Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un senior consultant care a trecut de la a fi workaholică la un un stil de viață mai echilibrat atunci când s-a îndrăgostit. 🙂

Job: Senior Consultant
Domeniu: Audit și asistență fiscală
Vârstă: 35 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 6500 de lei

Despre mine

Până acum un an lucram de la 10 dimineața la 9 seara, pentru că eram singură și n-aveam ce să fac acasă decât să mă uit la Netflix și să dorm. De când m-am îndrăgostit îmi închei ziua de lucru la 18, pentru că vreau să fiu acasă când ajunge prietenul meu, să luăm cina împreună, să povestim, să ne uităm la un film.

Locuim împreună de jumătate de an în apartamentul lui, așa că nu plătesc chirie, dar împărțim restul cheltuielilor pe din două (mai jos e partea mea din cheltuielile comune). La cumpărături plătește oricare dintre noi, nu ținem cont de cine a plătit ultima dată sau ceva de genul.

Cheltuieli lunare

Întreținere: 150 lei
Curent: 40 lei
Abonamente metrorex + STB: 120 lei
Internet + cablu: 31 lei
Netflix: 49 lei
Telefon: 45 lei
Cosmetică: 125 lei
Terapie: 600 lei
Sală: 160 lei
Masaj anticelulitic: 180 lei
Donații: 2 euro Magic Home

LUNI

Ceasul sună la 6:50, pentru că la 7:10 vreau să fiu la sală (e pe aceeași stradă, deci fac 2 pași). Mi-am făcut abonament de aerobic happy hour (cu acces de la 7 la 16) pentru că în loc să dau 200 de lei, dau 160 de lei și oricum prefer să vin dimineața.

Antrenamentul ține de la 7:15 la 8, apoi vin acasă, fac un duș și mănânc cu boyfriend (crenvuști de pui cu ouă fierte). Mă îmbrac și la 9 fără un sfert ies pe ușă.

La birou beau prima și singura cafea a zilei, un Nespresso cu mult lapte.

La prânz ies cu o colegă la un local de lângă birou și mănânc o salată cu somon afumat și baby spinach (26 lei).

Pe drum spre casă, mă opresc la magazinul de lângă bloc și mai iau ce ne lipsește de mâncare (83 lei).

Ajung acasă la 7 și gătim împreună pui la grill și o salată cu morcov, salată verde, porumb, brânză de capră, ananas și măr. Ne petrecem seara povestind și uitându-ne la un episod din This Is Us.

Total zi: 109 lei

MARȚI

Mă trezesc la 7:15, meditez puțin și beau un ceai verde. La micul dejun mâncăm o salată de fructe și un cappucino (eu) și omletă (boyfriend). Iau puiul la grill rămas aseară cu mine, la birou.

La prânz mănânc puiul adus la pachet și îmi comand niște legume la grătar (11 lei) și un cheescake raw (20 lei).

Acasă n-avem chef de gătit, așa că ne facem toast cu brânză de capră și avocado. Ne uităm la un documentar pe Netflix (Planeta noastră) și la 23 suntem în pat.

Total zi: 31 lei

MIERCURI

Trezit la 6:50, sală de la 7:15 la 8:00, duș, mic-dejun (lapte cu muesli), plec spre birou.

În drum spre birou îmi iau un flat white de poftă (13 lei).

La prânz comandăm și eu îmi iau un bol cu sfeclă și hummus (35 lei).

O prietenă mă sună și îmi propune să ne vedem, așa că îl anunț pe boyfriend că ajung târziu azi, să mănânce fără mine. Mă văd cu prietena mea și mănânc o supă cremă de jambon cu cartofi (13 lei). Ne despărțim târziu, așa că îmi chem un Uber spre casă (11 lei).

Total zi: 72 lei

JOI

Mă trezesc iar la 7:15, mănânc o omletă și beau un ceai, și apoi plec spre masajul anticelulitic săptămânal. Am făcut o perioadă de 2-3 ori pe săptămână, dar acum am ajuns în faza de întreținere, unde merg doar o dată pe săptămână. Ca și la sală, am ales opțiunea happy hours (de la 9 la 16) și plătesc 180 de lei în loc de 220.

Ajung la birou puțin mai târziu, așa că, deși colegii mei ies la un restaurant din zonă, azi o să mănânc ”pe tastatură”. Îmi comand o doradă cu pesto de nucă (36 lei).

Boyfriend a făcut cumpărături azi și mă așteaptă seara cu paste cu ciuperci, bacon și pesto. Mâncăm, bem câte un pahar de rose și ne uităm la un nou episod din This Is Us.

Total zi: 36 lei

VINERI

E zi de sală, așa că mă trezesc la 6:50. La 7:15 sunt deja în sală. Mă întorc cu multă energie, fac un duș și îmi fac niște toast cu avocado și brânză de capră și un cappucino, apoi plec la birou.

La birou e ziua unui coleg, așa că punem bani pentru cadou (20 de lei). Sărbătoritul ne face cinste cu prânzul, pizza și paste.

După birou, merg la terapie (150 lei) și apoi mă întâlnesc în oraș cu boyfriend și niște prieteni. Mâncăm, bem și ne simțim atât de bine, că plecăm abia când se închide localul. Boyfriend comandă un Uber, pe care îl plătește tot el (ca și mâncarea din seara asta).

Total zi: 170 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim la 8, mâncăm micul dejun împreună (frigănele cu fructe, făcute de boyfriend), iar apoi eu plec spre ședința mea de acupunctură săptămânală (55 lei). Încerc să rămân însărcinată și pe o prietenă a ajutat-o foarte mult acupunctura.

Acasă facem curat împreună, apoi boyfriend merge să facă niște cumpărături pentru casă, în timp ce pregătesc prânzul (un quiche Lorraine). Măncăm și ne mai uităm la un episod din This Is Us, apoi dormim puțin.

Seara mergem în vizită la niște prieteni și le ducem cadou o sticlă de vin (luată de boyfriend). Ne întoarcem acasă după 12, cu un Uber comandat de mine (15 lei).

Total zi: 70 lei

DUMINICĂ

Ne trezim pe la 9 și ieșim la brunch la un local simpatic, din cartier. Totalul, cu tot cu bacșiș e 70 de lei, plătesc eu.

La 12:30 mă duc la sală pentru un antrenament de power stretching. Vin acasă, fac duș și mă pun la somn.

După-amiaza ne uităm la câteva episoade din This Is Us, timp în care ronțăim fructe uscate și caju. Pe la 19:00 decidem să mâncăm ca oamenii – piept de pui și legume la grill.

Seara fac o baie cu spumă și încep o carte pe care o am de 2 săptămâni pe noptieră (Comuniune – de Ann Patchett). Ne culcăm pe la 23.

Total zi: 70 lei

***

Despre economii:

💰 Pun deoparte aproximativ 1500 de lei din salariu în fiecare lună (în unele luni mai puțin, în altele mai mult)
💰 Ne-am luat un filtru de apă, așa că nu mai cheltuim bani pe apa la bax, iar la birou am aparat
💰 Cumpărăturile de mâncare le facem de la un Mega Image de lângă noi, dar produsele de curățenie și altele le comandăm de la Cora online
💰 Îmi cumpăr haine destul de rar, dar atunci când o fac sunt de calitate. Prefer să iau o rochie mai scumpă din mătase sau lână, care să mă țină ani buni, decât una ieftină, din poliester sau vâscoză
💰 Comand vitamine și produse cosmetice de la Farmacia Tei și fructe uscate de pe Dried Fruits, unde sunt mai ieftine
💰 Și abonamentul la sală și cel de la masaj sunt pentru happy hours – din suma economisită îmi plătesc ședința de acupunctură

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.