Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o specialistă în marketing care a devenit mamă în urmă cu doar o lună. 😍

***

Job: Specialist Marketing
Domeniu: Produse de construcții și amenajări interioare
Vârstă: 31 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 4500 de lei
Tichete de masă: ~300 de lei

Cheltuieli lunare

Întreținere: 250 de lei (în medie) – împărțim la 2
Curent: 50 de lei – împărțim la 2 (acum a venit mult peste pentru că – aer condiționat)
Abonament mobil: 50 de lei
Internet+TV: 70 de lei – împărțim la 2
Asigurare de viață: 190 de lei – împărțim la 2
Asigurare medicală privată: 65 de lei (sunt co-asigurată pe abonamentul soțului și plătesc abonamentul o dată la 6 luni, deci 65×6)
Donații: 35 lei
Netflix: 0 lei
Cosmetică: 70 lei
Tratament facial: 90 de lei (merg o dată la 2 luni, este 180 de lei)

Despre mine

Sunt mămică de câteva săptămâni, încă nu a trecut cea mai grea perioadă, de acomodare a mea cu el şi a lui cu mine. Dar ne descurcăm. Zilele încep pe la 7, eu mă trezesc înaintea lui de obicei, fiind o persoană matinală, chiar înainte să sune alarma soțului. Zilele urmează deja un pattern, după cum veți vedea. Sunt acum în concediul de maternitate, deci am un venit puțin mai mare decât cel menționat mai sus (se face calculul în funcție de salariul brut).

JOI

Azi e ziua tatălui meu, deci programul va fi ușor schimbat, însă vom respecta programul puiului. Planul este să ieșim la restaurant, prin cartier, dar să vedem.

Pe la 7 fără m-am trezit și am sărit în duș după ce am verificat că puiul încă dormea. Yay, dormea! Am rezolvat repede cu dușul, dar n-am mai avut timp de altceva. L-am auzit, plângea deja. I-am schimbat scutecul și la masă cu el (adică în brațele mele).

Ieri citeam un articol despre mamele noi și ce ar trebui să bifeze zilnic ca să fie ele ok și mi-am dat seama că pe acestea m-am concentrat și eu: să fac un duș, să merg la plimbare și să mănânc cele trei mese pe zi (chiar și gustări am reușit să includ, mai ales de când mi-a revenit pofta de mâncare). Pentru dimineață – pâine cu unt și cașcaval, my go to breakfast și înainte de sarcină, mic-dejun pregătit de soț, să-i spunem S.

După ce S. a plecat la serviciu am încercat să mai dormim, dar nereușind, am ieșit la plimbare. Am mâncat on the go micul dejun și am pornit.

Mama a ajuns azi mai devreme, din fericire, și s-a mai plimbat cu căruciorul în parc, cam o oră durează până adoarme. A adormit plimbat de bunica și noi ne-am relaxat pe bancă, la umbră, până spre 11, când am pornit spre casă.

Am făcut un mic ocol la biserica unde vom face botezul și m-am întâlnit în spatele blocului cu un curier – au ajuns noii ochelari de soare, plătiți deja (prefer să plătesc online atunci când cumpăr, nu mai am grija cash-ului, mai ales acum). Cu o seară înainte, începusem să mă uit la Otherhood pe Netflix și mă gândeam dacă voi ajunge și eu să-mi trimit flori de ziua mamei.

Am ajuns în casă, m-am mai învârtit puțin și a venit iar timpul de masă (mai mult îi era sete, ce-i drept). În timpul ăsta m-am răsfățat cu o piersică. Apoi, în 20-30 de minute, cât părea să fi adormit, m-am dus la bucătărie, am mâncat cocoș la cuptor cu orez cu legume (gătite de S., respectiv mama), am frecat chiuveta și cada și am mai apucat să mă spăl pe dinți. Yay! Apoi i-am mai dat să pape și am încercat să-l adorm citindu-i. Nu prea am avut noroc.

Mai târziu a reușit să adoarmă vreo 10 minute, m-am uitat puțin la tenis și am scris aceste rânduri. Până pe la 5 a plâns, apoi am văzut finalul partidei de tenis și iar a plâns până pe la 7, când am ieșit la terasă toți trei cu părinții mei. Aș fi ieșit mai devreme la plimbare, dar era tot caniculă.

Pe la 9 fără i-am dat să mănânce la terasă, aveam biberonul pregătit. Apoi pe la 9 jumătate ne-am retras spre casă, i-am făcut baie și i-am dat masa de seară.

Cheltuieli: 160 de lei – prăjituri pentru a doua zi la birou, ce mi-au fost livrate la ușă.
I-am mai dat lui S. 50 de lei pentru cadoul de ziua unui prieten care se sărbătorește în acest weekend. La 22:30 s-a dat stingerea.

Total zi: 210 lei

VINERI

Azi a împlinit o lună! Da, am reușit să trecem peste prima și cea mai grea lună din viața mea.

Am programat o ieșire la birou pentru a lăsa ultimul concediu medical și pentru a-mi vedea colegele (marketing team și nu numai). Copilul rămâne acasă cu soțul.

Pe la 7 și jumătate am plecat spre serviciu și la 10 m-am întors cu uber (40 de lei). Bebe a mai dormit până la 12, eu am mâncat, am stat la pompă și m-am uitat la restul din filmul Otherhood, vă recomand, e light și vă va destinde + happy ending. Am mers la bebe când l-am auzit și am purces cu ‘ora de masă’.

Fiind înnorat, am ieșit în parc cu mama, a început să plouă și ne-am retras la terasă Un cappuccino fără cofeină pentru mine, un espresso scurt și un Mojito pentru mama. Am plătit nemțește pentru că nu avea să ne dea rest chelnerul (20 de lei am dat eu). Am mai stat până spre 4 în parc pentru că se apropia ora mesei și deja se făcuse cald. I-am dat iar papa și apoi am stat să văd dacă adoarme.

Pe la 7 am ieșit cu gândul să ne intersectăm cu S. la metrou și să venim spre casă împreună. Însă pe la 8 și ceva era ora de masa așa că m-am întors un pic mai devreme, doar cu puiul. I-am dat să mănânce și cu greu l-am culcat spre ora 22.

Dacă tot am primit banii cuveniți pe iulie și august, am deschis un depozit pe 4 luni. Mi-am păstrat restul de bani în contul de economii pentru o dobândă mai mică, dar măcar am impresia că economisesc dacă transfer banii acolo, iar în contul curent îmi las în jur de 500 de lei. Oricum, pot să transfer online dintr-un cont în altul oricând am nevoie de mai mulți.

Total zi: 60 de lei

SÂMBĂTĂ

Ziua a început la 6 și ceva. L-am alăptat timp de o oră, apoi a început să plângă până când i-a mai dat S. o porție de formulă. S-a liniștit și am reușit să mai ațipesc până spre 9 și ceva (probabil vreo 20 de minute).

Puiul s-a trezit, dar era cuminte, în starea lui de observație. M-am dus atunci să mănânc – pâine, unt și brânză de capră de la părinții mei, din sursă sigură de capre bio. :)) Am mâncat și o gălușcă cu prune as a treat, cine știe când mai apuc + luat vitaminele de zi cu zi. Cred că mai trebuie să cer în plus. Am intrat într-o stare de oboseală perpetuă – mă culc obosită și mă trezesc obosită.

Azi doar vreau să stau în pat până după-masă când ieșim la terasa unde am fost joi, de data aceasta pentru ziua unui prieten.

Am mâncat de prânz după ce i-am dat puiului, apoi am încercat să-l adorm. Cât timp am vizionat un clip pe Youtube – cel cu Glennon Doyle recomandat de Ina, a adormit, cam 20 de min. Apoi iar plânset și alăptat spre două ore. În timp ce alăptez, mai citesc de pe Kindle, așa am citit în 3 zile Carry on, Warrior de Glennon Doyle.

Am ieșit la terasă. Puiul a și dormit puțin, iar după ce s-a trezit de tot l-am luat la plimbare, apoi spre casă, i-am făcut baie când a venit S. și iar papa. Apoi somn pentru amândoi de pe la 22.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

Ziua a început pe la 7 și un sfert. L-am pus direct să mănânce și apoi a mai reușit să doarmă până spre 11, timp în care am mâncat, am intrat la duș si m-am mai relaxat. Am ieșit o oră la plimbare, altfel ar fi plâns.

La 12 era ora lui de masă, pe la 13:30 l-am pus în patul lui și m-am dus să mănânc de prânz, am băut o bere fără alcool și m-am răsfățat cu un desert (ștrudel cu mere), apoi m-am dus la pui pentru că dădea semne de agitație. Cam așa a fost toată săptămâna la ora asta. Eu încerc să-l adorm citindu-i și mai repede ațipesc eu. A ațipit un sfert de oră și el, apoi s-a trezit și a început să plângă.

L-am pus iar să mănânce și peste vreo două ore adormise satisfăcut. M-am dus în sufragerie să mă mai relaxez. Mi-am mai pus cărți pe Kindle și mi-am terminat curățenia în pozele din telefon. Peste 3 ore s-a trezit și l-am alăptat, iar mai spre 22 (ora de somn) i-am mai dat biberon. Și ziua se termină.

Cheltuieli: 700 lei parte mea – de data aceasta S. a calculat bonurile strânse, în principal utilitățile au fost 250 de lei, restul (300 de lei) au venit din cheltuieli cu mâncarea și cheltuieli pentru copil (150 lei). De obicei, el face cumpărăturile și de aceea eu trebuie să-i restitui din banii cheltuiți.

Total zi: 700 de lei

LUNI

Azi am început ziua pe la 6, dar m-am mai trezit și pe la 4 și pe la 5, dar puiul a adormit la loc. I-am dat să mănânce și l-am pus în pat lângă mine, doar-doar mai reușim să mai stăm puțin așa. Am stat până aproape de 9, dar de dormit nici vorbă. L-am alăptat și aproape a adormit spre 10.

M-am dus repede să mănânc ce mi-a pregătit S. și, între timp, puiul s-a trezit. Apoi s-a pus pe sughițat, de obicei, nu mai plânge. Așa am reușit să-mi fac toaleta de dimineață. Între timp a venit și mama și a mai stat cu el.

La un moment dat a adormit, pe la 12 s-a trezit și l-am alăptat vreo oră, apoi m-am dus să mănânc de prânz. I-am pus pe repeat o înregistrare cu vocea lui S. și a adormit în scurt timp, am reușit să dormim o oră împreună, fiecare în patul lui – tot ce mi-am dorit să se întâmple la prânz săptămâna trecută și n-am reușit.

Apoi s-a trezit, a mai stat puțin și l-am alăptat până la 16. Iar un pic de timp liber pentru mine, yay. Azi mergem la medicul de familie pentru control de rutină, deci va trebui să ieșim pe căldură de la 18. Am primit niște bani de la părinți pentru jucării + altele cumpărate, deci + 400 de lei.

Cheltuieli: 0 lei

MARȚI

M-am trezit pe la 7, m-am dus repede să pregătesc formula până să se trezească puiul. Pe la 8 fără un sfert a dat semne că se trezește și i-am dat biberonul pregătit. Apoi am stat eu să pompez laptele meu, să am o evidență cât îi dau și am mâncat două felii de pâine cu unt, cașcaval și salam milanez.

Am ieșit la o plimbare prin cartier și prin parc. Am cumpărat o ramă foto pentru străbunicii puiului din partea lui S. și am printat câteva poze cu el pentru această ramă și diferite rame și agende (21 de lei).

Mama a venit și am rugat-o să-mi facă mâncare de bame, îmi plac mâncărurile acrișoare și s-a dus să cumpere din piață (20 de lei). În parc, am mai scris și trimis niște mail-uri pe telefon.

Când am ajuns acasă am trimis cererea de suspendare a contractului de muncă (una dintre chestiunile administrative de rezolvat pentru a putea depune dosarul pentru obținerea indemnizației de concediu de creștere a copilului).

Mama s-a apucat de mâncare, iar eu am chemat curierul pentru a trimite un umidificator la firma de unde l-am cumpărat pentru că nu mai funcționează (5 lei – bacșiș curier, plătește firma transportul fiindcă este în garanție). Apoi i-am pregătit iar biberon și am stat la pompă. Am mâncat bame, foarte gustoase.

După prânz nu a mai dormit, se apropia ora de masă și am pregătit formulă. Având energie, l-am lăsat pe pui în grija bunicii și-am intrat la duș.

Am fost la o vizionare (căutăm apartament în zonă), dar nu ne-a convins. Avem niște criterii selective, mai ales că nu ne grăbim să facem o achiziție. Apoi am rămas afară și m-am întâlnit cu două colege din echipa de marketing (30 de lei pentru înghețată).

Între timp, am primit un mesaj că ni s-a anulat o programare la medic foarte importantă pentru copil și acum trebuia să căutăm în altă zi, alt slot. Negăsind în intervalul dorit, am căutat în altă rețea privată și vom merge mâine.

Seara s-a încheiat târziu, spre 23. El a dormit în tot timpul plimbării și apoi în casă, în cărucior până spre 22 și jumătate. Activitățile legate de pui le-a preluat S. și eu am venit doar la somn.

Total zi: 76 de lei

MIERCURI

Ziua a început devreme, pe la 4-5 am început să-l aud, însă a mai dormit până spre 6 și jumătate când a început direct plânsul de foame. Până să înceapă, eram deja în bucătărie să prepar formula. I-am dat să mănânce, apoi am stat la pompă.

Am mâncat ce mi-a pregătit S., nu sunt pretențioasă și am ieșit în parc, unde m-am întâlnit cu mama. Când ne-am întors (în jur de 11) am întins rufele. El încă stătea cuminte, așa că am stat iar la pompă o oră.

Am mâncat de prânz, mama s-a ocupat de pui și eu am mai făcut diverse prin casă. Spre ora 17 m-am pregătit, urma să vină S. ca să mergem la programarea la doctor (230 de lei).

Am reușit să ajungem la timp și am rezolvat cu bine. Seara s-a încheiat pe la 22.

Total zi: 230 de lei

***

Stilul de economisire

💰 Înainte scoteam aproape toți banii de pe card pentru a vedea cât cheltuiam efectiv. Însă anul acesta, fiind mai pusă pe economii pentru că urma să vină copilul, am înființat un cont de economii în care am început să strâng lunar după metoda explicată în ziua de vineri.

💰 Avem și un cont de economii comun, însă administrat de mine.

💰 Am o asigurare de viață cu o componentă pentru intervenții chirurgicale (aici se încadrează atât nașterea naturală, cât și cezariana) prin care mi-am plătit practic pachetul de naștere la un spital privat. Banii i-am primit ulterior nașterii, însă clar au fost de folos.

💰 Pentru cheltuieli cu puiul, comandăm la BebeTei cu livrare acasă (în luna precedentă, am făcut un necesar cam pentru o lună pe care am dat aproximativ 470 de lei) și estimăm să facem așa lunar.

💰 Mai folosim și un card de rate pentru cheltuieli mari.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.