Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un consilier juridic, care are disciplina necesară să facă fitness acasă și care se bucură de o viață socială activă în minunatul Cluj-Napoca.

***

Job – consilier juridic
Domeniu – Legal
Vârstă – 31 de ani
Locație – Cluj-Napoca
Salariu lunar – 4000 lei

Cheltuieli lunare

Locuiesc împreună cu soțul meu și plătim împreună cheltuielile de mai jos. Avem apartamentul propriu, deci nu plătim chirie, nici rată (suntem norocoși, știu ☺).

Întreținere: 110 lei (aprox.)
Gaz: 50 lei (aprox)
Electricitate: 50 lei (aprox.)
Impozit apartament: 11 lei (135 lei/an)
TV + internet: 100 lei
Netflix: 57 lei
Telefon: 160 lei (2 abonamente Orange)
Transport: aprox. 100 lei (bilete RATUC) + aprox. 400 lei (benzină pentru două mașini nu mergem tot timpul cu mașinile, folosim destul de des transportul public în comun sau mergem pe jos)
Donații: 2 euro (Bursa de Fericire)
Economii: 1.100 lei – 200 lei (medic/stomatolog/farmacist); 100 lei (reparații/întreținere mașini); 150 lei (haine); 200 lei (nunți/botezuri); 200 lei (vacanțe); 100 lei (reparații/întreținere apartament); 50 lei (cadouri pentru prieteni/familie); 100 lei (cheltuieli neprevăzute).

LUNI

Nu aud alarma și mă trezesc la 8:30. Trebuia să fiu la 8 la birou!!! Panicăăă! Sar peste duș și micul dejun, îmi iau din frigider un iaurt bio și câteva litchi. Cafea avem la birou. Soțul meu, C., a plecat devreme, astfel că iau busul (2,5 lei), n-are rost să merg singură cu mașina.

La prânz îmi comand piept de pui și salată de varză (10 lei), nu am reușit să-mi pregătesc pachet, am avut un weekend plin, cu multe petreceri.

După muncă, merg cu o prietenă în mall să luăm un cadou pentru băiețelul unei alte prietene, care împlinește 1 an. Punem bani mai multe persoane și astfel revine 63 lei de fiecare. Îi luăm o trotinetă și două salopete cu Batman de la H&M. Apoi vine și C. în mall, mâncăm la food court, ne comandăm păstrăv și salată iceberg (40 lei două porții – plătesc eu), iar apoi ne luăm câte o înghețată de la Emilia Cremeria, my favourite! (30 lei pentru amândoi – plătesc eu). Cum în weekend a fost nebunie, ne hotărâm să mergem în Auchan să facem niște cumpărături: cosmetice (șampon, spumă de ras, acetonă etc.), fructe (luăm inclusiv o lădiță de căpșuni), piept de curcan, pește, brânzeturi, lactate (270 lei – plătește el).

Ajungem la 22:00 acasă cu mașina, facem duș și cădem lați de oboseală.

Total: 145,5 lei

MARȚI

Mă trezesc la 6:15, fac un duș, iar apoi pregătim împreună micul dejun: lapte de soia și fulgi de ovăz, căpșuni. C. pregătește pentru amândoi prânzul: 2 ouă fierte, 1 avocado și măsline verzi. Din cauză că ninge foarte tare, ne hotărâm să luăm busul (2,5 lei).

La prânz mănânc din pachetul de acasă.

Iau busul spre casă (2,5 lei), mă opresc la farmacie și cumpăr niște magneziu (30 lei).

Ora 17:00 – Ajung acasă, fac un duș și dorm aprox. 50 minute. Apoi îmi aleg muzică ritmată și fac exerciții fizice pentru o oră – am acasă o bicicletă medicinală și 2 gantere de 2 kg. După antrenament, fac un duș și mă apuc să lucrez la un articol de specialitate pe care trebuie să-l prezint cu o colegă la o conferință în străinătate.

C. ajunge pe la 19:30 acasă și pregătește cina pentru amândoi – mușchiuleț de vită cu salată (carnea a cumpărat-o C., de la o carmangerie de lângă biroul lui). Bem un pahar de vin roșu de casă, făcut de părinții lui C. Pun niște haine la spălat, iar apoi mă întorc la lucru, C. lucrează pentru un proiect.

Pe la ora 21:00 vine administratorul, plătim întreținerea. (115 lei)

Ora 23:30 – mă bag în pat cu gândul să mai citesc ceva din ”Catch-22”, dar adorm după 20 minute.

Total: 150 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 6:15, fac un duș, luăm micul dejun: portocale, căpșuni, telemea de capră. Nu avem timp să pregătim prânzul, astăzi ne pornim spre birou la 7:00. Luăm mașina, e frig și întuneric afară.

Ajung la birou la 7:20, beau cafeaua și citesc presa.

Astăzi am o zi foarte aglomerată, astfel că nu am timp să mănânc la prânz. Abia la ora 14 reușesc să fug peste drum și să-mi iau un palaneț cu brânză și mărar (4 lei) și ciocolată Kinder (7.5 lei). Colegele de birou sunt șocate, mănânc cam de două ori pe an palaneț. ☺

La ora 18:00, ies de la birou și mă întâlnesc cu 3 prietene. Mergem în vizită la o altă prietenă care are un băiețel, va fi ziua lui de naștere mâine și ne-am gândit să-i dăm cadoul în ajun (cadoul e cel cumpărat luni). Atmosfera e foarte faină, băiețelul apreciază trotineta, mâncăm pizza și bem vin roșu de casă, foarte aromat.

În drum spre casă, trec pe lângă o pizzerie bună și îi iau lui C. o pizza quattro formaggi pe vatră (19 lei). Iau bus-ul (2,5 lei) și mă opresc la magazinul din fața blocului să cumpăr două beri Stella Artois, merg la pizza ☺ (10 lei).

C. se bucură de surpriză, bem fiecare câte-o bere, el mănâncă toată pizza, eu deja eram sătulă, dar era încă loc de desert: mâncăm fiecare câte o felie de tort cu caramel sărat, super delicios (C. le-a cumpărat).

Ne uităm la un episod din Luther, iar apoi mergem la somn.

Total: 43 lei

JOI

Aceeași rutină de dimineață: mă trezesc la 6:30, duș, mic dejun: iaurt bio, căpșuni. Iau bus-ul (2,5 lei), beau cafeaua la birou.

La prânz îmi comand împreună cu colegele: pentru mine aleg o salată de pere, nuci și gorgonzola (16 lei) – avem un restaurant de la care comandăm de aproximativ 2 ani, raportul calitate-preț e extraordinar; în plus, avem tot felul de beneficii, fiind clienți fideli (desert gratuit în fiecare joi, bonusuri la aniversări, alte sărbători, pizza day – primim gratis pizza etc.).

După birou merg direct acasă (0 lei – per pedes), fac un duș rapid și mă pun la somn pentru o oră, diseară ieșim cu o prietenă care s-a căsătorit cu un indian, iar acum urmează să ne invite la petrecerea de nuntă. Mi-a luat un sari foarte fain din India, abia aștept să-l probez.

La ora 19:00, mergem în Bulgakov să ne întâlnim cu ei. Luăm un taxi (15 lei). Sari-ul e fantastic, are o culoare foarte vie, iar materialul e fin. Vreau să-l plătesc, dar prietena mea spune că e cadou. Seara decurge fain. Fiind local cu specific unguresc, ne luăm ceva tradițional: Ciufulici din Carpați și piure de castane. Bem un vin de Tokaji foarte bun. Plătește C. pentru toți patru. Vrem să mergem pe jos, dar e un vânticel cam ascuțit, așa că luăm taxiul (18 lei – plătește C.)

Total: 33,5 lei

VINERI

Ne trezim dimineață la 7, suntem cam somnoroși. Fac un duș, iar apoi pregătesc masa: lapte de soia și fulgi de ovăz, căpșuni. Astăzi suntem leneși, așa că luăm mașina.

La prânz îmi comand cașcaval pane, cartofi la cuptor și sos tzatziki (9,5 lei).

După ce ies de la birou, merg la un liquor store să cumpăr un lichior de portocale. Mi-e poftă de crepes-suzette și poate fac în week-end câteva. Aleg un Cointreau, știu că e considerat una dintre cele mai bune băuturi pe bază de portocală (80 lei).

Până iese C. de la birou, merg într-o librărie să văd ce noutăți sunt. Rezist și nu cumpăr nimic ☺. Mi-am propus să mă disciplinez și să citesc mai întâi cărțile deja cumpărate, abia apoi să-mi iau altele.

Mă întâlnesc cu C. și mergem la teatru. Am ales piesa „Noi nu, niciodată” jucată la REACTOR de creație și experiment, un teatru independent din Cluj-Napoca. Cumpăr eu biletele (50 lei pentru amândoi).

În seara asta spunem „pas” cinei.

Total: 139,5 lei

SÂMBĂTĂ

Lenevim în pat până pe la 10:00. Punem jazz radio, un post francez foarte fain, și pregătim un fel de brunch: crepes-suzette (adăugăm și un glob de înghețată de portocale; stropim totul cu lichior de portocale), baghetă cu unt, telemea de capră și căpșuni, afine, gorgonzola și brie, cafea bună, Davidoff (fără lapte, fără zahăr). O lălăim până pe la 12:00, atmosfera e faină. Începem să citim: eu din ”Catch-22”, C. ceva de Philip Roth.

La 15:00 ne apucăm de chestii administrative: puțintică ordine prin casă, aspirat, curățat, împrospătat, punem haine la spălat; ștergem parchetul, aerisim. Miroase a primăvară!

Ora 17:00 – facem duș, apoi pregătim niște paste pomodoro cu mult parmezan pe deasupra (avem ingredientele în casă).

Mergem la o plimbare, apoi revenim acasă și ne apucăm de treabă: eu lucrez la articolul pentru conferință, C. la un proiect.

Fac o pauză de la lucru între 21:00 și 22:00 pentru exerciții fizice: bicicletă și gantere.

Reiau studiul până 1:00, apoi merg la somn. Vine și C. cu mine.

Total: 0 lei

DUMINICĂ

Ne trezim la 8, facem duș, luăm micul dejun: mere rase, morcov ras, semințe de floarea soarelui și de dovleac, crepes-suzette (ne-au mai rămas de ieri).

Mergem la liturghia de duminică (9:30-10:30), luăm mașina. Ne întâlnim cu o bună prietenă la biserică, mergem la o cafea în Bujole. Eu îmi iau un flat white, C. un cappuccino (plătește C.). O lăsăm pe prietena noastră acasă, iar noi mergem în Auchan să facem cumpărături: fructe, lapte de soia, pește, ouă, piept de curcan, legume, verdețuri. Încercăm pe cât posibil să luăm de la producători locali, produse cât mai proaspete, bio, crescute respectând natura. Coșul ajunge la 350 lei (plătește C.).

În drum spre casă ne amintim că diseară suntem invitați la masă la niște prieteni, cumpărăm o tartă cu fructe de la Friandise și o sticlă de vin pentru desert (200 lei).

Ora 15:00 – pregătim pește la cuptor și salată de avocado cu puțin usturoi pe deasupra.

Ora 16:30 – vine Moș Ene pe la gene și cădem pradă ispitei, adormim 1 oră.

Până la 19:00 când trebuie să ajungem la prieteni la masă, avem puțin timp sa citim.

Luăm taxiul spre locuința prietenilor (10 lei). Primim la aperetiv prosciutto și pepene galben (combinația mea preferată) plus un Martini bianco. La felul principal au gătit pui teryiaki cu orez. Bem un vin alb de Purcari. Delicious! Deja atmosfera devine efervescentă, apar dezbaterile spumoase, noi fetele vrem să ascultăm muzică fado, pentru un pic de dramatism ☺. Continuăm cu desertul nebun și cu a doua sticlă de vin, care ne face din ce în ce mai veseli. După masă, ne jucăm DIXIT, sunt în echipă cu C., pierdem prima rundă, le câștigăm pe celelalte. La ora 23:00 plecăm spre casă, luăm taxiul (14 lei).

Total: 224 lei

***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.