Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un IT specialist, de 37 de ani, care locuiește împreună cu soțul ei în București.

***

Job: IT Specialist
Domeniu: IT
Vârstă: 37 de ani
Locație: București
Salariu: 7650 lei + 300 lei bonuri de masă

Cheltuieli lunare

Rată apartament: 1250 lei (achiziționat cu credit prima casă pe 30 de ani; în acest moment mai avem de plătit 20 de ani ☹ după ce am achitat lunar timp de 5 ani și jumătate și am rambursat anticipat contravaloarea altor 4 ani. Ne dorim să rambursăm în viitor pentru a reduce durata creditului la 10-15 ani).
Întreținere și utilități: 300-400 lei
Internet și TV: 85 lei
YouTube premium: 30 lei
Telefon: 50 lei
Donații recurente: Unicef – 50 lei, Dăruiește Viață – 4 euro, Hope and Homes – 2 euro, Magic home – 2 euro
Alte donații către asociațiile pe care le susțin sau cazuri medicale: 300-500 lei pe lună

Despre mine

Sunt împreună cu F. de 18 ani (oare când au trecut ?) și suntem căsătoriți de 2 ani și jumătate. Locuim într-un apartament achiziționat acum 5 ani prin Prima casă.

Eu lucrez la o companie multinațională în IT, iar F. are un mic business. Încă de la începutul relației noastre (am fost colegi de facultate), după ce ne-am mutat împreună, am avut banii la comun. Nu am avut o discuție despre cum să împărțim bugetul, care oricum era limitat, și totul a venit cumva natural, împărțind puținul pe care îl aveam cu responsabilitate.

Acum avem în mare aceleași obiceiuri. Banii sunt la comun iar acum, în pandemie, ne încadrăm, de regulă, cu toate cheltuielile în salariul meu. Înainte de pandemie cheltuielile creșteau considerabil din cauza ieșirilor în oraș (de 2-3 ori pe săptămână).

După ce acoperă cheltuielile cu mașina, punem separat veniturile lui F. în contul de economii pentru vremuri mai puțin bune. Nu obișnuim să ne verificăm cheltuielile unul altuia, plătim cumpărăturile de pe un card sau altul fără să ținem cont de cine plătește. Știm că la sfârșit de lună ce rămâne va ajunge în contul de economii. Nu ne cumpărăm lucruri extravagante, dar nici nu ne limităm atunci când ne dorim ceva. Încercăm totuși să urmărim perioadele de reduceri pentru a achiziționa îmbrăcăminte sau accesorii la un raport ok calitate-preț. Asta și pentru că ne place să facem cumpărături. 😀

Anul acesta nu am investit în haine prea mult, având în vedere că am stat mai mult în casă, dar ne-am cumpărat articolele care ne lipseau din garderobă de Black Friday sau la reducerile de iarnă.

Lucrez de acasă din martie anul trecut și trebuie să spun că exagerez deseori cu orele petrecute în fața laptopului. De multe ori uit să mă ridic de pe scaun și mănânc deseori în fața ecranului. Lucruri care s-au tradus în dureri mari de spate și recomandarea medicul pentru kinetoterapie. Mi-am propus să îmi schimb stilul de viață, dar firește că va fi “de luna viitoare”, după ce îmi termin toate proiectele. 😀

LUNI

Mă dau cu greu jos din pat, după ce opresc de câteva ori alarma. Fac o cafea la ibric pentru amândoi și mă apuc de treabă pe la 9.30.

La 11.30 mănânc un bol de lapte cu cereale în fața laptopului și mă pregătesc de ședința zilnică cu echipa. După, îmi reiau activitățile și reușesc să fac pauză în jur de ora 3, când mănânc ceva repede înainte de o ședință importantă cu managerii. Ziua se încheie la 7, odată cu ultima ședință.

Sunt prea obosită să mai fac altceva în restul serii, mâncăm un sandviș și butonăm la TV până spre 11, apoi un duș relaxant și pe la 12 ne băgăm la somn.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Încep în aceeași notă – trezit cu greeeeeu, o cafea tare și mai multe ședințe. După prima ședință de la ora 10, îmi pregătesc repede un bol cu iaurt, afine, banană, ovăz și semințe și îl mănânc în fața laptopului în timp ce lucrez la proiectele mele.

Mama este în București și vine în vizită să mă ajute cu călcatul rufelor. Din păcate nu reușesc să petrec prea mult timp cu ea. Îmi aduce o plăcintă cu mere de la patiseria din colț, supă cremă de legume și paste cu carne. Am prânzul asigurat astăzi. 😊

Printre celelalte patru ședințe reușesc să mănânc la 2.30 de prânz din bunătățile primite. Cum nu mai avem “provizii”, stabilesc cu F. să mergem la supermarket când se întoarce de la birou. Plecăm pe la 6 și cumpărăm mâncare pentru o săptămâna și ceva (carne, fructe, legume, mezeluri, brânzeturi), 2 sticle de vin bun, aflat la promoție, și una de șampanie (411 lei).

Ne întoarcem obosiți și înfometați și mâncăm câte ceva din bunătățile cumpărate. Butonăm la TV și pe la 12.30 ne băgăm la somn.

Total zi: 441 lei (plătesc 300 cu bonuri și restul cu card)

MIERCURI

O nouă zi aglomerată cu 7 ședințe pe lângă activitățile mele zilnice.

Mănânc iaurtul zilnic (cu fructe, ovăz și semințe) între ședințe și mă bucur că vine mama din nou să mă ajute prin casă. Îmi face un piure de cartofi, pe care plănuim să-l mâncăm mai târziu cu mușchiul de porc pe care l-am luat de la supermarket ( pe care vreau să îl fac la grill mai târziu).

Printre ședințe reușesc să mănânc repede un sandviș la laptop. Închei ziua după 7.30, epuizată și înfometată.

Când se întoarce F. de la birou, fac repede la grill mușchiul de porc și o salată mare, pe care o savurăm alături de piureul mamei.

După o masă copioasă nu mai am energie pentru altceva. Butonăm la TV, după care un duș și pe la 12 ne băgăm la somn.

Total zi: 0 lei

JOI

Se anunță o zi mai ușoară. Pe la 9.30 încep să mă pregătesc de ședința de evaluarea anuală. Sunt anunțată că am fost un angajat peste medie și anul acesta (no surprise here 😊), primesc o evaluare foarte bună și în mod neașteptat, având în vedere pandemia, și o mărire salarială.

Mă simt încărcată de energie după evaluare, mănânc iaurtul zilnic înainte de ședință și încep să lucrez la proiectele mele. Ca de obicei, activitățile mă captivează și reușesc să mănânc de prânz pe grabă un sandviș la laptop.

Închei ziua pe la 6, când F. se întoarce de la birou și îi povestesc veștile bune în timp ce pregătim masa – mușchi de porc la grill, piure, salată și câte un pahar de vin.

După masă ne uităm online la piesă de teatru “Noi 4”. Am luat bilet săptămâna trecută și este ultima zi în care o putem urmări.

Total zi: 0 lei

VINERI

O zi mai scurtă; am doar 2 ședințe și m-am înțeles cu managerul să închei mai devreme astăzi, pentru a compensa cu orele peste program de săptămâna asta. Lucrez la proiectele mele până la 4.

Prietenii noștri ne-au scris să ne întrebe dacă vrem să ieșim în oraș și, pentru că nu am ieșit din casă săptămâna asta, acceptăm fără să stăm prea mult pe gânduri. Pentru că stăm aproape unii de alții, trec și ne iau cu mașina și mergem la un restaurant italienesc care ne place și la care nu am reușit să ajungem de mai bine de un an. Nu este deloc aglomerat și ne simțim în siguranță.

Mâncăm paste, bem (în 4) 2 sticle de vin (270 lei, în total) și recuperăm cu multe povești. Mâine va fi greu 😀

La plecare luăm un uber (15 lei). La fel și prietenii noștri.

Total zi: 285 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim mai greu – se vede că ne-am ieșit din mâna cu ieșirile în oraș și butonăm la TV cât ne bem cafeaua.

Cum am mâncat prea mult cu o seară înainte, nu ne este foame și mâncăm târziu, după ora 1, o omletă mare cu cașcaval, mezeluri și legume.

Hotărâm să ieșim până la mall pentru ca F. să lase la scurtat o pereche de pantaloni pe care a luat-o weekendul trecut. Deoarece este aproape de casă mergem pe jos, lăsăm blugii la atelier și intrăm într-un magazin multibrand care anunță reduceri de 60%. Am noroc și plec cu o pereche de blugi la reducere. Pentru că este destul de aglomerat și nu ne simțim tocmai confortabil nu mai zăbovim și plecăm spre casă.

Ne oprim la magazinul din colț și luăm câteva beri. Seara pregătim un pui la grill și facem o tigaie de cartofi prăjiți. Nu am mai mâncat de mult timp și ne este poftă.

După masă simțim că am mâncat prea mult dar nu avem niciun regret :D, desfacem câte o bere și punem un film pe Netflix. F. adoarme pe la 10 pe canapea, eu îmi pun un film și mă bag la somn pe la 1.30.

Total zi: 200 lei

DUMINICĂ

Ne trezim pe la 9.30. F. face cafeaua, cât îl așteptăm pe meșterul care urmează să ne facă în holul de la intrare un dulap care să încorporeze și frigiderul. Facem măsurătorile și îi prezentăm materialele alese și cum ne dorim să arate. La final achităm avansul pentru realizarea lui (1500 lei).

F. pleacă în oraș, având ceva de rezolvat, iar eu butonez pe telefon și la TV până spre 11, când îmi fac curaj să mă apuc de curățenie. De regulă facem împreună, dar astăzi nu vreau să pierd toată ziua la TV.

Termin curățenia pe la 1.30 și după îmi fac un iaurt cu fructe, ovăz și semințe pe care îl savurez la TV,urmărind un documentar pe National Geographic.

Spre 3.30 se întoarce și F. din oraș și îmi aduce un buchet de lalele galbene și două prăjituri cu ciocolată. Nu rezist prea mult cu ele în casă și mănânc câte o jumătate din fiecare. 😀

Povestim și, pe la 6, ne dăm seama că ne este foarte foame. Pregătim paste cu creveți și midii (le-am scos la prânz din congelator) pe care le savurăm la TV, alături un pahar (sau două) de șampanie. Ne relaxăm și ne încărcăm bateriile pentru o nouă săptămână.

Total zi: 1500 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.