Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un freelance copywriter care locuiește în București împreună cu iubitul ei și economisește pentru o excursie la New York. 🙂

***

Job: Freelance copywriter
Domeniu: Publicitate
Vârstă: 34 de ani
Locație: București
Venit lunar: aproximativ 1000 de euro

Cheltuieli lunare

Întreținere: 200-250 lei
Electricitate: 70 lei
TV & internet: 60 lei
Telefon: 50 lei
Epilat: 60 lei
Netflix: 58 lei
Deezer: 24 lei
STB: 50 lei
Susținere Recorder: 24 lei
Donație Pâine și Mâine: 30 lei
Susținere Vlad Voiculescu: 10 lei
Donație Magic Home: 4 euro

Despre mine

Locuiesc împreună cu iubitul meu, în apartamentul lui. Suntem împreună de 1 an și de 6 luni ne-am mutat împreună. Am convenit că el plătește creditul pentru apartament și eu acopăr cheltuielile de întreținere, curent, internet, Netflix etc.

Eu lucrez ca freelancer, dar cum tarifele pentru birourile de co-working mi se par uriașe în București, alternez munca de acasă cu cea de la cafenele. Vreo 2 ani am lucrat strict de acasă, dar cred că am dezvoltat un soi de fobie socială stând singură, așa că acum mă forțez să ies.

Am cumpărat recent bilete de avion la New York la o super-promoție și am început amândoi să punem deoparte 10% din venitul lunar pentru vacanța de anul viitor. 🙂

JOI

Mă trezesc pe la 7:30. A. e plecat la alergat, așa că fac un duș și pregătesc micul dejun (pâine cu telemea de capră, ouă fierte moi, roșii și castraveți). Mâncăm împreună, apoi el pleacă la muncă și eu la un bistro din apropiere.

Îmi comand un flat white și o apă plată (20 lei) și mă pun pe treabă. Un client își lansează o aplicație în curând și am deadline-uri foarte strânse. Lucrez de la 9 până la 13 fără puțin, când la bistro încep să vină clienții pentru prânz.

Mă duc acasă și-mi fac o salată cu halloumi la grătar și legume și o mănânc în timp ce mă uit la un episod din Comedians in Cars Getting Coffee.

După prânz decid să rămân să lucrez acasă. Mi-e cald și mi-e somn, așa că mă pun la somn 20 de minute. Mă trezesc însă vinovată și agitată.

Lucrez până vine A., pe la 19:30. Pregătesc niște tagliatelle cu pesto și prosciutto (aveam deja ingredientele) și mâncăm. El se pune apoi la un film și eu mă întorc la treabă. Mă culc pe la 00:30, dar nu cred că adorm decât pe la 1:00-1:30. În ultima vreme am un soi de insomnie, probabil de la stres.

Total zi: 20 lei

VINERI

Mă trezesc cu durere de cap așa că după micul dejun iau un Nurofen Forte. A. pleacă la birou, iar eu rămân să fac puțin curat. Mâine plecăm din oraș la o nuntă, așa că n-o să mai apuc în weekend. Aspir și șterg praful, apoi mă îmbrac și plec la terapie.

Am terapie de la 12 și ajung în 15 minute de mers pe jos la cabinet. Vorbim despre insomnia mea și terapeutul îmi recomandă să iau Melatonină. E un hormon produs de organism, iar dereglarea secreției duce la insomnie și are și alte efecte nocive. Plătesc cei 200 de lei pentru ședință și plec spre bistro, să lucrez.

Mă opresc la o farmacie și iau o cutie de Melatonină (20 lei). La bistro îmi comand un latte (14 lei) și mă apuc de scris. Pe la 14:00 mi se face foame, așa că decid să rămân să mănânc aici și comand o supă de zucchini și un quiche Lorraine (35 lei).

Continui să lucrez până la 19:00, apoi plec spre casă. A. mă așteaptă cu masa (mușchi de vită și salată). Mănânc și mă întorc la treabă. Beneficiile vieții de freelancer. Pe la 00:00 iau o pastilă de Melatonină (se ia cu jumătate de oră înainte de culcare). Nu știu dacă e placebo sau nu, dar adorm înainte să mă năpădească grijile.

Total zi: 269 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim pe la 7 și pornim la drum, ca să nu rămânem blocați în trafic. Mergem la nunta unui fost coleg de liceu al lui A., în orașul lui natal.

Ne oprim la o benzinărie, să facem plinul, luăm 2 cafele și 2 sandvișuri. Plătește A., cu cardul.

Ajungem după prânz și oprim la o florărie ca să-i iau mamei lui A. un buchet de flori (60 lei). Ne așteaptă cu mâncare, pe care o devorăm. După masă ne culcăm puțin, să fim în formă la noapte.

La 18:00 merg la un salon din cartier, unde mi-a făcut programare mama lui A. Dau 50 de lei, cu tot cu bacșiș, pentru un spălat + coafat eveniment. De machiat, o să mă machiez singură.

Pe la 19:30 plecăm spre restaurantul unde se ține petrecerea. E o nuntă reușită (și muzica și mâncarea sunt foarte bune), așa că stăm și dansăm până pe la 4 dimineața. Lăsăm împreună 1500 de lei (750 de lei fiecare).

Total zi: 860 lei

DUMINICĂ

Mama lui A. ne așteaptă dimineața cu cafea și un mic dejun regesc: vinete, icre, ouă, legume, toate de casă. Ne încarcă, de altfel, mașina până la refuz cu legume, ouă și borcane de gem și zacuscă.

Pornim la drum înapoi spre București, cu o oprire la o benzinărie, unde facem plinul (plătește A.) și la un popas, să mâncăm (60 de lei, plătesc eu).

Ajungem spre seară acasă, frânți. Facem un duș și adormim înainte de 23:00. Am și uitat de Melatonină.

Total zi: 60 lei

LUNI

Mă trezesc pe la 7:45. A. e la alergat iar, așa că fac duș și pregătesc un mic dejun din bunătățile de la mama lui.

Ieșim amândoi din casă la 9. A. merge la birou, eu la o cafenea, să lucrez. Îmi iau un flat white (12 lei) și încerc să văd ce pot rezolva dintre mailurile primite până la prânz.

La 14 mi-e foame, așa că plec acasă, unde îmi fac o omletă cu brânză și roșii, toate primite de la mama lui A. Mă uit la un episod din Comedians in Cars Getting Coffee în timp ce mănânc.

După prânz, îmi fac o cafea la presă și mă întorc la treabă. Fac o pauză la 17:00, doar cât să ies până la supermarket, pentru că nu mai avem hârtie igienică (16 lei).

A. vine acasă pe la 22.30, pentru că a fost cu niște colegi de la birou în oraș. Abia când mă întreabă dacă am mâncat, îmi dau seama că nu. Îmi fac niște pâine cu vinete. El se culca pe la 23:30, eu mai lucrez o oră, apoi iau Melatonina și mă pun la somn. Abia aștept să se lanseze aplicația și să revin la o viață normală.

Total zi: 28 lei

MARȚI

Mă trezesc la 7:00, fac duș și mănânc cu A. pâine cu icre și vinete și ou fiert. El pleacă la birou, eu am atâtea de făcut până la prânz că nu am cum să ies din casă.

Îmi fac o cafea la presă și încep să lucrez la textele cele mai urgente. Lucrez până la 15:00, cu mici pauze de mers la baie și întins spatele.

Îmi fac o mămăligă cu brânză și smântână, toate ingredientele fiind de la mama lui A. Noroc cu ea pentru că nu știu ce aș fi mâncat zilele astea.

Mai beau o cafea și mă întorc la scris. Pe la 18:30 primesc un mesaj de la o prietenă – am uitat complet că am zis să ne vedem! Mă simt oribil, dar nu pot pleca, am niște texte care aveau deadline ieri. Am noroc că mă înțelege și îi promit să mă revanșez.

A. ajunge acasă pe la 19.30 și se oferă să pregătească cina. Mâncăm (pulpe de pui cu salată), iar eu mă întorc la muncă. Iar adormim separat, el pe la 23:00, eu pe la 1:00.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Mă trezesc cu greu pe la 7.30, fac un duș și apoi mănânc cu A. din bunătățile de la mama lui.

Azi merg iar la bistro și îmi propun ca la 18:00 să plec acasă și să nu mai lucrez. În ritmul ăsta nu mai rezist mult.

Îmi comand un flat white și o apă plată (20 lei), ca de obicei. La prânz îmi iau o salată cu somon (30 lei).

Lucrez apoi neîntrerupt până la 18, când închid laptopul și plec. Pe drum spre casă mă opresc la supermarket să iau măsline (9 lei) pentru că mi-e poftă de o salată orientală. Restul ingredientelor (inclusiv cartofii) le avem de la mama lui A.

Îl aștept pe A. cu cina și apoi petrecem o seară plăcută, prima de săptămâna asta în care adormim împreună.

Total zi: 59 lei

***

***
Economii

💰 Și eu și A. punem deoparte lunar o sumă pentru vacanțe.

💰 În lunile în care câștig mai bine pun deoparte chiar și 15-20% din venit pentru ocazii speciale (nunți, botezuri, cadouri etc).

💰 Cumpărăturile pentru casă le facem de obicei în weekend, de la un hypermarket.

💰 A. m-a trecut pe asigurarea lui de sănătate de la serviciu, așa că am renunțat la asigurarea privată pe care o aveam.

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.