Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un psiholog care locuiește în București împreună cu soțul ei și care spune că își cheltuiește majoritatea banilor pe cursuri și workshop-uri. 🙂

***

Job: Psiholog
Domeniu: Sănătate mintală
Vârstă: 32 de ani
Locație: București
Venit lunar: în medie 6000 lei

Despre mine:

Am 32 de ani și locuiesc în București cu soțul meu, A., în apartamentul cumpărat împreună. Suntem căsătoriți de 1 an și împreună de 14 ani.

Când vine vorba de cheltuieli, le împărțim în funcție de cine are bani în perioada respectivă. De exemplu, în prezent suntem încă în curs de amenajare cu apartamentul. Eu am tot cheltuit pe tot felul de lucruri (perdele, covoare, paturi, accesorii bucătărie) iar A. a cheltuit pe amenajări cu aerul condiționat, mutat cabluri, închis spații etc.

Majoritatea banilor mei îi cheltuiesc pe cursuri și conferințe. Din februarie am cheltuit lunar între 500 – 3600 lei pentru workshopuri.

A. achită în general vacanțele pentru amândoi și eu plătesc cheltuielile lunare.

Cheltuieli lunare

Întreținere: 300 de lei, plătesc eu
Telefoane: 200 lei, le plătesc eu
Gaz și curent: 320 lei (aprox.)
TV & net: 100 lei
Donații: 4 euro, achitați prin abonamentul telefonic lunar la 2 asociații
Cursul de luna aceasta: 3600 lei

LUNI

Ne trezim la 7:30 și până la 8:15 povestim. Apoi eu îmi beau cafeaua și rămân să mai fac curat în casă. A. pleaca la serviciu. La 9:30 plec și eu. Îmi iau cu mine fructe și biscuiți.

La prânz îmi cumpăr un iaurt. E foarte cald și mănânc puțin.

Ne reîntâlnim seara pe la 20:00 și mâncăm la o terasă. Nota o achităm împreună.

Total zi: 90 lei

MARȚI

Ne trezim la aceeași ora, 7:30, dar până seara nu apucăm să ne vedem.

Fac niște cumpărături pentru cabinet, în valoare de 50 de lei (hârtie, apă, șervețele), pe care spun că le deduc și mereu pierd bonul.

Seara ieșim la o terasă cu prietenii (70 lei) și apoi ne plimbăm prin parc.

Total zi: 120 lei

MIERCURI

Miercurea e foarte aglomerată, abia mă trezesc și îmi beau cafeaua că trebuie să plec la serviciu.

În pauza de prânz merg la farmacie și îmi cumpăr demachiant și creme (230 lei), apoi la magazin să-mi iau fructe și iaurt (20 lei).

Ajung acasă și ieșim în oraș (60 lei).

Total zi: 310 lei

JOI

Ne trezim, eu îmi beau cafeaua și mă grăbesc să plec. Ne auzim la telefon să planificăm o ieșire la munte și un botez în weekend.

La serviciu cheltuiesc aproximativ 35 de lei pe fructe și o budincă de legume cu pui. Pe drum spre casă mă opresc să fac niște cumpărărturi (legume, apă, vin, carne, hârtie igienică, brânză, brioșe – în total 150 lei).

Pentru că azi ajung mai devreme acasă, gătim legume și carne pe grătar.

Total zi: 185 lei

VINERI

Ne trezim, bem cafeaua împreuna, mâncăm brioșe și apoi plecăm la serviciu.

Prânzul mă costă azi 27 de lei.

Termin munca la 17:00 și ajung acasă, dar A. mai are de lucru și îl aștept să mergem să mâncăm la restaurant. Până termină treaba, mă ocup de casă.

La terasă planificăm traseul de mâine pe munte și calculăm să ne încadrăm până în ora 16:00, să mai ajungem la niște prieteni după-amiază. Nota de plată e 64 de lei, partea mea.

Total zi: 91 de lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim la 6:30, facem bagajul și la 7:10 ieșim pe ușă.

Luăm o prietenă de acasă și ne oprim la o benzinărie, de unde ne luăm cafea și dulciuri (25 de lei).

Oprim din nou și luăm ingrediente pentru sandvișuri, fructe și apă (50 lei – plătește A.). Suntem foarte flexibili și adaptabili – am plecat fără nimic. 🙂 Am împărțit benzina la 3 (36 de lei/ persoană, a plătit A. și partea mea).

A fost superb pe munte, ne bucurăm cât de bine ne descurcăm spontan (de exemplu sandvișurile le-am făcut și le-am mâncat pe munte).

Seara suntem obosiți și, după duș, adormim.

Total zi: 25 lei

DUMINICĂ

Ne trezim la 9:00 obosiți, cu febră musculară de la munte, bem foarte multă apă și o cafea.

Pe la 12 A. face cumparaturile – legume și carne, pentru gratar (132 lei). E foarte încântat de noul lui grătar electric, care e încă în teste.

Ne îmbrăcăm și plecăm la botez. Luăm flori de pe drum (50 de lei).

Ne-am simțit foarte bine, superbă locație (Mogoșoaia) și ne-am bucurat să ne revedem cu prieteni pe care nu i-am mai văzut din martie. Darul a fost 1000 de lei.

Total zi: 1182 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevant

***