Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o specialistă în resurse umane, care locuiește în București împreună cu soțul ei.

***

Job: Specialist Resurse Umane
Domeniu: IT
Vârstă: 37 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 4700 lei + aproximativ 300 lei tichete de masă

Cheltuieli lunare

Rată casă: 1450 lei
Întreținere: aproximativ 150 lei lunar
Internet: 65
Energie electrică: 65 de lei
Telefon: 100 de lei
Gaze: 150 de lei
Donații recurente: 2 Euro către asociația Dăruiește Viață

Despre mine

Am 37 de ani și locuiesc în București împreună cu soțul meu, într-un apartament de 2 camere pe care l-am achiziționat printr-un credit ipotecar anul trecut. Avem bugetul la comun, chiar dacă fiecare are contul lui în care ni se virează salariul. De obicei eu fac cumpărăturile pentru produsele alimentare pentru că îmi place să fac asta, iar soțul se ocupă de plățile facturilor și plata ratei la bancă. Tot el se ocupă de comenzile online de haine, pe care le facem de câteva ori pe an, atunci când sunt reduceri. Preferăm amândoi varianta online pentru că eu nu am răbdare să merg prin magazine și să probez haine câteva ore. 🙂

Nu ținem o evidență strictă a cheltuielilor lunare, dar în general ne rămân bani din salariu în fiecare lună.

De la jumătatea lunii martie lucrăm de acasă, atât eu cât și soțul meu, iar săptămâna această ne-au anunțat că vom lucra de acasă până pe 1 iunie.

LUNI

Astăzi m-am trezit mai târziu și am stat în pat până spre ora 8:30. Am o zi plină la muncă, cu multe deadline-uri și am vrut să mai lenevesc înainte. Am pregătit repede fulgi de ovăz fiert pentru micul dejun, am mâncat amândoi, iar la ora 9 m-am apucat de treabă.

Pentru prânz am pregătit un piept de pui la cuptor și o salată mixtă. În 10 minute am mâncat rapid, fiindcă soțul trebuia să intre într-o ședință.

După ora 19:00 am coborât la magazinul de lângă bloc ca să iau cartofi pentru a pregăti o ciorbă de pui și am mai cumpărat și altele, printre care niște zmeură congelată și o formă pentru brioșe. Pe aceasta din urmă fiindcă am văzut-o pe raft și mi-am zis că nu mi-ar strica să o am în casă. Iar acum dacă tot am luat-o vreau să pregătesc brioșe în weekend. Cost total cumpărături: 60 de lei.

Seara, înainte de culcare, am făcut 2 comenzi online. Am comandat o masă pentru living și diverse alte obiecte de organizare pentru baie. Suma totală a fost de 440 lei. Iar cea de-a două comandă a fost pentru un suport pentru ghivece de flori, 123 de lei.

Total zi: 623 lei

MARȚI

M-am trezit în jur de 6 și jumătate și am mai stat puțin în pat. La 7 am mers împreună cu soțul în bucătărie și am pregătit împreună un smoothie delicios cu fructe de pădure congelate, o banană, 2 linguri de miere, o linguriță de cacao și apă. De câteva săptămâni suntem fani smoothie, asta după ce vreo 3 ani nu ne-am atins de blender. După ce am băut smoothie-ul am fiert și niște fulgi de ovăz. Soțul meu îi mănâncă simplu, eu adaug și o lingură de magiun de prune pentru un plus de gust.

Soțul s-a apucat de muncă pe la 8, dar eu vreau să mai profit până vine ora 9 și mai citesc un pic.

La prânz am mâncat din ciorbă pe care am gătit-o luni seară. Și, pentru că tot cumpărasem forma de brioșe, după ce am terminat programul, la ora 18, am ales o rețeta de brioșe de pe net. Având deja ingredientele în casă am pregătit brioșe cu zmeură. Au ieșit foarte bune, soțului i-au plăcut foarte mult, așa că masa de seară a constat doar în brioșe.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

M-am trezit mai greu și m-am simțit un pic obosită, asta și pentru că m-am culcat mai târziu. Nu am mai pregătit nimic nou pentru micul dejun și, pentru că ne mai rămăseseră câteva brioșe din seara trecută la micul am mâncat brioșe cu sana.

La prânz am mâncat tot ciorbă de pui. Ăsta este avantajul când gătești: ai prânzul asigurat pentru cel puțin 2 zile.

Pe la ora 4 ni s-a făcut foame și nemaiavând nimic pregătit, am dat iama și eu și soțul meu într-o cutie de pateu, măsline, pâine crocantă și cremă de brânză. Între timp a venit și curierul cu produsele comandate luni, plus o comandă mai veche de masă și scaune pentru balcon. Le-am depozitat în balcon cu gândul că le vom monta în weekend.

După ora 18, când am terminat munca, am pregătit cartofi prăjiți și o salată cu de toate: salată verde, roșii, avocado, porumb. Le-am devorat rapid.

Din seara asta m-am apucat și de un program online de 14 zile axat pe a învață să mă reconectez mai bine cu corpul meu. În fiecare zi voi avea de făcut câte un exercițiu și voi ascultă o meditație. Plata am făcut-o de dimineață, 150 de lei.

Total zi: 150 lei

JOI

M-am trezit ca de obicei în jur de 7 iar până pe la 8 am mai stat în pat. După ora 8 am mers în bucătărie pentru a pregăti micul dejun: din nou fulgi de ovăz și smoothie cu fructe de pădure. Eu m-am apucat de treabă la 9 iar soțul chiar mai devreme.

La prânz am mâncat ultima porție de ciorbă. Și, pentru că am observat că ciorba nu ține foarte multe ore de foame, mi-am făcut planul ca după ora 16 să mă apuc să fac ceva de mâncare. Am pus la cuptor două pulpe de pui de țară pe care le scosesem de dimineață din congelator. Și între timp am pregătit rapid și o mâncare de varză călită.

La ora 18, când am terminat munca, aveam deja cină pregătită. Am pregătit rapid o mămăligă și l-am chemat pe soț la masă. I-a plăcut foarte mult ce am gătit.

După masă, de curiozitate, am desfăcut unul dintre coletele primite, așa că l-am făcut și pe soț curios și ne-am apucat împreună să despachetăm și am montat împreună cele 2 mese. Le-am aranjat la locul lor, le-am făcut poze și le-am trimis familiei și prietenilor, ca să ne bucurăm împreună de achizițiile noastre.

Total zi: 0 lei

VINERI

Astăzi m-am trezit pe la 7 jumătate. Nu prea am zăbovit mult în pat, m-am dus la bucătărie și am pregătit rapid micul meu dejun preferat: salată mixtă, omletă și avocado.

În jur de 12 am luat o pauză și am ieșit la supermarketul de lângă casă pentru că s-au cam terminat proviziile de mâncare. Soțul era prins cu ședințele și nu a putut veni cu mine (total cumpărături: 150,33 de lei). Pentru că soțul a fost prins până după ora 15 în ședințe nu am reușit să mâncăm prânzul în același timp, așa că am mâncat fiecare când am putut varza rămasă de ieri cu o mămăligă caldă pe care am făcut-o rapid.

Seara nu am mai pregătit nimic de mâncare. Am băut în schimb câte un smoothie cu zmeură și banană. Tot nu ne-am plictisit de smoothie. ☺

Pentru mâine ne-am făcut deja planul să mergem la prima oră la magazin pentru a lua ingrediente pentru brioșe fiindcă soțului i-au plăcut atât de mult încât vrea să mai facem. Am încheiat seara cu meditație.

Total zi: 150,33 lei

SÂMBĂTĂ

Ne-am trezit destul de devreme, pe la 7. După 8 am coborât la magazin să iau ingrediente pentru brioșe (17,95 lei).

Când m-am întors acasă, soțul mi-a propus să mergem în Parcul Tineretului ca să nu prindem aglomerație. A fost cea mai bună idee pentru că la ora aia parcul era mai mult pustiu. Așa bine a fost în natură, ne-am reîncărcat bateriile și ne-am întors acasă bucuroși că doi copii după atâta timp în care nu am mai putut ieși în parc.

Acasă am făcut brioșele și am devorat mare parte din ele ca să compensăm pentru micul dejun.

Astăzi ni s-a livrat și suportul pentru flori. Se încadrează perfect în balconul nostru, chiar am făcut cea mai bună alegere. Soțul s-a ocupat de aranjarea ghivecelor de flori în suport. Eu am dormit câteva ore, iar când m-am trezit era deja ora 16.

Am coborât iarăși la magazin ca să iau salată verde, roșii, brânză și niște cârnați proaspeți (52,42 de lei) și ajunsă acasă am pregătit rapid un prânz întârziat.

Seara, după ora 21, am ieșit iarăși în parc, de data asta în Parcul IOR, unde ne-am întâlnit cu un alt cuplu de prieteni. Am purtat mască toți 4 și ne-am ținut la distanță și am încercat să ne plimbam pe aleile lăturalnice, unde erau foarte puțini oameni.

Total zi: 70,37 lei

DUMINICĂ

M-am trezit dis de dimineață, pe la 4, fiindcă nu mai putem dormi. Am stat trează până pe la 6 și apoi m-am culcat din nou și am mai dormit până pe la 9.

După ora 9 am pregătit destul de repede micul dejun: salată verde cu roșii și câte un ou prăjit. La prânz am pregătit un piept de pui de rață de țară, cu piure și salată verde. Suntem norocoși pentru că avem carne de țară de la bunicii soțului și de la părinții mei.

Astăzi am făcut meditația din program în timp zilei, fiindcă până acum o făcusem seara înainte de culcare (așa cum era recomandat) și de fiecare dată am adormit destul de repede în timpul meditației. Aproape am adormit și după ce am făcut-o în miezul zilei. 😊

După amiază am dat o comandă de mâncare gătită la un restaurant din zonă și am ridicat-o (49 lei). Mâncarea am comandat-o pentru tatăl soțului, care este venit în delegație în București. Am mers să i-o ducem și am mai stat de povești vreo 2 ore.

Total zi: 49 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***