Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o antreprenoare din domeniul vestimentar, de 33 de ani, din București. Cum s-a ”reprofilat” autoarea pentru a face față crizei economice curente și prin ce spaimă a trecut în săptămâna cât a ținut jurnalul aflați mai jos. 🙂

***

Job: Antreprenoare
Domeniu: Vestimentar
Vârstă: 33 de ani
Locație: București
Venit lunar: 5000 de lei (media ultimelor 6 luni – variază foarte mult)

Cheltuieli lunare

Întreținere: 150 lei (în perioada asta)
Telefon: 90 lei
Enel: 80 lei
Internet: 80 lei
Netflix: 38 lei
HBO GO: 19 lei
Spotify: 24 lei
Flo: 18 lei
Vopsit: 250 lei
Terapie: 300 lei (2 ședințe/lună)
Donații recurente: 2 euro Dăruiește Viață, 2 euro MagiCAMP, 2 euro Asociația Inima Copiilor, 2 euro Salvați Copiii România

Despre mine

Am 33 de ani și locuiesc în București, într-un apartament vechi și foarte frumos, primit moștenire de la bunica mea.

Am lucrat mai mulți ani în mediul corporate, dar datorită firii mele mai artistice nu m-am integrat foarte bine, așa că din 2016 mi-am dat demisia și am decis să-mi urmez visul de a avea propriul business.

Mereu am fost talentată la desen/pictură și am fost atrasă de domeniul vestimentar, așa că mi-am combinat pasiunile și realizez haine (cămăși, tricouri, geci, rochii) pictate manual. Nu sunt foarte talentată la croit, din păcate, așa că cumpăr piesele vestimentare gata făcute de la o mică fabrică românească și doar le personalizez.

Nu pot să spun că am fost foarte afectată financiar de perioada curentă, din fericire. Lumea cumpără în continuare haine și, în plus, m-am reprofilat puțin și realizez și măști de protecție pictate manual.

LUNI

Mă trezesc, ca de obicei, la 7. Beau un pahar de apă călduță cu puțină lămâie și fac 20 de minute de stretching ușor. Când termin, îmi fac o cafea la Aeropress. În mod normal nu beau cafea pe stomacul gol, dar abia îmi țin ochii deschiși.

Mă simt foarte obosită de câteva zile și, deși încerc să rămân rațională, mi-e puțin teamă că ar putea fi un simptom de Covid. Săptămâna trecută m-am întâlnit cu o prietenă și, 2 zile mai târziu, m-a sunat să-mi spună că soțul ei e pozitiv.

În afară de oboseală și de o ușoară durere de cap care mă tot ia și mă tot lasă, nu am alte simptome. Dar ca să nu stau cu stres, vineri am făcut programare să mă testez la o clinică privată. În mod normal am înțeles că găsești loc cam în 7-10 zile, dar din fericire, cineva a anulat și am găsit un loc liber mâine.

Iau micul dejun (același în fiecare zi: iaurt grecesc cu afine, nuci și miere) și apoi îmi verific agenda. Miercuri trebuie să trimit 30 de măști personalizate pentru o nuntă simpatică, cu distanțare socială. Am început munca la ele din weekend, dar va trebui să mă grăbesc.

Ziua trece greu, cu stare de oboseală și pictat de măști. Până la ora 17 beau vreo 3 cafele și 2 litri de apă, dar în zadar. Mă simt la fel de lipsită de vlagă.

Seara îmi fac niște ravioli cu sos de roșii, apoi mă relaxez cu un episod din The Sopranos pe HBO GO. Nu știu de ce l-am ratat până acum, e genial.

Deși mi-a plăcut episodul, adorm foarte greu, pe la 1:00, măcinată de stresul testului de mâine dimineață.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Mă trezesc pe la 7, cu emoții. Nu beau și nu mănânc nimic, cum mi-a recomandat operatoarea telefonică a clinicii.

Mă spăl, mă îmbrac și apoi pornesc pe jos spre clinică (30 de minute). În mod normal aș fi luat un Uber, dar nu vreau să expun inutil un șofer, dacă Doamne ferește am virusul.

Totul decurge foarte rapid și civilizat la clinică, dar exsudatul nazofaringian (cum se numește testul prelevat din nas) e groaznic. Îmi dau lacrimile, dar rezist eroic. Plătesc 400 de lei să primesc rezultatele în 24 de ore. Ar fi fost doar 350 pentru 72 de ore, dar nu merită stresul.

Mă întorc în plimbare acasă, apoi îmi beau apa caldă cu lămâie, dar sar peste stretching pentru că mă simt frântă. Îmi fac o cafea, apoi micul dejun.

Toată ziua mi-o petrec în atelier (cum am botezat sufrageria), pictând măștile pentru nuntă. E o activitate care în mod normal mi-ar face plăcere, dar acum mă simt cam abătută și anxioasă. Mă tot gândesc dacă să-i trimit un mesaj terapeutei, să mutăm ședința de joi pe azi, dar renunț.

Fac o pauză de cină pe la 18, când comand o pizza cu livrare fără contact și plată online (33 lei).

Îmi închei ziua de lucru pe la 23, epuizată, dar bucuroasă că am terminat măștile. Adorm imediat cum pun capul pe pernă.

Total zi: 433 lei

MIERCURI

Mă trezesc mai bine dispusă decât ieri. Îmi beau apa, fac stretching-ul, iau micul dejun, folosind ultima porție de iaurt. Va trebui să fac cumpărături azi, fie fizic, fie prin Bringo, în funcție de rezultatele testului.

Îmi fac cafeaua și mă tot învârt prin casă, făcând ordine, până decid să-mi fac curaj și să intru pe site-ul clinicii, să văd rezultatele. NEGATIV!!! Îmi sun cea mai bună prietenă s-o anunț, și ea a stat cu stres, biata.

Răspund la niște mailuri cu comenzi, apoi mă duc la supermarketul din cartier pentru cumpărăturile săptămânale (179 de lei). Merg cu lista gata făcută de acasă (o actualizez săptămânal în funcție de pofte), așa că într-o oră sunt înapoi deja.

După-amiaza împachetez măștile și le trimit prin curier, apoi mă pun pe pictat o altă comandă foarte simpatică: două geci de piele personalizate, pentru un mire și o mireasă. Nu sunt specializată în articole pentru nunți, dar așa s-au nimerit săptămâna asta.

La cină îmi fac o salată cu avocado, legume și susan negru, apoi îmi torn un pahar de vin alb și mă uit la un alt episod din The Sopranos.

Total zi: 179 lei

JOI

Rutina de dimineață decurge la fel ca în fiecare zi. Până la 12 beau deja 2 cafele, răspund la mailuri și la mesajele de pe social media, preiau noi comenzi etc.

De la 12 mă loghez pe zoom, pentru ședința bilunară de terapie (150 lei). Fac terapie cognitiv-comportamentală, după ce am încercat psihanaliza și nu mi s-a potrivit. Cu actuala terapeută chiar am impresia că progresez în mai multe aspecte ale vieții mele. Psihanaliza m-a ajutat să înțeleg unele scheme pe care le am, dar cu terapia cognitiv-comportamentală am senzația că le și rezolv. Foarte încet și greu, dar le rezolv.

Sunt foarte bine dispusă după terapie, așa că îmi pun pe Spotify noul album de la Killers și termin de pictat gecile mirilor. Sunt cadou de la nași și pare că o să fie o nuntă uber simpatică. 🙂

La cină îmi fac o salată Caesar și o limonadă delicioasă. Mă relaxez cu un nou episod din The Sopranos. Nu știu ce o să fac când se termină, cred că o să caut alt serial cu mafioți. 😀

Total zi: 150 lei

VINERI

Îmi beau apa, fac stretching-ul, iau micul dejun, apoi îmi fac cafeaua la Aeropress.

Răspund la ultimele emailuri și apoi pun un mesaj de out of office pe mail. Luni plec într-o vacanță de 14 zile prin țară cu prietena mea cea mai bună, abia aștept!

Mă apuc apoi de curățenia săptămânală – îmi place să am weekendul liber, așa că fac asta vinerea. Aspir, șterg praful, spăl pe jos, spăl la baie și la bucătărie. Îmi ia vreo 4 ore tot apartamentul, dar la final sunt mulțumită.

De la efortul fizic mi-e foame, așa că după un duș rapid, îmi fac o salată grecească. Chem curierul, trimit gecile, apoi plec să mă întâlnesc cu o amică la o terasă. A fost ziua ei recent și i-am făcut cadou o rochie tip cămașă, pictată bineînțeles. 😀

Amica mea e foarte bucuroasă de cadou. Stăm la povești și râdem câteva ore. Beau două Hugo foarte bune (plătește amica mea, care insistă să facă cinste).

Pe drum spre casă mă opresc la o gelaterie nou-deschisă pe Calea Victoriei, Velocita. Stau la coadă vreo 15 minute, dar merită din plin. Au o înghețată genială de fistic sărat, poate cea mai bună din București (15 lei).

Acasă îmi mai pun un pahar de vin alb și mă uit la alt episod din The Sopranos.

Total zi: 15 lei

SÂMBĂTĂ

Sâmbăta e ziua mea preferată! Mă trezesc, îmi beau apa cu lămâie, apoi fac o oră de yoga în lumina blândă a dimineții – e perfect!

Iau micul dejun, îmi beau cafeaua și mă uit pe Pinterest în căutare de noi idei pentru cămăși și măști. Nu-mi place niciodată să copiez alte modele, dar mereu găsesc idei pe care le reinterpretez, în stilul meu.

N-am mai avut de mult timp o zi doar pentru mine, în care să fac ce vreau, așa că am decis că azi va fi acea zi. Pictez o pânză imensă, pe care vreau s-o agăț în dormitor, îmi pun o mască homemade în păr, mă uit la un film clasic pe Plex, îmi fac manichiura și pedichiura. E o zi perfectă.

Seara fac un duș lung, apoi îmi fac o salată Caesar. Azi n-am chef de Sopranos, așa că mă uit la o comedie romantică pe Netflix (Failure to Launch, cu Sarah Jessica Parker).

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

Îmi fac rutina de dimineață și lista cu haine și lucruri de luat în vacanță.

La 10 vine prietena mea cu mașina să mă ia. Mergem pe la Decathlon să luăm una-alta pentru vacanță. Nu mergem la mare, dar am ales multe cazări care au jacuzzi și/sau piscină, așa că avem nevoie de diverse.

Plec de la Decathlon cu un prosop cu microfibra, numai bun de pus pe șezlong, 2 perechi de șlapi (îi tot rup), și cu un costum de baie special pentru surf. Nu fac surf, dar mi-a plăcut costumul. :)) În total 157,59 lei.

Prietena mea mă lasă acasă, unde pun la spălat noile achiziții. La cât de cald e, o să se usuce până diseară. Dacă nu, mașina mea de spălat are și uscător.

Restul zilei îmi pregătesc bagajul (o să port multe dintre creațiile mele, bineînțeles :D), dau câteva telefoane, pierd timpul pe Instagram și Pinterest.

La cină mănânc o salată, apoi mă uit la un episod din Sopranos și mă pun la culcare puțin mai devreme. Prietena mea vine mâine la prima oră să mă ia și vreau să fiu fresh. E prima vacanță de anul ăsta și sunt uber încântată.

Total zi: 157,59 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***

Sursă foto main: Etsy, Liliya Kosmos Denim Art