Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o analistă financiară, de 28 de ani, care locuiește în București, împreună cu soțul și cățelul lor.

***

Job: Analist
Domeniu: Financiar
Vârstă: 28 de ani

Locație: București
Salariu lunar: 6000 lei
Bonus anual: 6000 lei
Bonuri de masă: 300 lei (de cand cu pandemia mi-au fost virate pe un card pe care nu l-am ridicat încă, astfel încât am strâns aproximativ 1500 lei);
Venituri din dobânzi (anuale): 1000 RON

Despre mine

Locuiesc împreună cu soțul și cățelul nostru în București, într-un apartament cu 2 camere. Apartamentul a fost primit de la părinții lui, astfel încât nu plătim rate/chirie. Planul pe termen lung este să ne cumpărăm o casă fără credit, cât mai aproape de centrul Bucureștiului.

Ambii avem veniturile asemănătoare, care au evoluat progresiv de când ne cunoaștem și pe care le gestionăm separat. Fiecare are economiile lui, conturile lui și produse de pensie privată/investiții separate. Pentru lucrurile mai costisitoare ne consultăm înainte și le plătim la jumătate (vacanțe, cheltuielile cu nunta, electrocasnice, mobilă nouă etc). În rest, fiecare își cumpără din banii lui lucrurile de care are sau nu are nevoie: telefon, laptop, biciclete, trotinete, playstation etc.

Mâncarea, ieșitul în oraș, veterinarul și alte cheltuieli curente le plătim de obicei cu rândul (nu stăm să ținem evidența). De asemenea, atunci când este cazul, le mai trimit bani părinților mei, lucru pe care îl fac, bineînțeles, din salariul meu.

În general nu suntem deloc cheltuitori (soțul meu economisește mai mult ca mine): cumpărăm haine destul de rar, în general căutăm să fie de bună calitate chiar dacă inițial costă mai mult. Intrăm destul de rar în magazine/mall-uri și nici online nu prea facem comenzi.

Mie nu îmi place să îmi cumpăr haine online pentru că am fost dezamăgită de multe ori și nu am răbdarea necesară să umblu după curieri să fac retururi. Singurele lucruri pe care le achiziționez online sunt cărți/puzzle-uri și adidașii pentru alergat (pentru că știu mărimea și modelele de care am nevoie).

De ceva timp nu ne mai facem nici cadouri semnificative de zile de naștere/Crăciun pentru că am cam epuizat variantele 🙂 și de banii respectivi mergem de obicei în câte un city-break.

Comandăm cam de 1-2 ori pe săptămână mâncare prin Glovo; de regulă nu prea gătesc și nici nu îmi place (am avut o perioadă în care găteam des și aruncam multă mâncare). Eu lucrez din martie de acasă și soțul lucrează de câteva săptămâni de la birou.

Când lucram și eu la birou mâncam la prânz cu colegii la diverse cantine/restaurante dar acum, de când cu pandemia, nu prea pot să îmi comand zilnic singură de mâncare, deși aș vrea (soțul mănâncă la birou). Gătesc de regulă ceva simplu: o salată, pui la cuptor, șnițele, ouă, sandvișuri etc.

Facem cumpărături mai semnificative o dată pe săptămână de la Lidl, Kaufland, piață etc și în rest de la Mega-ul de lângă casă.

La salon nu prea mă duc decât pentru tuns. De vopsit, pensat, epilat, manichiură/pedichiură mă ocup eu, acasă, de când mă știu.

Referitor la produsele de îngrijire și make-up, în general prefer să cumpăr puține produse, dar de mai bună calitate, pe care le reînnoiesc (sunt fană produse MAC, Huda Beauty, Benefit și Estee Lauder – pe care le caut de regulă la promoții). În rest, am o gama largă de palete de make-up, pensule, bronzere etc. pe care le-am primit cadou de Crăciun/ziua mea (fie de la mine ☺ fie de la alții). Din păcate arunc și foarte multe pentru că stau nefolosite (mai ales acum).

Cheltuieli/Economii lunare


Depozite: 3000 lei
Fond pensie privată: 350 lei. Am 2 produse de pensie privată – unul făcut acum 2 ani, de 170 RON, și altul început anul acesta, de 150 RON. Pe măsură ce îmi vor crește veniturile, am de gând să-mi mai fac un produs separat. Am ales să fac mai multe în eventualitatea în care nu voi putea să le mențin pe toate și, în acel caz, să nu pierd toată suma investită. Oricum, produsele achizitionate permit retragerea (fără pierderi) după 8 ani de la deschidere.
Întreținere: 400 lei (plătesc eu)
Cartelă Vodafone: 28 lei (plătesc eu;)
Curent și abonament internet & TV: aproximativ 180 lei (plătește soțul)
Mâncare cățel: 100 lei (plătim amândoi)
Benzină: 100 lei (plătește el); stăm aproape de locurile de muncă, astfel încât folosim fie transportul în comun, fie trotineta electrică. Mașina o folosim doar în weekend și când plecam în vacanțe);
Diverse donații, dar nu recurente: 70 lei

LUNI

Mă trezesc la 07.45, deschid laptopul, îmi beau cafeaua gata pregătită de soț (el se trezește de la 06.30 și plimbă cățelul) citesc mailurile și mă apuc de treaba până la 10.30 (soțul pleacă spre birou la 08.45 cu trotineta). Pun o mașină la spălat, pun niște Modern Talking pe YouTube și mă întorc la muncă mai cu spor. 🙂

Munca mea presupune mult lucru pe cont propriu, ceea ce apreciez mult. Ți se dau niște task-uri/proiecte pe care trebuie să le finalizezi într-o anumită perioadă de timp, astfel încât te poți organiza cum vrei. Mie de regulă îmi place să muncesc de dimineața pentru că sunt mai productivă. Evit pe cât posibil să stau seara peste program. Până acum programul mi-a fost respectat la locurile de muncă și astfel am putut mereu să îmi fac planuri după-amiaza și să mă bucur de timpul meu liber.

La ora 13 ies cu cățelul afară 20 de minute și mă întorc la treabă. Mănânc lângă laptop niște pui la cuptor cu salată de roșii. Este zi de salariu, astfel încât îmi transfer 3000 lei într-un cont de depozit pe 15 luni, reînnoibil automat. E un obicei pe care îl practic de la primul salariu – transfer jumătate din acesta în depozite făcute în RON/USD/EUR. Dacă știu că în acea lună voi avea cheltuieli extraordinare (dentist, vacanțe etc) îmi voi face calculele și voi transfera mai puțin).

Din cei 3000 lei rămași, îmi las 900 lei în contul curent atașat cardului și transfer restul 2100 lei în alt cont curent din 2 motive: 1. Psihologic – dacă vezi că ai disponibil în cont 900 lei, tinzi să cheltuiești mai puțin decât dacă vezi 3000 lei; 2. Siguranță – în cazul în care mi se fură cardul contactless, până la blocarea lui să nu rămân fără suma din cont).

Lucrez până la ora 16, când închid laptopul și ies afară cu cățelul pentru 2 ore. E un obicei pe care îl practic zilnic (eu scot cățelul la o plimbare lungă după-amiaza și soțul dimineața și seara pentru 20 de minute).

Îl văd ca un beneficiu pentru mine și fac asta deja de 6 ani: fac mișcare (într-o zi obișnuită fac minimum 13.000 de pași, fără alergat), mă relaxez, vorbesc la telefon cu părinții și bunicii mei și socializez și cu alți stăpâni de căței din cartier. De asemenea, spre finalul plimbării mă așez pe bancă și citesc 50 de pagini dintr-o carte (mi-am impus acest target zilnic, dar dacă acea carte e foarte interesantă, citesc mai mult).

Cărțile le achizitionez de regulă de pe Elefant sau de la diverse anticariate/ târguri. În orașul natal este un târg săptămânal de vechituri unde se vând cărți la 1-2 lei/ bucata. Când am fost ultima dată am cumpărat 20 de cărți, astfel încât am ce citi o perioadă. 🙂

La ora 18, intru în casă și spăl cățelul. Vine soțul și mâncăm împreună – eu niște tartă cu vișine de la mama, el niște pui. La ora 19 plec în parc să alerg. Alerg cam 40 de minute și mă întorc, fac un duș și mă pun la laptop. Citesc știrile financiare (știrile nu le mai citesc de mult timp pentru că îmi aduc o stare de panică, prefer să mă uit doar pe statisticile mondiale cu pandemia).

Schimb așternuturile, împăturesc niște haine și după ne punem amândoi la seriale. MASH este serialul pe care îl urmărim în prezent. E un serial de comedie vechi, genial de bun. Ne uităm la 3 episoade, soțul adoarme și eu vreau să termin un film început în weekend, Bringing Up Baby. De când urmăresc seriale, nu mai pot să mă uit la un film cap-coadă).

Termin filmul pe la 12 și mă culc.

Total zi: 3000 lei

MARȚI

Mă trezesc la 07.05, îmi deschid laptopul, îmi beau cafeaua și mă apuc de treabă. Muncesc cu muzică pe fundal până la 11, când iau o scurtă pauză să mă joc cu cățelul și să fac 100 de abdomene. Mă întorc la lucru și, din păcate, îmi dau seama nu am când să îl scot în pauza de masă.

Mănânc rapid, lângă tastatură, niște pui cu o roșie și îi dau și lui o gustare să mă ierte. Am un workshop pentru o aplicație nouă ce ține de la 13 la 16, timp în care, cu căștile în urechi, reușesc să fac și 60 de genoflexiuni și să calc 4 tricouri. 🙂

La ora 16 workshopul se termină și ies la plimbare cu cățelul. Este foarte cald, așa că ne oprim pe o bancă, citesc cele 50 de pagini zilnice și îmi sun bunica. Vorbim cam 35 minute despre diverse. Sunt foarte apropiată de bunica mea, vorbim zilnic, câteodată și ore întregi.

La ora 18.30 vine soțul de la muncă și mâncăm împreună niște sandvișuri cu icre și roșii. La ora 19 cobor să plătesc întreținerea (411 lei), mă schimb în hainele de alergat și plec în parc (stau la 25 de minute de parc).

Alerg 40 de minute după care mă întorc și fac un duș. Sunt foarte însetată și îmi pun un pahar de apă rece cu sirop de trandafiri (făcut de mama). Este foarte, foarte bun. Soțul bea o bere rece și stăm de vorbă până la ora 21.30, după care ne așezăm fiecare la laptopul lui.

Citesc rapid niște știri pe ZF și pierd timpul pe YouTube. Mă uit la un filmuleț nou al lui Pewdiepie, ce-a mai făcut bunica lui Mircea Bravo și apoi continui cu niște vloguri de călătorie de-ale lui Backpackyourlife, Travel A Bit și Marian Adventures (sunt cu toții români și au vloguri de călătorie foarte drăguțe). Mi se face foame și mă apuc să ronțăi niște biscuiți cu ciocolată de la Lidl.

Se face rapid ora 23 și mai avem timp de un episod din MASH. Râdem cu lacrimi și ne culcăm pe la 23.30, cu cățelul la mijloc.

Total zi: 411 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 07.45, mă joc cu cățelul, vorbesc cu soțul (care lucrează azi de acasă) și mă apuc de muncă.
La 12 ies cu cățelul pentru 20 minute și vorbesc cu niște colege la telefon. Este ziua uneia din ele astfel încât transfer 50 lei pentru cadou.

Mă întorc acasă, mâncăm împreună niște ouă prăjite cu telemea și salată cu roșii, după care ne întoarcem fiecare în camera lui. Mă sună curierul: îmi vin adidașii comandați în weekend, dau 360 lei cu tot cu bacșiș (au fost reduși de la 650, yay 🙂 ) și de abia aștept să îi port.

Pe la ora 15 mă apucă din nou foamea și îmi pun rapid niște iaurt grecesc cu miere și nuci. La ora 16 ies afară și mă plimb până la 18 cu cățelul, timp în care vorbesc cu ai mei și ascult niște stand-up comedy. Mi se face poftă de pizza și comand 2 pizza de la Borsalino, prin Glovo. În total 73 lei cu tot cu tips ( plătesc eu).

După pizza, ies la plimbare cu niște prieteni pe străduțele de lângă Universitate (e mai puțin aglomerat) și ne întoarcem pe la 21.30. Fac un duș, mai mănânc niște iaurt cu nuci (azi a fost o zi de răsfăț ☺) și mă uit pe YouTube până la 23.30.

Adormim din nou cu cățelul la mijloc.

Total zi: 483 lei

JOI

Mă trezesc cu greu pe la 08.30. Astăzi e o zi în care nu prea am chef de muncă, dar o iau încet și mă prinde ora 12.30 la laptop.

La 12.30 ies cu cățelul afară. Mă întorc, îmi pun 2 sandvișuri cu telemea și roșii și continui munca.

La ora 16 mă apucă din nou foamea și mănânc un baton fitness. Ies cu cățelul până la 18, timp în care îmi dau seama că nu am chef să ies la alergat pentru că e foarte, foarte cald. Decid să mă duc până la un aprozar aflat cam la 30 de minute de casă, să fac și mișcare și să mai cumpăr niște fructe și legume.

Ajung la aprozar pe la 19.30 și iau niște roșii, castraveți, ceapă și ardei (fructe nu mai aveau). Plătesc 25 lei și apoi mă opresc la Mega să iau niște bere pentru soț și apă minerală, nectarine și baby spanac pentru mine (17 lei). Eu, una, nu sunt fană bere sau alcool, beau destul de rar.

Ajung acasă, îmi pun apă minerală cu sirop de trandafiri și mă așez la calculator să ascult niște muzică. Mă mustra conștiința că nu am alergat azi, așa că mă apuc să fac niște serii de abdomene, genoflexiuni și exerciții pe muzica lui Modern Talking și Depeche Mode.

Mai citesc niște știri, ascult niște interviuri pe pagina lui Ion Cristoiu pe YouTube și mă uit pe booking pentru următorul concediu. Din păcate, cu pandemia și numărul de cazuri în creștere din România, e destul de greu să îți plănuiești o vacanță. Sunt destule opțiuni momentan dar soțul meu găsește câte o problemă la fiecare. 🙂

Ne-am uitat și pe câteva trasee din țară dar nu ne încânta pe nici unul (ori trebuie să mergi mult cu mașina că să reușești să vezi câte ceva, ori sunt foarte scumpe). La mare la noi n-am mai mers de ani de zile și nici nu intenționez să o fac prea curând. Din fericire am reușit anul acesta să avem o vacanță în Grecia dar mai avem multe zile de concediu și nu știm dacă mai reușim să plecăm pe undeva în afară. Dacă nu, asta e, le păstrăm pentru la anul.

Adormim pe la 12, certându-ne pe tema vacanței.

Total zi: 42 lei

VINERI

Mă trezesc la 8.00 și deschid laptopul. Soțul lucrează și astăzi de acasă și iese cu cățelul la plimbare.

Lucrez până la 11.30 și ni se face foame. Dau o comandă prin Glovo la Hanul lui Manuc – 2 meniuri ale zilei (68 lei, cu tot cu transport și bacșiș – plătesc eu). Mâncarea ajunge foarte rapid și este foarte gustoasă (e prima dată când comand la ei și cu siguranță o să o mai fac).

La ora 13 particip la o ședința prin skype ce ține 2 ore. Pică internetul și mă enervez deoarece trebuia să particip destul de activ și pierd detalii importante. Își revine netul până la urmă și continui treaba până la 16. Ies cu cățelul la plimbare prin centru.

La ora 18 ne întâlnim cu soțul (el termină programul la 18) și ne ducem la o terasă în Centrul Vechi. Eu îmi iau o limonadă și el 2 beri, cățelul bea și el apă 🙂 (42 lei + tips – plătește el). Atmosfera e foarte drăguță și e puțină lume (poate pentru că e august). Îmi iau și o înghețată de la Delicii Libaneze – 15 lei plătesc eu. Înghețata mi se pare mult mai bună ca la Cremeria Emilia și nu e deloc aglomerat.

Continuăm plimbarea pe malul Dâmboviței, unde ne oprim pe bancă să admire cățelul priveliștea (pasiunea lui e să stea pe bănci să se uite la oameni 🙂 ). Ne îndreptăm pe jos spre casă, timp în care ne oprim și socializăm cu trei stăpâni de căței.

Ajungem acasă pe la 21.30. Soțul îi face o baie cățelului și ne uităm la câteva episoade din MASH.

Total zi: 83 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim pe la 07.30, lucru pe care îl facem de obicei în weekend pentru că vrem să ne bucurăm de timpul liber și răcoros de dimineață. Ne îmbrăcăm și ieșim cu cățelul prin cartier. E pustiu și nu e foarte cald. Ne oprim la o cafenea și ne luăm două Flat White și niște cookies (34 lei – plătește el).

Ne întoarcem acasă pe la 10, după care plecăm cu mașina la cumpărăturile săptămânale. Luăm diverse: 230 lei – plătește el.

Ne întoarcem pe la 11.30 și e deja foarte cald, așa că decidem să stăm în casă să facem curățenie și mâncare. Eu mă apuc să gătesc și soțul face curățenie prin casă și pe balcon. Fac niște supă de pui, șnițele de pui și dovlecei și cartofi prăjiți.

Termin de gătit pe la 13, mâncăm și fac curățenie prin bucătărie. Mă așez la laptop și mă simt destul de obosită, așa că adorm vreo 2 ore cu cățelul în brațe (soțul folosește acest timp să se joace pe playstation ☺).

Mă trezesc și ieșim cu toții la o plimbare în parc unde iau 2 înghețate – 18 lei (plătesc eu).

La ora 19 ne vedem cu niște prieteni și mergem în parcul Tineretului. Ne hotărâm să vizităm și Orășelul Copiilor, unde ne dăm în diverse mășinuțe. Am cheltuit cam 45 lei de persoană, fiecare și-a plătit partea lui. Ne-am distrat super, e un lucru pe care nu l-am mai făcut din copilărie și ne-am simțit cu toții foarte bine. Cu siguranță vom mai repetă experiență.

Ne întoarcem la 22.00 acasă și ne plimbăm împreună cu prietenii noștri și cățelul prin cartier. Cățelul se bucură foarte mult că e în centrul atenției și că e mai răcoare afară, așa că stăm până la 23.00.

Ne întoarcem acasă și ni s-a făcut foame. Soțul își pune niște șnițele și eu mănânc niște pepene galben cu pufuleți în fața laptopului în timp ce scriu MD și mă uit la filmul On The Waterfront. Astăzi nu am alergat,însă am făcut peste 30.000 de pași, așa că nu mă simt vinovată că mănânc prostii. ☺

Ne culcăm pe la 1.00

Total zi: 63 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc împreună cu soțul la 07.30. Eu ies la alergat și el iese afară cu cățelul. Mă întorc pe la 08.30, fac un duș și plecăm cu cățelul în parc. Alegem să vizităm parcurile Grădina Icoanei și Ioanid pentru că sunt foarte frumoase, liniștite și cu multă umbră. Cățelul se joacă cu alții și noi stăm pe bancă și citim.

Stăm până la 11.20 și ne întoarcem acasă pentru că ni s-a făcut foame. Mâncăm o salată mare cu roșii, ardei și spanac și încălzim șnițelele de ieri. Mă apuc să spăl aragazul, să pun o mașină la spălat și soțul schimbă ghiveciul la plantele de pe balcon.

Nu am chef să stau în casă, așa că dau o fugă până la Carrefour să iau niște pepene galben. Pe lângă pepene mai iau niște bere pentru soț (29 lei).

Mă întorc acasă și continui căutările pe booking, făcând o lista în excel cu destinațiile, hotelurile, prețurile și distanța, pentru a le prezența soțului. 🙂 Îmi place mult să caut vacanțe și itinerarii (într-un an obișnuit mergem cam în 2 vacanțe de 5-7 zile și 3 city-break-uri căutate din timp la prețuri foarte bune). Însă anul acesta ne-a cam dat planurile peste cap, fiind nevoiți să anulăm 2 concedii.

După finalizarea listei, mă apucă curățenia prin dulapuri. Îmi ia cam 2 ore, timp în care ascult podcasturi pe YouTube. Îmi fac manichiura și ma pregătesc să ies în oraș.

Ne plimbăm pe străduțe de la Unirii până în Piață Română și ne întoarcem obosiți acasă. Ne punem la laptop la filmul Hotel Rwanda, timp in care mâncăm struguri și pufuleți.

Total zi: 29 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***