Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință o angajată din domeniul IT, care iubește călătoriile și diminețile leneșe. 🙂

***

Job: Departament Sales
Domeniu: IT
Vârstă: 33 de ani
Locație: Bucuresti
Salariu lunar: 5200 lei + bonus trimestrial (în jur de 2500 lei)

Cheltuieli lunare

Rate bancare: 2465 lei
Întreținere: 150-200 lei
Abonament RATB: 50 lei
Curent: 25 lei
Abonament cablu + internet: 35 lei
Abonament sală: 185 lei
Telefon: 75 lei
Cosmetică: 40-80 lei (depinde dacă merg 1/2 ori în luna respectivă)
Drum acasă la părinți/socri: 60 lei
Mâncare: 500 lei (+bonuri de masă)
Ieșiri în oraș: 350 lei (film, spectacole, cine cu prietenii)

Cheltuielile (de casă și cumpărături) le împart cu soțul, cele de sus fiind partea mea. Noi avem rate și separat și împreună, așa că, momentan, fiecare se ocupă de ale lui, până reușim să acoperim unul din credite.

LUNI

Mă trezesc zilnic la ora 7 fără nicio problemă. Chiar dacă locuiesc aproape de birou (20 minute distanță pe jos) și aș putea să dorm mai mult, îmi place să fac totul pe îndelete, să încep ziua într-un mod relaxant. Nu sar niciodată peste micul dejun și cafea, pe care le savurez de obicei în pat, în timp ce mă uit la vreun serial sau emisiunea International House Hunters. Recunosc, este mica mea plăcere vinovată. 😀

Am gătit în weekend pui cu orez, așa că îmi fac pachet pentru două zile. De câteva luni am început să-mi aduc mâncare de acasă și sunt mulțumită că nu mai arunc tone de ambalaje ce vin la pachet cu prânzul cumpărat.

Seara nu am niciun plan, așa că stau un pic mai mult la muncă să termin un raport trimestrial. Se întâmplă foarte rar să rămân peste program, nu mă deranjează să fac câteva excepții.

Pe la 19:30 (programul meu este până la 17:30) ajung acasă și petrec seara cu soțul (ne uităm la filme, punem rufe la spălat). Cina la mine cam lipsește din meniu pentru că nu mi-e foame, de obicei mănânc fructe. Când știu că ies seara în oraș mănânc un prânz light, pentru a mă putea bucura de cină.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Trezire la 7, ca de obicei, micul dejun e cam același zilnic: două felii de pâine prăjită cu unt, brânză/cașcaval, șuncă, gem sau miere, uneori banană sau iaurt.

La prânz mănânc din pachetul adus luni, la care am adăugat și o salată verde pregătită dimineața acasă. Pe la ora 15 mă ia o poftă de ciocolată căreia nu-i rezist și-mi cumpăr de la automat un baton de ciocolată Dare (2,5 lei).

Seara, la ora 18, am o programare la doctor undeva în centru, în apropriere de locația unde soțul meu face un curs. Ne întâlnim și mergem să mâncăm ceva pentru că lui îi e foame. Îmi comand o limonadă delicioasă cu kiwi (16 lei) și o porție de bruschette cu roșii (19 lei).

Mergem apoi să vedem un local pentru organizarea unui eveniment. Ajungem acasă pe la ora 22, fac un duș, ne uităm la un serial de comedie și gata, s-a dus ziua.

Total zi: 37,5 lei

MIERCURI

Urmez aceeași rutină de dimineață. De data asta nu am ce să-mi iau la mine pentru că nu am avut timp să gătesc, așa că, la prânz îmi cumpăr un wrap cu ton și un iaurt bio cu fructe (23,5 lei).

La 19 mă văd cu soțul, mergem să cerem o ofertă și la alt local ce organizează evenimente. Suntem lângă Mc și ne facem o mică bucurie: luăm împreună o porție de cartofi wedges și un McFlurry, singurele chestii pe care le mănânc de la Mc (plătește el).

În drum spre casă ne oprim la Lidl să facem mici cumpărături (53 lei).

Total zi: 76,5 lei

JOI

Trezire la 7 dimineața, mic dejun, îmi pregătesc o salată cu ton să iau la mine. În drum spre birou trec cu soțul pe la o librărie să-și ia faimosul dosar plic (1,2 lei), îi trebuie pentru înscrierea la un curs. La prânz mănânc pachetul adus de acasă.

La 18:30 am programare la spălat + coafat. Mi-am cumpărat acum două săptămâni un voucher pentru 2 ședințe (50 lei). Las bacșiș 15 lei. Cum merg spre autobuz văd o cofetărie ZoomSerie, intru și cumpăr o prăjitură cu ciocolată (15 lei) pentru soț. E mare amator de dulciuri și știu că va aprecia.

Ajung acasă pe la 20:30, fac un pic de ordine prin dormitor. Între timp vine și soțul, care îmi aduce un buchet de frezii cu iriși. Se pare că e ziua surprizelor. 😊

Total zi: 31,2 lei

VINERI

Azi mă trezesc un pic mai devreme, pe la 6:40, așa că profit și mă apuc să fac niște chifteluțe de curcan la cuptor (pe folie de copt, fără ulei). Carnea era scoasă de ieri din congelator, doar că seara nu am mai avut chef să bucătărim. Iau micul dejun, îmi pregătesc pachetul pentru prânz (chifteluțe, roșii și măsline) și plec la birou.

La 18 merg la o clasă de pilates. În general, merg de două ori pe săptămână la sală, dar mai am și perioade când timpul nu îmi permite.

Ajung acasă pe la ora 20, mai bag niște rufe la spălat, ne uităm la filme, nimic special.

Total zi: 0 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc tot în jur de 7 dimineața, dar mai stau în pat și pe la 8 mă apuc să pregătesc micul dejun. În weekend de obicei mâncăm omletă sau clătite (din acelea americane, pufoase).

Lenevim destul de mult în pat, până spre ora 11. Apoi ne apucăm să facem curat la băi și dăm un pic cu aspiratorul în dormitor, e un praf de nedescris. Apropo, ne gândim să cumpărăm un purificator de aer, are cineva recomandări, știți dacă ajută la ceva?

Spre ora 14 mergem la Auchan să facem cumpărături serioase pentru toată săptămâna. Mai întâi trecem și pe la Altex să ne uităm de purificator, au doar un model, suntem încă în căutări. La hypermarket cheltuim 280 lei. Eu plătesc 159 lei cu cardul de bonuri, restul pune soțul.

Mâncăm de prânz la 15:30, avem o porție de somon și una de friptură de porc (primite de la mama soțului) + salată. Eu aleg somonul. După-amiaza trece destul de repede, bag niște rufe la spălat, mai organizez mici chestii prin casă, citesc un pic.

La 8 seara ne întâlnim cu niște prieteni și mergem la un spectacol de stand-up comedy. Biletul costă 35 lei, și-mi mai iau un cocktail (15 lei). Ajungem acasă după ora 22:30, fac duș, mănânc un măr verde, frunzărim un pic canalele TV și ne culcăm.

Total zi: 209 lei

DUMINICĂ

La 9:30 mă întâlnesc cu niște prietene să mergem la o altă prietenă, care stă în afara Bucureștiului, la curte. Cumpăr de la brutărie niște pricomigdale (25 lei).

Petrec toată ziua la aer liber, e o vreme superbă. Stăm la masă, vorbim, povestim, ne jucăm cu fetițele prietenei. Pe la 8 seara ajungem înapoi în București. Primesc prăjituri la pachet de care se bucură și soțul. 😀

Total zi: 25 lei

***

Teoretic, lunar îmi rămân cam 1000 lei pentru economii, doar că, în practică, mai mereu ajung să îi dau pe altceva. Lunile de vară sunt inevitabil pline cu invitații la nunți sau botezuri în cercul de prieteni apropiați (ce să-i faci, suntem la vârsta aia), apoi vin zilele de naștere, cadourile de Crăciun, diverse cheltuieli ocazionale (ochelari, dentist, tuns), taxe ANAF (trag ponoasele pe urma unui PFA păgubos), micile plăceri în care câteodată scap mai mult decât e cazul (haine, cărți, produse de îngrijire).

Bonusul trimestrial merge în general către excursii, dar aici nu am niciun fel de regrete, iubesc să călătoresc. 😊 În general, ne planificăm un concediu mai lung vara într-o locație la mare și un city-break primăvara/toamna dacă ne permitem. Cheltuielile acestea se împart la doi.

În cazul fericit în care reușesc să pun ceva deoparte, investesc banii într-un fond de obligațiuni. Acum doi ani reușeam să fac economii lunare, care între timp le-am folosit pentru renovarea/mobilarea apartamentului.

Am ținut să fac aceste precizări pentru că dinamica cheltuielilor lunare mi se pare mai importantă decât cea a cheltuielilor săptămânale, de unde nu reiese neapărat pe ce se duc banii. Mi-ar plăcea să devin mai cumpătată pentru că ar fi loc de economii, dar, încă nu am găsit motivația și elanul pentru a face asta.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.