Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un copywriter care locuiește împreună cu prietenul ei și îl susține financiar, cât timp acesta își caută un job.

***

Job: Copywriter
Domeniu: Publicitate
Vârstă: 30 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 6500 lei

Cheltuieli lunare

În această perioadă împart veniturile mele cu prietenul meu. Locuim împreuna, iar cheltuielile sunt acoperite din salariul și veniturile suplimentare din proiectele mele. El este implicat într-un proiect personal care nu este încă monetizat. Între timp, își caută un job full-time.

Chirie: 1400 lei
Întreținere: 500 lei
Curent: 60 lei
Telefon: 50 lei
Internet: 30 lei
Terapie: 600 lei
Cosmetică: 100 lei
Economii: 500 lei

LUNI

Dimineața
Obișnuiesc să mă trezesc la 7:30 dimineața. A pregătit prietenul meu sandwich-urile cu o seara înainte, așa ca le-am pus rapid în sandwich-maker. Între timp am pregătit cafelele. Îmi place să îmi savurez micul dejun și prima cafea acasă, alături de prietenul meu, chiar dacă asta înseamnă să mă trezesc un pic mai devreme și să amân plecarea la job.

Prânz
Compania la care lucrez ne asigură mâncarea de prânz. Ca desert, am avut niște biscuiți rămași din săptămâna precedentă. Nu a fost nevoie sa îmi cumpăr nicio gustare azi.

Seara
Am luat cina la muncă. De cele mai multe ori, îmi rămâne mâncare de la masa de prânz. După job, am mers direct acasă. Cu o zi înainte am fost în Carrefour, așa ca suntem aprovizionați cu tot ce avem nevoie. Nu a fost nevoie sa achiziționez nimic pe parcursul zilei.

Total: 0 lei. Yay! 🙂

MARȚI

Dimineața
Mi-am început ziua în forță, cu o vizită la stomatolog. Am mâncat și băut cafeaua rapid înainte de plecare, iar la 7:30 m-am prezentat la programare. Am luat taxiul până la clinică, apoi până la muncă. În total am dat 22 de lei. Consultația și procedura stomatologică au fost 210 lei.

Prânz
Am luat prânzul din nou la muncă. Nu am simțit nevoia de gustări extra, așa că nu am ieșit deloc la cumpărături în pauza de masă.

Seara
Am luat cina la muncă. L-am rugat pe prietenul meu să cumpere pâine pentru micul dejun. A costat în jur de 6 lei. Nu a fost nevoie de alte cumpărături. Avem încă provizii după vizita la hypermarket.

Total: 238 lei

MIERCURI

Dimineața
Mi-am luat micul dejun acasă, ca în fiecare zi. La muncă, am băut cafeaua. Avem aparat de cafea, așa că nu este nevoie să o achiziționez.

Prânz
Astăzi am avut pește la prânz. Se numără printre alimentele mele preferate, așa că a fost o masă reușită.

Seara
Mi-am luat cina din nou la muncă. Nu îmi place sa mănânc mult seara, nici să gătesc după o lungă zi de lucru. De obicei cinez între 5 și 6 după-amiaza și aleg să mănânc porții mici sau să iau gustări cât mai simple și ușoare.

După muncă am mers la o ședință de dezvoltare personala/terapie: 150 de lei. Pentru că sunt tot mai comodă în ultima vreme m-am dus și m-am întors cu taxiul: 18 lei. La întoarcere am oprit la supermarket pentru cumpărături. Am achiziționat alimente pentru micul dejun, miere pentru ceaiul și cafeaua pe care le beau la muncă și o sticlă de vin. Am cheltuit 93 de lei.

Total: 261 lei

JOI

Dimineața
Deja îmi cunoașteți rutina. Azi am respectat-o întocmai: sandwich-ul de dimineață, câteva guri de cafea, 10 minute de meditație și pregătirea pentru muncă. Nu am cumpărat nimic pe drum.

Prânz
La prânz am mâncat ce aveam în meniu la locul de muncă. Am vrut să ies să îmi iau o portocală, dar comoditatea a învins. Mi-am lăsat pofta să aștepte.

Seara
Am mers direct acasă. Pentru că nu mi-am luat cina la job, am decis să îmi comand o pizza. Prietenul meu a fost de acord să o împărțim și să optez eu pentru o variantă. Am ales un sortiment cu pui, smântâna, spanac și brânza, de dimensiune medie. A costat 32 de lei.

Total: 32 lei

VINERI

Dimineața
În drumul spre muncă am oprit la Mega Image să las câteva baterii folosite în cutiuța de reciclare. Mă bătea gândul sa îmi iau niște biscuiți sau ciocolata amăruie pentru gustare, dar m-am răzgândit.

Prânz
Am mâncat prânzul la munca. Aveam la mine o portocala luata de acasă, pe care am mâncat-o pe la 3.

Seara
Am luat cina la munca. În drum spre casa am oprit la un magazin din apropiere și am cumpărat lapte pentru cafeaua de dimineață si o portocală –  12 lei. Acasă am mai luat o gustare împreuna cu prietenul meu: brânzeturi cu gem și nuci.

Total: 12 lei

SÂMBĂTĂ

Dimineață
M-am trezit pe la 8:00 și am mai lenevit până pe la 9:00. Prietenul meu a pregătit sandwich-uri și oua, iar eu m-am ocupat de cafea. Aveam toate ingredientele la îndemână. Pentru prânz va fi probabil nevoie să mergem la cumpărături.

Prânz
Până la urmă ne-am hotărât ca azi să facem economie de timp și să comandăm mâncarea pentru prânz și cină. Amândoi suntem implicați în proiecte suplimentare, așa că deseori lucrăm și în weekend. Pentru ca ne-a plăcut pizza de la restaurantul de unde am comandat ultima oara, am ales să facem comanda tot la ei. De data asta, ne-am luat doua pizza medii. Fiecare a ales o variantă preferată, dar am gustat și din sortimentul celuilalt. Evident că a mea a fost mai buna. 🙂 Am cheltuit 65 de lei.

Seara
Am încălzit feliile de pizza rămase de la prânz si așa ne-am bucurat de o cina decentă. Între timp ne-am hotărât să ieșim în club. Prietenul meu a venit cu inițiativa, eu m-am mobilizat la insistențele lui. Am ajuns în club pe la 11:30. Era cam gol, dar am intrat rapid în ritmul muzicii. Ne-a plăcut atât de mult încât am stat până la 5:00 dimineața. 🙂 Intrarea pentru amândoi, băuturile și taxiul ne-au costat 200 de lei.

Total: 265 lei

DUMINICĂ

Dimineața
Ne-am trezit pe la ora prânzului. Am luat micul dejun și ne-am făcut câte o cafea.

Prânz
Nu am avut chef să gătim, așa că am mers la un restaurant din apropiere și ne-am luat fiecare câte o ciorbă, care împreună au fost 28 de lei. La întoarcere am oprit la magazin să ne luam pâine. Am adăugat în coș și o sticla de lapte, plus două banane, 18 lei în total.

Seara
După un weekend relativ productiv, am decis sa ne oferim un răsfăț tare drag nouă: sushi!!! Platoul, livrarea și bacșișul au fost în total 80 de lei. Pentru micul dejun de mâine încă mai avem unele ingrediente prin frigider, deci nu este nevoie să mergem la cumpărături în seara asta.

Total: 126 lei

***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.