Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un project manager pasionat de alergat și de spinning, care încearcă să reziste o lună fără zahăr. 🙂

***

Job: Project Manager
Domeniu: IT&C

Vârstă: 41 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 5300 lei

Cheltuieli lunare

Locuiesc cu prietenul meu, care a rămas momentan fără loc de muncă, așa că toate cheltuielile le suport eu.

Transport: 50 lei abonament RATB

Întreținere: aprox. 400 lei
Electricitate: 40 lei
Telefon + internet: 90 lei
Pensie privată: 120 lei
Abonament sală: 120 lei
Rată apartament: 1250
Economii: 800 lei
Rată card: 95 lei

În general, facem mare parte din cumpărături de mâncare + produse de îngrijire pentru o săptămâna vineri seara (aproximativ 150 lei). Pe parcursul săptămânii, în funcție de ce ni se face poftă, mai facem alte cumpărături de mâncare, dar în principiu ne ajung cele de vineri.

Curățenie în casă facem împreuna, tot vineri seara.

Notă 1: O parte din mâncare o primim de la părinți. De la părinții prietenului meu mâncare gătita, iar de la mama conserve de legume puse de toamna și carne de la porcul tăiat la Crăciun, așa că nu dam foarte mulți bani pe mâncare. Ne place la amândoi să gătim și mâncăm mai rar în oraș.

Notă 2: Cartea de care am pomenit se numește ”Bucuria Vieții” de Irving Stone și o citesc după ce am citit ”Agonie și extaz: povestea vieții lui Michelangelo”.

Notă 3: Pentru că am foarte multe haine și încălțări și în perioada asta avem un singur venit, încerc să nu-mi mai cumpăr o perioada nimic de îmbrăcat.

ZIUA 1 (LUNI)

Dimineața mă trezesc în general la 7:30. Cafeaua o servesc acasă, la ibric, pentru că cea la filtru de la muncă nu îmi place și pentru că încerc să am micul dejun doar din fructe și semințe. Astăzi mănânc banană, măr și semințe de dovleac.

Astăzi este Constantin și Elena și e ziua unei colege care ne servește cu pizza și înghețată. Strângem bani de cadou. 30 lei

Când plec de la muncă, trec pe la magazin să cumpăr pâine pentru a doua zi. 4 lei

Mâncăm ce avem în frigider: salată de roșii și castraveți, cu puțină brânză.

Total zi: 34 lei

ZIUA 2 (MARȚI)

Dimineața, ca de obicei, cafeaua la ibric, pe care încerc să o beau fără zahăr, pentru că m-a provocat o prietenă să mâncăm o lună fără zahar. Cred că voi renunța pentru că nu îmi place amară! Mănânc o banană, 2 curmale și semințe de in măcinate.

Am primit de la mama prietenului meu sărmăluțe în foi de viță, așa că mi-am adus de acasă, împreună cu 2 felii de pâine. Am uitat să-mi iau iaurt și merg la magazin să-mi cumpăr. 2 lei

Seara trec pe la piață să cumpăr fructe. Cumpăr 1 kg de căpșuni și un buchet de bujori. Total 25 lei.

19:30 Plec la alergat în parcul din apropiere. Alerg cei 5 km programați și acasă mă așteaptă o salată verde cu ceapă, ridichi și avocado.

Total zi: 27 lei

ZIUA 3 (MIERCURI)

7:30 Cafea la ibric, căpșuni și migdale.

Pentru prânz am gătit paste cu o seara înainte și mi-am luat la pachet. Am bucătărie la muncă și îmi este ușor să-mi aduc mâncare gătită de acasă. Mănânc câteva curmale deshidratate pentru că mi s-a făcut poftă de ceva dulce și nu am voie zahăr.

Am luat pentru săptămâna viitoare bilete la teatru la piesa „În vizită la domnul Green”, în care joacă Tudor Istodor, pe care sunt curioasă să-l vad pentru că am auzit numai lucruri bune. 60 lei

19:00 Merg la sală, la o oră de cycling, și sar peste cină. Deși sunt obosită, citesc o carte despre viața lui Van Gogh care mă captivează și mă prinde 3 dimineața fără să adorm.

Total zi: 60 lei

ZIUA 4 (JOI)

Mă trezesc greu, pe la 8:30. Îmi fac o cafea în care pun puțină miere și mănânc 2 mere cu scorțișoară.

Ieri a gătit prietenul meu tigaie picantă cu multe legume și mi-am luat la pachet. Împart mâncarea cu o colegă pentru că arată foarte bine și i s-a făcut poftă.

Pe la 16:00 mi se face foame, pentru că am mâncat puțin la prânz, așa că mănânc migdale pe post de gustare.

18:30 Merg în oraș să mă vad cu 2 prieteni, cu care alerg de obicei, să ne facem planul la ce concursuri de alergare mai mergem. Îmi cumpăr o bere și o porție de humus cu chips-uri pe care o împart cu prietena mea. 20 lei

Ar trebui să mă duc să alerg, dar e deja târziu, așa că mă duc acasă să citesc și, eventual, să gătesc ceva pentru ziua următoare.

Total zi: 20 lei

ZIUA 5 (VINERI)

8:30 Mă trezesc iar greu, pentru că m-am culcat în jur de 2. Îmi fac o cafea și mănânc o pară cu stafide.

Ieri seară am gătit piure cu ruladă de porc la cuptor. Mi-am adus la pachet, așa că mănânc asta, împreună cu o salată de ardei copți, pe care îi avem la congelator de la mama.

16:00 Mi se face poftă de ceva dulce (e greu fără zahar 🙂 ) așa că merg la magazin să găsesc o alternativă. Îmi cumpăr 2 banane.

19:00 Merg la sala, din nou la cycling. Ar trebui să încerc altceva, dar asta îmi place mult, așa că tot asta fac. Merg cu prietenul meu la cumpărături pentru săptămâna care urmează. Ca de obicei, nu depășim 150 de lei. Stăm până târziu să ne uitam la un film și căutăm cazare pentru vacanța din iulie.

Total zi: 150 lei

ZIUA 6 (SÂMBĂTĂ)

9:30 Mă trezesc, îmi fac un smoothie cu banană, curmale, căpșuni, semințe de cânepă și iaurt. E delicios și îmi dă putere să alerg cei 12 km programați.

Azi ne-am hotărât să facem burgeri (cumpărați cu o seară înainte) cu cartofi prăjiți și salată, așa că gătim împreună. Au ieșit delicioși.

18:00 Plecăm în oraș să ne vedem cu fratele meu. Face cinste pentru că a fost promovat, așa că nu plătim nimic.

Seara se termină tot la film. Pe mine mă chinuie pofta de dulce și nu pot să dorm! E o mare provocare 30 de zile fără zahăr.

Total zi: 0 lei

ZIUA 7 (DUMINICĂ)

9:30 Mă trezesc, îmi fac un smoothie cu banană, curmale, căpșuni, semințe de cânepă și iaurt. Plec la sală. Încă o ora de cycling cu profa mea preferată.

Mă apuc de gătit! ☺ Azi mâncam franțuzește: sparanghel cu sos hollandaise, friptură de vită și supă cu găluște. Avem un ritual duminica: gătim ceva deosebit și ne bucurăm de mâncare și de timpul petrecut împreună.

Încerc să dorm, dar cartea despre Van Gogh nu mă lasă, așa ca îmi petrec ziua citind.

21:.00 Tot mă chinuie pofta de zahăr, așa că am făcut înghețată din banana congelate, avocado și cacao. Are un mare succes, e delicioasă.

Total zi: 0 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.