Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o specialistă în marketing, care locuiește în București împreună cu motanul ei, Portocală. 🙂

***

Job: Specialist Marketing
Industrie: Tehnologie medicală
Vârstă: 34 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 5000 de lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 1200 lei
Întreținere: 150 lei (media)
TV + net: 70 de lei
Cartelă Orange: 34 lei
Curent: 50 lei (media)
Abonament RATB: 30 lei (1 linie)
Netflix: 50 de lei (plătesc și pentru mama și fratele meu)
Spotify: 14 lei (împart abonamentul cu 5 colegi de la muncă)
Donații: 4 euro (2 euro Dăruiește Viață, 2 euro Little People)

Am 34 de ani, lucrez în marketing și locuiesc într-o garsonieră din București, împreună cu motanul meu, Portocală. Citesc cu plăcere rubrica Money Diaries și am zis să contribui și eu cu un jurnal după ce m-am delectat cu ale voastre.

Nu mă consider o persoană cu o educație financiară bună, dar de când urmăresc rubrica asta am început să fiu mai atentă la cum și mai ales de ce fac anumite cheltuieli.

Săptămâna cât am ținut jurnalul nu a fost una tipică, de fapt am cheltuit dublu sau triplu față de o săptămână obișnuită.

LUNI

M-am întors dintr-o vacanță exotică cu prietenul meu, P. Suntem de 7 luni împreună, dar asta e prima noastră vacanță. A fost minunat, dar întoarcerea e brutală.

Ne-am petrecut, practic, toată ziua de luni în avioane și aeroporturi. Am băut cât de multă apă și suc de portocale am putut să evit deshidratarea și jet lag-ul (vitamina C ajută), dar degeaba. Am ajuns abia seara în București și am luat un Uber spre casă (a plătit P. și m-a lăsat la mine, în drum spre casa lui).

Am făcut un duș, i-am dat de mâncare lui Portocală (a avut grijă fratele meu de el cât am fost plecată) și îmi amintesc că am vrut să comand o pizza, dar am adormit cu telefonul în mână.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Alarma sună la 7 și îmi ia puțin timp să-mi dau seama unde sunt. Îmi fac un espresso dublu, îi dau de mâncare lui Portocală, după care mă îmbrac și plec la muncă. De obicei iau micul dejun, dar acum bate vântul prin frigider (am mâncat tot înainte să plec pentru că nu-mi place să arunc mâncare).

Pe drum spre birou îmi iau un melc cu vanilie de la o covrigărie. (3,5 lei).

Plec mai devreme în pauza de prânz pentru că am terapie la 12:45 (150 de lei). Merg de 2 ori pe lună, dar consider că e o investiție în sănătatea mea, pentru că mă ajută foarte mult cu anxietatea. Pe drum spre birou, îmi iau o supă de la Frufru (11 lei). În mod normal n-aș mânca supă vara, dar la birou e așa frig de la aerul condiționat că pare decembrie.

Lucrez în reluare toată ziua, iar la 18:30 plec la stomatolog, pentru un detartraj (240 lei). Pe drum spre casă mă opresc la Mega să îmi iau provizii pentru micul dejun și niște dulciuri (112,5 lei).

Acasă îl hrănesc pe Portocală, fac un duș și adorm cât ai clipi.

Total zi: 517 lei

MIERCURI

M-am trezit foarte greu și până am băut cafeaua, am mâncat (pâine cu Almette și roșii cherry), am făcut duș și m-am îmbrăcat, mi-am dat seama că întârzii la programarea de la ginecolog dacă merg cu RATB, așa că am chemat un uber (17,76 lei). Nu-mi place să cheltuiesc banii pe uber/taxi când am alte opțiuni, dar de data asta n-am de ales.

Am venit la gineco crezând că am iar o frumusețe de candida. Pe lângă asta aflu că rezerva mea ovariană nu e grozavă și că mai am un an dacă vreau să fac copii. După care aș rămâne foarte greu însărcinată. Da, chiar abia aștept să-l anunț pe tipul cu care sunt de doar 7 luni că mai avem un an la dispoziție să avem copii. Consultul, ecografia și analizele m-au lăsat cu 486 de lei în minus.

La prânz împart o pizza cu o colegă (16 lei, cu tot cu bacșiș).

Seara mă opresc la Mega să cumpăr mâncare, pentru că am de gând să gătesc pentru prânzul de joi și vineri (90,86 lei).

Acasă fac niște piept de pui și legume la grătar, după care mă uit la un episod din Ultimii Țari, un nou serial pe Netflix despre familia Romanov.

Total zi: 610 lei

JOI

În dimineața asta nu mă grăbesc, așa că după ce-l hrănesc pe Portocală, îmi fac un suc de portocale, îmi beau cafeaua și mă mai uit puțin pe Insta. Apoi mănânc niște pâine cu pateu de gâscă și roșii cherry, mă îmbrac și plec la birou.

Pe drum, mă opresc la curățătorie să las o bluză de mătase și o fustă plisată (49 lei).

La prânz mănânc pieptul de pui cu legume la grătar pe care mi l-am adus de acasă. După masă ies să-mi iau o cafea pentru că mă simt obosită (10 lei).

Seara vine P. la mine și comandăm prin Uber Eats niște bugeri de la Emte (plătește el, eu n-am cont). Ne culcăm relativ devreme, încă suntem amândoi frânți după vacanță.

Total zi: 59 lei

VINERI

Fac cafea și suc de portocale pentru amândoi, dar mic dejun doar pentru mine (P. nu mănâncă dimineața). Plecăm apoi fiecare la birou.

La prânz mănânc a doua (și ultima) porție de pui cu legume la grătar. Ies în pauză să-mi iau niște vitamine de la farmacie (47,90 lei).

Seara trec pe acasă să-l hrănesc pe Portocală, îmi iau o gentuță cu lucruri și plec la P. Mâncăm pepene și ne uităm la primele 3 episoade din La Casa de Papel sezonul 3, care abia s-a lansat.

Total zi: 48

SÂMBĂTĂ

P. mi-a făcut o surpriză și a cumpărat chifle, icre și castraveți, pentru că știe că-mi place să mănânc dimineața. ❤️

Plec la mine să-l hrănesc pe Portocală, să dau puțin cu aspiratorul și să șterg praful.

După-amiaza, P. vine și mă ia cu mașina să mergem la Ikea. Eu vreau să-mi iau o pernă cu spumă de memorie, P. vrea să mănânce chifteluțe. Toată lumea câștigă. Iau perna care mi se pare cam scumpă (149,90 lei), dar n-am dormit bine în ultima vreme, așa că vreau să investesc în ceva bun.

Mâncăm apoi la restaurantul lor (P. insistă să plătească el) și plecăm spre casă (a mea).

Seara ne mai uităm la încă 2 episoade din Casa de Papel și mâncăm chifle cu icre și castraveți.

Total zi: 150 lei

DUMINICĂ

Ne trezim târziu și lenevim în pat până pe la 12, după care ieșim pentru cafea și brunch la un restaurant din apropiere (113 lei, plătesc eu).

După brunch mă întorc acasă, pun o mașină de rufe la spălat, timp în care citesc o carte cumpărată înainte de vacanță (Istoria albinelor). Pun apoi rufele la uscat și îmi fac o mască de păr din ulei de ricin, vitamina A și ulei de argan.

Cât stau cu masca pe păr, mă uit la un episod din Queer Eye, noul sezon, și îmi fac manichiura. Folosesc de obicei nuanțe de roz foarte pal sau nude pentru că nu-mi place să se observe dacă sare oja de pe unghie.

Seara îmi fac o salată grecească mare, apoi merg să fac duș și să-mi scot uleiurile din păr.

Citesc din Istoria albinelor până mă ia somnul.

Total zi: 113 lei

***

Ce fac să economisesc/ să nu cheltui aiurea banii:

💰 Pun la începutul fiecărei luni 10% din salariu, într-un cont de economii. Mi-ar plăcea să-i investesc la un moment dat, dar nu știu cum sau în ce.
💰 Mi-am șters datele cardului bancar de pe site-uri de shopping ca Asos, Zara, H&M etc. să limitez cumpărăturile din impuls. Era o vreme când cumpăram ceva dintr-un moft de moment și, având salvate adresa și datele cardului, dădeam câteva click-uri și făceam achiziția. Acum, când trebuie să introduc de fiecare dată datele respective, fac mai puține cumpărături negândite
💰 Vreau să limitez prânzurile comandate la birou la 2 pe săptămână (și pe restul să le aduc de acasă, la pachet). E și mai sănătos și mai economic.
💰 Nu las niciodată electronicele sau electrocasnicele în priză când nu le folosesc (cu excepția frigiderului). Am o sonerie wireless, băgată în priza din hol, și o scot mereu când sunt plecată.
💰 Îmi cumpăr cosmeticele și vitaminele de la farmacia Bebe Tei. În multe cazuri am făcut economii de 50%
💰 De când urmăresc Money Diaries, am început să-mi trec cheltuielile zilnice într-un Excel. Mi se pare că ața sunt mai conștientă de ce/cât cheltuiesc.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.