Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un consilier de vânzări care s-a mutat înapoi la părinți și strânge bani pentru a-și porni propria afacere. 🙂

***

Job: Consilier vânzări
Domeniu: Sales
Vârstă: 26 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 900 de lei (job part-time)

Cheltuieli lunare

Chirie: 0 lei
Întreținere: 0 lei
Curent: 0 lei
Telefon: 45 lei
Internet: 0 lei
RATB: 30 lei

M-am mutat de acasă la 22 de ani, cu prietenul meu. Ne-am făcut o mică afacere împreună și lucrurile au fost ok o perioadă. Apoi am început să mergem pe pierderi și anul trecut, după multe certuri și probleme, am închis firma. La scurt timp după ne-am despărțit. Fără job și apartament, am ajuns să mă mut înapoi la ai mei.

Câteva luni mi-am căutat un job în domeniul meu, am fost la câteva interviuri, dar nu s-au legat lucrurile. Ca să nu stau degeaba și să mai fac niște bani, mi-am luat un job part-time într-un magazin de lenjerie. Jumătate din zi lucrez acolo, jumătate lucrez acasă la noul meu business. Am microbul antreprenoriatului în sânge și nu mă văd angajată pe termen lung.

Probabil par o Millenial tipică, care stă ca un trântor pe capul părinților, dar nu e cazul. M-am oferit să plătesc o parte din cheltuieli, dar ai mei nici n-au vrut să audă. Ca să compensez, fac curățenie, spăl vasele, gătesc și mai cumpăr câte una-alta pe-acasă.

LUNI

Mă trezesc la 8 și îmi beau cafeaua cu mama, înainte să plece la muncă (tata e plecat deja de obicei). Mănânc 2 felii de pâine cu vinete și niște roșii. Încep la 10, așa că ies din casă la 9:30.

La magazin e lejer. În pauzele dintre clienți citesc ‘Idea To Execution’, o carte scrisă de doi americani care au lansat un start-up în doar 24 de ore. Mănânc niște caju și o banană. Colega mea, Andreea, învață pentru examenul auto.

Ajung acasă la 4.30 și îmi încălzesc o porție de orez cu pui. În timp ce mănânc, mă uit la un episod din Shark Tank. E un show în care tineri antreprenori își prezintă ideile de afaceri unor investitori și pentru mine e super util.

Până la 8 lucrez la planul pentru businessul meu. Sunt în etapa de cercetare de piață. Fac o pauză să pun masa și să mănânc cu ai mei (mama a făcut mămăligă cu ficăței). De la 9 la 11 mai lucrez puțin. Îmi pun un episod vechi din Seinfeld la care mă uit în timp ce mă demachiez și mă culc pe la 11.30.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Mama a plecat mai devreme azi așa că profit și mănânc Cini Minis cu lapte. :))

Și azi e lejer la magazin. Zâmbesc când intră o clientă mai plinuță, ne analizează puțin și vine drept la mine. Se întâmplă mereu. Andreea e super slabă și cred că le intimidează. Conving clienta că a purtat toată viața o măsură greșită la sutien, beau un iaurt cu mango adus de acasă și mai citesc puțin din carte. O zi de succes.

Pe drum spre casă mă opresc la market să iau ingrediente pentru tortillas cu ton, un demachiant și niște snack-uri pentru job (128 lei). Mănânc niște ficăței rămași de aseară cu o salată de roșii și mă uit iar la Shark Tank.

Pe la 7 fac tortillas și ai mei sunt super încântați. Folosesc rețeta asta, fără capere: https://thehealthyfoodie.com/tuna-wrap/. Lucrez până la 12, fac un duș, apoi mă culc.

Total zi: 128 lei

MIERCURI

Beau cafeaua cu mama și mănânc un sandviș cu emmentaler și castraveți, apoi plec la muncă.

Andreea are sala mâine, așa că încerc să fac și treaba ei, să mai aibă timp să citească. Dacă o ia din prima, mi-a promis că mâine ieșim să ne îmbătăm, ha.

Acasă îmi fac rapid niște paste cu ce avem prin frigider. Caut pe net și găsesc o rețetă cu broccoli, usturoi, smântână și chorizo. N-am penne, așa că pun fusilli, dar gustul e oricum super.

Pe la 6 plec la mall cu niște chestionare. Vreau să fac niște sondaje, să testez niște idei pe potențiali clienți. Mall-ul e plin chiar dacă e miercuri seara și vorbesc cu câțiva oameni. Mi-e jenă să-i abordez, dar cum zice tata mereu, cu rușinea mori de foame.

Iau un taxify spre casă (9,80 lei), pentru că mi-e frig și nu mai am chef să aștept autobuzul.

Total zi: 9,80 lei

JOI

Cafea cu mama, apoi o felie de pâine cu brânză și avocadă și una cu unt de arahide.

Andreea și-a luat liber azi, pentru că are sala. Colega cu care o înlocuiește e destul de înțepată și n-am chef să vorbesc cu ea, așa că m-apuc să rearanjez rafturile. Andreea îmi dă un mesaj: a luat sala!!

La prânz mănânc niște pește cu legume la cuptor făcut de mama aseară și mă uit la Shark Tank. Îmi notez niște idei, mai fac niște calcule, apoi mă îmbrac și plec spre bar la Dana Marijuana, unde mă văd cu Andreea.

La Dana e plin și Andreea și-a chemat alți 4 prieteni. Beau vreo 2-3 pahare de vin, cinste de la viitoare șoferiță, și vorbesc cu unul dintre prietenii Andreei. E drăguț și mergem în aproximativ aceeași direcție, așa că decidem să împărțim un uber. Nu mă lasă să-i dau partea mea și zice că pe următorul îl plătesc eu. :DDD

Acasă fac un duș și mă bag la somn.

Total zi: 0 lei

VINERI

Mama iar trebuie să plece mai devreme, dar am sărit peste cină, așa că în loc de cereale îmi fac o salată cu legume, ou fiert și ton.

La magazin Andreea îmi zice că prietenul ei i-a cerut numărul meu. Încearcă să mă combine de când ne știm, dar tipul e chiar drăguț, așa că las de la mine. 😀 Am o clientă care probează jumătate din magazin, nu spune mulțumesc și pleacă fără să cumpere nimic, dar azi sunt zen.

Mă opresc la market și iau de mâncare (85 lei). La prânz îmi fac omletă cu broccoli și feta. Trebuie să recuperez orele pierdute ieri seară, așa că nu mă ridic de la birou până la 8.

La cină fac niște pui la grătar, cu salată de fenicul, feta, avocado și ceapă roșie. Rețeta asta de salată o știu de la my ex. Măcar cu atât am rămas. Mâncăm toți 3 în timp ce ne uităm la ”Vocea”.

Înainte să mă culc, vorbesc puțin pe whatsapp cu prietenul Andreei. Ne vedem mâine seară la un vin. 😀

Total zi: 85 lei

SÂMBĂTĂ

Luăm micul dejun împreună toți 3, apoi plec la magazin. Lucrăm și în weekend, csf.

La magazin e mai full ca în timpul săptămânii. Cel mai haios client e unul care vrea să-i cumpere soției un sutien sexy. Îl întreb dacă îi știe măsura și scoate jenat o pungă cu două sutiene din ghiozdan. :))) Ambele mărimi diferite. Moor! =))) Îi dau unul cu măsură intermediară și îi spun că poate să vină să-l schimbe.

La prânz mănânc cu ai mei o tocană făcută de mama, apoi fac curățenie prin casă (aspir, șterg praful și dau cu mopul) până pe la 7-8. Mănânc un senviș cald cu cașcaval, fac duș, apoi chem un taxify (12,60 lei) și plec spre întâlnirea cu prietenul Andreei.

Bem vin, povestim, râdem. Tipul e drăguț, dar nu simt scântei. Nu vreau foc de artificii, dar o scânteie tot trebuie să fie, nu? Mă ofer să achit nota, în contul uberului, dar refuză și nu insist, că e penibil.

Iau un taxify înapoi acasă (9,5 lei). Nu pot să adorm, așa că îmi pun un episod din Seinfeld.

Total zi: 22,1 lei

DUMINICĂ

Mic dejun în familie (omletă cu kefir), apoi plec spre muncă.

Andreea mă întreabă cum a fost aseară și insistă să mă văd cu amicul ei din nou așa că îi promit că mă gândesc. Tipul cu sutienul revine. Era prea mic =)) Îi dau o mărime mai mare, dar am senzația că o să-l mai văd.

Ai mei au mâncat deja de prânz, dar mama îmi încălzește o porție de varză, îmi face un ou-ochi și stăm să povestim.

Ar fi trebuit să ies la mall seara, să mai fac niște sondaje, dar mă doare capul și n-am energie. Pe la 8 luam toți cina, apoi termin ‘Idea To Execution’. Fac un duș și merg direct la somn.

Total zi: 0 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.