Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un consultant în domeniul Big Pharma, care încearcă să fie în cea mai bună formă fizică și se pregătește de vacanță.

***

Job: Consultant
Domeniu: Big Pharma
Vârstă: 32 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 8450 RON + 200 bonuri

Cheltuieli lunare

Locuiesc împreună cu soțul meu, în propriul apartament de 3 camere, achiziționat prin credit ipotecar acum mai bine de un an. Avem în plan să ne achităm creditul în 10 ani, în loc de 30 de ani, deci în fiecare lună plătim în avans 1000 RON la creditul ipotecar. Creditele le plătesc eu integral, în timp ce soțul meu se ocupă de cheltuielile curente, cum ar fi întreținerea, electricitatea, telefonul, internetul și alte abonamente.

Credit ipotecar: 1720 lei + 1000 lei rate in avans
Asigurare: 90 lei
Credit de nevoi personale: 970 lei (luat pentru renovarea apartamentului, mai am de plătit un an)
Economii: 500-1000 RON / lună, în funcție de vacanțe/nunți/botezuri sau alte evenimente
Pensie facultativă: 221 lei
Donație recurentă Unicef: 25 lei
Transport: 70 lei metrou
Sală: 200 lei
Întreținere personală (mani-pedi, cosmetic, uneori tuns): cca 250 lei

ZIUA 1 (VINERI)

Dimineața: La micul dejun îmi pregătesc rapid terci cu fulgi de ovăz cu scorțișoară, o banană pisată, și lapte de cocos plus cafea cu lapte normal.

Prânz: Ajunsă la birou, realizez că în curând mi se vor termina câteva produse esențiale, deci dau comandă la Farmacia Tei (83 lei). Primesc un cod de reducere pe un site, deci îmi golesc wishlist-ul și mă aleg cu 5 cărți – hello, summer reading! (85.94 lei). Contribui la un cadou pentru ziua de naștere a unei colege de birou (10 lei). Merg la masă cu colegii și dau 28 lei pentru piept de curcan, sparanghel și legume.

Seara: După serviciu merg la o clasă de aerobic, după care mă opresc la Mega să iau 5L de apă și un Pepsi pentru consort. 7.5 lei

Total zi: 214.44 lei

ZIUA 2 (SÂMBĂTĂ)

Dimineața: Mă trezesc devreme, nu mai am somn, deci mănânc 2 felii de pâine cu unt și miere și o cafea cu lapte, și citesc tolănită pe canapeaua din sufragerie, până se trezește soțul.

Prânz: Primesc mesaj de la site-ul de pe care am comandat cărțile că au ajuns în pick-up point și mă duc să le iau. Din vitrina magazinului îmi face cu ochiul un săpun lichid – cer să miros și iau unul cu ananas și unul cu căpșune (16 lei). Mă opresc la mama (e în drum), îi ofer unul dintre cele două săpunuri, iar ea îmi pune la pachet vinete proaspăt pregatite (yum!). Până acasă mă opresc și la sibieni, și fac plinul de brânză, urdă și smântână (22.5 lei). Acasă prăjesc pâine și mâncăm vinetele de la mama, brânzică și roșii.

Seara: Ieșim să facem o plimbare și la întoarcere ne oprim pe la Mega-ul non-stop pentru lucrurile care ne mai lipsesc din frigider, plus o sticlă de vin. 62.53 lei

Total zi: 101.3 lei

ZIUA 3 (DUMINICĂ)

Dimineața: Azi lenevim în pat până târziu, după care pregătesc un brunch – omletă, bacon, brânzică, roșii, rucola și cafea cu lapte din belșug. După micul dejun gătesc – supă cremă de legume, să avem pentru cina din timpul săptămânii și orez cu pui și legume să îmi iau la birou.

Prânz: Pregătesc cărniță la cuptor cu cartofi noi și savurăm uitându-ne la 13 Reasons Why.

Seara: Ieșim cu bicicletele și ne oprim să luăm înghețată de la gelateria noastră preferată. E o coadă infernală, dar merită așteptarea. 26 lei

Total zi: 26 lei

ZIUA 4 (LUNI)

Dimineața: Îmi reiau obiceiul de a mânca terci de ovăz, dar de data asta cu căpșune în loc de banana, și nelipsita cafea cu lapte.

Prânz: Am dat comandă de miere unei colege ai cărei părinți au stupi, și tocmai a ajuns (60 lei). Iubesc vara, când nu-mi lipsește carafa de limonadă cu miere din frigider! Mănânc cu o colegă, la bucătăria biroului, orezul cu pui și legume adus de acasă.

Seara: Mă opresc la sală unde fac o oră de aerobic și mă întorc acasă la supa cremă de legume, pe care o mâncăm cu pâine prăjită. Am descoperit un nou serial (The Crossing) și ne uităm până adormim.

Total zi: 60 lei

ZIUA 5 (MARȚI)

Dimineața: Terciul de ovăz cu un măr ras, scorțișoară și lapte de cocos, plus cafeaua cu lapte.

Prânz: Consum ultima porție de orez cu pui și legume. E o zi destul de aglomerată, și nu îmi dau seama când s-a făcut ora de plecare.

Seara: Din nou la aerobic – încerc să merg de 3 ori pe săptămână și să am grijă ce și cât mănânc, ca să reușesc să îmi mențin greutatea și să fiu în cea mai bună formă. Înainte de 30 de ani nu eram atât de atentă la acest aspect, însă de când am schimbat prefixul, metabolismul meu nu mai este ce a fost.

Total zi: 0 lei

ZIUA 6 (MIERCURI)

Dimineața: Smoothie cu fructe congelate (căpșune, mango, banană și un măr proaspăt, câteva semințe și puțin ovăz), plus cafeaua cu lapte.

Prânz: Colegii de birou comandă de la vietnamezi și nu pot rezista unei supe Pho cu carne de vită. E divin de picantă și absolut delicioasă. 18 lei

Seara: Merg cu o prietenă să probeze o rochie de mireasă, după care merg o bună bucată din drumul până acasă pe jos, în ideea de a mai face mișcare. Încropesc o cină rapidă din brânză, roșii, castraveți și alte bunătăți de vară.

Total zi: 18 lei

ZIUA 7 (JOI)

Dimineața: Ca și ieri, pregătesc un smoothie cu fructe, ovăz și semințe și beau o cafea cu lapte.

Prânz: Nu am nicio idee pentru prânz, deci merg pe varianta default, o salată. Pe lângă ingredientele de salată, mai iau o sticlă de apă plată, și niște șervețele demachiante (de ținut în rucsac, pentru la sală). 23.85 lei

Seara: Pe drumul înspre casă mă opresc să îmi plătesc parțial vacanța de vară – în mod normal rezerv prin Booking.com, dar hotelul ales era mai ieftin prin agenția de turism. 1556 lei

Ajung acasă și consortul îmi propune să ieșim la o terasă cu niște prieteni comuni – îmi comand o salată cu somon și beau un aperol, damage 0 la portofel, pentru că plătește el.

Total zi: 1579.85 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.