Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un freelancer de 30 de ani, care lucrează în domeniul comunicării, în București. 🙂

***

Job: Freelancer
Domeniu: Comunicare
Vârstă: 30 de ani
Locație: București
Venit lunar: 7000 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 1600 lei
Întreținere: 200 lei
Curent: 100 lei
Telefon: 100 lei
Internet: 100 lei
Alte abonamente: 100 lei (am mai multe aplicații pe care le folosesc)
Mâncare pisică: 200 lei
Donații lunare: 100 lei

LUNI

Mă trezesc ca în fiecare dimineață la ora 8.00. Încep prin a-i da de mâncare pisicii, apoi îmi pun o cafea la filtru și mă duc să mă spăl pe față, dinți etc.

Fiindcă am tenul uscat, iar toamna–iarna se simte și mai tare asta, am început un ritual de îngrijire pe care-l aplic și dimineața și seara. Mă spăl cu lapte demachiant, apoi aplic un ser cu acid hialuronic, apoi o cremă tot pe bază de acid hialuronic.

După ce termin cu ritualul și cafeaua, mă apuc de Morning Pages, apoi meditație și afirmații. De aproximativ două luni am început să am această rutină dimineață, între 08.00 – 09.00 și îmi face mult bine. În primul rând că încep ziua mai liniștită și motivată, am și mai multă claritate, pentru că știu cum voi începe și ce voi face, cel puțin în prima parte a zilei.

09.00 – 11.00 Program de lucru

Mă apuc să lucrez pentru clienți, să răspund la mailuri și să termin ce nu am apucat să fac în weekend; luni este tot timpul o zi aglomerată. Am început să observ că am, din ce în ce mai des, instinctul să verific telefonul, așa că mi-am blocat toate aplicațiile și notificările până la ora 18.00. Parcă în sfârșit pot să respir.

11.00 – 12.30 Oră de consultanță în comunicare

Am o întâlnire online cu o școală de teatru ce mi-a solicitat o oră de consultanță în comunicare. Îmi place atât de mult să fac asta încât am așteptat toată dimineața întâlnirea. Mă simt privilegiată că oamenii vor să se întâlnească cu mine, să mă asculte și să aplice ce le spun. De multe ori noi, freelancerii, avem sindromul impostorului, și ne mai mirăm când vedem că oamenii din jur ne percep mult mai diferit decât ne vedem noi.

Între 13.00 – 14.00 Iau o pauză de masă

Îmi gătesc niște paste cu sos alb, pe care le-am cumpărat ieri de le Mega Image. Mă întorc apoi la laptop și încep să mă pregătesc pentru evenimentul de diseară. La ora 18.00 am un eveniment cu comunitatea de freelanceri pe care o păstoresc și, deși evenimentul este online, trebuie să trimit mesaje de reminder, să răspund la mailuri, să mai promovez evenimentul pe social media. Observ că începe să fie un ușor dezinteres pentru evenimentele online, cred că încep să fie obositoare pentru toată lumea.

18.00 – 23.30 Eveniment online

Toată seara mi-am petrecut-o pe Zoom cu freelancerii din comunitate și invitații cu care am vorbit despre conținut. Tot timpul zic că o să pun și o oră de încheiere a evenimentelor, dar începem să discutăm, să ne luăm cu vorba, și nu vreau să întrerup asta.

23.30 – 00.30

La ora 23.30 îi sun pe niște prieteni din UK care și-au deschis o afacere acolo și nu știu cum să o promoveze. Stau cu ei de vorbă până efectiv simt cum mi se închid ochii de somn.

La 00.30 mângâi pisica, îi zic noapte bună, mă schimb, îmi aprind un bețișor parfumat, îmi fac ritualul de îngrijire al feței și mă pun în pat. Dar nu înainte de a deschide geamurile largi, îmi place mult să mă pun la somn într-o cameră aerisită și ușor răcoroasă.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Mă trezesc la ora 8.00 și mă simt extrem de obosită după aseară; se pare că cele cinci ore petrecute pe Zoom mi-au consumat rezervele de energie. Cu toate astea, mă ridic din pat la ora 08.00, dau de mâncare pisicii, îmi pun de cafea, îmi fac ritualul de frumusețe, apoi trec la scris, meditație și afirmații. De câteva zile mi-am făcut și o agendă a recunoștinței în care îmi trec un lucru pentru care sunt recunoscătoare, mă ajută să văd partea plină a paharului.

09.00 – 13.00

Mă pun la laptop și lucrez pentru clienți, am niște texte de scris care necesită mai multă concentrare. Mai fac pauze să îmi fac un ceai negru indian, care câteodată simt că mă trezește mai mult decât cafeaua.

13.00 – 15.30

E soare afară, așa că ies puțin la plimbare și la cumpărături. Mă duc până la DM să îmi iau niște produse pentru casă, dau 80 lei pe pastă de dinți, o sare de baie și niște produse de curățenie. Mă duc apoi să-i iau de mâncare pisicii, dau 90 de lei pe pliculețe de mâncare.

Mă opresc să-mi iau un orez cu curry pe care dau 26 de lei, apoi intru la farmacie să îmi iau niște vitamine, poate se mai duce din oboseală (40 de lei). Mă mai plimb pe străduțe la soare, apoi mă întorc acasă.

Fac puțină curățenie, pentru că pisica s-a jucat cu un grăunte de usturoi și am usturoi peste tot. Mai mult mă amuză decât mă supără. După curățenie, mă întind pe canapea și adorm 30 de minute.

Mă trezesc pe la 15.30 mă duc la laptop și mă apuc de lucru. Stau și lucrez până la 21.00, când îmi aprind un bețișor și meditez de seară.

Mă pun în pat la 22.00 și citesc câteva pagini din ”Cel mai bogat om din Babilon”, apoi adorm.

Total zi: 236 lei

MIERCURI

Mă trezesc la ora 8.00 și am același ritual, pisică, cafea, ten, scris, meditație, afirmații.

La ora 10.00 am un call de consultanță în comunicare cu un boutique de animație, am emoții dar abia aștept să-i cunosc. Termin la 11.30 și sunt extrem de încântată că i-am putut ajuta. Fac consultanță și for a living, dar acum strâng donații pentru a construi o platformă automatizată care va ajuta freelancerii. Antreprenorii cu care am avut-o call-ul au fost atât de mulțumiți că mi-au donat o sumă triplă decât le-am cerut. Sunt super fericită și parcă mi se schimbă toată starea.

După call-ul cu ei mă întorc la clienți și încerc să finalizez niște texte și să mai trimit niște mailuri. La ora 13.00 îmi iau pauză de masă până la 14.00 și îmi fac tot niște paste. Apoi cobor până la Mega să îmi iau niște bere cu ghimbir, kinder felie de lapte, o pâine și niște bacon, dau 50 de lei.

Mă întorc la birou și mă pun să lucrez la un proiect personal; lucrez 2 ore intens, apoi mă pregătesc pentru următoarea întâlnire. Între orele 18.00 – 20.00 am o întâlnire cu echipa de programatori care ne va ajuta să dezvoltăm platforma de care vă spuneam.

După întâlnire îmi fac o salată, o mănânc rapid, apoi mă sună prietena mea cea mai bună. Nu am mai vorbit de câteva zile, așa că stăm de vorbă o oră jumătate.

După asta, mă pun în pat, scriu o postare pentru Instagram, pentru că, în sfârșit, mi-am dat seama că este cazul să mă ocup și de brand-ul meu personal. Apoi mă pun în pat și adorm.

Total zi: 50 de lei

JOI

Mă trezesc la 8.00 și primesc un mesaj că ora de consultanță în comunicare pe care o programasem la 10.00 se amână. Profit de veste și mai stau 30 de minute în pat.

Mă ridic din pat la 8.30, mă duc să hrănesc pisica, îmi pun de cafea, mă duc să îmi fac ritualul de frumusețe, apoi scriu în jurnal, meditez și ascult afirmații. Am două tipuri de meditație: ghidată, pe care o fac cu aplicația Mindspace, și neghidată, pe care o fac doar ascultând mantre și încercând să fiu atentă la respirație.

De la 9.30 până la 12.00 lucrez intens, apoi la 12.00 vine Ana la mine să îmi facă masaj. Masajul durează de obicei în funcție de cât de încordat îmi este spatele, astăzi durează o oră jumătate. Ana este fantastică – pe lângă faptul că este extrem de pricepută la masaj este și o prezentă plăcută și parcă abia aștept să o revăd de fiecare dată. Masajul costă 120, dar îi las 130 lei.

După masaj îmi fac niște mâncare chinezească, apoi mă pregătesc de următoarea întâlnire pe Zoom de la ora 15.00. După call, între 15.40 – 17.00 lucrez pentru clienți.

De la ora 17.00 am un eveniment online pe care trebuie să-l urmăresc fiindcă este a unui client pe care l-am ajutat cu consultanță în social media și vreau să mă asigur că totul iese bine. La ora 18.00 mai trimit niște mailuri și închei ziua de muncă.

Mă îmbrac și ies la Control să mă văd cu o prietenă. Cheltuiesc 40 de lei pe două pahare cu vin. La ora 21.00 plecăm de la Control spre mine, unde mai stăm până la 23.00 de povești. Pe la 23.30 mă pun la somn.

Total zi: 170 de lei

VINERI

Mă trezesc la opt, mă duc să hrănesc pisica, îmi fac un ceai negru cu lapte, apoi ritualul de frumusețe, jurnal, meditație și afirmații.

De la 10 la 11 am o nouă ședință de consultanță în comunicare, și vorbesc despre poziționare și cum să-ți găsești un tagline pentru blog.

De la 11.00 la 12.00 mai trimit niște mailuri, două facturi și apoi mănânc niște mâncare chinezească de ieri.

La 12.30 plec la manichiură (120 lei). Am găsit un loc în care manichiura semipermanentă se face cu geluri bio și sunt extrem de încântată de cum arată manichiura, dar mai ales unghia mea după ce nu mai am ojă.

După manichiură, mă duc să mă întâlnesc cu un client, unde stau 2 ore. Apoi, pe seară, mă duc acasă la un prieten, care ne gătește pizza.

Stau până la 22.30, apoi la 23.00 sunt acasă. Mă uit 20 de minute pe TikTok, apoi mă pun la somn.

Total zi: 120 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc la 09.00, îi fac curat pisicii, îi dau de mâncare, îmi fac un ceai, mănânc ceva pe fugă, apoi îmi fac bagajul.

La ora 10.20 plec spre Gara de Nord, îmi iau bilet de tren online spre Brașov (24 de lei). Ajung în gară și îmi iau o apă și o cafea (15 lei).

Pe tren citesc cartea ”Cel mai Bogat Om din Babilon”, din care mai am câteva pagini și sunt din ce în ce mai motivată ca de luna asta să îmi fac un buget mai clar de cheltuieli, să îmi pun deoparte 10% din cât câștig și să îmi fac trei plicuri în care să îmi pun bani separat: un plic pentru pensie, un plic pentru viitoarea casă, un plic pentru educație & cultură. Calculasem eu că 150 de lei pe lună, strânși în 30 de ani, ajung să am 11.000 de euro la bătrânețe. Suficient cât să îmi permit vacanțe și să fiu o doamnă relaxată.

Ajung la ora 14.00 la Brașov și dau 15 lei pe taxi până la părinții mei.

Mănânc ciorbă de salată pe săturate, apoi povestesc cu tata. La ora 16.00 trebuie să intru online la un curs de planificare a obiectivelor pe 2021 pe care am dat 240 lei.

După curs beau un ceai de gutui cu mama, apoi plec să mă văd cu prietenele din Brașov. Ne plimbăm pe străzi, bem un vin fiert, apoi ne oprim să ne luăm un cheeseburger de la Mc, unde plătesc eu pentru toate trei (34 de lei). Mâncăm în mașină și povestim amintirile din liceu. Merg apoi la una dintre prietene să dorm, bem încă o cană de vin fiert, apoi povestim până la 1.

Total zi: 328 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc la 11.00 la prietena mea, bem o cafea împreună, apoi mă duc să mă întâlnesc cu mama în oraș. Îi cumpăr niște flori cu 10 lei de la o doamnă de pe stradă.

Ne plimbăm prin Brașov două ore, povestim și ne încurajăm una pe alta. Deși am stat 21 de ani în Brașov, acum mă simt cumva străină. Anul ăsta, din cauza pandemiei, am venit acasă doar de trei ori și de fiecare dată sunt temătoare și încerc să stau cât mai puțin timp cu părinții; nu i-am mai îmbrățișat strâns sau fără mască de un an. Ne plimbăm pe Republicii și văd într-o vitrină ișler, desertul tradițional al Brașovului. Mă opresc să îmi cumpăr, ea nu vrea, dau 9 lei.

După plimbare mergem să luăm masa în familie cu fratele și tatăl meu. Mâine este ziua de nume a fratelui meu, așa că îi dau 100 de lei cadou. Mâncăm, povestim, apoi eu mă duc la fratele meu să mai stau cu el și să dorm la el.

Îmi face o prăjitură (e bucătar) și povestim despre pasiunile lui, mâncare, uleiuri esențiale, agricultură. Ne punem la somn devreme pentru că mâine la ora 6.30 dimineață am tren spre București.

Total zi: 119 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.