Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o proaspătă antreprenoare care în săptămâna cât a ținut jurnalul a participat la un târg de produse handmade.

***

Job: Proaspătă antreprenoare ☺
Domeniu: Artizanat (bijuterii și decorațiuni din lemn)
Vârstă: 29
Locație: Cluj-Napoca
Venit lunar: Veniturile mele depind de comenzi și de vânzările din luna respectivă, între 3000 și 5000 de lei. Am și un cont de economii, dar nu am buget stabilit pe fiecare lună.

Cheltuieli lunare

Rată: 910 lei
Întreținere: 130 lei
Curent: 60 lei
Telefon: 38 lei
Internet: 40 lei
Transport în comun: foarte rar îmi iau bilete, 20 de lei/săptămână
Netflix: de la o prietena, plătește ea
Motorină: de la 100 de lei în sus, în funcție de ce drumuri avem

Despre mine

Locuiesc împreună cu soțul meu, și lucrăm amândoi de acasă. Avem veniturile și cheltuielile la comun, dar am încercat să le separ pe ale mele, pe cât posibil.

LUNI

Am mâncat de dimineață banane și căpșuni, luate de la aprozarul de vis-à-vis de noi, destul de convenabil (10 lei). M-am pus pe pictat. Am mâncat capul unicornului de ciocolată adus de o prietenă. Are 420 de grame ciocolata, challenge accepted. 😀

La prânz ciorbă de perișoare făcută de soțul meu, e bun la ciorbe, thank God for that.

Toată ziua am lucrat intens la produse, comenzi, some days are crazy like that.

Pe seară am făcut eu o prăjitură cu mere, lângă care am băut lapte (am avut în casă toate ingredientele). Îmi făcuse cineva poftă de lapte. Nu sunt gurmandă de felul meu, ba dimpotrivă, mănânc pentru că trebuie, dar dacă am vreo poftă, musai gotta be pleased.

Total zi: 10 lei

MARȚI

M-am trezit de dimineață și am băut apă pe stomacul gol. E singurul ritual pe care încerc sa îl respect, la altele am renunțat pe parcurs, am mici probleme cu autodisciplina.

Am pregătit produse pentru ședința de la 10 – ne-am înscris într-o asociație de artizanat, și am mers să ne prezentăm și să fim votați. Din fericire, ne-au acceptat. Yay!

Am ieșit de la ședință și am luat 2 palanețe din Profi (unul cu brânză sărată, unul cu urdă – I really am a cheese person; 8 lei), și pentru soțul meu un sandviș și un Tedi (14 lei). Am ajuns acasă și ne-am pus pe treabă, a trebuit să termin niște plăci decorative. Târgul de produse handmade începe miercuri, și mereu înainte de evenimente de genul suntem contra cronometru.

Am băut un cappuccino și un CaMgZn alături. Cuz that’s how I roll. :)) M-am ridicat de pe scaun cât să citesc apometrele, în rest muncă, muncă și iar muncă. Am mâncat un sandviș, pentru că stomacul meu îl cerea.

Seara am fost la Lidl la cumpărături – carne de porc, legume, hummus, brânzeturi, iaurt, și ronțăneli (84 de lei). Soțul meu s-a pus pe făcut șnițele, dar nu am așteptat să termine și am mâncat pâine cu hummus, emmentaler și roșii cherry. Cât el a gătit, eu am pictat.

După ce a terminat șnițelele, am vrut totuși să gust, chiar dacă era ora 23. Nu ar strica să mai pun 1-2 kg pe mine.

Total zi: 106 lei

MIERCURI

Pentru că am stat să ne uitam la Black Mirror până târziu cu o seară înainte, ne-am trezit la 9. Dar nu regret nimic. Ziua noastră de lucru oricum ține în jur de 10 ore. Așa că m-am trezit fără remușcări de niciun fel.

Am băut cafea și am mâncat niște jeleuri. Am ceva de lăcuit și vreau să termin repede, să se poată usca. Am o super idee pentru o decorațiune, și aștept să o pun în aplicare. Până una-alta, târgul începe mâine și voi mai face cerceluși. Mi se pare că niciodată nu avem destui.

La prânz am mâncat o banana și niște covrigei și am băut un CaMgZn. Apoi șnițele rămase de aseară, cu salată de ridichii și ardei.

Pe seară mi s-a făcut poftă de bere nefiltrată, singurul tip pe care îl pot bea (8 lei). Eu și soțul meu am băut împreuna una. Tot timpul facem asta, nu suntem mari băutori, și ne ajunge una la amândoi. Am improvizat o cină cu ce mai era prin frigider, apoi ne-am mai uitat la un episod din Black Mirror.

Total zi: 8 lei

JOI

Ne-am grăbit să plecăm de acasă, pentru că e prima zi de târg. Așa că n-am apucat să bem cafeaua. Ne-am luat de la Narcoffee, apoi covrigi de la Gigi (30 de lei în total).

După masă soțul meu era very low battery, așa că am mai luat o cafea pe care am împărțit-o (12 lei). La prânz am mâncat supă de varza, cu feta si bacon, de la Souper (8,5 lei).

După târg am fost în Decathlon, soțul meu voia pantofi sport. Eu am fost cuminte și nu mi-am luat nimic (decât un baton de cereale, pentru că îmi plac, și ca să am energie pentru shopping – 4 lei). Apoi am fost în Carrefour pentru niște produse de baie și pateuri pentru cățelul nostru (62 de lei).

Ne-am întors acasă și am facut niște Fish Fingers (aveam în congelator, și era cea mai rapidă opțiune de masă). Când avem târguri, programul nostru de masă e foarte haotic. Altfel, încercam să mâncăm sănătos și gătim destul de mult.

Total zi: 116 lei

VINERI

Încă o zi de târg, la care a plecat soțul meu. Pentru că e foarte obositor sa stai acolo câte 8-9 ore, mai facem cu schimbul. Eu am rămas acasă și am făcut curățenie, apoi am gătit pește la cuptor.

Pe la prânz am plecat la târg, și mi-am luat prima dată o cafea (12 de lei). Nu am mâncat de dimineață, am luat direct prânzul, un sandviș de la Panemar (10 lei). Nu faceți ca mine!

Seara am mâncat peștele gătit azi. Nu-mi place să mănânc singură, de-aia nu m-am atins de el dimineață.

Total zi: 22 lei

SÂMBĂTĂ

Am plecat la târg, vremea e frumoasă, Vitamina D ne ajută. Mi-am luat cafea, un sandviș și un Snickers (28 de lei).

Chiulesc puțin de la târg (îl las pe soțul meu acolo) și merg sa ma plimb. E o zi așa frumoasă, vreau să mă bucur un pic de ea. Intru în niște magazine de haine, și îmi iau un top drăguț, din dantelă (50 de lei).

Mă întorc la târg, și când nu sunt clienți la stand, mai citesc câteva rânduri din cartea lui Tibi Ușeriu. Trebuie să recunosc că eram reticentă, dar mi-am schimbat complet părerea. Un adevărat exemplu de voință, perseverență și putere. Toate combinate cu o mică doză de nebunie. Când a stricat asta vreodată? 🙂

Total zi: 78 lei

DUMINICĂ

Am făcut cafea de acasă și sandvișuri, și evident că am întârziat la târg. Pentru că e duminică, Panemarul e închis, așă că am zis better safe than sorry. N-a fost o idee rea.

Pe la amiază mi s-a făcut poftă de ceva bun, și mi-am luat o pungă de cornulețe cu gem (4 lei).

Am fost până la papetăria Rembrandt, să mă mai uit la acrilice, poate găsesc vreo culoare nouă, dar era închis. Apoi m-am dus la un magazin de condimente și dulciuri și alte nebunii, închis și ăla. I gave up și m-am întors la târg.

Am plecat puțin mai devreme de la târg, pentru că am vrut să ne mai bucurăm și noi de 4 ore de weekend. :)) Am mâncat de la fast food, nivelul de energie era prea scăzut ca să ieșim în oraș sau să gătim noi. Eu mi-am luat meniu cu cașcaval pane (19 lei).

Apoi am fost cu Max la locul de joacă pentru căței, să se distreze și el, pentru că l-am neglijat puțin zilele astea. Mai era acolo un cățel, și au alergat împreună ca nebunii după lumina de la laser. O jucărie după care Max e înnebunit. Ne-am distrat copios pe seama lor, până a început ploaia. După care am fugit acasă, la propriu. Seara s-a încheiat cu o replică foarte simpatică a soțului meu, care mi-a spus, citez: “You look destroyed.” Am râs bine și i-am dat dreptate, și el arăta la fel.

Total zi: 23 lei

***

Despre economii

💶 Am renunțat să cumpăr multe haine, acum îmi iau destul de rar doar dacă am nevoie de ceva sau când vreau să mă răsfăț. Când mi se pare că nu am ce purta, fac curățenie în dulap și găsesc acolo vrute și nevrute. Always works.
💶 Nu iau taxi decât când e chiar necesar, altfel ne deplasăm cu autobuzul sau mașina personală, e mult mai avantajos.
💶 La salon merg doar pentru păr și sprâncene. De unghii și epilări am grijă singură, le fac acasă. Mă pricep la asta, durează și mai puțin, și îmi place că nu trebuie să stau să fac programări. Plus salvez niște bani.
💶 Am renunțat la abonamentul TV, pentru ca nu urmăream decât Comedy Central. Și acum avem Netflix, deci nu-i simte nimeni lipsa.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.