Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un consilier juridic senior, care câștigă 8.500 de lei pe lună și care economisește pentru a-și cumpăra o mașină nouă.
***
Job: Consilier juridic senior
Domeniu: Energie / Oil&Gas
Vârstă: 32 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 8.200 lei
Bonuri de masă: 300 lei/lună
Bonusuri anuale: aprox. 30.000 lei
Cheltuieli lunare
Benzină: 500 lei. Mașinuța e un VW Golf din 2008 care ar cam trebui schimbat. Economisesc de ceva timp pentru asta și sper că prin august se va întâmpla minunea. 🙂
Întreținere: 220 lei (apă, îngrijirea spațiilor comune, pază) 160 lei (abonament consum mediu gaz + electricitate) – sunt costuri pe care le împart cu prietenul meu.
Telefon: 55 lei
Internet: 70 lei (plătit aproape întotdeauna de prietenul meu)
Mâncare pentru acasă (2 persoane): aprox. 1.200 lei/lună (prietenul meu și cu mine plătim alternativ)
Donații: 2 euro sms Magic Home, 50 lei virament bancar Safari Ya Upendo
Mani/Pedi: 250 lei
Cosmetică: 150 lei
Coafor: 450 lei
Masaj: 240 lei
Produse de îngrijire, cosmetice, parfumuri: 300 lei (aici mi-a fost cel mai greu să aproximez, pentru că cele mai multe produse nu se cumpără în fiecare lună)
Cărți/reviste: 150 lei (și aici e greu de aproximat)
Economii: 4.000 lei/lună pe care îi virez în contul de economii la primirea salariului (deci nu pe sistemul “ce îmi rămâne”)
Observația 1: dețin un apartament cu 2 camere pe care l-am luat din economii și credit (pe care l-am închis în 2016), deci în acest moment nu am cheltuieli legate de chirie/rate.
Observația 2: Încerc, pe cât posibil, să fac eu acele activități pe care le știu face și care îmi plac, pentru a evita cheltuieli suplimentare, cum ar fi, de exemplu, curățenia în apartament. Nu îmi place să gătesc, astfel încât gătesc doar o dată pe săptămâna, în rest mâncăm chestii negătite sau în oraș. Oricât de mult mi-ar plăcea să reduc costurile legate de coafor, manichiură, cosmetică, adevărul e că nici una dintre încercările mele nu s-a ridicat măcar la nivelul unui semi-profesionist, astfel încât activitățile astea sunt, în continuare, “externalizate”. Totuși, am căutat să găsesc variante rezonabile ca preț și care să fie aproape de casă, pentru a nu pierde timp.
Observația 3: Îmi plac hainele și accesoriile, dar nu suport să merg la shopping – este obositor și mi se pare că pierd timpul. De aceea, îmi cumpăr haine și accesorii din magazine doar de 3-4 ori pe an. În rest, cumpăr destul de multe online. Am grijă să fiu de cele mai multe ori contra-sezonului, astfel încât să profit de reduceri.
PRIMA ZI
Mănânc la birou – iaurt cu tărâțe de ovăz (adus de acasă).
La prânz mănânc în general la un restaurant din apropierea biroului, comand sau îmi aduc de acasă. De aceasta dată e varianta 1 și plătesc 30 lei.
Seara mâncăm acasă.
Total: 30 lei
A DOUA ZI
Dimineața mănânc din nou la birou.
Aflu că avem Street Food lângă birou azi și îl anunț și pe prietenul meu. Ne întâlnim și cu un amic și mâncăm în aer liber – 20 lei, partea mea.
Plătesc 100 de lei pentru un bilet la teatru.
Mă duc la un interviu. Pentru că nu știu cum e cu parcarea în zonă, iau un taxi (20 lei dus-întors față de biroul actual, unde e mașina mea).
Seara mâncăm acasă.
Total: 140 lei
A TREIA ZI
E sâmbătă, luăm micul dejun acasă, împreună.
Mă duc la coafor și manichiură – 0 lei (am abonamente pre-plătite).
Mergem la niște prieteni care locuiesc în afara orașului. Fac cumpărături. 90 lei
Total: 90 lei
A PATRA ZI
Mâncăm micul dejun și prânzul acasă.
Pun benzină – 250 lei. Spăl mașina – 20 lei.
Mergem la cafeneaua noastră preferată și bem ciocolată caldă (24 lei – plătesc eu), iar după aceea la un tur organizat prin Bucureștiul vechi – donez 20 lei. Mâncăm în Centrul Vechi și plătește prietenul meu.
Mergem la Spotlight, dar e foarte aglomerat așa că ne îndreptăm spre casă.
Total: 314 lei
A CINCEA ZI
Dimineața mănânc la birou.
Prânz – 22 lei
După ce ies de la birou mai cumpăr câte ceva pentru acasă (mâncare) – 178 lei. Plătesc cu bonuri de masă.
Seara mâncăm acasă.
Total: 200 lei
A ȘASEA ZI
Dimineața mănânc la birou.
Prânz – 18 lei. Mai târziu, îmi cumpăr un suc de fructe. 9 lei
Plătesc impozitul pe apartament online. 81 lei
Mă duc la coafor – 0 lei (abonament pre-plătit)
Seara mâncăm acasă.
Total: 108 lei
A ȘAPTEA ZI
Dimineața mănânc la birou.
Sunt invitată la o conferință unde se servește și prânzul. Pentru că nu știu cum e parcarea în zonă, mă duc cu un taxi – (30 lei dus-întors față de birou).
Seara mâncăm acasă.
Total 30 lei
***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu propriile voastre Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Vor fi publicate, bineînțeles, sub anonimat total.
Mi-ar plăcea să primesc jurnale financiară atât din toată țara, cât și de oriunde v-ați afla în lume. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
0 Comentarii