcat că nu sunt pentru mine 😀) și aranjez un serviciu de colectare pentru reparația închizătorii unui rucsac (100 de lei). Toate astea în timp ce mă uit la un film. 😅

Yay! A venit livratorul să ridice coletul. Sper numai să ajungă toate lucrurile întregi și la timp, înainte de Crăciun. 🤞🏻 Și cămășile pe care le-am trimis ieri la călcătorie – nicely done!

Aș zice că a fost o zi bună. 😄

Total zi: 335 lei

Sâmbătă, 12 decembrie

Deși e zi de weekend, astăzi soțul trebuie să lucreze, așa că suntem doar noi două, din nou. Prima parte a zilei ne-o petrecem tot așa în casă, învârtindu-ne dintr-o cameră în alta.

Pe lista de azi avem doar de ridicat scutecele pe care le-am comandat ieri de la easybox și să pregătim ceva pentru cină.

Cât doarme A., mă hotărăsc într-un final să comand cadouri pentru părinții mei. Și ei locuiesc în afară, așa că o să le comand ceva de pe un site care îmi place foarte mult și o să le pun cu livrare direct la ei acasă. Sunt câteva chestii foarte crăciunești pentru casă – sper să le placă. Singura parte proastă e că pierd destul de mult pe comisioane și cursul de schimb valutar așa că ajung să plătesc 310 lei pentru 60 de euro. Am tot zis că o să îmi fac un cont de Revolut pentru situații din astea, dar există riscul ca asta să mă încurajeze și mai mult să fac shopping internațional. Ceea ce nu e o idee bună.

Tocmai mi-a spus soțul că mâine mergem în vizită la nași așa că… guess what that means? More presents. 😁 Unul îl am deja (din cele comandate zilele trecute), ne mai trebuie încă ceva și probabil se va ocupa soțul diseară când merge la cumpărături. Și cu asta s-a cam terminat cu cadourile de Crăciun (sper).

Ceea ce mă ajută în perioada asta este să fac o listă de idei de cadouri în telefon, unde notez, pe parcursul anului sau măcar cu vreo două luni înainte, sugestii de cadouri pentru oamenii apropiați. În felul ăsta, nu sunt niciodată luată pe nepregătite și pot cumva să le eșalonez. Ceea ce nu înseamnă că sunt mai puțin costisitoare, dar măcar nu mă mai apucă panica în ultima săptămâna dinainte de Crăciun cu “ce să iau?”.

După-amiază mergem la o plimbare în tandem în parc, cu două prietene (10 lei cursa Bolt), iar seara se încheie perfect cu “Singur acasă 2” (mă rog, jumătate din el, că atâta am apucat să vedem). Din fericire, A. a fost complet dezinteresată de el și ne-am putut uita în voie la prima parte, cât am apucat până să treacă ora ei de culcare.

Total zi: 320 lei

Duminică, 13 decembrie

Azi a fost o zi foarte liniștită.

Prima parte a zilei ne-am petrecut-o ca de obicei acasă – din fericire, soțul a scos copilul la plimbare, așa că am apucat să fac o baie (nu duș) pe îndelete, cu mască facială și muzică dată tare.

După amiaza am petrecut-o în vizită la nași (din fericire, anul ăsta cadourile au fost pe gustul copiilor), așa că nu am gătit și nu am cheltuit nici un ban. Yay! Mai puțin pentru cele două curse Bolt, dus-întors, pe care le-a plătit soțul și nici nu știu cât au fost. Yay!

Știu că pare scary că am cheltuit aproape 50% din venituri în prima săptămână, dar asta pentru că întotdeauna plătesc întâi cheltuielile lunare, apoi fac cumpărăturile mai consistente din luna respectivă, iar în restul de 3 săptămâni +/- căutăm să ne descurcăm cu restul.

Morala: nevoile se adaptează bugetului. La fel cum am avut zile în care am cheltuit doar 15 lei, la fel au fost și zile în care am cheltuit peste 700 de lei.

Total: 0 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.