Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un administrator baze de date care încearcă să trăiască sănătos, chiar dacă asta înseamnă să aducă sala la ea acasă. 🙂
***
Job: Administrator baze de date
Domeniu: Energetic
Vârstă: 34 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 8000 lei
Cheltuieli lunare
Credit ipotecar: 1630 lei
Economii: 1000 lei
Întreținere: 150 lei (aprox.)
Electricitate, TV + internet: 80 lei (aprox.)
Telefon: 0 lei (plătit de firmă)
Transport: 0 lei (abonamentul Metrorex e decontat de firmă)
Abonament clinică privată: 0 lei (plătit de firmă)
Antrenor personal: 900 lei
Cosmetică: 500 lei (epilat, mani-pedi, vopsit)
Curățenie: 300 lei (îmi vine o doamnă de două ori pe lună)
Netflix: 48 lei
Donații: 50 lei Salvați Copiii, 2 euro Magic Home, 4 euro Spitalul ”Dăruiește Viață”
LUNI
Dimineața: În fiecare luni, miercuri și vineri la 7.30 vine la mine antrenorul meu personal, Bogdan. Știu că sună a fiță maximă, dar pentru mine este o necesitate după 50 de ore pe săptămână de stat pe scaun la birou.
Am încercat cu abonament la sală, dar după 2 luni în care am mers de 2 ori, am renunțat. Nu sunt matinală, nu am motivație și uneori nici timp nu am. Când sala vine la tine acasă, nu mai ai scuze. L-am găsit pe Bogdan printr-o prietenă, care lucrează cu el de 2 ani. Primăvara și vara lucrăm în Herăstrău, care e la 10 minute de apartamentul meu, toamna și iarna la mine acasă.
Azi facem exerciții pentru piept și brațe. După ce pleacă Bogdan, fac un duș rapid, mănânc o omletă cu spanac, mă aranjez și plec la birou.
Prânz: Comandăm de la Gargantua KSLF. Îmi iau o salată de spanac și curcan (38 de lei cu tot cu bacșiș). După prânz dau comandă de 2 bilete la Electric Castle pentru sora mea mai mică și prietena ei (798 lei). E un cadou de Crăciun cam scump, dar își dorește mult să meargă și nu vreau să le ceară banii părinților. Biletul pentru prietena ei e ca să nu meargă singură.
După amiază tragem la sorți pentru Secret Santa și mie îmi nimerește singurul coleg din tot biroul pe care nu-l cunosc. O să sap pe Facebook pentru indicii.
Seara: Merg la mani-pedi la salonul de lângă mine. Închide la 21 dar am rugat-o pe Gabi, manichiurista, să mă aștepte. Las 115 lei (90 de lei pentru mani-pedi și 25 bacșiș pentru over-time).
Total zi: 951 lei
MARȚI
Dimineața: Bogdan nu vine azi și lenevesc în pat până la 8. Fac duș, mănânc un bol de iaurt cu fructe și plec la birou.
Prânz: E ziua unui coleg și ne face cinste cu mâncare de la Divan. În pauza de prânz caut online un cadou pentru o prietenă bună. A fost ziua ei săptămâna trecută și ne vedem deseară. Găsesc un voucher pentru masaj la Eden Spa, redus cu 25% la 142,50 lei. E perfect, pentru că o să-l ridic în drum spre Boutique du Pain, unde ne vedem.
Seara: Mă văd cu prietena mea și îi dau voucherul. N-a mai fost la un masaj de câteva luni, așa că se bucură de el. Mâncăm, bem, bârfim. La final, insistă să plătească ea.
Total zi: 142,50 lei
MIERCURI
Dimineața: La 7:25 Bogdan bate la ușă. M-am trezit abia acum 5 minute, sper să nu se vadă. Azi lucrăm umerii și spatele.
După ce pleacă, duș, sandwich cu ton (trebuie să merg la cumpărături diseară, n-am nimic în frigider), fuga la birou.
Prânz: Îmi comand cu o colegă de la Emte. Eu iau tagliatelle cu creveți (35 lei cu bacșiș).
Caut un mic cadou pentru Bogdan de Crăciun (vineri e ultima zi în care ne vedem anul ăsta). Aleg o coardă pentru sărit cu display digital de la Decathlon (44,99 lei) pentru că știu că-i place să folosească coarda. O rezerv în magazin și apoi folosesc Glovo (9,99 lei + 2,49 lei extra taxă pentru vreme rea) s-o livrez. Într-o oră am coarda. 🙂
Seara: Mă opresc în drum spre casă să cumpăr niște mâncare pentru cină și mic dejun + câteva cosmetice (168,59 lei).
Total zi: 261,06 lei
JOI
Dimineața: Am poftă de dulce, așa că fac un terci cu fulgi de ovăz, banane și migdale.
Prânz: Comandăm de la The Soup Carousel. Iau o supă picantă de linte și o baghetă cu somon și avocado (30 de lei, cu bacșiș).
Seara: Ajung acasă frântă, mă uit jumătate de oră la un episod din Grace & Frankie pe Netlix și adorm.
Total zi: 30 lei
VINERI
Dimineața: Vine Bogdan, îi fac cadou coarda. E puțin șocat, dar îmi face și el un cadou: 30 de genuflexiuni în plus. :)))) Azi e zi de picioare, preferata mea. După antrenament fac un duș, mănânc puțin hummus cu legume și plec la birou.
Prânz: Ies cu colegii la restaurantul de lângă birou. Îmi iau o supă cu tăieței și un piept de pui cu legume la cuptor (39 de lei, cu bacșiș)
Seara: Ies cu prietenele mele în Nuba. Una dintre ele face cinste pentru că tocmai a primit o promovare la job. Mâncarea e bună, atmosfera e ok, dar când încep muzica și dansul, mă duc spre casă. Sunt praf de oboseală.
Total zi: 39 lei
SÂMBĂTĂ
Dimineața: Dorm boierește până la 11. Aș fi dormit și mai mult, dar azi vine doamna Maria să facă curat și nu vreau s-o încurc. Îi las pe frigider lista cu ce vreau să facă, îi pun banii în plic (150 lei) și plec.
Prânz: Mă opresc la Pio Bistro și-mi iau o shakshuka și clătite cu matcha (50 de lei, cu tot cu bacșiș).
Seara: Mă duc în vizită de casă nouă la niște prieteni. Știu că de obicei se duc plante sau decorațiuni, dar le-am luat un vin excelent (Licorna Bon Viveur roșu – recomand!). Bem, mâncăm, râdem, povestim. Pe la 12 și ceva chem un uber (23 lei).
Total zi: 223 lei
DUMINICĂ
Dimineața: Îmi fac terci cu fulgi de ovăz, banane și migdale și un cappuccino. Beau rar, doar de poftă.
Prânz: Fac o omletă cu brânză și legume. După masă citesc ”Homo deus”. E fascinantă.
Seara: Îmi planific în agendă săptămâna care vine, apoi fac o baie lungă cu multă spumă și vin (vinul îl beau, nu-l torn în cadă). Adorm uitându-mă la un film simpatic despre Crăciun pe Netflix.
Total zi: 0 lei
***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
14 Comentarii
Drina
Buna. A generat o mica dezbatere in biroul nostru acest exemplu de cheltuieli saptamanale. Daca stilul de viata s-ar mentine pe intreaga luna, ar fi nevoie de un salariu de mai mult de 11.000. Chiar daca scadem cadourile tot nu iese suma.
Autoarea
Salut Drina, eu sunt autoarea. De obicei cheltuiesc în jur de 400-500 de lei/săptămână. Săptămâna în care am ținut MD a fost o excepție. Am cumpărat și cadouri foarte scumpe, mult mai scumpe decât de obicei, a fost și săptămâna în care vine doamna Maria și cea în care am mers la mani-pedi. Merg la manichiură doar o dată pe lună, iar suma respectivă apare deja la cheltuieli lunare. Doamna Maria vine de 2 ori pe lună și suma respectivă am trecut-o și pe ea deja la cheltuielile lunare. Sper că m-am explicat bine. 🙂
Giugy
Mie mi se pare incredibil ca dintr-un salariu de 8000 de lei, doar 1000 de lei sunt economisiti. Este un alt articol unde doamna care a scris jurnalul castiga 14000 de lei lunar si economisea 7000….
Maria
De data asta chiar ma deprima ce citesc…
Sper din tot sufletul ca nu sunt multi tineri cu atat de multi bani si o viata atat de goala…
Marina
Comentariul cu ‘viata goala’ chiar m-a enervat desi nu o cunosc pe autoarea articolului. Dar pare asa o mizerie scrisa din gelozie. Mie mi se pare ca o persoana care are prieteni apropiati cu care se vede frecvent si care iubeste sa daruiasca nu are o viata asa goala si oricum cine suntem noi sa judecam asta dintr-un simplu articol despre cum isi tine finantele?
O alta autoare
In urma cu cateva luni am scris si eu un astfel de jurnal aici si cred ca a fost util, pentru mine cel putin.
Am citit insa comentariile de la acest jurnal si ma mira un pic modul in care percepem anumite informatii. Saptamanile pot sa difere destul de mult in ceea ce priveste cheltuielile pentru oricine, cu atat mai mult in luna decembrie. Iar modul in care cineva alege sa economiseasca (sau nu) este o chestiune aproape la fel de personala ca decizia de a forma un cuplu cu X sau cu Y – avem nevoie de senzatii, lucruri, sentimente diferite si cred ca e ok asa. Modul in care cineva alege sa isi cheltuie banii si sa se relaxeze, respectiv sa isi petreaca timpul liber poate sa difere foarte mult de situatia personala, e posibil sa avem nevoie de stimuli diferiti atunci cand avem un job extrem de stresant vs. o perioada mai lejera din viata vs. concediul de maternitate vs. perioada in care copiii au crescut etc.
In acelasi timp, ceea ce autoarea a ales sa dezvaluie aici este cu siguranta doar o parte din viata ei pe care a considerat-o relevanta pentru scopurile acestui exercitiu. De aici pana la a califica viata cuiva ca fiind ” atat de goala”, cred ca e cale lunga totusi 🙂
Mihaela Damaceanu
Maria, chiar răutăcios comentariul tau. Aceasta rubrica este foarte apreciată de cititori, hai sa ne gândim si la sentimentele celor ce aleg sa scrie aceste articole, măcar pentru a nu-o descuraja, daca nu ne pasa ca jignim oameni.
o femeie
minunat zis.
Suntem unici, fiecare are fericirile lui ce ne fac ziua minunata: unii in haine si in manichiura, altii in bautura/tigari (peste 30% din romani fumeaza) , putini in economisit bani (sub 20% din americani economisesc, banui ca romania nu sta mai bine decat ei). Haideti sa respectam alegerile altora – e viata lor, sunt fericiti asa.
Unisex
Avea dreptate proful meu, romanii nu au educatie finaciara. Articolul asta ii da dreptate. Bani irositi aiurea. Nu ii trebuie Netflix, sunt aternative si traieste in Romania nu SUA. O lenesa care plateste 300 lei sa i se faca curat in casa? Si doar de 2 ori pe luna? Vai dar ce cocina se aduna nici nu vreau sa imi inchipui.Inteleg ca are nevoie de sala, fitnesspentru a combata statul la birou, insa 900 de lei antrenor personal? Pai asa fac oamenii care simt nevoia sa cheltuie exact cat produc sau chiar mai mult. Ar putea foarte bine sa isi gaseasca video tutoriale si sa le faca singura, ar putea totusi sa-si invinga lenea si sa mearga la sala. 900 de lei aruncati. Deja 1200+ RON pot fi economisiti.Asta e genul de om care cheltuie doar pentru ca are, si simte nevoie zilnic sa caute pe ce sa cheltuie doar pentru ca trebuie sa termine salariul de pe luna precedenta. Ughh, ce mai proiectez si eu.E logic, da 0 lei pe divertisment, si incearca in mod inconstient sa compenseze. Fereste-ma Doamne de astfel de femeie. Lipsa de imaginatie si o viata goala, bani aruncati fara minte in stanga si in dreapta si nu ii astampara setea si golul din suflet. Ea o stie, chiar daca nu scrie. Sa o pui sa nu cheltuie o luna de zile bani, o sa o apuce depresia.
Inoza
Unisex,
Comentariul tău (ca și al Mariei, de sus) m-a întristat. Mărturisesc că am ezitat înainte să-l public și am făcut-o doar pentru a-ți putea răspunde (deși știu că nu-mi este adresat mie, dar e blogul meu și rubrica mea).
Mi se pare trist modul în care insultăm online și anonim un om, criticându-i stilul de viață, fără să cunoaștem persoana respectivă.
Singurul lucru cu care sunt perfect de acord din comentariul tău este faptul că românii nu au educație financiară, și asta nu apropo de acest text, ci apropo de realitatea înconjurătoare. În rest… cine suntem noi (eu, tu sau oricine altcineva) să decidem ce ar trebui să facă cineva cu banii pe care îi câștigă onest? Nu văd nimic greșit în a avea ajutor la curățenie sau un antrenor personal (și a ajuta astfel și alți oameni să aibă un venit). La naiba, mi-aș lua și eu un antrenor personal dacă mi-aș permite. :)) Și hei, atâta timp cât nu-și face rău sieși sau altora, poate tăia banii cu foarfeca și îi poate arunca de la geam, din partea mea. Sunt banii ei, munciți, e fix treaba ei cum îi cheltuiește.
Cât despre toate judecățile de valoare pe care le-ai emis la adresa autoarei (”leneșă”, ”lipsă de imaginație”, ”viață goală”, ”golul din suflet” etc.) îți spun, cu regret, că nu spun nimic despre ea, dar spun anumite lucruri despre tine (graba cu care judeci, cum te iei după aparențe, cum te erijezi într-o instanță morală etc.).
Știu că e ușor să judeci, și eu o fac uneori, deși mă străduiesc din răsputeri să n-o fac. Știi ce e greu? Să fii empatic. Să te abții de la insulte/critici/judecăți în lipsa unor cunoștințe concrete despre cineva. Sau, și mai bine, să eviți să critici și să insulți pe cineva complet, chiar dacă știi totul despre o persoana. Persoanei respective clar nu-i faci un bine. Ție îți faci un bine jignind pe cineva și, cel mai probabil, stricându-i ziua și starea de spirit? Mă îndoiesc.
Hai să facem empatia great again, ce zici? 🙂
Maria
Draga Inoza,
Ai ales sa publici o serie de articole pe o tema sau alta, ingaduind comentarii.
Care e problema? Nu ne putem exprima opiniile fata de articolele respective? Ce are empatia aici de a face? Sa empatizez cu cine? Cu o persoana care arunca banii pe fereastra? Crezi ca e educativ acest articol? Poate doar ca “asa nu”!
Daca n am fi ipocriti, am recunoaste ca un om nu e pe pamant ca sa cheltuiasca bani, ca banii ar trebui sa fie un mijloc de dezvoltare personala si colectiva si daca nu e asa, nici bine nu putem spune ca este. Eu am spus ca sper sa nu fie multi tineri cu o viata asa goala. Ce anume te a intristat? Nu am judecat persoana, am emis o parere personala fata de un “jurnal” care descria o saptamana obisnuita din viata cuiva. Acest “jurnal” este despre o viata goala. Sper sa nu fie multi tineri cu viata goala, e gresit?
A judeca inseamna mai mult decat ceea ce se tot intelege azi – ca osandesti, adica. De fapt a judeca inseamna, la origine, a discerne. Chiar e nevoie de discernamant ca sa traiesti o viata normala, plina, sa nu ti o irosesti degeaba. N am nicio treaba cu persoana in sine, cu un fel de a ti trai viata am, fiindca modul in care ti traiesti tu viata ma afecteaza si pe mine, si pe copiii mei, ne afecteaza pe toti.
Vrei o tara ca afara? Fa ti o viata ca afara! Traieste responsabil ca afara. Cu picioarele pe pamant, pragmatic, realist, inteligent, disciplinat, creativ. Felul in care iti chivernisesti finantele spune multe despre tine. Vei starni reactii, doar traiesti intre oameni, e normal.
“Unisex” a reactionat in felul lui/ ei. Poate nu e elegant, dar e o reactie normala, oare puteti intelege asta? De ce nu exista astfel de reactii la celelalte articole?
Ideea ca “fac ce vreau cu banii mei ” exprima o mentalitate de om al grotei! Afara nu se gandeste asa, afara este multa responsabilitate si omul stie ca traieste intr o societate unde exista interconexiuni multiple si egoismul acerb dauneaza tuturor. Afara nu se gandeste doar in termeni de “am drepturi” , ci si de ” am obligatii”. In Romania e titlu de glorie daca ai drepturi si “fentezi” obligatiile. Am extrapolat, scuze, dat cumva chiar toate astea sunt legate intre ele!
Te indemn sa te alaturi tristetii mele, parasindu ti tristetea ta, absolut nefondata.
Sau mai bine sa nu fii deloc trista!
Un an cu cat mai multe articole interesante din care sa invatam cat mai multe!
Maria
O risipitoare
@Maria, ce obligatii fenteaza autoarea jurnalului? Isi achita obligatiile financiare (credit, facturi etc), doneaza unor cauze in care crede, face cadouri oamenilor dragi din viata ei.
“Chiar e nevoie de discernamant ca sa traiesti o viata normala, plina, sa nu ti o irosesti degeaba” – dupa standardele cui? Ea e probabil fericita cu viata pe care o are, altfel ar schimba ceva.
Si cu ce anume te afecteaza pe tine faptul ca ea plateste abonament la Netflix, antrenor personal si ajutor la curatenie?
Cheltuieste bani pe manichiura, coafor etc. Se ingrijeste, ceea ce e normal pentru orice femeie.
Isi cheltuieste banii munciti pe lucruri care o fac sa se simta bine si cred ca asta e rostul banilor.
Ce ar trebui sa faca cu banii ca sa nu considere lumea ca-i risipeste? Sa-i economiseasca? Sa-i dea bisericii?
Andreea
foarte rautacioase si aiurea comentarii la acest MD
1) o sapt nu este relevanta pentru cheltuielile nimanui, indiferent daca in sapt respectiva s-au cheltuit 0 lei sau echivalentul unei garsoniere
2) toti avem saptamani sau luni mai cumpatate sau opusul a ‚cumpatat‘ in functie de imprejurarile personale ale fiecaruia. Si e fix treaba fiecaruia pe ce isi cheltuieste banii.
3) decembrie este luna cheltuielilor – pentru toti. Mi se pare fain sa iti permiti sa faci cadouri asa misto si sa te bucuri de bucuria celuilalt.
3) nu inteleg deloc comentariile cu salariul unei persoane este responsabilitate fata de ceilalti, afara nu se gandeste asa, afara ai obligatii – eu locuind ‚afara‘ de cativa ani, pot spune doar ‚haha‘ – noroc sa ii spui unuia din ‚afara‘ ca el are obligatia sa isi dea banii munciti de el in functie de cum considera altii.
MAMA TA
Auzi, nu ii trebuie Netflix, doar are “alternative” ca televizorul, Youtube si banuiesc ca se refera si la filme online sau descarcate de pe torente. Daca omul asta aude ca unii platesc si Antivirus si Office anual, cred ii explodeaza capul :)) A ajuns hotul sa rada de oamenii cinstiti ca nu au educatie financiara.
Apoi “O lenesa care plateste 300 lei sa i se faca curat in casa? Si doar de 2 ori pe luna? Vai dar ce cocina se aduna nici nu vreau sa imi inchipui.” :)) Bai, e aur comentariul acestui om. Pun pariu ca el se gandeste la vase de spalat adunate doua saptamani, si nu la curatenia generala. Care ceva imi zice ca el o face doar de Paste si de Craciun, dar in ochii lui “altii” traiesc in cocina. :))
“900 de lei antrenor personal?” SOC si GROAZAAAA!!! Cand e plin Youtube-ul de clipuri cu exercitii? Ptiu, Doamne fereste! E comentariul genului de om care ii judeca pe cei care se duc la psiholog ca nu vorbesc cu prietenii. De unde stii tu ce valoare, ce importanta are in viata acelui om sanatatea si exercitiul fizic? Daca doar asa poate sa se tina de sport, e o solutie foarte buna.
Si cireasa de pe tort: “Fereste-ma Doamne de astfel de femeie.” + celelalte aberatii. Astea cred ca au iesit dintr-o adunatura de multe frustrari. Eu zic ca poate sa stea foarte linistit. Nu cred ca o sa aiba parte de o astfel de femeie oricat ar vrea.