Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un consultant training, de 27 de ani, din București, care locuiește cu sora ei și cu câinele ei, Sârmă. 🙂

***

Job: Consultant training
Domeniu: Tehnologie
Vârstă: 27 de ani
Locație: București
Salariu: 5300 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 300 de euro/1460 lei (împărțită pe din două cu sora mea)
Întreținere: 200 lei (tot așa, plătesc jumătate)
Enel: 70 lei (plătesc jumătate)
TV+ net: 65 lei (plătesc jumătate)
Telefon: 100 lei
Mâncare și deparazitant câine: 200 lei
Vitamine și suplimente: 100 lei
HBO GO: 19 lei
Netflix: 0 (plătește sora mea)
Terapie: 600 lei
Abonament rețea privată de sănătate: 0 lei (oferit de la muncă)
Economii: 500 lei (într-un cont de economii)
Donații recurente: 10 euro

Despre mine

Am 27 de ani și lucrez la actualul loc de muncă de 4 ani. Înainte de pandemie mă gândeam să încerc și altceva, dar având în vedere situația economică actuală, o să mai rămân aici.

De un an s-a mutat cu mine sora mea mai mare, D. A fost 7 ani într-o relație toxică, care pe final devenise abuzivă și, ca s-o ajut să iasă din ea, i-am propus să se mute cu mine (nu avea resurse financiare să-și închirieze ceva singură). Ar fi trebuit să se mute anul acesta, dar din cauza pandemiei am preferat să rămânem împreună. Ne înțelegem foarte bine și amândouă suntem fericite cu actuala situație.

Cu noi mai stă și Sârmă, un câine de talie mică, luat dintr-un adăpost acum 6 ani.

LUNI

Mă trezesc la 7, îi dau mâncarea și tratamentul lui Sârmă (la ultimele analize anuale i-a ieșit funcția hepatică mărită), apoi îl scot la plimbare.

Iau micul dejun (mereu la fel, un terci de ovăz cu diverse fructe și unt de arahide), apoi îmi fac un ceai negru și petrec ”ora mea” (o oră în care meditez, citesc, ascult podcasturi, după stare).

De la 9.30 încep munca. La prânz comand cu sora mea meniul zilei de la un restaurant din cartier (27 de lei de persoană, 3 feluri de mâncare). După ce mâncăm, ies la o plimbare scurtă cu Sârmă.

Seara, cât eu am terapie (150 lei), sora mea iese să facă niște cumpărături de mâncare pentru casă (îi transfer pe Revolut 80 de lei, partea mea).

Seara se încheie clasic, cu o plimbare cu Sârmă, duș, apoi puțină lectură. De săptămâna trecută citesc Autobiografia Agathei Christie pentru că mi-au plăcut mult cărțile ei și vreau s-o cunosc mai bine.

Total zi: 257 lei

MARȚI

Dimineața decurge la fel: hrănit și plimbat Sârmă, mic dejun, ora mea.

La prânz, pentru că e mai liberă azi, face D. niște paste. E o foarte bună bucătăreasă și mă răsfață deseori cu mâncare.

Închei munca pe la 18.30, apoi o rog pe D. să mă vopsească. Din primăvară, de când cu izolarea, o face ea lunar. Economisesc vreo 250 de lei și nu mi-e teamă să nu cumva să mă îmbolnăvesc la salon.

Seara începe să mă doară o măsea. Încerc s-o ignor, dar într-un final iau o pastilă, pentru că nu-mi trece. Nu prea am chef de citit, așa că mă uit la un episod dintr-un serial.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Mă trezesc dimineața cu durere de măsea și mi-e clar că trebuie să merg la dentist. Nu sunt mulțumită de dentistul la care am mers în trecut, așa că o să caut recomandări.

Îl scot pe Sârmă, mănânc și iau o altă pastilă pentru măsea.

La prânz facem o salată mare cu piept de pui. Îi povestesc lui D. de problema cu măseaua și-mi recomandă clinica la care merge ea. Sun și fac o programare. Din fericire, au loc chiar mâine.

Seara găsesc la reduceri parfumul preferat al lui D., așa că i-l iau, cadou de Crăciun (330 lei). Mă doare iar măseaua, așa că mai iau o pastilă. 🙁

Total zi: 330 lei

JOI

Îl hrănesc pe Sârmă, îl plimb și mănânc. Azi nu mă mai doare măseaua, așa că mă bucur de nou de ora mea.

La 12 chem un Bolt protect (n-am mai folosit transportul în comun din martie, de frică) și merg la dentist (14 lei).

Îmi place foarte mult doctorița la care am nimerit, e blândă și foarte atentă. Se pare că am un molar cariat, care va trebui extras. Îmi fac programare pentru extracție săptămâna viitoare. Plătesc doar o radiografie panoramică (100 lei), prima consultație e gratuită. Plec cu un alt Bolt spre casă (17 lei).

Mănânc rapid două felii dintr-un quiche făcut de D., apoi mă întorc la muncă. Pe Sârmă l-a scos deja D.

Seara îl plimb pe Sârmă și citesc iar din Autobiografia Agathei Christie.

Total zi: 131 lei

VINERI

Îl hrănesc pe Sârmă, îl plimb și iau micul dejun. La 9.30 încep munca, ca de obicei.

La prânz comandăm din nou de la un restaurant din cartier (23 de lei, partea mea). Îl plimb pe Sârmă și, pentru că mă simt obosită, pe drum spre casă iau o cafea de la un 5 to go (5 lei).

După-amiaza vine curierul cu cadoul pentru D. Din fericire, ea e într-un call și n-a auzit.

După muncă ieșim la Mega să cumpărăm diverse pentru gătit. Plătesc eu și-mi transferă ea partea ei (110 lei).

Seara îl scot pe Sârmă, apoi mă uit cu D. la ”Emily in Paris”, noul serial de pe Netflix de care vorbește toată lumea. E prostuț, dar hainele sunt foarte faine și imaginile cu Parisul la fel.

Total zi: 138 lei

SÂMBĂTĂ

Dimineața decurge la fel, mă trezesc la aceeași oră chiar și în weekend.

După micul dejun, facem curățenie în casă. Eu aspir, D. șterge praful și spală pe jos. La prânz facem împreună niște paste cu creveți.

Seara sunt invitată la ziua unei prietene foarte bune. O să fim doar 6 oameni, toți cunoscuți și care știu că sunt foarte atenți în perioada asta.

Iau un Bolt protect (18 lei) și merg la mall, de unde îi cumpăr un pulover foarte fain, care știu că e stilul ei (139,99 lei). Comand apoi un Bolt spre ea (15 lei) și mă opresc la un chioșc cu flori din apropierea blocului să-i iau un buchet (50 lei).

Mă bucur tare să mă revăd cu sărbătorita și cu prietenii mei. E o seară foarte reușită și mă simt foarte bine. Pe la 12 plec spre casă (Bolt – 20 de lei). Pe Sârmă l-a scos deja D., așa că mă bag direct la somn.

Total zi: 242,99 lei

DUMINICĂ

Azi e zi de leneveală.

D. face la brunch ouă Benedict și brioșe (v-am zis că mă răsfață). Ieșim apoi la o plimbare lungă cu Sârmă și luăm 2 cafele to go (24 de lei, my treat). Chiar dacă la întoarcere mă doare iar măseaua (și mai iau o pastilă), am o stare atât de bună, că o ignor.

După-amiaza termin cartea, fac o baie și îmi pun o mască de argilă.

Seara mă uit cu D. la un film foarte bun pe HBO GO – ”It’s a beautiful day in the neighborhood” cu actorul meu preferat, Tom Hanks. Vi-l recomand.

Total zi: 24 de lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.