Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o group account manager, de 35 de ani, din București, care locuiește într-un apartament luat prin credit ipotecar.

***

Job: Group Account Manager
Domeniu: Publicitate
Vârsta: 35 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 6700 lei

Cheltuieli lunare

Rată credit ipotecar: 1550 lei (320 euro)
Întreținere: 200 lei (aproximativ)
Enel 60 lei
Telefon: 35 lei
Epilat: 50 lei
Vopsit: 250 lei
Internet, Netflix, Spotify: 100 lei
Donații: 2 euro Magic Home, 2 euro Salvați Copiii, 2 euro Dăruiește Viață

Despre mine

Sunt într-o relație de jumătate de an, dar locuiesc singură într-un apartament de 2 camere pe care l-am luat cu un avans din economii + credit ipotecar.

Anul trecut a reprezentat un punct de cotitură în viața mea din punct de vedere financiar.

Am renunțat la:

– a folosi cardul de credit
– fumat (ceea ce, pe lângă avantajele de sănătate, îmi aduce și economii considerabile)
– mâncat la prânz în oraș, zilnic (mi-a prins bine în pandemie)
– a merge la salon pentru epilat; Am decis să nu mă mai epilez la salon după ce o cosmeticiană mi-a rupt o aluniță care a sângerat urât și am ajuns la dermatolog cu ea. Merg în continuare la salon doar pentru epilatul inghinal, care mi se pare mai problematic, dar pe mâini, picioare și la axilă am învățat să mă fac singură, cu aparatul.

Am început să:

– îmi fac buget lunar, pe 3 categorii: savings (economii – o treime din salariu), needs (cheltuieli fixe, ca rată, întreținere, internet etc), wants (cosmetice, haine, vacanțe etc)
– dau un ”rol” fiecărui leu – când îmi bugetez luna care începe, știu unde o să meargă fiecare leu, fie că vorbim de economii, cheltuieli fixe sau variabile. Așa simt că dețin controlul și că ”respect” banii pe care îi câștig.

Alte trei trucuri de economisire mai ciudate, dar foarte eficiente pe care le folosesc:

Țin ”post” la cheltuieli

În fiecare lună, am o săptămână în care nu cheltuiesc absolut nimic pe lucruri non-esențiale. Achit doar utilitățile (dacă sunt) și mâncarea de bază, dar nu îmi iau nimic altceva. Toamna încerc să fac asta o lună întreagă și…se văd rezultatele la finalul lunii.

Transform răsfățurile în economii

Obișnuiam să cheltuiesc sume mici (dar care la finalul lunii se adunau în sume mari) pe tot felul de răsfățuri: cafele specialty to go, lumânări parfumate, bombe de baie efervescente, vinuri, produse de papetărie, produse de make-up etc. Între timp mi-am impus o regulă: orice sumă cheltuiesc pe un astfel de răsfăț trebuie să o echivalez în economii. Un exemplu: am dat 94 de lei pe o paletă de eyeshadow de la Benefit, atunci voi pune aceeași sumă în contul de economii. Făcând asta mi-a și crescut fondul de economii, dar mă și gândesc de două ori înainte să cumpăr prostioare.

Calculez achizițiile în ore

Atunci când cumpăr lucruri ”nice to have” mai scumpe, calculez câte ore de muncă presupun respectivul obiect. Un exemplu: mi-a rămas gândul la o pereche de sandale Guess Jeans, pe care m-am păcălit că ”trebuie” să le am. Erau la reducere (570 de lei de la 650) și din piele, așa că mai că mi le-am comandat. Apoi am calculat câte ore de muncă ar acoperi respectiva achiziție și când am văzut rezultatul (17), am renunțat.

LUNI

Prietenul meu a dormit la mine, așa că ne trezim mai târziu decât de obicei, pe la 8. Fac o cafea, mai stăm puțin de povești, apoi el pleacă. În mod normal dimineața fac 30-40 de minute de sport, dar azi le las pe mai târziu.

Fac un duș, mă machiez, îmi pun hainele de muncă, apoi îmi mai fac o cafea și pe la 9 mă pun la treabă. Lucrăm acasă din aprilie și, deși mai am colegi care merg la birou, de când cu creșterea numărului de cazuri de Coronavirus, prefer să nu-mi asum riscuri inutile.

Stau în call-uri până la 14.00, când fac o scurtă pauză de prânz. Am făcut ieri niște piept de pui la grătar, așa că acum îmi încălzesc o porție și o mănânc cu o salată de roșii, cu castraveți și brânză feta.

Termin treaba în jur de 19, apoi fac 30 de minute de sport și duș. Pe la 20.30 iau cina, o salată caprese reinterpretată: felii de piersică, mozzarella, busuioc proaspăt, din ghiveci (am cumpărat unul săptămâna trecută de la Mega) și oțet balsamic. E o cină de vară light și delicioasă.

Închei seara citind câteva ore din ”Rivalele”, un roman primit cadou de la o prietenă, despre Elsa Schiaparelli și Coco Chanel. Aș prefera s-o citesc pe o plajă, cu un Mojito în mână, dar asta e situația.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Mă trezesc la 7, meditez 10 minute, apoi beau o cană cu apă, mă echipez și fac sport vreo 30 de minute. Urmează un duș și apoi nelipsita cafea, pe care o beau în timp ce mă uit pe Instagram, Facebook, Pinterest etc.

Mă machiez, mă îmbrac și încep munca la 9 fără puțin. Azi va fi o zi lungă. Mâine avem o prezentare la client la care mai trebuie să lucrez. Dacă nu ar fi call-urile, ar fi ușor, dar îmi ”înghit” cea mai mare parte din zi.

Fac pauza de prânz abia la 15, când mănânc o altă porție de piept de pui, lângă niște broccoli scos de la congelator și făcut cu unt și puțin usturoi.

Îmi petrec după-amiaza între call-uri și munca la prezentare. Mai fac o pauză pentru cină, pe la 20. Mănânc toast cu humus (cumpărat, nu făcut) și câteva felii de castraveți, apoi mă întorc la treabă.

Termin prezentarea pe la 24, apoi o mai repet timp de o oră. Fac un duș rapid și cad lată, pe la 2 fără puțin.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Mă trezesc puțin mai târziu decât de obicei, pe la 8 fără un sfert. Meditez 10 minute, fac un duș, beau cafeaua, mă îmbrac, mă machiez și intru în call la 9. Prezentarea e un succes, clientul e mulțumit, respir ușurată. 🙂

Fac o pauză pe la 12, probabil de la oboseală mi se face foame. Mănânc ultima porție de piept de pui la grătar cu salată. Mi-e poftă de ceva dulce, dar nu am ciocolată și nici n-am chef să ies la magazin. Din fericire îmi aduc aminte că mai am înghețată la congelator și mănânc una.

Îmi mai fac o cafea pe la 15 și fac o pauză să verific dacă niște produse The Ordinary de care am nevoie au apărut pe stoc la Farmacia Tei. Mi se termină ambele și sunt puțin anxioasă; au făcut minuni pentru pielea mea și n-aș vrea să întrerup folosirea lor. Nu le găsesc pe stoc, așa că decid să le comand de pe site-ul deciem.com. Ies mai ieftin decât la Tei și am livrare gratuită dacă depășesc 25 de euro. Total: 173,45 lei.

Termin munca la 19.30. Mă echipez de sport, dar după primele 5 minute, mi se face rău. Cred că e de la oboseală, așa că decid să mă opresc. Fac un duș și mănânc 2 felii de toast cu unt de arahide și câteva felii de banană.

Nu am energie nici să citesc, așa că mă uit la niște episoade din Dark pe Netflix. E unul dintre cele mai bune seriale pe care le-am văzut în ultimul timp.

Fac un duș și pic lată pe la 22.30.

Total zi: 173,45 lei

JOI

Mă trezesc la 7, meditez beau apă, mă echipez și fac sport. Fac duș, beau cafea, apoi mă machiez, mă îmbrac și încep munca.

Fac pauza de prânz la 14, când îmi fac o salată caprese, varianta clasică (da, îmi place mult). Primesc o notificare că a scăzut prețul unui produs pe care l-am trecut la favorite pe emag (detergentul capsule de la Ariel – 110 lei). Înainte să dau comanda, o sun pe mama, să văd dacă vrea și ea ceva. Mă roagă să-i comand niște capsule de colagen și apă termală (187 lei: 3 cutii de colagen și 2 spray-uri cu apă termală).

Continui munca până la 19. Azi au fost, din fericire, mai puține call-uri și am reușit să-mi fac treaba.

La 20 vine la mine prietenul meu. Comandăm o pizza mare (50 de lei cu tot cu bacșiș) și ne uităm la Eurovision pe Netflix. E pe cât de prost ne-am așteptat să fie, dar e un feel good movie, totuși.

Total zi: 347 lei

VINERI

Ne trezim la 7, prietenul meu are și el un call azi devreme. Bem cafeaua împreună, apoi el pleacă. Eu meditez, fac sport, duș, mă îmbrac, mă machiez și trec la treabă.

Iar stau în call-uri până pe la 15, când fac pauza de prânz. Nu prea mai am nimic prin frigider, așa că îmi fac o omletă cu șuncă și brânză, pe care o mănânc lângă o salată din ultimele roșii și ultimii castraveți. Că tot sunt în pauză, plătesc online curentul (67,55 lei) și întreținerea (168 lei).

Îmi închei ziua de lucru la 19, apoi fac un duș și îmi pregătesc o geantă cu lucruri pentru weekend. Prietenul meu vine să mă ia la 20, weekendul ăsta stăm la el.

Total zi: 235,55 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim târziu și lenevim în pat până pe la 11, apoi bem o cafea și mergem să facem piața (plătește el). Pe drum spre casă trecem pe lângă un Optiblu, așa că intru să-mi iau lentile și o soluție de curățat (208,99 lei).

La prânz mâncăm pui la cuptor cu salată și pepene la desert.

Ne petrecem după-amiaza citind (eu mi-am luat ”Rivalele”, el citește o carte despre administrația Trump), apoi spre seară ieșim la o plimbare într-un parc din apropiere. Din fericire e un parc mic, așa că traficul e redus, dar tot purtăm mască. Ne îngrijorează pe amândoi situația din țară.

Încheiem seara cu o salată de vară și cu niște activități 18+. :))

Total zi: 208,99 lei

DUMINICĂ

Ca și sâmbătă, lenevim în prima parte a zilei: citim, ne uităm pe social media, povestim.

La prânz facem niște somon la grătar cu salsa de mango și orez. Iese un deliciu! Mai mâncăm o porție de pepene, apoi ne culcăm de prânz.

După-amiaza ne uităm la un documentar interesant despre minimalism pe Netflix.

Pe la 20 plecăm la mine și, pentru că frigiderul e gol, comandăm din nou pizza (50 lei, cu bacșiș).

Activități 18+ din nou :)) și ne culcăm, urmează o săptămâna lungă pentru amândoi.

Total zi: 50 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***