Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o specialistă în marketing, de 30 de ani, care locuiește în București și care investește banii în vacanțe și în experiențe. 🙂

***

Job: Specialist marketing
Domeniu: ecommerce
Vârsta: 30 de ani
Oraș: București
Salariu lunar: 7020 lei + aprox 2000 lei proiecte freelance

Cheltuieli lunare (acum îmi dau seama că nu am stat niciodată să le contorizez și e un exercițiu bun):

Întreținere apartament: aprox 300 lei
Abonament internet: 74 lei
Factură electricitate: aprox 30 lei
Abonament sală: aprox 350 lei/lună (l-am plătit anul trecut integral, pe un an, cu cardul de credit; ratele lunare sunt cam 350 lei, costul crește daca-mi iau și sedinte cu antrenor personal – de obicei îmi iau)
Abonament HBO GO: 20 lei
Rată credit de nevoi personale: 388 lei
Înfrumusețare: aprox. 600 lei
Donații: 2 eur Magic Home, 50 lei United Autism, aprox. 400 lei pachet Magic Box
Revolut: 30 de lei
Flori: aprox 300 lei (încerc sa le trimit celor dragi, din când în când, flori; cu sau fără ocazie; mi se pare o mare bucurie să primești și să oferi flori, la fel și să faci sau să ți se facă o surpriză; așa că trimit, lunar, flori. Către mama, bunica, mătușa, prietene, colege, foste colege sau către oricine simt eu că ar avea nevoie de un gest frumos).

Despre mine

Nu sunt, sub nicio formă, un exemplu de cum să cheltuiești bani inteligent sau cum să economisești (am 200 de lei în contul de economii și nici măcar nu știu dacă plătesc, sau nu, o pensie privată). Sunt însă, dacă are nevoie cineva de așa ceva, un exemplu de cum să te bucuri mereu de viață și să nu îți refuzi nimic.

Poate pare îngâmfată afirmația mea, dar vârsta aceasta, timpul acesta, posibilitățile acestea, disponibilitatea aceasta nu o să le am mult. Așa că profit de ele acum și, probabil atunci când voi avea o familie sau voi simți nevoia de mai mult (de lucruri pe numele meu, adică), mă voi “liniști”. Până atunci însă, am un bucket list plin de experiențe de care trebuie să mă ocup.

Anul trecut am făcut 30 de ani și asta a venit la pachet cu un milestone: 30 până la 30. 30 de țări, adică. I overdid it, am ajuns la 37, din care 11 anul trecut. La acestea se adaugă o vacanță 100% remote în junglă, the experience of a lifetime, care, după spusele prietenilor, a costat cât o mașină și pentru care am plătit (datorii) și anul acesta. Dar, din fericire, am terminat, și acum mă pot concentra pe alte vacanțe și experiențe.

Țin mult la ce mănânc și la ce cumpăr, deci aici se duc mare parte din banii mei. Țin ca alimentele să fie sănătoase și de calitate. Țin ca obiectele pe care le cumpăr să fie prietenoase cu mediul și, pe cât se poate (uneori e imposibil), fair trade.

Locuiesc într-un apartament drăguț, lăsat în custodie de o rudă plecată din țară, așa că nu plătesc chirie. Anul trecut însă am făcut un credit de nevoi personale pentru a-l renova.

Sunt și perioade în care pun bani deoparte și sunt mai organizată financiar, însă în ultima perioadă m-am axat pe plata datoriilor. Pe lângă creditul de nevoi personale, pe care îl achit lunar, am și un card de credit cu sistem de rate (Ah, da! Iată un sfat pe care îl pot da: nu vă faceți așa ceva!) pe care am intrat destul de serios în plecările mele și am avut noroc și de ajutor de la câțiva prieteni dragi (de aici și datoriile de mai sus).

Când a început seria Money Diaries mi-am propus să fiu mai responsabilă financiar și chiar am folosit câteva luni o aplicație de planning + am citit două cărți de educație financiară. Mă bucur că am ținut și acest jurnal timp de o săptămână, mi-am reamintit că mai am de lucrat.

LUNI (2.03)

Lucrez în domeniul floristic, așa că ultima săptămâna a fost aglomerată, iar ieri am plecat pe la 9 de la birou, chiar dacă a fost duminică.

Cu toate acestea, azi m-am trezit la 7, pentru că la 8.30 am avut o întâlnire. După întâlnire am mers la Paul, de unde am luat două croissante (15 lei) și am plecat la birou. La birou mă aștepta o colegă cu o cafea de la Starbucks, încă 12 lei.

La prânz comandăm, iar eu încă simt nevoia de mic dejun, așa că îmi iau ouă ochiuri cu cartofi prăjiți și parmezan. Tot 15 lei.

Pe seară mă văd cu o prietenă. Iau Bolt până la locul unde ne vedem. E tarif rotativ, cursa costă 21.80. Îmi iau niște paste, apă și un lava cake și las 110 lei, cu tot cu tips. Apoi iau din nou Bolt, trec să îl iau și pe prietenul meu și mergem acasă la el. Cost cursa 21.80 lei.

Total zi: 195.6 lei

MARȚI (3.03)

Mă trezesc super târziu, după vreo 9 snooze-uri. Mă simt obosită, abia mă mișc. Mănânc jumătate de banană la micul dejun, doar ca să nu mă simt vinovată pentru că urmează să devorez mărțișoarele jeleu pe care le-am primit aseară de la prietena mea. De obicei încerc să nu mănânc prostii, dar lucrurile se schimbă puțin când programul de rutină mi-e dat peste cap și nu apuc să dorm cât trebuie. Iau un Bolt spre birou, care mă costă 10.10 lei.

Plec cu gândul că ajung devreme acasă și dorm. Sunt puțin tristă pentru că nu reușesc să mă organizez să ajung și la sală (de obicei merg de două ori pe săptămâna la sală, dimineața, de la 7, și de trei ori la yoga: vineri, sâmbătă și duminică. Dar nici nu vreau să mă duc dacă nu sunt corespunzător odihnită).

La prânz ne comandăm cu toții. Nu prea am timp să mă gândesc ce vreau, așa că aleg hallumi grill. Vine însoțit de o salată și niște lipie. Costă 26 de lei și mă lasă cu gândul la un ecler cu caramel sărat, pe care nu îl mai găsesc în Glovo.

La sfârșit de program nu mai rezist, sunt pe low battery, și îmi iau un croissant cu ciocolată de la automatul de jos. Nu pot să mănânc mai mult de jumătate, simt că e doar zahăr cu chimicale (cel mai probabil, chiar e). A costat 3 lei.

Seara plec de la birou, trec să îl iau și pe prietenul meu și mergem la el. Cursa cu Bolt costă 22 lei. Gătește el niște paste, mâncăm, apoi eu fac un duș și tot ritualul de creme de seară cât strânge el în bucătărie.

Ne propunem să adormim devreme. E însă trecut de 1.30 și noi încă vorbim, deci e safe să îmi anulez programarea la yoga de dimineață. E clar că nu o să mă mai pot trezi. Îmi propun să ajung la clasa de seară.

Total zi: 61.10 lei

MIERCURI (4.03)

Mă trezesc târziu (cum altfel?!), cu multe mesaje de la toți colegii. Mă pregătesc repede și comand Bolt. Timp de așteptare 7 minute. Îmi fac de lucru și mănânc trei stoopwaffels în timpul ăsta (plăcerea mea vinovată și plină de zahăr), apoi constant, la vreo 4 minute, că șoferul a anulat cursa, iar pentru noua cursa am de așteptat alte 8 minute. După alte 5, redeschid aplicația, înainte să cobor. Timer-ul era tot la 7 minute. E clar, e ceva în dimineața asta. Sper să nu ajung la birou la prânz… Anulez eu, de dată aceasta, și caut o altă mașină. Vine în 4 minute și costă 10.80 lei.

La prânz comandăm o pizza. Costă 25 de lei și e cea mai proastă pizza ever. Mi-e foame, deci mănânc puțin, însă una din colegele mele o aruncă direct în coș. E clar, mâine trebuie să mă răsfăț cu ceva bun. Țin mult că mâncarea pe care o mănânc să fie de calitate, nu doar gustoasă.

Într-o pauză văd că sunt reduceri mari la un magazin online, așa că îmi cumpăr trei perechi de blugi. Total 439 lei. Îmi cumpăr rar haine, pentru că țin ca acestea să fie fair trade și din materiale naturale. Deci aproape imposibil de găsit.

Seara reușesc să plec mai devreme de la birou și să ajung la yoga. Yhaaaa! Iau metroul și la dus, și la întors, iar cartela o aveam de mult timp în portofel, așa că 0 costuri aici.

Pe drum mă opresc la Mega, de unde îmi cumpăr un avocado, baby spanac, porumb și roșii pentru o salată, și niște căpșuni și o apă tonică pentru un cocktail pe care am de gând să îl savurez după ce termin ce am de lucru în seara aceasta. Cost cumpărături: 50 lei și 80 de bani.

În fine, n-a fost să fie, fiindcă atunci când ajung acasă constat că mi s-a spart caloriferul… Sun pe rând instalatorul blocului, președintele asociației și administratorul. Toți mă îndrumă către un vecin, care vine să îmi oprească caloriferul și să scoată apă din el. Costă 20 de lei și durează mai mult decât mi-aș fi dorit. Costul pentru noul calorifer și schimbarea lui va intra la săptămâna următoare, acum nu am disponibilitatea necesară să mă ocup de asta.

Până când au plecat toți vecinii (amabili, de altfel) care au venit să constante sau să remedieze situația, e trecut de ora 23.00. Casa e un dezastru, iar eu sunt prea obosită să mai pot lucra ceva. Îmi iau laptopul și plec la prietenul meu. Iau Bolt, costă 22 lei.

Mă așteaptă cu o salată bună, fac dus și adorm repede. Ca de obicei, înainte să ne culcăm, ne promitem că mâine ne punem în pat devreme.

Total zi: 567.60 lei

JOI (5.03)

Mă trezește prietenul meu. Aparent am închis alarma, în loc să îi dau snooze. Ce surpriză, și astăzi voi întârzia la birou… Mă pregătesc repede, apoi chem Bolt. Plouă mărunt și arată a zi de octombrie. Cursa costă 10.50 lei.

La prânz sunt gata să mă răsfăț cu ceva bun. Îmi iau paste cu trufe. Costă 70.50 lei, cu tot cu transport și tips inclus. Aaaand it was worth it! Pastele au fost delicioase, mă declar mulțumită. Și fericită!

Între timp vine și comanda cu blugii de ieri. Desfac pachetele nerăbdătoare, dar oricum nu îmi dau seama de nimic până nu îi probez.

După masă comand niște lucruri consumabile pentru birou, împreună cu colegele mele (apă, șervețele etc). Da, ni le cumpărăm noi. E pentru confortul nostru, așa ne place. 73.68 lei, din care 24.56 lei partea mea.

La 16 fug o oră de la birou, pentru că am programare la cosmetică. Iau un Bolt, 12 lei. La cosmetică plătesc 210 lei, cu tot cu tips. La plecare nu găsesc Bolt, așa că o iau pe jos. Mă întorc la birou, unde stau până târziu.

Pe la 20:00 plec spre casă și mă pregătesc să ies. Iau Bolt până la un local drăguț din oraș, unde mă văd cu prietenul meu. Cursa costă 11 lei, iar cina o plătește el. Apoi luăm Uber spre casă, pe care îl plătește tot el.

Total zi: 338.56 lei

VINERI (06.03)

Mă trezesc pe la 10.00 și pe la 10.30 plec spre birou. It’s going to be a long day, a început deja nebunia. Știu că pare că mă plâng, dar e perioada mea preferată din an la birou. E perioada în care toată lumea muncește enorm și suntem, inevitabil, obosiți, însă ne bucurăm real de ceea ce facem.

Iau Bolt, costă 11.30 lei. Am cu mine și două perechi de blugi din cele trei cumpărate zilele trecute, pe care vreau să le returnez. Costul total al comenzii online va rămâne deci 139 lei, dar banii îmi intră în cont abia săptămâna viitoare.

La prânz îmi comand iar paste cu trufe, doar că de la alt restaurant. Sunt bune, au costat 44 de lei cu tot cu transport.

Puțin mai încolo comand niște cafea pentru espressor-ul de la birou, costă 45 de lei.

Comand flori de 8 martie pentru mama, mătușa și bunica mea. Costă 300 de lei.

Stau la birou până seara târziu. După 20.00 mă hotărăsc să plec acasă. Mi-e foame și mă gândesc la salata pe care plănuiam să o prepar acum două zile + cocktail-ul din dotare, toate cât mă uit la ultimul episod din Grey’s Anatomy, plăcerea mea vinovată din facultate încoace. E un episod greu, pleacă Alex, personajul meu preferat.

Total zi: 400.3 lei

SÂMBĂTĂ (07.03)

Mă trezesc pe la 10, mă îmbrac și plec la birou. Pe drum mă opresc la curățătorie unde las o bluză, o geacă și 75.6 lei. Apoi la Starbucks, de unde îmi iau un caffee latte, 11.9 lei.

La prânz îmi comand o pizza, 26 de lei. Plec de la birou aproape de ora 22.00.

Ajung acasă, îmi fac un gin cu căpșuni (la care mă gândeam de câteva zile), îl savurez la un episod din Young Sheldon și mă culc.

Total zi: 113.5 lei

DUMINICĂ (08.03)

Azi e ziua cea mare. Mă trezesc la 9.30, ca să mă asigur că s-au livrat niște comenzi ale unor prieteni, care m-au delegat să mă ocup de asta. Mai stau puțin acasă și plec la birou.

Ajung în jurul prânzului, colegii au comandat pizza pentru toată lumea. Mănânc, apoi mă apuc de treabă.

Iau o pauză după masă, când comand o cafea de la Starbucks – e 20 de lei cu tot cu transport și surcharge de bad weather.

Stau la birou până după 22.00. La plecare iau un taxi, pentru că plouă mult prea tare (costă 15 lei).

Ajung acasă și mă schimb rapid într-o rochie frumoasă, apoi iau un Bolt până la un local drăguț din oraș, unde este o petrecere de 8 martie și unde mă așteaptă iubitul meu. Sunt obosită, dar a fost o săptămâna minunată. Am făcut cu toții treabă bună, ne-am atins targetele, așa că altceva nu mai contează acum. Vreau doar să sărbătoresc. Iau Bolt, costă 12 lei.

De consumația la petrecere și de Uber la întoarcere se ocupă iubitul meu.

Total zi: 47 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.