Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o operations analyst, de 30 de ani, din Cluj-Napoca, care locuiește împreună cu soțul ei.

***

Job: Operations Analyst
Domeniu: IT
Vârsta: 30 de ani
Locație: Cluj-Napoca
Salariu lunar: 3500 lei

Cheltuieli lunare

Telefon: 25 lei
Cosmetică: 50 lei
Abonament transport în comun: 75 lei
Chirie: 200 de euro/965 lei (partea mea)
Întreținere: aprox. 150 lei
Restul facturilor le plătește soțul meu

Cheltuieli anuale

O vacanță: aprox. 500 de euro/2414 lei
Întreținerea mașinii: aprox. 1000 de lei
Medicamente pentru o afecțiune autoimună de care sufăr: 200 lei

Despre mine

Lucrez în cadrul unei multinaționale și locuiesc în Cluj de 11 ani. Sunt căsătorită și locuiesc cu soțul meu în chirie.

Avem o căsnicie atipică, în sensul în care nu ne definim neapărat că o familie (mai mult ca parteneri), avem multe activități individuale, nu avem copii încă și, cel mai important aspect, nu avem banii la comun. Avem un cont de economii la care cotizăm în mod egal în ziua de salariu (nu este o sumă fixă).

Venitul nostru este unul mediu și ne permitem un stil de viață echilibrat raportat la nevoile actuale. De regulă mergem o singură dată pe an în vacanță și nu avem hobby-uri costisitoare.

LUNI (20.04)

Mă trezesc plină de energie și aș merge până jos. Nu pot și nu vreau. După un weekend în casă, azi sunt închise toate magazinele, deci tot ce vrem e un weekend prelungit (ironic). Este o vreme superbă și noi stăm acasă.

Eu lucrez și astăzi dar nu mă plâng, măcar am o activitate care mă ține ocupată. Mâncăm ce ne-a rămas de peste weekend, azi nu gătesc.

Pe la 17:00 ies la alergat.

Înainte de culcare citesc câteva pagini din cartea Petronelei Rotar, “Ajută‑mă să nu dispar” și încerc să mă pregătesc psihic pentru o nouă săptămâna acasă.

Total zi: 0 lei

MARȚI (21.04)

Mă trezesc la 7 și fac cafeaua. Soțul meu iese la alergat și eu mă întreb cum poate să alerge dimineață; eu nu pot.

Azi nu vreau să fac nimic. De aproape 2 luni de când lucrăm de acasă nu am mai avut o dimineață atât de lipsită de motivație. Fac câteva exerciții pe balcon (10 minute) și total lipsită de chef sau energie, mă apuc de treabă. Înainte de prima ședința cobor până la magazin pentru pâine, apă și fructe.

Azi nu vreau să gătesc, așa că la prânz comand o pizza (30 de lei). După ce îmi termin programul ascult un vlog al unei tipe pe care o urmăresc și în paralel pun o comandă de ceai (70 de lei).

Total zi: 100 lei

MIERCURI (22.04)

Dimineața ne trezim foarte leneși, mâncăm o omletă cu șuncă și ne apucăm de treabă. Azi am 2 ședințe și un deadline, deci trebuie să mă concentrez la maximum. Lucrez peste program (dezavantajul work from home).

Pe la prânz o sun pe mătușa mea și stăm la povești o oră. Spre seară ies să alerg și, deși azi sunt foarte leneșă, nu regret deloc decizia.

După ce fac un duș intru pe un site de încălțăminte și îmi comand o pereche de balerini (89 lei), cu speranța că în curând voi zburda fericită pe afară.

Total zi: 89 lei

JOI (23.04)

Mă trezesc înainte de 7:00 cu o poftă de croissant cu ciocolată. Soțul meu se oferă să meargă la brutăria noastră preferată și să cumpere. Îmi aduce și 2 reviste glossy. Luăm micul dejun, bem cafeaua și ne gândim cum să scăpăm de izolare. Citesc știrile și îmi dau seama că prin mai putem să ieșim, așa că număr zilele.

Toată ziua sunt obosită pentru că după micul dejun am băgat vreo 2 ore de muncă continuă, fără măcar să mă ridic de pe scaun (nu mai fac asta).

Pentru masa de prânz pregătesc o supă de legume cu ce am prin casă.

Seara mă uit la câteva episoade din Grimm și înainte de culcare citesc blogul Andressa. Sunt câteva bloguri pe care le citesc cu drag: SmartLiving, Life.ro, ReadmyMind, și, evident, Inoza.

Total: 0 Ron

VINERI (24.04)

Azi este ziua în care eu merg la cumpărături. Mă trezesc plină de energie (mă ajută și faptul că e vineri), beau un espresso și merg până la magazin. Cumpărăturile (50 de lei) sunt exclusiv produse alimentare și aproape 70% fructe și legume de sezon.

După ce se întoarce de la alergat, soțul meu face micul dejun. Ne întindem un pic la vorbă și pe la 9 jumate mă apuc de treabă.

La prânz mâncăm niște paste cu brânză și până la 17:00 lucrez intens.

După 17:00 ne uităm la un film drăguț (The Call Of The Wild) iar înainte de culcare povestesc la telefon cu mama.

Total zi: 50 lei

SÂMBĂTĂ (25.04)

După ce ne trezim și ne bem cafeaua, soțul meu merge la cumpărături iar eu mă apuc de curățenie. Dau muzica tare și mă întreb de unde pot să am atât de mult praf.

O parte din cumpărături le achit eu (60 lei), și ne apucăm să mâncăm brunch-ul pe la 10:30. Nu prea luăm micul dejun atât de târziu, dar azi ne-a ieșit contrar tradiției.

Pentru prânz pregătim pește cu piure de mazăre și îl savurăm pe la 16:00. După-amiaza e dedicată lecturii pe balcon, unde mi-am amenajat un colț de relaxare.

Seara fac niște exerciții ușoare de pilates și închei ziua cu o baie caldă.

Total zi: 60 lei

DUMINICĂ (26.04)

Îmi încep ziua cu un fresh de grapefruit. În perioada asta, duminică este o zi lipsită de sens pentru noi. Ar fi perfect să mergem la o plimbare, dar cum nu putem face asta ne uităm toată ziua la seriale, facem mâncare (mușchiuleț la tigaie și cuș-cuș) și stăm letargici în pat.

Mă uit la un documentar foarte bun despre escrocheria unui festival din State (Fyre Festival) și mă gândesc cât de naivi suntem noi, oamenii, în funcție de aria noastră de interese. Ies la alergat pe la 18:00.

După duș povestesc cu bunica la telefon și închei ziua cu un Skype call cu o prietenă care locuiește în străinătate și suferă că nu poate să vină acasă.

Total: 0 lei

***

Finanțe pe timp de pandemie

În perioada asta încercăm să ne limităm foarte mult ieșirile. Mai ales în condițiile în care amândoi lucrăm de acasă de la începutul lunii martie și nu suntem nevoiți să ieșim. Ieșim la alergat de 2 ori pe săptămână, dar separat. La magazin ieșim tot separat, și tot așa, de 2 ori pe săptămână. Ne uităm la seriale: Good Omens, Grimm, Caliphat.

Eu am redescoperit pasiunea pentru gătit și sunt mândră de faptul că nu prea ne comandăm mâncare. Nu intenționăm să renunțăm de tot la acest obicei, dar în perioada asta ne-am limitat la 2-3 comenzi pe lună.

Nu am avut parte de educație financiară în familie sau la școală dar nu mi-am permis niciodată să cheltuiesc mult. Am făcut câteva greșeli din punct de vedere financiar în jurul vârstei de 25 de ani – am avut inclusiv un credit cu care nu m-am simțit confortabil (l-am achitat cu success) și, drept urmare, recent am decis să îmi monitorizez cu atenție cheltuielile.

Strategia mea este să am zile cu 0 cheltuieli și să analizez foarte bine nevoile de consumerism. Adopt întotdeauna principiul nevoii, și anume: dacă văd ceva care îmi place dar nu sunt 100% sigură că am nevoie de acel ceva, aștept câteva zile și doar dacă nu îmi iese din cap, achiziționez produsul respectiv. Funcționează perfect la mine.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.