Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o consilieră juridică care lucrează în domeniul public și care locuiește în București împreună cu soțul ei.

***

Job: Consilier juridic
Domeniul: Public
Vârstă: 39 ani
Locație: București
Salariu: 5400 lei

Cheltuieli lunare

Întreținere: 400 lei, aproximativ (în lunile de iarnă, în cele de vară era aprox. 200 lei)
Curent electric: 50 lei
Cablu + internet: 90 lei
Telefoane mobile (amândoi): 110 lei
Netflix: 10 euro
HBO Go: 3 euro
Benzină (înainte de izolare, acum am consumat infinit mai puțin): aprox. 500 lei
Mani-pedi: 130 lei (nici de astea nu mai e cazul acum!)
Abonament STB (tot înainte de izolare): 50 lei

Alte cheltuieli

Asigurare CASCO: 78 euro pe trimestru
Asigurare casă: PAD o data pe an (echivalentul a 20 euro) + asigurarea facultativă, care este echivalentul a 20 euro/trimestru.
Asigurare RCA: o plătim anual, diferă de la an la an; cred că a fost 500 lei anul trecut.

Despre mine

Sunt consilier juridic și lucrez în același loc de 14 ani (cam prea mult, deja 😂). Din păcate, de fiecare dată când am fost foarte aproape să îmi schimb jobul, a intervenit ceva nasol care mi-a stricat planurile – ultima oară, o pandemie. 🙈

Locuiesc împreună cu soțul meu M., suntem împreună de 14 ani. Stăm în apartamentul meu, rămas de la bunici, deci suntem norocoși că nu plătim nici chirie, și nici rate.

Banii îi administrăm la comun (el are salariul ceva mai mic – 3000 lei). După ce adunăm veniturile amândurora scădem întâi toate cheltuielile lunare, apoi punem deoparte o sumă (de obicei, minim 1000 lei lunar), iar din banii ce ne rămân rezolvăm restul cheltuielilor – mâncare, consumabile, orice alte cheltuieli, ieșiri în oraș (acum nu mai e cazul 😄). Ce rămâne la final de lună (dacă rămâne) e pus tot la economii. Din economii plătim și vacanțele – până acum cam 2 pe an, de obicei în afara țării, având grijă să rămână mereu un fond de rezervă la economii.

Vacanțele le rezervam din timp pe Booking, cu bilete de avion luate tot așa, din timp, (rareori am mers cu mașina afară din țară), astfel că reușeam să le scoatem la prețuri ok. Vorbesc la trecut, pentru că anul ăsta nu prea văd cum am mai putea pleca pe undeva în siguranță (aveam o rezervare pentru luna iulie în Italia, evident am anulat-o 😞).

Am reușit să punem ceva bani deoparte cât să ne descurcăm câteva luni în caz de ceva, Doamne ferește. Din păcate (nu știu cum o fi la alții) nu am economisit foarte mult pentru că – Murphy is alive! – de fiecare dată când ne bucuram de o sumă mai rotundă pusă deoparte, intervenea ceva neprevăzut care ne mânca o parte bună din ea (de obicei fie probleme medicale, fie vreo reparație mai costisitoare în casă).

Cheltuieli de ”înfrumusețare” însemnau doar manichiura mea (și uneori și pedichiura), de epilat/pensat mă ocup singură. La coafor merg cam de 3 ori pe an, să îmi tai vârfurile, de vopsit nu mă vopsesc pentru că îmi place foarte mult culoarea mea de păr și nu am fire albe până acum (am avut noroc să moștenesc gene bune 😇). M. merge la tuns cam o dată la 2 luni, cred că era în jur de 50 lei operațiunea.

Mai sunt în plus cheltuieli cu țigările lui, dar sunt singurele pe care chiar nu le contorizez, pentru că nu vreau să mă enervez. S-a lăsat de fumat pentru mulți ani și s-a reapucat de curând (dintr-o prostie), așa că pentru binele nostru prefer să fac abstracție.

În timpurile normale, benzina ne costa destul de mult pe lună, eu lucrez la o distanță foarte mare de casă, așa încât dimineața mă duce M. și pe mine la birou (altfel nu aș avea nicio șansă să ajung la timp!), iar după amiaza mă întoarceam cu transportul în comun (acasă nu semnez condica, deci nu era grabă 😄).

De când a început nebunia eu lucrez de acasă (am probleme medicale care mă încadrează într-una din categoriile de risc, așa că sunt recunoscătoare că am putut lucra de acasă). M. a lucrat o perioadă și el de acasă, după care a trebuit să se întoarcă la birou. Pot spune că de când lucrez de acasă am un randament mult mai bun – lucrez și mai mult și mai bine, se pare că micile ”întreruperi” de la birou erau mult mai contraproductive decât îmi imaginam.

Tot de când s-a declarat starea de urgență, facem aprovizionarea o dată pe săptămână. Înainte de asta, făceam cumpărături pe bază de listă la salariu (detergenți, cosmetice, alimente de bază care se terminaseră), iar de mâncat încropeam în fiecare zi ceva în funcție de inspirație, din cele câteva luate + ce mai luam zilnic din Mega. Iar în weekend ieșeam amândoi (uneori și cu prieteni) și mâncam în oraș.

E, declararea stării de urgență ne-a prins cu acest stil de viața boem, fără nimic prin casă, doar cu câteva lucruri de bază (pâine, unt, lapte, cafea). Așa că de atunci, o dată pe săptămână fie iese M. (cu mașina, cu listă și mască – fără mănuși, pentru că nu cred în utilitatea lor), fie comandăm online (prin Glovo, care aduce din Kaufland, a fost o experiență ok până acum) și luăm în funcție de planul de mâncare pentru toată săptămâna următoare.

Tot atunci cumpărăm și pentru părinții mei, asta dacă nu reușesc să le comand online și lor ce au nevoie (prin Bringo sau Glovo). Altfel, ei nu au mai ieșit deloc din casă, dacă e nevoie mergem noi, cu mască, și le lăsăm din ușă ce le-am cumpărat (medicamentele, de exemplu, nu se pot comanda online). Doar ei ne-au mai rămas, așa că trebuie să avem grijă de ei. 🙂

VINERI (1 mai)

Azi e zi liberă, am glumit amândoi toată săptămâna cu asta: ”E liber, ce bine, putem să stăm acasă!”. 😂

După ce ne trezim, pe la 9.30, luăm micul dejun (e regula). Azi fac ouă ochiuri și completăm cu câte un waffle cu caramel, luate din Lidl mai demult. Fac cafea și mergem și o bem pe balcon, e cald și soare. Am avut mare noroc de când a început izolarea că avem balcon deschis – mai mult terasă, de fapt, pentru că e foarte mare – unde aveam dinainte masă și scaune, iar zona în care locuim e plină de verdeață, așa că a fost mica ”evadare” zilnică în natură, care ne-a ținut pe linia de plutire. 😊

Dacă tot e zi liberă și nu lucrăm, am decis că e timpul pentru curățenie în casă. De obicei, facem curățenia împreună – fiecare își alege 2 activități din următoarele: șters praf, aspirat, spălat pe jos, spălat baie.

M. vrea să se tundă azi și mă roagă să îl ajut, așa că decidem să facem curat după operațiunea de tuns. Pentru că închiderea frizeriilor l-a ”prins” netuns, am comandat o mașină de tuns online și ne-am descurcat așa. Prima oară, luna trecută, a fost mai simplu, pentru că știam că urma să lucreze de acasă, părul oricum era destul de scurt, urma să crească dacă ne ieșea aiurea. Acum, miza era mai mare, că luni trebuie să meargă la birou, așa că am avut ceva emoții. Dar am avut noroc și de data asta, a ieșit ok! 😄

După tuns, ne apucăm de curățenie (Doamne, câtă mizerie se face în baie la un tuns, merită banii aia dați la salon și numai pentru cât trebuie să curețe după!). Terminăm cu toate rândurile de curățat și spălat pe jos pe la ora 5, morți de foame. Din fericire avem pizza de ieri – am făcut, în premieră, și a ieșit delicioasă. Rețeta a produs două blaturi mari, tot răul spre bine, pentru că avem ce mânca azi.

După pizza ne răsfățăm cu câte un gin tonic băut pe balcon. Jucăm table (restul jocurilor ar fi necesitat mai mulți parteneri de joc) și mănânc bătaie.

În timp ce făceam curățenie ne-am dat seama că am ajuns la ultimul sac de aspirator (și ăla aproape plin), așa că intru pe Altex să caut saci pentru aspirator. Dacă tot fac comanda, o sun pe mama să o întreb dacă are și ea nevoie de ceva, așa că iau saci și pentru aspiratorul ei. Mai pun în coș un mixer vertical care era foarte redus (pentru mama), o rezervă de lichid de parbriz și o cutie de capsule de cafea pentru espressor (facem cafea la espressor doar în weekend, ca răsfăț, în rest fac cafea obișnuită la filtru – ne place mult și cafeaua la filtru și mi se par destul de scumpe capsulele, încât să bem doar din asta). În total, produsele din coș ajung la 186,61 lei, cu taxa de transport (15 lei) inclusă.

După asta, ne hotărâm să ne uităm pe Netflix la McMillions, documentarul cu frauda Monopoly de la Mc Donald’s din anii 1998-2001, vedem primele 2 episoade, dar nu ne ”prinde” prea mult, așa că ne ducem la culcare.

Total zi: 186,61 lei

SÂMBĂTĂ (2 mai)

Mă trezesc dimineața pe la 9, se trezește și M., mergem în bucătărie să mâncăm micul dejun. Eu pregătesc cafelele, el pune pâinea la prăjit – doar pâine prăjită cu unt în dimineața asta, nu avem chef de ceva mai elaborat.

După ce mâncăm, luăm cafelele pe balcon la soare. O sun pe mama cu video pe whatsapp. Îmi e dor de ea – nu ne-am văzut de 2 săptămâni (ultima oară am trecut pe acolo cu provizii înainte de Paște), iar de „văzut” cu adevărat de pe 8 martie. Înainte de asta obișnuiam ca o dată pe săptămână să bem o cafea în oraș împreună… Acum ne bem cafeaua împreună pe whatsapp. 😔

După ce vorbim (amândoi) cu mama, ne gândim să ne facem cumpăraturile săptămânale prin Glovo, așa că deschid aplicația și fac o listă cu ce avem nevoie – fructe (iau portocale, mere încă mai am de data trecută), roșii, cartofi, niște verdeață, 1l de lapte, iaurt, mozarella pentru pizza, șuncă, măsline, brânză Gouda, ciuperci, cola, apă minerală și o sticlă de Campari pentru Campari soda (ni se termină ginul, iar la Kaufland nu găsesc apă tonică, în aplicație cel puțin). Pâine mai avem de la ultima aprovizionare la care a fost M., și la fel și niște carne în congelator.

Cam în 2 ore vine și comanda (186,60 lei). La început, când am început să comand mâncarea online mă stresam dacă să rog curierul să lase comanda la ușă, ca să nu intrăm deloc în contact unul cu altul, sau să deschid ca să îi las bacșiș. Între timp, dilema s-a rezolvat, pentru că am rămas fără cash. 🙈

După ce primesc comanda durează o oră să dezinfectăm toate produsele. Legumele și fructele le ducem pe balcon, dar restul ambalajelor fie le spăl bine cu apă și săpun, fie, dacă nu se pretează la asta, le șterg cu un șervețel antibacterian înmuiat în spirt. Sticla de Campari mi-a venit în pachet promo, cu un pahar pentru Campari tonic. Minunat, ce să fac cu un singur pahar! :-))

Aveam în plan să fac pancakes – după toată operațiunea de dezinfectat mă apuc deja epuizată de ele. Prefer să fac pancakes în loc de clătite clasice, pentru că nu am chef să fac zilnic, iar astea se păstrează mai bine la frigider și merg foarte bine încălzite la microunde.

După ce le termin, deja murim de foame, așa că facem tagliatelle cu bacon, ciuperci și sos alb. Baconul și smântâna de gătit le-am luat la o comandă anterioară, pastele la fel. M. mă ajută și toacă baconul și usturoiul în timp ce eu toc ciupercile, după care se ocupă el de sos cât fierb eu pastele. Au ieșit demențiale – ne-am perfecționat skill-urile în bucătărie săptămânile astea, înainte nu ne stresam prea tare! 😁

După paste continuăm cu câte 2 pancakes cu nutella și frișcă (de la tub – not very healthy, but a guilty pleasure) și desfacem un spumant rose, pe care îl aveam de ceva vreme. Ne delectăm cu vinul pe balcon până se face întuneric și frig, după care intrăm în casă și pierdem fiecare vremea pe canapea.

Eu încerc să citesc iar M. se joacă un joculeț stupid instalat pe telefon. Am început Eleganța ariciului – Muriel Barbery, dar nu prea am starea necesară. De fapt, am reușit să citesc o singură carte de când a început pandemia, Kate Morton – ”Orele îndepărtate”. De atunci am vreo 3 cărți începute și nu mă atrage suficient niciuna. Problema clar e la mine, nu mi s-a mai întâmplat până acum.

Ne băgăm în pat pe la 23.00 și cred că până reușesc să adorm trece de miezul nopții. Dorm îngrozitor de prost de când a început totul și visez aiurea în fiecare noapte (se pare că oricât încerc să mă păstrez de optimistă, subconștientul nu-l pot păcăli). Înainte, pe la ora 22.00 eram în pat, pentru că dimineața mă trezeam foarte devreme. Acum am început să mă culc și târziu și nici atunci nu reușesc să adorm. În weekend mai e cum mai e, dar în timpul săptămânii când lucrez (iar uneori apar dimineața și chestii foarte urgente) sunt cam zombie…

Total zi: 186.60 lei

DUMINICĂ (3 mai)

Mă trezesc ceva mai târziu ca de obicei (e aproape 10) și îl găsesc pe M. în bucătărie cu masa pusă. Având în vedere că a scos din frigider doar untul, îl întreb dacă nu ar prefera ochiuri cu bacon (am păstrat niște bacon când am făcut pastele cu o zi înainte). E încântat de idee, așa că mă ocup să le pregătesc. După ce mâncăm, facem cafelele și ieșim cu ele pe balcon, dar e cam înnorat și vânt, așa că eu nu rezist prea mult și intru repede în casă, cu cafea cu tot.

Vorbesc cu mama la telefon (noua tradiție 😄), după care mai stau puțin pe net (Facebook, Instagram, știri) și decid să mă uit pe HBO Go la un episod din Sex And The City. Mi-am dat seama că fac asta de ani de zile – în perioadele din viața mea în care mă simt foarte stresată de ceva, revăd serialul ăsta pentru că mă relaxează 😊 (e my all time favourite).

Mi se pare că sunt prea amețită și nu mi-a ajuns cafeaua (era un latte la espressor), așa că îmi mai fac o cafea la filtru. Proastă idee, o sa regret la noapte! 😄

Am scos carne din congelator, M. vrea să facă o ciorbă de văcuță, să mâncăm azi și să avem și săptămâna viitoare. De obicei gătim pe rând, fiecare are câteva lucruri care îi ies foarte bine, iar ciorbele sunt specialitatea lui. În timp ce lasă carnea să se dezghețe își dă seama că nu mai are țigări și vrea să coboare la Shop & Go după. Nu reușesc să îl conving să lase până luni, așa că, pentru că nu vreau să iasă din casă inutil, îi propun să comandăm și țigări, tot prin Glovo. Nu găsim Marlboro decât la Kaufland, așa că mai pun niște lucruri în coș, ca să fie livrarea gratis (trebuie să fie 180 lei minim – uite așa s-au dus 360 lei în 2 zile!). Pe lângă țigări mai iau o cutie de lapte, o pungă de făină (să fie pentru următoarele clătite) și… încă o sticlă de Campari, poate primesc și paharul nr. 2!

Până vine comanda, M. pregătește legumele pentru ciorbă, iar eu mă uit la un episod din Sex And The City și mă conversez pe whatsapp cu o colegă.

Vine și comanda de la Glovo – e doar o sticlă de Campari, fără pahar. 🙈 Mda, măcar acum putem să ne îmbăiem în Campari! 😂 În total, 189,51 lei (țigările sunt scumpe).

După ce termin de dezinfectat și nou venitele produse (noroc că nu sunt așa multe), mă întorc la serial, M. se întoarce la bucătărie.

După ce termină ciorba, mâncăm – a ieșit foarte bună, iar după ne uităm amândoi la un episod din Outlander, pe Netflix. Ne-am uitat de anul trecut, acum e un sezon nou, ne place în continuare.

Ne culcăm aproape la miezul nopții, nu înainte să îi pregătesc lui M. pentru a doua zi 2 sandvisuri cu brânză Gouda și să îi las cafeaua pregătită în filtru, doar să îl pornească dimineață.

Total zi: 189,51 lei

LUNI (4 mai)

Mă trezesc cu greu la 6.45. Când mergeam la birou mă trezeam la 5.30 (nu neapărat veselă, dar atunci mi se părea un vis frumos să mă trezesc la 6.45. Se pare că nu e).

M. pleacă birou, eu mănânc rapid micul dejun (tot o felie de pâine prăjită cu unt), îmi iau cafeaua și mă apuc de treabă.

Fac o mică pauză la prânz, pe la 12, pentru că mi s-a făcut foame. Îmi fac un sandviș cald cu cașcaval și șuncă și la desert o clătită cu nutella. În mica pauză pe care mi-o acord pentru prânz profit să intru pe site-ul Yves Rocher să îmi comand gel de duș, pentru că e pe terminate. Folosesc gelurile lor de duș de niște ani deja și îmi plac foarte mult, așa că, dacă nu am încotro, nu îmi vine să iau altceva. Acum văzusem că au o promoție cu reducere 15% până pe 15 mai, așa ca am zis să profit. La 2 geluri de duș (mari) primești unul gratis, așa că decid să iau așa și mai pun în coș și o ojă (au o nuanță de roșu care este preferata mea). Plătesc comanda cu cardul, în total 55,17 lei.

Mă reapuc de muncă și lucrez cu drag și spor până pe la 17, când ajunge și M. Intră în operațiunea de ”dezinfectare” – toate hainele le lasă în dressing la intrarea în casă (în ”carantină”), eu dau cu clor și spăl pe jos pe unde a călcat încălțat la intrare și el intră la duș. Am luat-o pe o pantă obsesivă cu dezinfectatul de când a început nebunia asta și am impresia că nu ne vom reveni ușor (dacă ne vom reveni) din asta. Sper doar să nu ajung să-mi torn clor și în cap toată viața… 😬

Mâncăm împreună (tot ciorba făcută ieri) și pe urmă mai stăm de vorbă puțin pe balcon, el cu țigară, eu fără. După ce intrăm înăuntru eu mai stau pe net și îmi aduc aminte că îmi pusesem în coș la Oysho niște lucruri – o pereche de papuci și niște pantaloni de pijama, așa că hotărăsc să îi cumpăr. Voiam să aștept reducerile, dar profit că până la 31 mai au livrare gratuită. În total 139,80 lei. După ce fac comanda sunt de-a dreptul euforică (de mult n-am mai fost așa!), deci pot spune că a meritat. 😃

Vorbesc cu mama la telefon, o conversație mai lungă – comentăm decizia autorităților de a redeschide de pe 15 mai cabinetele stomatologice, saloanele și muzeele. Dacă primele îmi par o idee bună, era necesar, celelalte nu mi se par chiar așa. Oricum, nu am de gând să încep să îmi fac programări încă la nimic, m-am descurcat foarte bine și singură.

Pe la 23, după ce fac un duș, mă culc (evident că nu adorm nici azi înainte de miezul nopții).

Total zi: 194,97 lei

MARȚI (5 mai)

Aceeași rutină: mă trezesc la 6.45, iau micul dejun (the same) și îmi beau cafeaua în timp ce îmi citesc mailurile. Mă apuc de lucrurile mai urgente și lucrez cu destul spor până aproape de prânz, când încep să mă sune curierii. Se pare că oamenii de la Altex mi-au pus produsele în 5 colete diferite, cu 5 AWB-uri diferite (evident). 🙈 Măcar 3 dintre ele au fost aduse de același curier… La fiecare stau și dezinfectez, după care șterg cu clor holul unde au fost pachetele (da, știu, manie…).

Pentru că nu mi-au ajuns 5 colete, îmi dau seama că mi s-au ofilit florile și cei de la care le comand au și bujori de săptămâna asta, așa că nu mă pot abține. 😊 De când stau acasă (adică de când s-a declarat starea de urgență) am avut flori ca să îmi ridic moralul. La început îmi aducea M. din Lidl, când mergea o dată pe săptămână la aprovizionare (aveau niște trandafiri superbi!), după care nu s-au mai găsit flori în Lidl, din săptămâna dinainte de Paște.

Așa că am descoperit, pe Facebook, Floris Co – oamenii au sere și vând en gros în condiții normale, dar închizându-se multe florării au început să vândă buchete de 20, 31 sau 50 fire (în funcție de flori) cu 1,5 lei firul. Am avut pe rând frezii, alstroemeria, gerbera și m-au ținut cam o săptămână fiecare. Acum au bujori cu 50 lei buchetul, comand prin Glovo.

Am avut noroc să primesc 5 coduri de livrări gratuite când am făcut contul (nu știu prin ce minune, cred că erau la începutul pandemiei, că acum nu mai e așa), pentru că altfel livrarea de la ei până la mine e 46 lei. Ăsta a fost ultimul cod…

Vin bujorii, sunt doar 10 fire, dar sunt superbi și merită, la ce prețuri am văzut pe net la buchete de bujori… Dezinfectez din nou cu clor pe hol locul unde am pus florile înainte să le pun în vază (da, mania). Termin cu florile și mă întorc să îmi termin ce mai am de făcut pentru job.

La 17 termin, vine și M., punem masa. El mănâncă ciorba, eu îmi fierb un ou și îmi fac un sandviș cald, parcă nu mai am dispoziție de ciorbă.

După ce mâncăm, el merge pe balcon cu telefonul și țigările (nu știu cum rezistă, bate un vânt de mori!). Eu rămân în living și mă uit la 3 episoade din Sex And The City. Florile și serialul îmi dau o stare de bine, așa că după duș aproape că mă culc veselă. 😄

Total zi: 50 lei

MIERCURI (6 mai)

Mă trezesc la aceeași oră complet înghețată. M. e deja pe balcon cu cafeaua și țigara dinainte de plecare. În fiecare zi de când stau acasă m-am străduit să mă îmbrac drăguț, de obicei în rochie, cum mergeam și la birou (doar că nu m-am machiat deloc – n-am simțit lipsa!), pentru că m-am gândit că dacă o să stau în pijamale cine știe câte luni în casă o să o iau razna. E, azi simt că îmi îngheață sufletul, așa că îmi pun polarul peste rochie.

M. pleacă, eu îmi mănânc felia de pâine prăjită (cu unt și cașcaval de data asta) și mă apuc de treabă cu cafeaua în brațe. Doar că e în continuare foarte frig și întunecat și simt că nu mă pot aduna deloc. Trag de mine fără niciun spor până la 12 – cred că e cea mai neproductivă zi a mea de când lucrez de acasă.

La 12 mi se face foame și mă duc și îmi prăjesc o felie de pâine, pe care o mănânc cu unt și șuncă, plus o clătită încălzită cu nutella (ultima din seria de sâmbătă). E atât de frig în casă încât nu pot să beau apă, așa că îmi fac o carafă de ceai (rooibos, preferatul meu 😊).

După amiaza lucrez ceva mai bine, așa că trag tare până la 17. M. întârzie puțin (mi-a zis că a început să fie mai aglomerat traficul, probabil lumea a început să se relaxeze ca să sărbătorească relaxarea de după 15 mai 😒).

Îmi vine ideea să fac o budincă de ciocolată ca desert, așa că pun lapte la fiert, din ultima cutie comandată din Kaufland duminică. Noroc că îmi vine ideea să îl miros (din păcate îl și gust ca să mă edific) – nu numai că e stricat, e de-a dreptul împuțit! Arunc toata cutia și ce pusesem în cratița, spăl cratița, adio budincă.

Vine M., îi spun ce am pățit, se oferă să ia o cutie de lapte din Mega, pentru că oricum trebuie să meargă până la farmacie (n-a mai fost de o lună și avem nevoie de câte ceva). Completează rapid o declarație și pleacă.

Se întoarce, eu fierb laptele și fac budinca (cu praf la plic de la Lidl, la care mai adaug 3 linguri de zahăr, potrivit instrucțiunilor și 2 de cacao, potrivit gustului meu). Iese bună. Medicamentele au costat 79 lei, laptele + o pâine din Mega 12,70 lei.

M. termină cu dușul și încălzim ciorba (ce altceva! 😂), mai avem 2 porții și pentru mâine.

După ce mâncăm facem un Campari soda, ieșim pe balcon, eu intru rapid înapoi (prea frig), M. rămâne, pentru că fumatul cere sacrificii. Vreau să mă uit la un film, nu găsesc nimic să mă încânte, așa că aleg primul din seria Fast and furious pe Netflix. Dacă l-am văzut, a trecut atâta timp de atunci, că sigur nu mi-l mai aduc aminte! Dau drumul la film dar îl pun pe pauză, pentru că încep o conversație pe whatsapp cu cea mai bună prietenă a mea, care nu locuiește în țară.

Stăm de vorbă până se face târziu, vorbesc și cu mama, duș și ne culcăm.

Total zi: 91,70 lei

JOI (7 mai)

Mă trezesc tot la 6.45 și tot înghețată. Decid să mă îmbrac în blugi și bluză, merg mai bine cu polarul 😂. Nu mi-aș fi imaginat că o să stau îmbrăcată în rochii prin martie/aprilie și blugi+polar în mai, dar na… Nici că o să stau în casă 2 luni nu mi-aș fi imaginat în ianuarie, pe de altă parte…

Mănânc o felie de pâine prăjită cu unt și una cu unt și dulceață de zmeură (îl aveam deschis cam de multă vreme, aproape că era o datorie să îl termin).

Îmi iau cafeaua și mă apuc de lucru, e mult mai bine decât ieri (nici nu mai e bezna de ieri în casă). Primele 2 ore trec în rutină, dar următoarele sunt o nebunie de telefoane și mailuri. Abia reușesc să fac o pauză la prânz să îmi fac un sandviș cu șuncă.

Mă trezesc că sună curierul cu comanda de la Oysho – un adevărat șoc, niciodată nu a ajuns așa repede! Totuși, unul plăcut. Lucrurile arată și mai bine decât în poze.

Lucrez la foc continuu până după amiază, pe la sfârșitul orelor de program reușesc să mă și enervez (până acum am fost zen la job de când lucrez de acasă, probabil a contat și faptul că am văzut că sunt și lucruri mai grave în viață 😄).

Acum mă enervez când aflu că trebuie să fac și treaba altcuiva. Nu ar fi prima oară, dar de fiecare dată mă scoate din minți că unii se fofilează și le merge, iar alții se trezesc cu toată munca în brațe, pentru că pot și cineva trebuie să o facă.

La 17 pun stop, vine M. și ne pregătim masa. Ultima porție de ciorbă – uraaa! – a fost foarte bună, dar mă săturasem.

După ce mâncăm, el se duce pe balcon, eu nu mai fac greșeala (am scos nasul afară, am văzut cât e de frig), așa că stau înăuntru și am o conversație lungă cu mama.

Pe seară eu stau cu laptopul în brațe și citesc diverse pe net, M. își deschide un film pe Netflix. E un SF atât de urât și stupizel după părerea mea, că nici nu mă obosesc să văd cum se numește. După vreo oră, când îmi ridic nasul din calculator, observ că filmul e atat de bun încât M. doarme dus! 😂

E deja aproape 23 (ca de obicei, parcă ne-am programa să nu ne culcăm înainte), așa că mă duc să îi fac sandvișuri pentru a doua zi, pregătesc și cafeaua în filtru, mă duc la duș și după îl iau și pe el la culcare.

Total zi: 0 lei

***

Despre finanțe și economii

Cum spuneam la început, am reușit să punem ceva deoparte, nu o sumă fabuloasă (nici nu avem venituri fabuloase!), dar cât să fim oarecum asigurați o perioadă dacă unul din noi rămâne fără venituri sau în caz de orice altceva imprevizibil.

Planul de economisire a început cu o lecție dură – criza de acum 10 ani. De atunci am început să ținem banii la comun, până atunci plăteam ba unul, ba altul cheltuielile curente, la fel cu ieșirile în oraș sau vacanțele, toate cheltuielile erau mult mai spontane, prin urmare n-am văzut venind criza și ne-a prins cam fără nimic + un credit pe vremea aceea. De atunci suntem mult mai organizați, avem liste de cheltuieli în fiecare lună, care cât de cât ne ajută, din ce am văzut.

Săptămâna asta am cheltuit mai mult decât în restul perioadei de când stăm acasă, pentru că au fost comenzile de la Oysho și Yves Rocher (1200 ml de gel de duș estimez că vor ajunge luni bune, este și foarte concentrat) și farmacia, la care nu mai fusesem de o lună. Pe de altă parte, săptămâna viitoare nu cred că mai facem aprovizionarea, decât eventual cu pâine, că s-ar putea să ne ajungă tot ceea ce avem deja.

Ca idei de economii:

💰 Nu comand mâncare la birou. Ori îmi iau de acasă (din ce am mai făcut, încropit, dacă rămâne – nu ne omorâm să gătim, deci nu e o regulă), fie îmi cumpăr din Mega de lângă birou lucruri simple de obicei: salată (din zona de salate) în care nu amestec mai mult de 3 variante (de exemplu bucăți de ton, salată verde și măsline) ori brânza de vaci sau cottage cu o legumă și o chiflă. Sau, simplu, îmi iau de acasă un sandviș cu un iaurt. Nici nu mănânc mai mult de o masă mai consistentă pe zi și prefer ca pe aia să o mâncăm împreună, când ajungem amândoi acasă.

Atunci, la criza din 2010, am făcut un calcul că, dacă îți comanzi mâncare (aproape zilnic) și înmulțești suma cu numărul de zile dintr-o lună, ajungi să muncești ca să îți plătești prânzul… Dincolo de partea economică, prefer să mănânc lucruri simple, despre care să știu ce conțin. Chiar și când luam masa în oraș la sfârșit de săptămână, nu comandam mai mult de un fel de mâncare și, chiar dacă la restaurant e mai greu de controlat ce e în farfurie, totuși, una e la sfârșit de săptămână și alta să fac asta zilnic.

💰 Nu (mai) cumpăr compulsiv haine. Am făcut-o înainte de 2010 (cât am apucat să lucrez de când am terminat facultatea și până la criză), mi-am învățat lecția. Nu am nevoie de un dulap plin din care să port doar o mică parte. În general, îmi iau ce am nevoie (de pantalonii de pijama și papuci chiar aveam nevoie).

💰 Un lucru pe care l-am văzut în alte jurnale și îl practic și eu – nu cumpăr sub impulsul momentului. Dacă după niște zile încă mă mai gândesc la lucrul ăla, atunci probabil îl iau.

💰  În general, mai bine dăm banii pe experiențe decât pe lucruri, cum erau ieșirile în oraș și vacanțele. Din păcate, în viitorul apropiat nu știm cum va mai fi, din punctul ăsta de vedere…

💰 Nu merg cu uber și celelalte servicii similare decât în situațiile în care am neapărată nevoie (taxi nu mai folosesc de ani buni, pe motiv de experiențe halucinante). În weekend mergeam doar pe jos prin oraș, mașina o foloseam doar pentru serviciu, chiar e o necesitate. Altfel, foloseam transportul în comun, așa cum e. Din păcate, pandemia ne va face să folosim doar mașina. La serviciu nu pot ajunge pe jos (distanță e foarte mare), iar transportul în comun acum e exclus – am citit ce spunea doamna primar că autobuzele (și celelalte mijloace de transport) să aibă ocupate toate scaunele + un rând în picioare, îmi pare aberant, cred că nu știe că asta înseamnă ca oamenii o să stea foarte aproape unii de alții (e adevărat, nu și lipiți de geamuri și uși ca până acum, poate nu știm să apreciem!).

💰 Acum 4 ani ne-am achiziționat o cană filtrantă Britta, cred că a fost cea mai bună investiție. Am scăpat de cărat baxuri cu apă, n-am mai aruncat atâta plastic și am economisit și destui bani dați lunar înainte pe apă (nu mai zic cum ar fi fost altfel, în perioada asta, în care vedeam oameni cu carucioare pline cu zeci de litri de apă plată).

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.